Teraformacja marsa vs Ark Nova

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1150 times
Been thanked: 454 times

Re: Teraformacja marsa vs Ark Nova

Post autor: Irka »

arturmarek pisze: 24 cze 2025, 10:37 Jak się ten temat pojawił, to chciałem sobie zażartować, że autor wrzucił temat i poszedł po popcorn. Ale chyba tak rzeczywiście było, zaraz drugą stronę wątku rozpoczniemy, a nie widać zainteresowania ze strony "pytającego".
Tak bywa :)
Odpowiadający też nierzadko zapominają o pytających i chcą po prostu coś o swojej ulubionej grze napisać ;)

edit: No i mamy drugą stronę wątku. Tutaj pewnie już autor nie dotrze, ale napiszę, że może lepiej kupić teraz Ark Nova (jeśli trudność nie przeraża), a poczekać na Terraformację w wersji kampanijnej - może być ciekawa :)
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 304 times
Been thanked: 335 times

Post autor: Scamander »

Derwisz-14 pisze: 19 cze 2025, 20:50 Obie gry, to pasjanse, a AN lepiej w moim odczuciu działa na dwie osoby i jest szybsza. Do terraformacji chętniej siądę w więcej niż 2 osoby
No i właśnie ze względu na pasjansowatość osobiście obie te gry (jak i inne pasjanse) toleruję tak do dwóch osób, kiedy to jest spotkanie mniej towarzyskie.

W więcej osób zdecydowanie wolę wyciągać coś co ma większą interakcję, niż gapić się przez dwie godziny w swój silniczek z kart.
Derwisz-14
Has thanked: 50 times
Been thanked: 49 times

Post autor: Derwisz-14 »

@Scamander
Ja też tak mam, ale kilka razy zdarzyło mi się, że osoby zazwyczaj niegrające w planszówki same proponowały Terraformację Marsa, bo gdzieś już wcześniej grały, a na inne gry nie chciały się zgodzić. Mam nawet taką grupę pięciu osób, z którymi spotykamy się kilka razy w roku i jak uda się coś wyciągnąć, to jedyne, w co chcą grać, to Terraformacja Marsa albo Nemesis. I są to bardziej spotkania towarzyskie, a nie na granie, bo przy pięciu graczach, czekając na swoją kolej, można obejrzeć świąteczny blok reklamowy. Zawsze mnie szokowało, że w mojej bańce TM była gatewayem bardziej niż Wsiąść do pociągu, Na skrzydłach, Everdell czy cokolwiek innego.
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 312 times

Post autor: Darkstorm »

Najlepiej wypróbować samemu. Na BGA można zdaje się zagrać w to i w to.

Ja wolę ciut bardziej Terkę. Jest dłuższa dzięki czemu mogę zbudować zbudować potężniejszy silnik i jeszcze go nadbudowywać. Terka wydaje mi się też przystępniejsza dla nowych graczy. Układanie tego pasjansa niezwykle mnie relaksuje. No i nie lubię tego stresu gdy ktoś "nagle" zakończy grę w AN a mi zostało jeszcze tyle fajnych kart do zagrania. W Terce nawet po spełnieniu warunków zakończenia gry można cisnąć aż do wyczerpania zasobów.

To tak na szybko czemu dla mnie Terka lepsza od AN.
ODPOWIEDZ