Aeon's End (Kevin Riley)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
radarek
Has thanked: 32 times
Been thanked: 125 times

Re: Aeon's End (Kevin Riley)

Post autor: radarek »

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć jakim trybem grać. Trzeba raczej wyjść z założenia, że poziom trudności jest zmienny i wynika zarówno z tego na ile kart graczy grasz (3 albo 4, dotyczy tylko solo), dobranego rynku, konkretnego Nemezis i wybranego poziomu trudności (normalny albo trudny) i wreszcie wybranej postaci. Dodatkowo jest dostępny jeszcze oficjalny wariant zagłady (extinction), który mówi, że gramy trudniejszy wariant Nemezis, Nemezis startuje z +10pkt życia, gracz(e) z 8pkt życia a Gravehold 25pkt życia.

Najtrudniejszym trybem byłoby więc granie solo z 3 kartami gracza w wariancie zagłady. Jednak w tym przypadku dobrze dobrany rynek i postać może być koniecznością. Jeśli wolisz mieć losowy rynek to raczej takie połączenie będzie za trudne.

Z mojej strony polecam po prostu poeksperymentować. Na tym m.in. polega piękno tej gry, że każdy może dostosować poziom trudności pod siebie.
AxlPl
Has thanked: 73 times
Been thanked: 101 times

Post autor: AxlPl »

radarek pisze: 09 maja 2025, 12:49 Z mojej strony polecam po prostu poeksperymentować. Na tym m.in. polega piękno tej gry, że każdy może dostosować poziom trudności pod siebie.
Podpisuje się pod tym obiema rękami. Tylko ja w drugą stronę. Gra ma prawdziwy tryb "łatwy". Dla mnie był idealny
Pollus89
Has thanked: 10 times
Been thanked: 17 times

Post autor: Pollus89 »

Spoiler:
Może spróbuj grać na zmianę I runda: 4/2, II rudna: 3/2, III runda: 4/2 itd...
Ostatnio zmieniony 09 maja 2025, 15:09 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
aeiou871
Has thanked: 331 times
Been thanked: 482 times

Post autor: aeiou871 »

Spoiler:
Spotkałem się z kilkoma modyfikacjami "trybu solo" tak, by był trudniejszy niż 4/2, ale łatwiejszy niż 3/2
a) wymienne stosowanie 3 i 4 kart tury gracza w toku jednej gry - przy jednym przejściu przez talię używasz 3, przy kolejnym 4, czyli średnio wychodzi 3,5/2 (taki tryb jest też możliwy do sprawdzenia w apce na Steamie)
b) rozegranie jednej rundy 4/2, a potem usunięcie jednej karty tury gracza do końca gry
c) pominięcie jednej tury Nemezis na początku gry i dodanie magowi 5 punktów życia (dalej gra w trybie 3/2)
ODPOWIEDZ