1944: Wyścig do Renu - pytania i wątpliwości
- kruker
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 56 times
Re: 1944: Wyścig do Renu (1944: Race to the Rhine)
Jestem po 2 rozgrywkach i dopiero przeczytanie tego wątku uświadomiło mi, że graliśmy źle. Z przykrością muszę stwierdzić, że instrukcja jest chyba najgorzej napisaną ze wszystkich, z którymi miałem styczność do tej pory
Stwarza otoczkę niepotrzebnej komplikacji, przy stosunkowo prostej grze.

- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1326 times
przesadzasz albo miałeś z niewieloma instrukcjami do czynienia 

- WRS
- Administrator
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 96 times
- Kontakt:
Jeśli nie lubisz owej otoczki, to po prostu korzystaj ze skrótu zasad...kruker pisze:Stwarza otoczkę niepotrzebnej komplikacji, przy stosunkowo prostej grze.
- kruker
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 56 times
Jakieś 70 przeczytałemrastula pisze:przesadzasz albo miałeś z niewieloma instrukcjami do czynienia

Właśnie o to chodzi, że skrót zasad wyjaśnia 90% rzeczy i zajmuje 1,5 strony, a pozostałe 10% szczegółów jest ukryte w 10 stronach, przez które i tak trzeba przebrnąć. Nawet Mage Knight mnie tak nie zirytował.WRS pisze:Jeśli nie lubisz owej otoczki, to po prostu korzystaj ze skrótu zasad...
[Cebula mode off

- Lord Voldemort
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 23 times
- Kontakt:
A możesz konkretniej? Bo z tak ogólnej krytki nic nie wynika, a jest szansa na poprawki przed 2-gą edycją.kruker pisze:Jestem po 2 rozgrywkach i dopiero przeczytanie tego wątku uświadomiło mi, że graliśmy źle. Z przykrością muszę stwierdzić, że instrukcja jest chyba najgorzej napisaną ze wszystkich, z którymi miałem styczność do tej poryStwarza otoczkę niepotrzebnej komplikacji, przy stosunkowo prostej grze.
- Andy
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 195 times
Hej, co to się wyrabia na BGG? Najpierw to:
http://boardgamegeek.com/thread/1270507/help
i w ślad za tym to:
http://boardgamegeek.com/thread/1270707 ... ers-intent
(W skrócie: trzeba pobrać taką liczbę ciężarówek, do jakiej jesteśmy uprawnieni).
A przykład w instrukcji jest przecież jasny:
Aż tak zmieniamy grę? I dlaczego?
http://boardgamegeek.com/thread/1270507/help
i w ślad za tym to:
http://boardgamegeek.com/thread/1270707 ... ers-intent
(W skrócie: trzeba pobrać taką liczbę ciężarówek, do jakiej jesteśmy uprawnieni).
A przykład w instrukcji jest przecież jasny:
W angielskiej instrukcji jest podobnie.Na Torze dostępnych ciężarówek pozostały 2 ciężarówki. Gracz wykonuje
akcję pobrania ciężarówek. Jego poziom możliwości logistycznych pozwala mu wziąć
6 ciężarówek, ale gracz bierze tylko 2, ponieważ nie ma ich już więcej na Torze
dostępnych ciężarówek. Następnie wszyscy gracze wykonują fazę logistyki, która
przerywa normalny bieg tury.
Alternatywnie, gdyby gracz nie chciał wywołać fazy logistyki, to mógłby wziąć tylko
1 ciężarówkę z Toru dostępnych ciężarówek.
Aż tak zmieniamy grę? I dlaczego?
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
- WRS
- Administrator
- Kontakt:
Też jestem w szoku.
Wygląda na to, że Jaro zapomniał (nie pogodził się) z ustaleniami w tej dyskutowanej kwestii.
Waldek zawsze objaśniał grę z opcją wyboru liczby dobieranych ciężarówek.
Wygląda na to, że Jaro zapomniał (nie pogodził się) z ustaleniami w tej dyskutowanej kwestii.
Waldek zawsze objaśniał grę z opcją wyboru liczby dobieranych ciężarówek.
- mat_eyo
- Has thanked: 949 times
- Been thanked: 1483 times
- Kontakt:
Wrzuciłbym to do jednego worka z zasadami dodatkowymi, jak Antwerpia, pogoda i wspólna talia pościgu. Widać, że zasada brania wszystkich dostępnych ciężarówek komplikuje grę, zostawiłbym to jako opcję dla chętnych. Mogę się założyć, że w kolejnym wydaniu będzie taki podpunkt w zasadach dodatkowych.
- WRS
- Administrator
- Kontakt:
Nie wydaje mi się, by komplikowała.mat_eyo pisze:Widać, że zasada brania wszystkich dostępnych ciężarówek komplikuje grę
To cenna opcja zasad gry pozwalająca zabezpieczyć się przed pochopnym wywołaniem Fazy Zaopatrzenia. Jeśli zostawię jedną ciężarówkę, to kolejny gracz musi się zastanowić nad jej zabraniem. Wywołanie przymusowe Fazy Zaopatrzenia przenosi ciężar tej decyzji na innego gracza.
Można to traktować jako wariant, ale cytaty Andy'ego pokazują, że Wydawca podjął pewne decyzje. Rewelacje Jaro są po prostu zaskakujące.
- Lord Voldemort
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 23 times
- Kontakt:
Jaro lubi zmieniac, tak sie wlasnie u nas pracujeWRS pisze:Nie wydaje mi się, by komplikowała.mat_eyo pisze:Widać, że zasada brania wszystkich dostępnych ciężarówek komplikuje grę
To cenna opcja zasad gry pozwalająca zabezpieczyć się przed pochopnym wywołaniem Fazy Zaopatrzenia. Jeśli zostawię jedną ciężarówkę, to kolejny gracz musi się zastanowić nad jej zabraniem. Wywołanie przymusowe Fazy Zaopatrzenia przenosi ciężar tej decyzji na innego gracza.
Można to traktować jako wariant, ale cytaty Andy'ego pokazują, że Wydawca podjął pewne decyzje. Rewelacje Jaro są po prostu zaskakujące.

