Fields of Fire (Ben Hull)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
mk20336
Has thanked: 124 times
Been thanked: 516 times
Kontakt:

Re: Fields of Fire (Ben Hull)

Post autor: mk20336 »

Grzech pisze: 14 mar 2025, 15:14 Ktoś już dostał swój egzemplarz z P500? lub jeszcze lepiej upgrade packa?
Do mnie doszło P500. Dzisiaj po15:00 na kanał (https://www.youtube.com/@mk20336) wrzucam Unboxing. Gra jest niesamowita!
Mój blog, serdecznie zapraszam!
https://theboardgameschronicle.com/
Grzech
Has thanked: 9 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Grzech »

Właśnie dojechał do mnie upgrade pack - WOW - w pierwszej chwili sądziłem ze całą grę mi przesłali przez pomyłkę :D
kolosm
Has thanked: 724 times
Been thanked: 103 times

Post autor: kolosm »

Wie ktoś kiedy edycja Deluxe pojawi się w sklepach?
Ten zapowiadany Q1 się kończy niestety :(
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 333 times
Been thanked: 1003 times
Kontakt:

Post autor: raj »

W planszostrefie jest przedsprzedaż, z planowaną dostawą na kwiecień
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Awatar użytkownika
dzolek
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: dzolek »

Obejrzałem unboxing upgrade packa i przyznam szczerze, że jestem mocno zaskoczony zawartością pudła, bo tak mogę powiedzieć o nim. Czy może mi ktoś tu potwierdzić opinie krążące o najnowszej wersji, że to jest właśnie to, czego przez tyle lat oczekiwano?
Zatrzymałem się na wersji pierwszej z późniejszym upgrade do 2, ale od dłuższego czasu nie przyglądałem się zmianom wprowadzanym w międzyczasie.
Cena wydaje się rozsądna i mocno zastanawiam się nad zamówieniem aktualizacji do deluxe.

O The Bulge Campaign też mile widziane posty. 🙂
Awatar użytkownika
skiba
Has thanked: 35 times
Been thanked: 270 times

Post autor: skiba »

dzolek pisze: 24 mar 2025, 23:36 Czy może mi ktoś tu potwierdzić opinie krążące o najnowszej wersji, że to jest właśnie to, czego przez tyle lat oczekiwano?
Piszę z perspektywy gościa, który w FoF 2 próbował trochę pograć, ale co chwilę rozbijał sobie zęby o coś. Zasady ogólne znałem przed otrzymaniem edycji Deluxe.

No jest 100 razy lepiej. Nie wiem o której książce piszesz, ale każda jest spoko :D Zasady główne póki co wydają się kompletne i udaje mi się po nich spokojnie poruszać. Wczoraj nawet miałem jakieś nietypowe pytanie i w ciągu 2 minut wyczytałem odpowiedź z zasad, bo w przypadku poprzedniej edycji gry się nie udawało raczej. Samo to, że zasady mają teraz 96 stron, a poprzednio miały 60, o czymś świadczy. To są te same zasady, ale uzupełnione o braki i przykłady.

Pierwsza rzecz, która mi utkwiła w pamięci: w starych zasadach przy opisie ładowności pojazdów i piechoty nie było słowa o tym, że każdy sprzęt brany na siebie przez piechotę nie jest wliczany do ładowności pojazdu, którym ta piechota się porusza. W nowych zasadach już jest to wyraźnie ujęte.

Wywalili idiotyczny sygnał pirotechniczny "shift fire", który w poprzedniej edycji zasad generował więcej pytań niż odpowiedzi. "Shift fire, ale gdzie, w kierunku dymu? A jak się nie da, bo dym z jednej strony, a walą do nas z zupełnie innych stron?". Itd...

Jest też książka, a raczej dwie, z samouczkiem. Jest to jakoś w sumie 80-100 stron powolnego wprowadzania zasad gry na przykładowych mini-misjach z zadaniami do rozwiązania na koniec. Przykład rozgrywki prowadzi Cię za rączkę, a na końcu mówi: "no to zrób to teraz sam, ale nie wołaj ostrzału spoza mapy - zamiast tego wrzuć im granat po nogi". Albo zamiast zabijania wrogów jest nakaz, żeby ich pojmać. Wszystko oczywiście opatrzone referencjami do zasad głównych, więc jak jeszcze nie wiemy jak coś działa to szybciutko to znajdujemy.

