Jak zareklamowalibyście nowoczesne gry planszowe?

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 312 times

Re: Jak zareklamowalibyście nowoczesne gry planszowe?

Post autor: Darkstorm »

itsthisguyagain pisze: 23 sty 2025, 19:49
Nowoczesne gry planszowe wyróżniają się innowacyjnymi mechanikami, które wprowadzają różnorodne sposoby rozgrywki i strategiczne wyzwania. Mechaniki takie jak budowanie talii, worker placement, zarządzanie zasobami czy kontrola obszaru pozwalają na głębokie planowanie i dynamiczną interakcję między graczami. Innowacyjne rozwiązania mechaniczne sprawiają, że gracze muszą dostosowywać się do zmieniających się warunków i podejmować decyzje, które wpływają na przebieg całej rozgrywki. Nowoczesne gry planszowe wyróżniają się dopracowaną estetyką, obejmującą wysokiej jakości komponenty i szczegółowe ilustracje, które podnoszą wrażenia wizualne i przyjemność z rozgrywki. Dzięki kreatywnej i angażującej formie stanowią świetny sposób na spędzanie czasu w towarzystwie.
W mojej ocenie to nikt tego nie przeczyta a jak przeczyta to wzruszy ramionami i pójdzie sobie dalej. Ja bym się skupił na warstwie wizualnej czyli zamieszczeniu zdjęć rozłożonych gier tak, żeby wyglądały jak najbardziej na wypasie (Np. Massive Darkness z rozstawionymi wszystkimi figurkami) i ograniczył się do krótkich haseł Np: Gry Planszowe to super przygoda, wyzwanie dla umysłu, emocjonujące pojedynki itd. I to okraszone odpowiednio przygotowanymi fotkami.
sgor
Has thanked: 91 times
Been thanked: 90 times

Post autor: sgor »

Darkstorm pisze: 24 sty 2025, 12:29 i ograniczył się do krótkich haseł Np: Gry Planszowe to super przygoda, wyzwanie dla umysłu, emocjonujące pojedynki itd. I to okraszone odpowiednio przygotowanymi fotkami.
Proponuję:

Grasz w RPG?
My też...

Lubisz Slay the Spire?
My też...

itd. itp. + odpowiednie zdjęcia, z uśmiechniętymi, grającymi w odpowiednie gry raczej młodymi ;) ludźmi
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1333 times
Been thanked: 2042 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

raj pisze: 24 sty 2025, 12:27 BOLLO, zostałeś poproszony o wskazanie źródeł na które się powołałeś na co zareagowałeś ogólnikowym zbywaniem i ucieczką w metafizykę.
Nie jest to ani kulturalne ani mile widziane na forum. Prosiłby o zrezygnowanie z tego typu wypowiedzi.
Proszę Cie raj ....mam odgrzebywać z pamięci co i gdzie przeczytałem X lat temu i po dziś dzień to jest aktualne? Naprawdę szukanie nie boli. Niech zainteresowany wpisze sobie frazy w google i poszuka czy "Kobieta woli piękno czy brzydotę" "Kobieta kiedyś/dziś" "różnice między mężczyzną a kobirtą" itd....nie trzeba być profesorem by nie widzieć do czego to wszystko prowadzi.
Nowy rok ....nowy ja. :mrgreen:
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1333 times
Been thanked: 2042 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

sgor pisze: 24 sty 2025, 12:40
Darkstorm pisze: 24 sty 2025, 12:29 i ograniczył się do krótkich haseł Np: Gry Planszowe to super przygoda, wyzwanie dla umysłu, emocjonujące pojedynki itd. I to okraszone odpowiednio przygotowanymi fotkami.
Proponuję:

Grasz w RPG?
My też...