- grabol
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 50 times
Hej,
Pytanie dotyczy transportu zasobów. Czy dołożenie kolejnej ciężarówki do utworzonej poprzednio już lini zaopatrzenia umożliwia kolejny transport tą linią?
Pytanie dotyczy transportu zasobów. Czy dołożenie kolejnej ciężarówki do utworzonej poprzednio już lini zaopatrzenia umożliwia kolejny transport tą linią?
- Andy
Każda ciężarówka jest "jednorazowa". Czyli po wystawieniu od razu przewozi i potem tylko czeka na zdjęcie z mapy.
- grabol
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 50 times
Dzięki, tak graliśmy! Mimo początkowego wrażenia skomplikowania, gra okazała się bardzo przystępna. Pierwsza rozgrywka za nami, raczej bez błędów.
- Andy
O tak, to nie jest trudny do opanowania system!
W powyższym wykazie "funkcji" wystawionej ciężarówki (przewozi i czeka) zapomniałem wymienić jeszcze jedną: blokuje możliwość wystawienia innej ciężarówki w tym miejscu.
W powyższym wykazie "funkcji" wystawionej ciężarówki (przewozi i czeka) zapomniałem wymienić jeszcze jedną: blokuje możliwość wystawienia innej ciężarówki w tym miejscu.