Od dwóch dni wieczorami jak dzieciarnia idzie spać zaczynam pchać tutorial do przodu, jestem gdzieś w połowie i pierwszy raz od dawna mogę powiedzieć, że szczerze dobrze bawię się w FoF, nie mogę się doczekać kolejnego posiedzenia i dalszego odkrywania mechaniki gry.

Teraz widzę jak dużym błędem było kupienie FoF 2 na pierwszy raz oraz jak dużym problemem tej gry był brak samouczka. System jest przeogromny. Dowodzi się masą składów o różnych charakterystykach. Wiele rodzajów uzbrojenia ma swoje jakieś zasady. Komunikacja radiowa działa inaczej niż telefoniczna. Sygnały pirotechniczne sami sobie konfigurujemy. Wojem też można latać w różnych formacjach. Pozycje wroga trzeba szturmować z głową. Do tego np. pierwsza misja w FoF 2 planowana jest w oparciu o najazd amfibiami. Chyba że zaczynamy od innego teatru - tam mamy walkę w budynkach i potyczki z udziałem czołgów.

Masa tego jest i wprowadzenie poligonu w postaci dwóch broszur treningowych jest strzałem w dziesiątkę. Gorąco polecam!

Poza książkami też jest lepiej. Póki co tokeny, z których korzystałem w tutorialu, zawierają informacje, których brakowało wcześniej. Np. Incoming VOF ma w końcu nadrukowany na sobie NCM. Wcześniej go nie było i trzeba było sobie jakąś kostką zaznaczać czy to jest -3 czy -4 czy jeszcze inaczej. Dodatkowo żetony z VOF, które wliczają się do NCM mają modyfikator wzięty w kółko. W poprzedniej edycji gry wszystko było po prostu numerkiem bez kółka, więc w zasadzie co chwilę szperało się w karcie pomocy w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: z których modyfikatorów zabieramy tylko minimalny, a które dodatkowo sumujemy?
Boîte à Jeux: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
Awatar użytkownika
dzolek

Trochę może ożywiłem temat dzięki temu pytaniu. 🙂

Bardzo fajnie, szczegółowo opisałeś zmiany jakie zaszły w porównaniu do poprzednich edycji. Cieszę się, że po tylu latach w końcu można usłyszeć, że coś w końcu spina się w klamrę tak jak należy. Lepiej późno niż wcale. 😃

Mnie osobiście brak samouczków nie bolał, natomiast instrukcja faktycznie to była wieczna walka jak na polu bitwy, jak nie niejasności to problem z szybkim znalezieniem tego co akurat było potrzebne. Do tego zmiany jakie zachodziły między wersjami potrafiły zarazem coś rozwiać, jak za chwilę wprowadzić kolejny zamęt.

Fakt takiej opinii przekonuje mnie jednak do tego, że czas ponownie zasiąść do tego tytułu i zrobić to z pomocą wersji deluxe. 😃
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 307 times
Been thanked: 513 times

Post autor: Otorek »

Zrezygnowałem na początku roku ze wszystkich pre-orderów GMT, ale po tej opinii mam spory problem, żeby sobie odmówić FoF, nawet jeśli miałbym zagrać za jakiś dłuższy czas...
Awatar użytkownika
dzolek

Otorek pisze: 25 mar 2025, 11:03 Zrezygnowałem na początku roku ze wszystkich pre-orderów GMT, ale po tej opinii mam spory problem, żeby sobie odmówić FoF, nawet jeśli miałbym zagrać za jakiś dłuższy czas...
Ceny w polskich sklepach wahają się od 135 do 175 zł. Wydaje mi się, że nie jest to wygórowana cena zważywszy na zawartość. Mowa oczywiście o upgrade kit.
Awatar użytkownika
Otorek

Niestety starszą wersje sprzedałem, więc trzeba by wchodzić od nowa.
Znana jest już jakaś errata?
kolosm
Has thanked: 724 times
Been thanked: 103 times

Post autor: kolosm »

