18xx
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 66 times
Re: 18xx
I jeszcze 1855Lu https://boardgamegeek.com/boardgame/435 ... u-trinittu też nikt nie pisze. Choć tutaj to pewnie niewiele wiadomo o samej grze. Może mało znane tytuły? Daihan ma jakąś mechanikę transportu dóbr a to IMHO jakoś nie jest dobrze odbierane wśród graczy 18xx. Podobnie ma 18Uruguay.
- Apos
- Has thanked: 536 times
- Been thanked: 1226 times
- Kontakt:
Zależy jakiego osiemanstkowicza zapytaszpasza_sadyka pisze: ↑28 gru 2024, 21:33 I jeszcze 1855Lu https://boardgamegeek.com/boardgame/435 ... u-trinittu też nikt nie pisze. Choć tutaj to pewnie niewiele wiadomo o samej grze. Może mało znane tytuły? Daihan ma jakąś mechanikę transportu dóbr a to IMHO jakoś nie jest dobrze odbierane wśród graczy 18xx. Podobnie ma 18Uruguay.

O 1899 była toczona dyskusja na zagranicznym Discordzie 18XX, ale puenta jest taka, że trudno ocenić bez zagrania.
Był też kickstarter RoyalGeorge - małej 18XX z ciekawą mechaniką kosztu torów, wydobywania złota. Te nowe mechaniki oparte na bardzo prostych mechanikach. Jest dostępne na 18xx.games i warto sprawdzić. W 18Uruguay grałem za mało, aby się wypowiedzieć.
Natomiast ostatnio z "niestandardowych" 18XX, przypadł mi do gustu 18India. I tu jak piszesz, niektórzy "weterani" 18XX oceniają grę krytycznym okiem, bo nie ma rdzewienia, bo jest transport dóbr albo dlatego że to operacyjniak, ale dla mnie robi wiele rzeczy ciekawie. Jest przemyślana progresja pociągów i pomimo tego, że nie rdzewieją to trzeba z głową kalkulować budżet i inwestować w lokomotywy. Te nie tylko potrafią nam kilkukrotnie zwiększyć dochód, ale również wartość spółki potrafi wystrzelić na giełdzie. Nasz znacznik może skakać aż do 4 pól - bardzo lubię takie rozwiązania, bo faktycznie pokazuje wzrost wartości dobrze prosperującej spółki. Dla mnie sztucznym było, że tania firma robiąca po 500+ dochodu skacze tylko o 1 pole "w prawo". Gra też szybko się kończy pęknięciem banku i nie wrażenia, że ostatnie OR'y się ciągną i znowu trzeba liczyć na kartce co komu wyszło.
-
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 66 times
Miałem słabe podejście do 18India bo jedyne co uważałem że dobre z tej stajni to 18 Los Angeles jako naprawdę ciekawa inkarnacja 1846 - szybka, mała i we trójkę to działało, a na pozostałych gazetowych tytułach nie zostawiali ludzie suchej nitki. Ale mnie zaintrygowałeś. Dzięki
Przepraszam że to powiem ale gwoli ścisłości 1899 i 1899Daihan to dwa różne tytuły. A pisze to bo 1899 bez "Daihan" uważam za znakomitą grę i udaną wariację 1830. Np. 1888N która jest calkiem niezłym tytułem na wejście IMHO dużo z tego tytułu czerpie. A przynajmniej mapę 

-
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 313 times
Odnośnie nowego KSa 1899 DAIHAN
Z plusów: Mapa wygląda na "inspirowaną" Shikoku - ładne, schludne, pastelowe. Bazuje na 1830. I chyba na tym koniec plusów. Wygląda na niedokończoną i nieprzetestowaną. Konkurencja dla Scotta?
Z plusów: Mapa wygląda na "inspirowaną" Shikoku - ładne, schludne, pastelowe. Bazuje na 1830. I chyba na tym koniec plusów. Wygląda na niedokończoną i nieprzetestowaną. Konkurencja dla Scotta?

na półkach (S) errata do 1861/67 (K) 1817/USA
-
- Has thanked: 133 times
- Been thanked: 534 times
- Kontakt:
Exciting session with 18XX games!
Gry 18XX to super połączenie wymiaru ekonomicznego i operacyjnego kolei; zwłaszcza jeśli interesuje Cię okres i obszar, który opisują. Ostatnio graliśmy w dwa tytuły i świetnie się przy nich bawiliśmy - zapraszam do raportu z rozgrywek!
LINK: Exciting session with 18XX games!

Gry 18XX to super połączenie wymiaru ekonomicznego i operacyjnego kolei; zwłaszcza jeśli interesuje Cię okres i obszar, który opisują. Ostatnio graliśmy w dwa tytuły i świetnie się przy nich bawiliśmy - zapraszam do raportu z rozgrywek!
LINK: Exciting session with 18XX games!

Mój blog, serdecznie zapraszam!
https://theboardgameschronicle.com/
https://theboardgameschronicle.com/
-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 14 times
Cześć wszystkim. z tej strony "Szczecin". Wczoraj rozegraliśmy (niestety, ale nie do końca) naszą pierwszą partię w 1830 (wersja planszowa). Skład 3-osobowy, w tym wszyscy grający po raz pierwszy w życiu. Przed grą przeczytałem instrukcję oraz obejrzałem kilka filmów na YT. Dodatkowo, żeby jak najbardziej trzymać się zasad i nie pomylić w matematyce, uruchomiłem sobie równolegle nasze grę na 18xx.games - co okazało się być zbawienne
. Cała rozgrywka, wraz z tłumaczeniem, zajęła nam ok. 5,5 godziny. Dobrnęliśmy do pociągów 4 poziomu. Początkowo gra toczyła się bardzo powoli, ale z każdą kolejną turą wszystko ładnie przyspieszało. Grę mamy zapisaną na 18xx.games, więc za ok. 2 tygodnie siądziemy do niej ponownie żeby ją dokończyć.
Podsumowując: wszyscy skończyliśmy rozgrywkę z poczuciem, że gra ma ogromny potencjał, więc zapewne będą kolejne partie
.

Podsumowując: wszyscy skończyliśmy rozgrywkę z poczuciem, że gra ma ogromny potencjał, więc zapewne będą kolejne partie

-
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 313 times
https://www.lonnygames.com/games/1807-the-big-four/
"Ian D. Wilson’s latest creation takes us back to the origins of the railway: to Great Britain. 24 minor companies may merge into 11 public companies. These in turn can merge into five systems. The gameplay works similar to 1861 (or 1867). But Ian has improved some minor issues. For example, it is possible to take over a minor after a public company has been formed. Instead of 7- and 8-trains this game comes with the more convenient 3+3 and 4+4 trains. And - as an alternative - most permanent trains show goods trains on the back side: these count city values of tokened cities plus a mine bonus. Also, there are permanent privates representing ferries and underground railways."
Ja chyba zaczekam aż to ograją miłośnicy Lonniego.
"Ian D. Wilson’s latest creation takes us back to the origins of the railway: to Great Britain. 24 minor companies may merge into 11 public companies. These in turn can merge into five systems. The gameplay works similar to 1861 (or 1867). But Ian has improved some minor issues. For example, it is possible to take over a minor after a public company has been formed. Instead of 7- and 8-trains this game comes with the more convenient 3+3 and 4+4 trains. And - as an alternative - most permanent trains show goods trains on the back side: these count city values of tokened cities plus a mine bonus. Also, there are permanent privates representing ferries and underground railways."
Ja chyba zaczekam aż to ograją miłośnicy Lonniego.
na półkach (S) errata do 1861/67 (K) 1817/USA