Slay The Spire: The Board Game (Gary Dworetsky, Anthony Giovannetti, Casey Yano)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 1827 times

Re: Slay The Spire: The Board Game (Gary Dworetsky, Anthony Giovannetti, Casey Yano)

Post autor: Mr_Fisq »

Recenzja od Gradania:
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 263 times
Been thanked: 866 times

Re: Slay The Spire: The Board Game (Gary Dworetsky, Anthony Giovannetti, Casey Yano)

Post autor: Ayaram »

W kwestii języka to wypada wspomnieć, że naprawdę go dużo nie trzeba.
Ta gra jest złożona przez ilość puzzli jakie składają się na pojedynczą "wyprawę". Mamy karty do wyboru, ulepszenia do wyboru, przedmioty/artefakty, mikstury. Natomiast pojedyncze puzzelki są naprawdę proste. Nawet w porównaniu do podstawki dominiona są proste pod kątem mechaniki/języka. Artefakty typu "dostań 1 energie więcej co turę, nie możesz kupować w sklepie". Wydarzenia "ulepsz kartę, zapłać 2 monety", potwory: jak na kostce jet 5-6 to połóż kartę z symbolem na discard".
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Portal wyda polską wersję.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
szmajchel
Has thanked: 24 times
Been thanked: 20 times

Post autor: szmajchel »

Uwielbiałem cyfrowy pierwowzór i gra jest idealnie przeniesiona. Do tego świetnie wydana.
Dawno żadna planszowka nie dała mi tyle funu i zaliczyłaby tyle powrotów na stół. Dla fanów deck-building pozycja obowiązkowa.
Tylko szkoda, że pewnie nie doczekamy się żadnego dodatku... Chociaż niedługo ma pojawić cyfrowy STS 2, więc może zrobią również kolejną, planszową część.
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 293 times
Been thanked: 312 times

Post autor: Scamander »

Hmm, patrząc na bardzo ciepły odbiór Slay the Spire kontynuacja planszowa jest jak najbardziej możliwa, tym bardziej w dzisiejszych czasach gdzie wszystko wydaje się seriami dojąc ile się da.

Cieszy dzisiejsza zapowiedź Portalu. Karciane kooperacje to zdecydowanie moja broszka. Czekam na premierkę.
Kal-El83
Has thanked: 427 times
Been thanked: 194 times

Post autor: Kal-El83 »

Uwielbiam cyfrową wersję. Cieszą pozytywne opinie o planszowej adaptacji … nic tylko brać :) :D
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
Wosho
Has thanked: 203 times
Been thanked: 148 times

Post autor: Wosho »

Mega fajnie, corka patrzy czesto i kibicuje jak gram na konsoli wiec zna postacie i potfory wiec pogramy sobie na zywo :)
Kal-El83
Has thanked: 427 times
Been thanked: 194 times

Post autor: Kal-El83 »

Wosho pisze: 18 sty 2025, 17:11 Mega fajnie, corka patrzy czesto i kibicuje jak gram na konsoli wiec zna postacie i potfory wiec pogramy sobie na zywo :)
U mnie syn, ale dokładnie z tego samego powodu insta buy :)
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
Piotrek85
Has thanked: 19 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Piotrek85 »

Zagrałem na PortalConie. Świetne odwzorowanie elektronicznego pierwowzoru. Wydaje mi się, że jest łatwiejsza w wersji planszowej, ale przecież dochodzą później poziomy trudności. Przeskalowanie wszystkiego w dołu zmienia trochę balans gry (np. podstawowy atak zadaje 1 obrażeń, a po ulepszeniu aż 2, więc to duża różnica względem pierwowzoru). Bawiłem się świetnie!

Z minusów - gra na pewno jest bardzo długa, szczególnie w czterech graczy. Z kolei na pewno jest też możliwość obcięcia dużej części tego czasu, kiedy gracze zaznajomią się z grą.
Dodatkowo te dedykowane koszuli "rozwarstwiały się" - odchodziła od nich ta tylna folia pewnie termo przyklejana do koszulki właściwiej. Z tego co czytałem na BGG dotyczyło to jakiś partii koszulek i wydawca wymieniał je, więc można śmiało liczyć, że do Portalu dojdą tylko dobre sztuki.
pyz
Has thanked: 21 times
Been thanked: 17 times

Post autor: pyz »

Razem z synem lubimy w to giercować na kompie, młody nawet sam próbuje coś tam pomimo braku dokładnego zrozumienia kart, także strasznie się cieszę, że Portal to wyda po naszemu, bo już zaczynałem sam siebie przekonywać, że może warto by poszukać angielskiej wersji.