Mogę chyba również dołączyć do samych pochwał jeśli chodzi o poznawanie tego złożonego systemu, jakim jest FoF.
Wcześniej nawet do tego nie podchodziłem słysząc opinie, ileż tu jest niuansów i niejasności.
Teraz jak zobaczyłem obie książki tutorial ( Basic i advance) tak od razu odpaliłem genialny moduł TTS ale już ver deluxe ( w oczekiwaniu aż gra się pojawi w sklepach , co ma nastąpić z początkiem kwietnia) i bawię się świetnie.
Obrabiam dopiero cz1 ale to wsio jest dla mnie totalnie nowe. Faktycznie jest to kapitalnie napisane i ukazane przykładami, aż chce się odkrywać resztę po swojemu jak proponują na koniec każdego treningu.
Ogólnie mega pozytywne odczucia!
SeekerKuba
Has thanked: 61 times
Been thanked: 153 times

Post autor: SeekerKuba »

https://ugg2nd.de/en/Retail/Fields-of-F ... 0of%20fire
tu mają w dobrej cenie ale:
darmopaczka jest od 190euro
doliczają opłate 3,5% zamówienia za płacenie coś jak ogry mają u siebie w sklepie.
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
c08mk
Has thanked: 110 times
Been thanked: 320 times

Post autor: c08mk »

Namówiliście mnie szatany, teraz do końca miesiąca będzie trzeba suchy chleb jeść :lol:
Miałem swego czasu drugą edycję, zasady z tego co pamiętam były do opanowania ale już ciężko się grało jak trzeba było coś szukać w instrukcji, a powrót do gry nie był zachęcający po dłuższym czasie. Z tego co widzę to z nową instrukcją gra powinna być bardziej zrozumiała i bardziej płynna ale to już trzeba będzie przetestować na żywo.
Awatar użytkownika
dzolek

c08mk pisze: 27 mar 2025, 07:52 Namówiliście mnie szatany, teraz do końca miesiąca będzie trzeba suchy chleb jeść :lol:
Miałem swego czasu drugą edycję, zasady z tego co pamiętam były do opanowania ale już ciężko się grało jak trzeba było coś szukać w instrukcji, a powrót do gry nie był zachęcający po dłuższym czasie. Z tego co widzę to z nową instrukcją gra powinna być bardziej zrozumiała i bardziej płynna ale to już trzeba będzie przetestować na żywo.
Ja jestem zdecydowany na upgrade także tylko czekać aż będzie dostępny od "strzała". 😉
Awatar użytkownika
profes79
Has thanked: 44 times
Been thanked: 160 times

Post autor: profes79 »

Mnie to z kolei nie bawi. FoF zostało wydane w 2008. Następnie wydano zestaw naprawczy . Teraz zestaw deluxe. I zestaw naprawczy do zestawu deluxe. Generalnie gra zaczyna przypominać komputerowe gry Paradoxu.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

profes79 pisze: 31 mar 2025, 18:02 Generalnie gra zaczyna przypominać komputerowe gry Paradoxu.
Kusisz, oj kusisz :mrgreen:

A jak jest z kompatybilnością nowego wydania z dodatkami?
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 931 times
Been thanked: 412 times

Post autor: Gromb »

Spoiler:
To już jest zestaw naprawczy do wersji Deluxe? Gdzie można takie cudo dostać?
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Awatar użytkownika
Otorek

Chyba chodzilo o to, ze jest wersja delux i pakiet podnoszwcy stare wydanie do poziomu delux. Póki co nie mogłem znaleźć nawet info o erracie, a co dopiero zestawie naprawczym.

Btw. Tez uleglem zamowilem z Dragoneye wraz z żetonami naprawczymi GMT 2024
Awatar użytkownika
profes79

Skrót myśłowy. W każdym razie mając kupioną x lat temu grę muszę wydać drugie tyle, żeby ją doprowadzić do stanu obecnej grywalności. A najlepiej kupić nową bo nie wiem co wyjdzie z tego poprawiania i dostosowywania; pewnie w końcu pogubię żetony.
Edit: Żeby nie było - ja lubię FoF w jego pierwszej odsłonie, z losowymi mapami - bo druga część jest oskryptowana; Ardeny są oskryptowane; pytanie jak będzie z trzecią częścią (pewnie to samo).
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

profes79 pisze: 02 kwie 2025, 06:42 Skrót myśłowy. W każdym razie mając kupioną x lat temu grę muszę wydać drugie tyle, żeby ją doprowadzić do stanu obecnej grywalności. A najlepiej kupić nową bo nie wiem co wyjdzie z tego poprawiania i dostosowywania; pewnie w końcu pogubię żetony.
No nie drugie tyle. Normalna cena deluxa to 400, a upgrade pack kosztuje 160, czyli 2,5 raza mniej.
normalna cena tak naładowanej gry od GMT jak FoF to obecnie ok 300 zł, czyli 2 razy więcej. Pamiętaj o inflacji.

