Great Western Trail: El Paso (Alexander Pfister, Johannes Krenner)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Sapieha
Has thanked: 65 times
Been thanked: 61 times

Re: Great Western Trail: El Paso (Alexander Pfister, Johannes Krenner)

Post autor: Sapieha »

sowacz pisze: 27 kwie 2025, 16:19 Ta gra jest wydana na chybcika. W głównej instrukcji nie ma części zasad (m.in. jak dokładnie działają te bonusowe żetony z dzwonkiem). W angielskiej wersji gry w instrukcji jest QR code, który powinien przekierowywać do appendixa na oryginalnej stronie wydawcy. Problem w tym, że ten QR code otwiera stronę z błędem 404. No ale po własnoręcznym przeszukiwaniu strony Lookout spiele można tam odnaleźć appendix, który jest równocześnie erratą i fixem do instrukcji drukowanej (o tutaj link: https://www.lookout-spiele.de/upload/en ... 250904.pdf, no i co my tam mamy:

1. Dodanie nowej zasady, która pewnie ma załatać strategię na uszczuplenie talii. Teraz w trakcie gry można maksymalnie usunąć 5 kart krów w trakcie całej rozgrywki. Należy trzymać osobny stos kart odrzuconych koło siebie, żeby pilnować nie przekroczenia tej liczby 5.

2. Budynek 2A dostał erratę i wydawca teraz twierdzi, że linia między dwiema akcjami powinna być slashem i można wykonać albo jedną akcję albo drugą.

Jest też tam wytłumaczenie wszystkich bonusowych żetonów, nie ma tego z jakiegoś powodu w instrukcji w pudełku. Część z nich ma pasywny efekt przez całą rozgrywkę, część jest jednorazowa. Niestety położyli UI i z rysunku na tych żetonach to nie wynika. Przy pasywnych efektach czasem jest znak nieskończoności, a czasem go nie ma.

Generalnie ta gra powinna jeszcze kilka miesięcy posiedzieć sobie na testach, to co wypuścili jest niestety niedorobionym produktem, który na szybko próbują łatać, po testach na produkcji.
To ja jeszcze dodam, że na wiele tygodni przed premierą, gdy gra w pełni hulała ja BGA i ją ogrywano jak i komentowano na BGG, wytykając błędy itp., to współautor J. Krenner wyrażał ubolewanie, że jest wyrażana taka krytyka.
Mrukar pisze: 27 kwie 2025, 17:00 Gdybym chciał wejść w GWT to już bym wolał doinwestować i kupić 2 edycję. Biednia to wygląda.
I to bardzo dobry pomysł.

Ps. To, w jaki sposób gra została wydana, woła o pomstę do nieba.
AxlPl
Has thanked: 30 times
Been thanked: 67 times

Post autor: AxlPl »

Mrukar pisze: 27 kwie 2025, 17:00 Gdybym chciał wejść w GWT to już bym wolał doinwestować i kupić 2 edycję. Biednia to wygląda.
Mi nie tyle chodzi o cenę bo zawsze mogę kupić używkę. Cena ta sama wyjdzie. A to że chciałam wersję szybszą i prostszą
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1308 times
Been thanked: 309 times

Post autor: JollyRoger90 »

Ja miałem okazję grać na BookGame w ElPaso.
Po pierwszych wrażeniach podobało mi się to uproszczenie i chętniej siądę do tej edycji niż do innych.
Delikatnie porównał bym to do uproszenia Maracaibo -> piraci z Maracaibo.

Aczkolwiek zaznaczam, że to wrażenie po 2 rozgrywkach i nie przepadam jakoś za klimatami kowbojskimi :)

Z drugiej strony jestem ciekaw na co tak bardzo narzekają na BGG
AxlPl
Has thanked: 30 times
Been thanked: 67 times

Post autor: AxlPl »

To najważniejsze pytanie: czy te niedopracowania gry sprawiają że gra jest łatwiejsza /trudniejsza /nie do ogrania? Bo jak opcja nr 1 to dla mnie super
Awatar użytkownika
JollyRoger90

moim zdaniem łatwiejsza, ale grałem dwa razy - 1 na żywo i 1 na BGA
Awatar użytkownika
this
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Post autor: this »

Moje uwagi:
- kiepskie wykonanie (mata wyglądająca jak sprana szmata, kostki z cienkiego kartonu, za duże pionki graczy zasłaniają płytki miast. końcowy budynek "el Paso" w wielkości normalnego),
- zbyt mocny budynek 2a,
- gra tylko nieznacznie uproszczona w stosunku do oryginału, czuć obecność większości mechanizmów z org. GWT,
- czas gry to około połowa gry w pełnoprawne GWT,
- wspólny, statyczny rynek krów i pracowników mi się podoba.
- żetony celu zamiast kart celu mi się też podobają,
i najważniejsze :-) :
- brak Indian :-( .
W podsumowaniu: wykonanie na ndst+, rozgrywka na db+. Spreparowałem sobie obrazek z mapą, może sobie ręcznie dorobię planszę.
Awatar użytkownika
JollyRoger90

this pisze: 29 kwie 2025, 09:14 Moje uwagi:
- kiepskie wykonanie (mata wyglądająca jak sprana szmata, kostki z cienkiego kartonu, za duże pionki graczy zasłaniają płytki miast. końcowy budynek "el Paso" w wielkości normalnego),
O tak, zapomniałem o tym - tutaj pełna zgoda.

Bezsensownie wielcy kowboje, plansza jak szmata i te kosteczki...
Sloth
Has thanked: 125 times
Been thanked: 108 times

Post autor: Sloth »

Jakieś przypuszczenia czy Rebel wyda tą erratę po polsku ?
Trochę mocno to irytujące, GWT Nowa Zelandia leży grzecznie w folii w domu, El Paso dotrze pewnikiem w piątek. Miało służyć jako wprowadzenie dla małżowiny prze odpaleniem Nowej Zelandii. 8 dodatkowych stron z opisami żetonów po angielsku doda mi tylko dodatkowej roboty, nie wiem czy mi się chce :-(
Jez_Anaszpan
Has thanked: 23 times
Been thanked: 28 times

Post autor: Jez_Anaszpan »

Przecież ten załącznik jest do pobrania w języku polskim na stronie wydawnictwa rebel, nic nie musisz czytać po angielsku
Sloth
Has thanked: 125 times
Been thanked: 108 times

Post autor: Sloth »

Jez_Anaszpan pisze: 29 kwie 2025, 17:37 Przecież ten załącznik jest do pobrania w języku polskim na stronie wydawnictwa rebel, nic nie musisz czytać po angielsku
No patrz, patrzyłem, patrzyłem i nie wypatrzyłem ........
Awatar użytkownika
sowacz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 32 times

Post autor: sowacz »

Ten polski załącznik nie ma erraty zasad tak jak angielski odpowiednik.
ODPOWIEDZ