Wydaje się to idealnym coopem do pogrania z młodym, także wpada chyba na tegoroczny must have!
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1360 times
Been thanked: 2857 times

Post autor: Ardel12 »

Im więcej graczy tym łatwiej, więc przy 4 os to pewnie easy. Wyzwanie jest na solo. Przy dwóch graczach normal. A potem można utrudniać dodatkowymi rzeczami.
Awatar użytkownika
Blacezard
Has thanked: 13 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Blacezard »

Ciekaw jestem, czy skoro Portal często wydaje miłe duże bundle to czy możemy tu liczyć na wersję Collector's edition. Pewnie nie, ale trzymam kciuki.

edit: będzie retail z ewentualnymi addonami
ququk
Has thanked: 6 times
Been thanked: 15 times

Post autor: ququk »

Bardzo podoba mi się ta gra, zarówno z tego co znam Slay the Spire z wersji komputerowej i z tego, co można sobie wyobrazić, oglądając zagraniczne gameplaye solo na youtube. Zaryzykuję stwierdzenie, że dla fana wszystkiego z Aeon's End jest to wręcz idealne uzupełnienie, bo cel gry i złożoność są podobne, a jednocześnie obie gry mechanicznie bardzo różnią się od siebie. Zamówiłem wcześniej Dragon Eclipse, ale widząc gameplay z aplikacji na youtube wstępnie mogę powiedzieć, że dla mnie Slay the Spire i Dragon Eclipse mechanicznie wydają się zbyt podobne, żeby obie zatrzymać, a bardziej dopracowaną i sprawdzoną w boju mechanikę będzie mieć jednak Slay the Spire i to ono ostatecznie trafi na półkę i na stół. Przynajmniej takie jest moje pierwsze wrażenie. Z pewnością Dragon Eclipse oczaruje grafiką.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 331 times
Been thanked: 529 times

Post autor: vnzk »

Kronikarska notka: Slay the Spire weszło do Top 100 BGG. Spośród gier z 2024 roku tylko jedna gra jest wyżej (Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie - obecnie #80), ale patrząc po średniej i ją może przeskoczyć.
Awatar użytkownika
Ayaram

Ocena STS to nie taka prosta sprawa :wink: Dla mnie to subiektywnie najlepsza gra poznana w 2024, obecnie mój #2 gier w ogóle, zagrałem w nią pół roku blisko 30 razy - co jak na tak długą grę jest czymś u mnie nie spotykanym. No gra bliska ideału. Tylko jak ktoś mi walnie tekstem zbliżonym do podsumowania z gradania tj. "no ale po co? nie lepiej pograć w STS na kompie/telefonie, a planszówkowo w coś innego?" to korci mnie odpowiedź "no lepiej, ta gra jest bezsensu" :lol:

Gram tylko solo i nie korci mnie w ogóle tryb multi. Z dwóch powodów:
- opowieściach o czasie gry (znajomi mi nawet mówili o runie trwającym 10 h :shock: )
- największą siłą tej gry jest tworzenie swojego.. no właśnie nawet nie talii, bo dochodzą relikty i potiony.. tworzenia swojej postaci nazwijmy to w ten sposób. I tu gra wymiata jak żadna inna, żadna inna gra nie dostarcza mi tego uczucia "łooo ale się kurła trafiło w tym runie!!". Walka to tylko miejsce gdzie się śmiejemy i cieszymy jak nam się wszystko razem skleciło. Tylko że biorąc pod uwagę że nawet deck z którego dobieramy nagrody mam własny to ten aspekt jest prawie taki sam w grze solo.
Dodając do tego, że w solo mogę sobie grę rozdzielić - i tak to zazwyczaj robię - siadam sobie w sobotę rano gram sobie pierszy akt, po obiedzie sobie zrobię 2 akt, przed snem 3ci akt - gra mi się dużo przyjemniej niż siedząc na raz. I tak to wygląda w praktyce - gram jest genialna na solo, na granie w kilka osób wolę inne deckbuildery - zdecydowanie krótsze i z większą interakcją przy samym tworzeniu talii.

No a z kolei solo ma zasadniczy problem - multi to jedyna rzecz która jest lepsza niż w oryginale. Solo planszówkowy STS to obiektywnie rzecz biorąc gorsza wersja gry komputerowej i nie potrafię znaleźć żadnego argumentu na obronę wersji "manualnej". Tylko, że na koniec dnia jak przychodzi weekend i mam czas na coś dłuższego i się zastanawiam w co chcę sobie pograć na stole - zazwyczaj chcę pograć w STSa :wink: (a jak skończę to sobie żarcie i usiąde do kompa do STSa :lol: )

TL;DR: Gra 9/10, nie kupujcie, bo bezsensu :lol:
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 293 times
Been thanked: 312 times

Post autor: Scamander »

Trochę mnie zmartwiłeś z tym czasem gry w multiku, grę chcę kupić z myślą o rozgrywkach dwuosobowych i po cichu liczę, że nie będzie to aż tak rozwleczone.

