Polecam przesłuchać wywiad autora o Dżentelmenów przy stole, jest tam krótki fragment na ten temat. Grałem w prototyp na 4 osoby i miałem obawy jak będzie się grało w mniejszej grupie. Leo powiedział, że najlepiej gra mu się na trzech i wytłumaczył skąd się to bierze - dodatkowo wspomniał że rozgrywka na dwóch robi się po prostu bardziej szachowa.
Principes (Lew Sołowiej)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- spongePepp
- Has thanked: 100 times
- Been thanked: 77 times
Re: Principes (Lew Sołowiej)
- Antioch Seleucyda
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 4 times
Też jestem ciekaw wariantu dwuosobowego. Są gry, które w takim wariancie mocno zmieniają swój charakter, ale wciąż są rewelacyjne. Taki karciany Blood Bowl, na dwie osoby to zupełnie inna gra niż na trzy i cztery, oba warianty są świetne. Całkiem możliwe, że tutaj jest tak samo.
https://monitor-historyczny.pl/ - blog o książkach historycznych oraz wojennych grach historycznych.
- crazygandalf
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 724 times
- Kontakt:
W grze są 4 frakcje zwane dzielnicami. Jeśli gramy w dwie osoby to możemy zagrać z wariantem biernym, co oznacza, że niegrające dzielnice stoją po prostu na mapie i bronią swych ziem. Walki z nimi toczymy normalnie, ale się same nie poruszają. Nic ciekawego.Antioch Seleucyda pisze: ↑10 kwie 2025, 08:44 Też jestem ciekaw wariantu dwuosobowego. Są gry, które w takim wariancie mocno zmieniają swój charakter, ale wciąż są rewelacyjne. Taki karciany Blood Bowl, na dwie osoby to zupełnie inna gra niż na trzy i cztery, oba warianty są świetne. Całkiem możliwe, że tutaj jest tak samo.
Drugi wariant z aktywnymi frakcjami jest o wiele ciekawszy i świetnie działa na 2 (i też 3 osoby). Wykonując jedną z 3 akcji (budowa, ruch, rekrutacja) możemy też zrobić to samo, w ograniczonym zakresie, w wybranej frakcji neutralnej. Co powoduje, że możemy poruszyć niegrającą dzielnicą i zaatakować innego gracza, albo przegrupować jednostki, aby wzmocnić obronę, czy zblokować ruch wrogich wojsk. Możemy też zejść z fajnych pól, aby samemu potem tam wejść. Podobnie z budową, jeśli zbudujemy niegrającą frakcją miasto czy inne budynki, to możemy potem próbować je przejąć. Dodaje to więcej ciekawszych decyzji, a granie tymi frakcjami nie jest uciążliwe, a jednocześnie wprowadza poczucie, że jednak one coś robią i trochę symulują brakujących graczy.
Swoją drogą w grze jest system kart sąsiadów, dzięki którym można najechać gracza z tyłu, skutecznie ostudzając jego zapędy na wesołe hasanie armiami po mapie.
Jak na gracza euro, to ten tytuł całkiem dobrze mi podszedł, czego się nie spodziewałem. Bliżej kampanii wrzucimy materiał z taką dwuosobową rozgrywką.
- crazygandalf
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 724 times
- Kontakt:
Po obejrzeniu wszystkich możliwych filmików z ta gra to niemogę doczekać się kampanii. Z tego co autor powiedział podstawka ma kosztować około 85E ..pewnie bez VAT jeszcze . W sumie dużo nie dużo...Zapewne wesprę minimum podstawkę bo gra bardzo mi się podoba zarówno mechanicznie jak i klimatycznie .Widać sporo pracy włożonej w klimat rozgrywki. Mechanicznie gra wydaje się taka w sam raz nie za łatwa ale i nie za trudna z milionami zasad. Asymetria też wydaje się ciekawa i w sumie dobrze jakby niektórymi dzielnicami grało się nieco trudniej. Jestem również bardzo ciekawy odnosnie dodatków bo tutaj jest tylko kilka screenow . Niby Allin on ma kosztować około 200E to już całkiem nie mało dlatego ciekawe jestem co będą zawierały te dodatki ,ale tego dowiemy się raczej dopiero podczas kampanii.
-
- Has thanked: 131 times
- Been thanked: 521 times
- Kontakt:
PRINCIPES Game Overview
Intrygi, zdrada i walka o zjednoczenie podzielonego polskiego królestwa - tego wszystkiego doświadczymy w PRINCIPES. Zapraszam do krótkiego materiału, gdzie przedstawiam podstawowe mechaniki i założenia gry.
LINK: PRINCIPES Game Overview

Intrygi, zdrada i walka o zjednoczenie podzielonego polskiego królestwa - tego wszystkiego doświadczymy w PRINCIPES. Zapraszam do krótkiego materiału, gdzie przedstawiam podstawowe mechaniki i założenia gry.
LINK: PRINCIPES Game Overview