Lubisz Slay the Spire?
My też...

itd. itp. + odpowiednie zdjęcia, z uśmiechniętymi, grającymi w odpowiednie gry raczej młodymi ;) ludźmi
Nowym osobom RPG i StS nic nie bezie mówiło. Najlepsze jest fizyczne pokazanie czym to jest. Ale faktycznie plakat z uśmiechniętymi osobami zawsze dobrze działa na wyobraźnie.
sgor
Has thanked: 91 times

Post autor: sgor »

BOLLO pisze: 24 sty 2025, 12:45
sgor pisze: 24 sty 2025, 12:40
Proponuję:

Grasz w RPG?
My też...

Lubisz Slay the Spire?
My też...

Nowym osobom RPG i StS nic nie bezie mówiło.
StS to przede wszystkim wielki hit na PC + konsole. Mój syn jak był jeszcze w liceum to zagrywał się + pół jego klasy w to do upadłego.
Tutaj chodzi o odwołanie się do tytułów, które znają z gier komputerowych.
O to mi chodziło.

Typu:
Grasz w Assasyna?
My też.. (+ fotki grających w Assasyna na planszy) itd.

Odwołanie się do tego co lubią (gry video).
Awatar użytkownika
The Fifth Horseman
Has thanked: 253 times
Been thanked: 84 times

Post autor: The Fifth Horseman »

itsthisguyagain pisze: 23 sty 2025, 19:49
Nowoczesne gry planszowe wyróżniają się innowacyjnymi mechanikami, które wprowadzają różnorodne sposoby rozgrywki i strategiczne wyzwania. Mechaniki takie jak budowanie talii, worker placement, zarządzanie zasobami czy kontrola obszaru pozwalają na głębokie planowanie i dynamiczną interakcję między graczami. Innowacyjne rozwiązania mechaniczne sprawiają, że gracze muszą dostosowywać się do zmieniających się warunków i podejmować decyzje, które wpływają na przebieg całej rozgrywki. Nowoczesne gry planszowe wyróżniają się dopracowaną estetyką, obejmującą wysokiej jakości komponenty i szczegółowe ilustracje, które podnoszą wrażenia wizualne i przyjemność z rozgrywki. Dzięki kreatywnej i angażującej formie stanowią świetny sposób na spędzanie czasu w towarzystwie.
Ten opis jest tak sztywny że mógł go pisać nieumarły. :wink:

Nie apeluj do mechaniki, zaapeluj do wyobraźni.

Siądź za sterami gigantycznej maszyny kroczącej w imię honoru (i kasy).
Wybierz się na wyprawę przez Mordor.
Podbij Nowy Świat... albo Diunę.
Walcz z nazistami, obcymi lub pradawnym spiskiem... albo wszystkimi na raz.
Zbuduj imperium finansowe... albo międzygwiezdne.
I wszystko to bez narzekania starych, że tylko w ekran patrzysz.
Bo planszówki to nie tylko Chińczyk czy Warcaby i nie kończą się na rzucie kostką.

BOLLO pisze: 24 sty 2025, 08:49 Statystycznie prawdopodobieństwo że kobieta wybierze ładnie wyglądającą grę (oczami) jest większe niż nudne euro czy mroczne fantasy i wiem to nie tylko z czytanych artykułów ale i z własnej obserwacji.
Statystycznie prawdopodobieństwo że planszówkowy amator płci dowolnej wybierze grę po tym jak się prezentuje i jak bardzo (albo mało) jara go tematyka jest większe niż że będzie wybierał po mechanikach i zbalansowaniu.
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 162 times
Been thanked: 360 times

Post autor: Niewodnik »

Powoływanie się na znane IP to dobry pomysł.