Może będziemy często ginąć w pierwszym akcie i rozgrywki wtedy będą błyskawiczne :lol:
Awatar użytkownika
kokosowy14
Has thanked: 163 times
Been thanked: 75 times

Post autor: kokosowy14 »

Nie ma jakiejś możliwości zapisu po rozegraniu aktu? Taki jeden akt w multi wydaje się rozsądny czasowo tylko czy byłaby możliwość kontynuować przy kolejnym spotkaniu?
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1554 times
Been thanked: 1120 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Scamander pisze: 24 sty 2025, 09:44 Trochę mnie zmartwiłeś z tym czasem gry w multiku, grę chcę kupić z myślą o rozgrywkach dwuosobowych i po cichu liczę, że nie będzie to aż tak rozwleczone.

Może będziemy często ginąć w pierwszym akcie i rozgrywki wtedy będą błyskawiczne :lol:
10h to jakiś absurd. U nas gra z tłumaczeniem, na 4 osoby (2 grały wielokrotnie, z czego jedna to optymalizator, który lubi zamulić i 2 grały nowe) zeszło 3h na 2 akty. Gdzie trzeci akt mieliśmy fajne zrobione postacie, wiedzieliśmy już jak się gra, więc szybko by poszło.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Ayaram

kokosowy14 pisze: 24 sty 2025, 09:58 Nie ma jakiejś możliwości zapisu po rozegraniu aktu? Taki jeden akt w multi wydaje się rozsądny czasowo tylko czy byłaby możliwość kontynuować przy kolejnym spotkaniu?
Jest. Dość naturalny nawet, jako że po każdym akcie resetujemy prawie wszystko. Tyle tylko, że każdy akt ma nieco inny charakter.
:arrow: Akt 1 - Zaczynamy mocno powoli, pierwsze relikty, pierwsze nowe karty, brak tych bardziej wypaśnych reliktów, mała szansa na najrzadsze karty - tu chcemy zazwyczaj po prostu się wzmocnić, by nie przegrać. Decyzja od początku "lecę w ten archetyp, biorę wszystko do tego jak leci" raczej oznaczać będzie kłopoty. I tak, najczęściej jak przegrywałem to właśnie w akcie 1.
:arrow: Akt 2 - bym powiedział akt, w którym gra się najlepiej. To tutaj najczęściej już powoli wszystko składa nam się w jedną całość, deck zaczyna mieć mnóstwo synergii, a mordka nam się zaczyna cieszyć.
:arrow: Akt 3 - Jesteśmy już mocno rozpędzonym czołgiem gotowym do mielenia wszystkiego co się rusza - a przynajmniej na początkowych poziomach trudności. Rozwój to już bardziej szlifowanie decku. Mierzyć nie mierzyłem, ale wydaje mi się też, że akt 3ci wychodzi czasowo najkrócej.

Więc tak - da się dzielić partię na akty i zapisywać grę, nie jestem do końca jednak przekonany czy kończąc posiedzenie na Akcie 1wszym odchodziłbym od stołu zadowolony z wieczoru. Tak samo w przypadku mojego dzielenia gier solo w ciągu jednego dnia - odchodząc po 1wszym akcie odchodzę z mocnym niedosytem "bo teraz to dopiero będzie", do aktu 3ciego podchodzę już z odczuciem "no to czas szybko domknąć gierkę i do spania" :wink:
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 200 times
Been thanked: 495 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Dzielenie na akty u nas się sprawdzało bezproblemowo. Akt kończy się walką z bossem więc jest to w pewnym sensie jakaś tam zamknięta całość - trochę tak jak skończony scenariusz w kampanii. Talia odkładana osobno, artefakty, potiony i pieniądze do woreczka i tyle. Oczywiście pod warunkiem że wcześniej się nie zginie.

Nie traktowałbym 3-4 aktowej partii jako całości, a właśnie jako mini kampanię rozłożoną na kilka posiedzeń. Wtedy pojedyncza partia trwa 60-120 minut.

-- edit --
Kooperacja w planszowym STS jest bardzo satysfakcjonująca. Pierwsze bitwy rozgrywamy raczej każdy sobie, aż przychodzi moment kiedy ktoś stwierdza, że nie da rady więcej tankować obrażeń, albo jak czegoś nie zrobimy to każdy przy stole dostanie 4 obrażenia. I wtedy jakby ktoś wcisnął jakiś guzik - wszyscy nachylają się nad stołem i zaczyna się kminienie: kto się zajmie czym, czy ma jakiś sposób na uzdrowienie, przekazanie bloku itp. Wychodziło tu nas bardzo naturalnie i bez wymuszenia kooperacji.