Ostatnio zmieniony 09 maja 2025, 09:12 przez mk20336, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój blog, serdecznie zapraszam!
https://theboardgameschronicle.com/
https://theboardgameschronicle.com/
-
- Has thanked: 539 times
- Been thanked: 643 times
-
- Has thanked: 429 times
- Been thanked: 194 times
Jest gameplay 4-osobowy u Zaka, i 2-osobowy na planszowkionline (oba yt). Dużo hałasu się robi wokół tego tytułu. Jestem ciekaw jaki pomoże to wynik wykręcić.
Swoją drogą bardzo fajnie, rzekłbym uczciwie pokazane jak gra się w większym i mniejszym gronie aby nabywca nie musiał opierać się jedynie na opiniach osob które muały okazję zagrać
Swoją drogą bardzo fajnie, rzekłbym uczciwie pokazane jak gra się w większym i mniejszym gronie aby nabywca nie musiał opierać się jedynie na opiniach osob które muały okazję zagrać
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
- walkingdead
- Has thanked: 270 times
- Been thanked: 667 times
Wczoraj też się pojawial material na Kanale Zero.
Jestem mile zaskoczona,że takie tytuły pojawiają się w mediach o ogólnopolskim i pozabranżowym zasięgu. Oczywiście, rozmowa bazuje na dyskusji historycznej, więc to również inny przypadek niz gdyby Principes pojawiło się w jakiejś śniadaniowce.
Ale nadal wielkie brawa dla autora,bo o grze mówi się dużo.
Ciekawa jestem jak to będzie wyglądać cenowo.
Jestem mile zaskoczona,że takie tytuły pojawiają się w mediach o ogólnopolskim i pozabranżowym zasięgu. Oczywiście, rozmowa bazuje na dyskusji historycznej, więc to również inny przypadek niz gdyby Principes pojawiło się w jakiejś śniadaniowce.

Ciekawa jestem jak to będzie wyglądać cenowo.
♀
No jeżeli ktoś lubi smaczki historyczne to gra wygląda ciekawie. Podejrzewam, że jakby była ulokowana w innym miejscu i czasie to pewnie bym się nie zainteresował. Natomiast sama tematyka spowodowała, że mnie zaciekawiła a po obejrzeniu gameplayu widzę, że "wszystko powinno działać". Nie chcę mówić, że wejdę all in bo wszystko zależy, ale jest szansa.
-
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 31 times
W jednym z komentarzy autor napisał "W każdej wersji językowej gra będzie kosztować 85 euro.

Pewnie do tego jeszcze VAT.
-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 10 times
No tanio to nie będzie, żeby to jeszcze było z vatem.. Myślę jednak ze gra będzie warta tej ceny. No i jeśli sprawdzą się przecieki że w pierwszych dwóch dniach dorzucane będą darmowo metalowe monety to warto brać od razu jeśli i tak ma zamiar się wspierać bo wtedy cena "spada" o jakieś 20 euro.
-
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 31 times
W najnowszym komentarzu sprzed kilkunastu minut autor sprostował, że kwota bedzie jednak inna. Poinformuje o tym tuż przed startem kampanii. Zakładam, ze moze być lepiej = taniej.
- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2156 times
- Kontakt:
Czy gra już jest do zagrania na tabletop simulator? W weekend widziałem że sie pojawiła ale nie było możliwości zagrania. Pierwszy raz probowałem skorzystać z tej formy rozgrywki być może coś źle zrobiłem...
-
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 3 times
Pojawiły się progi cenowe:
- Knight's - podstawka - 75EUR
- Prince's - podstawka + dodatek - 95EUR
- King's - all-in - 210EUR
Gratis do każdego pledge'a zestaw 26 metalowych monet
Gratis do każdego pledge'a zestaw 26 metalowych monet
Szkoda, że nie ma zestawu między Prince's a all-in - takiego: Podstawka, dodatek i mata.
Moje gry - http://tiny.cc/sinbadbgg
Jutro zobaczymy co tam będzie finalnie ..ja się waham pomiędzy Prince ,a King ..115Euro za same luxusy to sporo trochę Ciekawe co zawiera to drugie pudło . Chyba że to jakiś album jest
Matę będzie sobie można dobrać w add-ons, tak jak i inne poszczególne elementy.
Warto dodać, że są to ceny netto i należy do nich doliczyć VAT.gordon_shumway pisze: ↑19 maja 2025, 20:44 Pojawiły się progi cenowe:
- Reku_
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 113 times
Ceny jednak dość wysokie. Z dodatkiem około pięć stówek wychodzi.
Może ktoś ogarnięty zrobi jakąś ładną zbiórkę na forum?
Może ktoś ogarnięty zrobi jakąś ładną zbiórkę na forum?
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
-
- Has thanked: 539 times
- Been thanked: 643 times
-
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 60 times
Już od kilku dni można zagrać. Jeśli masz tabletop na stwam, to musisz w warsztacie steam pobrać Principes, a następnie odpalić rozgrywkę i wczytać mod z Principes