Ostatnio popularna Diuna, czy wiecznie świetny Władca Pierścieni (nie wiem, czy ktokolwiek z młodych będzie znał Grę o Tron :P). Można nawet rzucić nową planszówką z The Sims. Przecież na plakacie nie muszą być dobre gry, a wy wcale nie musicie w nie grać. Ważne, żeby do ludzi dotarło.
darioinvader
Has thanked: 61 times
Been thanked: 20 times

Post autor: darioinvader »

Zdecydowanie polecam coś w tym stylu co zaproponował @The Fifth Horseman

Zastanów się po co siadasz do planszy. Ja na przykład po to, żeby się dobrze bawić.
Nie przekonały by mnie argumenty o aspektach edukacyjnych czy też możliwość podejmowania decyzji itd.
Będąc w szkole mam dosyć słuchania o nauce itp. Jeśli coś ma zwrócić moją uwagę, to raczej powinno być nieco w kontrze do tego. Pokazywać rozrywkę, zabawę. Niekoniecznie infantylną.

I koniecznie fajne zdjęcia, grafiki z gier. Ludzie konsumują treści obrazem, nie literkami. Czy nam się to podoba, czy nie.
harry1991
Has thanked: 18 times
Been thanked: 21 times

Post autor: harry1991 »

Przy czym, może lepiej umieścić na plakacie coś co będzie później grane, żeby uniknąć zawodu przybyłych.

Zastanówcie się jeszcze nad przedziałem czasowym gier. Ile czasu może młodzież poświęcić na takie zajęcia? Kolos na 3h z tłumaczeniem będzie nie do przeskoczenia, zwłaszcza dla uczniów którzy dojeżdżają i muszą zdążyć na autobus/pociąg/busa.
Cyel
Has thanked: 1417 times
Been thanked: 1698 times

Post autor: Cyel »

Na moich plakatach są przede wszystkim zdjęcia grających i dobrze się bawiących uczniów. Mało kogo będzie obchodzić jak wygląda sama gra.
Piter1991
Has thanked: 10 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Piter1991 »

W nawiązaniu do przyciągania młodzieży która gra w gry komputerowe, można zaproponować:
League of Legends w innym wydaniu - Mechs vs. Minions.
LOLa większość młodzieży gra / grała / kojarzy a Mechs vs. Minions jest ciekawą grą kooperacyjną rewelacyjnie wykonaną - przyciągnie tematem i wyglądem. Uderzanie w znane przez młodzież tytuły moim zdaniem może tutaj przyciągnąć zainteresowanie. A jak już przyjdą to kolejne gry wejdą naturalnie ufam, że dobierzesz odpowie gry.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 424 times
Been thanked: 365 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Gdzieś powyżej padło, że ma być jedno zdanie. To ja pobawiłbym się hasłem w stylu "gry bez prądu, mimo to napięcie bardzo wysokie" czy coś w tym stylu.
Napisano, że ktoś na plakatach pokazuje dobrze bawiących się uczniów, nie pokazuje gier.
A według mnie warto pokazać też, jak te gry wyglądają. I nie, żeby pokazać jak ładne potrafią być (a kurczaczki są).
Ale żeby pokazać, że planszówki to coś więcej niż chińczyk, monopoly czy jakieś gry imprezowe. Bo w świadomości wielu osób to wciąż tylko to.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
krecony1
Has thanked: 51 times

Post autor: krecony1 »

"Jeżeli ktoś ci powiedział, że gry planszowe są nudne, przyjdź i przekonaj się, jak bardzo się mylił."

Na zdjęciach widziałbym raczej fragmenty planszy z rozstawionymi ciekawymi elementami.

W każdym razie dołączam się do - jak już wyżej wspomniano - do podkreślenia dobrej zabawy i mile spędzonego czasu.
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 162 times
Been thanked: 360 times

Post autor: Niewodnik »

krecony1 pisze: 26 sty 2025, 01:02
Nie przemawia to do mnie. Od razu stawiamy gry planszowe jako coś powszechnie uważanego za słabe, bo jakby nie było słabe, to skąd niby ktoś miałby usłyszeć, że są nudne? Nikt nie będzie reklamować swojego produktu słowami "to nieprawda co mówią, że nie działa".
ODPOWIEDZ