Dodatkowo nasze akcje wykonujemy w dowolnej kolejności więc w przypadku kiedy ktoś się orientuje, że może zadać wrażliwość (która podwaja kolejny atak), to po prostu sprawdzamy kto przy stole zadał najwięcej obrażeń i je podwajamy. Nie ma dziwnego cofania ruchów, pilnowania kolejności itp. Trochę takie wesoły chaos, ale bez wrażenia że na pewno coś ominiemy czy oszukujemy. Tutaj widać że autorzy wersji planszowej postarali się uprościć przebieg gry tak żeby dobrze się w STS grało, a nie żeby był 100% przeniesiem gry np. Defect nie musi odpalać swoich sfer w konkretnej kolejności - może to robić jak mu się podoba (tak samo jak brakuje miejsca, można odpalić dowolną sferę, a nie tę najstarszą)
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
vendaval
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times

Post autor: vendaval »

Ciekawe jak gra zostanie wyceniona przez Portal czy coś pomiędzy 200-300 czy raczej 300-400 PLN.
szmajchel

Scamander pisze: 24 sty 2025, 09:44 Trochę mnie zmartwiłeś z tym czasem gry w multiku, grę chcę kupić z myślą o rozgrywkach dwuosobowych i po cichu liczę, że nie będzie to aż tak rozwleczone.

Gram tylko dwuosobowo. Run na 3 akty to max 3,5h z rozłożeniem i złożeniem gry.
szmajchel

vendaval pisze: 24 sty 2025, 10:53 Ciekawe jak gra zostanie wyceniona przez Portal czy coś pomiędzy 200-300 czy raczej 300-400 PLN.
Patrząc na cenę wersji angielskich nie spodziewałbym się ceny poniżej 300.
Awatar użytkownika
Ayaram

vendaval pisze: 24 sty 2025, 10:53 Ciekawe jak gra zostanie wyceniona przez Portal czy coś pomiędzy 200-300 czy raczej 300-400 PLN.
STS za 300-400 to tak jakby gra za 200-300 do której dokupiliśmy 10x 50 nieprzezroczystych koszulek z nadrukiem :wink:
Majzownik
Has thanked: 30 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Majzownik »

Hardkor pisze: 24 sty 2025, 09:59

10h to jakiś absurd. U nas gra z tłumaczeniem, na 4 osoby (2 grały wielokrotnie, z czego jedna to optymalizator, który lubi zamulić i 2 grały nowe) zeszło 3h na 2 akty. Gdzie trzeci akt mieliśmy fajne zrobione postacie, wiedzieliśmy już jak się gra, więc szybko by poszło.
Ja mam tak, że Slay the Spire z każdą rozgrywką zajmuje mi coraz więcej czasu.
Z początku przekładałem po prostu doświadczenie z oryginału (ponad 1000h w grze video pomaga) i faktycznie wychodziło poniżej godzinki na akt (zazwyczaj w dwie/trzy osoby). Teraz, po ponad 20 partiach w planszówkę, kiedy poznałem już z grubsza zmiany w kartach/reliktach/wrogach i jestem w stanie coś sensownie planować wychodzi godzina na akt... na postać. A że gram solo na trzy postaci, to te 10h na cały 'run' nie jest mi obce.

Oczywiście, mógłbym grać szybciej - jak gram "towarzysko" to nie katuję ludzi moimi kalkulacjami i ta godzinka na akt jest cały czas jak najbardziej prawdziwa. Ale dla mnie przyjemność z gry (podobnie jak w oryginale) nie płynie z bicia kolejnych Jaw Wormów, tylko z optymalizacji, liczenia kart, szukania kombosów wśród kart które dopiero mogę zdobyć itd., a pod tym względem StS daje spore pole do popisu.
W moim odczuciu przełożenie czasowe jest 1:1 (jeden akt planszówki do jednej gry na konsoli ;) ).
Jak ktoś na telefonie przechodzi grę w 60 minut, to przy planszy przejdzie ją całą w 3 h.

Odnośnie portalowego wydania - mam nadzieję, że chińczykom w fabryce uda się w końcu dojść do wprawy przy produkcji koszulek, które w KSowym druku były tragiczne. Ja wyrzuciłem już ponad 100 sztuk, dostałem od Contention Games dwie paczki na podmiankę (niby z drugiego, lepszego druku) i też nie ma szału, łuszczą się i rozklejają prawie tak samo jak te pierwsze. Jak nic się zmieni i na nasz rynek trafią takie same, to ludzie zjedzą portal żywcem.
ODPOWIEDZ