- ozy
- Been thanked: 74 times
Z automatu, byleby mieć nieprzerwaną linię kontroli aż do bazy zaopatrzenia.grabol pisze:Jest tylko jedna kwestia, czy przekraczając Ren dochodzi do zwycięstwa z automatu, czy można dograć turę do końca?
Broni.grabol pisze:I jeszcze jedno, czy unieruchomiony korpus może bronić sąsiednich pól przed kontratakiem?
Farewell, leave the shore to an ocean wide and untamed
Hold your shield high, let the wind bring your enemy your nightmare
Hold your shield high, let the wind bring your enemy your nightmare
Może problem bierze się stąd że na ilustracjach przedstawiających setup w ogóle nie ma ciężarówek w zasobach gracza.ozy pisze:To jest ciekawy problem, bo rzecz jest opisana wprost w instrukcji i akurat w tym aspekcie pytania graczy mnie dziwią. Rozdział jest uzasadniony, bo w jednym miejscu piszemy o komponentach graczy, a w drugim o rzeczach wspólnych. Ciekawe.
Witam, mam pytanie odnośnie pobierania zapasów.
1. Wiem że do bazy głównej mogę pobrać 3 sztuki zasobów jednego rodzaju. Rozumiem że mogę tam też pobrać po 1 sztuce każdego rodzaju ? Czy jest możliwa do pobrania inna konfiguracja trzech zasobów do bazy głównej np 2 paliwa i 1 amunicji ? Są jakieś inne ograniczenia poza dostępnością zasobów na torze zasobów ?
2. Do bazy przejściowej można pobrać po 1 zasobie każdego rodzaju. Czy można jakąś inną konfigurację 3 sztuk zasobów tam pobrać ?
1. Wiem że do bazy głównej mogę pobrać 3 sztuki zasobów jednego rodzaju. Rozumiem że mogę tam też pobrać po 1 sztuce każdego rodzaju ? Czy jest możliwa do pobrania inna konfiguracja trzech zasobów do bazy głównej np 2 paliwa i 1 amunicji ? Są jakieś inne ograniczenia poza dostępnością zasobów na torze zasobów ?
2. Do bazy przejściowej można pobrać po 1 zasobie każdego rodzaju. Czy można jakąś inną konfigurację 3 sztuk zasobów tam pobrać ?
- WRS
- Administrator
- Kontakt:
Nie.
Reguły są tu jasne i czytelne.
3 identyczne tylko do bazy głównej
3 różne do dowolnej bazy
3 różne do dowolnej bazy
Rozumiem że jak nie ma trzech identycznych to można wziąć tylko tyle ile jest do bazy głównej ?WRS pisze:Nie.
3 różne do dowolnej bazy
Uzupełnaić innymi zasobami nie można ?
Ok, a jak jest ze specjalną cechą Monte-go ?
On może dowolne 2 zasoby do dowolnej bazy dostać w każdej turze ?
Instrukcja, str. 5: "jeśli dany zasób jest niedostępny w puli, gracze nie mogą go pobierać". Koniec kropka.puciek2 pisze: Rozumiem że jak nie ma trzech identycznych to można wziąć tylko tyle ile jest do bazy głównej ?
Uzupełnaić innymi zasobami nie można ?
Monte firmy Zott nie ma specjalnej zdolności, chyba że rakotwórcze. Monty zaś może dobierać dowolne dwa zasoby z puli ogólnej podczas wybranej akcji pobierania zaopatrzenia. Jest to zdolność specjalna, tak jak zwiad Brada czy dodatkowy ruch Pattona. Czyli wykonujesz akcję Pobranie Zaopatrzenia, "odpalasz" zdolność Monty'ego (co oznaczasz odwróceniem jego karty na ciemną stronę) i dokładasz dwa wybrane zasoby obok trzech już dostawionych. Zdolność zostanie ponownie odblokowana podczas następnej fazy logistyki.puciek2 pisze:Ok, a jak jest ze specjalną cechą Monte-go ?
On może dowolne 2 zasoby do dowolnej bazy dostać w każdej turze ?
Ok czyli to działa tylko wtedy kiedy podczas swojej tury wybiorę akcję pobranie zaopatrzenia i tylko na jedną taką akcję ?Dexterus pisze:
...
Czyli wykonujesz akcję Pobranie Zaopatrzenia, "odpalasz" zdolność Monty'ego (co oznaczasz odwróceniem jego karty na ciemną stronę) i dokładasz dwa wybrane zasoby obok trzech już dostawionych.
...
Jeśli nie wybiorę nie działa ?
Nie działa (tak jak myślałem) w każdej turze poza akcjami ?
Dokładnie. Masz to zgrabnie opisane, z przykładem, w instrukcji. Jest zbliżona do zdolności Brada i Pattona, które też możesz odpalić tylko raz (a przynajmniej do następnej fazy logistyki, kiedy to te zdolności się "resetują"). Jedyna różnica jest taka, że nie jest to specjalna akcja per se, tylko "ulepszenie" istniejącej akcji Pobranie Zaopatrzenia.puciek2 pisze:Ok czyli to działa tylko wtedy kiedy podczas swojej tury wybiorę akcję pobranie zaopatrzenia i tylko na jedną taką akcję ?
Jeśli nie wybiorę nie działa ?
Nie działa (tak jak myślałem) w każdej turze poza akcjami ?
...i czasem, gdy dostawisz odpowiednie zasoby do odpowiedniego portu, potrafi naprawdę uratować tyłek.
Czy manewr polegający na przewożeniu ciężarówką mniejszej (niż ilość zapasów w bazie z której się przewozi) ilości zasobów jest legalny. Taki manewr miałby za cel szybsze pozbywanie się ciężarówek w celu wywołania fazy logistyki.
- WRS
- Administrator
- Kontakt:
Legalny.
Możesz też wystawić ciężarówki i nic nie przewozić. Stoją gotowe i czekają na kolejną Twoją akcję transportu.
Dziwne, ale może przydatne...
Możesz też wystawić ciężarówki i nic nie przewozić. Stoją gotowe i czekają na kolejną Twoją akcję transportu.
I będą coś przewoziły w następnej akcji transportu ? W takim razie co oznacza że są jednorazowe ? Rozumiałem że działają tylko podczas wystawiania.WRS pisze:Legalny.
Tak w ogóle to nie łapię jeszcze tych ciężarówek. Czy jest tak że:
1. Każdy gracz otrzymuje 6 do prywatnych zasobów podczas setup-u.
2. Wystawia się 6 dostępnych na tor.
3. Reszta zależna od ilości graczy wędruje obok planszy.
Co się dzieje po fazie logistyki ?
Czy:
1. Zdejmuje się wszystkie cięzarówki z planszy i stawia 6 na tor a resztę obok planszy ?
2. Czy na torze respawn-uje się zawsze 6 ? Czy to zależy od ilości graczy lub poziomu logistyki ?