A co do żetonów - jest 20 stronicowa broszura (duża czcionka, duże obrazki :) ) opisująca jakie żetony zmieniły się między kolejnymi edycjami i dlaczego, co jest zastępowane, co można wyrzucić.
Choć to pewnie tylko jeszcze bardziej Cię zniechęci. :)
https://gmtwebsiteassets.s3.us-west-2.a ... e_1016.pdf
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

c08mk
Has thanked: 110 times
Been thanked: 320 times

Post autor: c08mk »

profes79 pisze: 31 mar 2025, 18:02 Mnie to z kolei nie bawi. FoF zostało wydane w 2008. Następnie wydano zestaw naprawczy . Teraz zestaw deluxe. I zestaw naprawczy do zestawu deluxe. Generalnie gra zaczyna przypominać komputerowe gry Paradoxu.
Patrząc na to z takiej perspektywy to faktycznie nie wygląda to dobrze. Ale też są gracze, którzy mają starą edycję i chcą grać na zaktualizowanych komponentach i to właśnie dla nich jest dedykowany zestaw Update Kit, który wychodzi taniej niż kupowanie nowej gry i męczenie z odsprzedażą starej. Według mnie to jest duży plus dla GMT za paczki Update.
W sumie gdybym miał 1-szą edycję i by leżała na półce, później bym zaktualizował i dalej nie grał to kolejny update byłby dla mnie faktycznie frustrujący.
Awatar użytkownika
profes79

raj pisze: 02 kwie 2025, 07:24
profes79 pisze: 02 kwie 2025, 06:42 Skrót myśłowy. W każdym razie mając kupioną x lat temu grę muszę wydać drugie tyle, żeby ją doprowadzić do stanu obecnej grywalności. A najlepiej kupić nową bo nie wiem co wyjdzie z tego poprawiania i dostosowywania; pewnie w końcu pogubię żetony.
No nie drugie tyle. Normalna cena deluxa to 400, a upgrade pack kosztuje 160, czyli 2,5 raza mniej.
normalna cena tak naładowanej gry od GMT jak FoF to obecnie ok 300 zł, czyli 2 razy więcej. Pamiętaj o inflacji.

A co do żetonów - jest 20 stronicowa broszura (duża czcionka, duże obrazki :) ) opisująca jakie żetony zmieniły się między kolejnymi edycjami i dlaczego, co jest zastępowane, co można wyrzucić.
Choć to pewnie tylko jeszcze bardziej Cię zniechęci. :)
https://gmtwebsiteassets.s3.us-west-2.a ... e_1016.pdf
Ja mam już za sobą nabycie pierwszego zestawu naprawczego do 1ed. Nie pamiętam już ile mnie to kosztowało ale jak się okazuje, konieczny jest drugi zestaw, poprawiający do standardu deluxe. Trzeba było poczekac te 20 lat. Bo to nie jest kwestia "dołożymy żeton czy dwa czy dwie linijki w przepisach" tylko kompletne przeorganizowanie gry. Sam fakt, że w zestawie są trzy arkusze żetonów o czymś świadczy... Ta gra od początku miałą opinię dobrej i ciekawej z zastrzeżeniem, że instrukcję to powinien pisać ktoś kto sie na tym zna.
Druga część jest zepsuta od samego początku; strach się bać co będzie z trzecią.
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

Coś w tym jest.
Z drugiej strony wydawanie kolejnych edycji gier z istotnymi zmianami to norma...
Możesz też pójść po najtańszej linii oporu i wydrukować wszystkie instrukcje i pomoce, bo są udostępnione na stronie.

mk20336
Has thanked: 124 times
Been thanked: 516 times
Kontakt:

Post autor: mk20336 »

Unboxing & Overview for Fields of Fire: Deluxe Edition

Na to nowe wydanie Fields of Fire długo czekałem ale naprawdę było warto. Zapraszam do materiału gdzie prezentuję zawartość wielkiego pudła z grą - jest czym się zachwycać!

LINK: Unboxing & Overview for Fields of Fire: Deluxe Edition

Obrazek
Mój blog, serdecznie zapraszam!
https://theboardgameschronicle.com/
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

One Stop Co-Op Shop wrzucił swoją krótką recenzję:
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
ODPOWIEDZ