Nie, to Galakta od jakiegoś czasu przegina z cenami.
Galakta – Plany wydawnicze 2023
- polwac
- Has thanked: 1174 times
- Been thanked: 462 times
Re: Galakta – Plany wydawnicze 2023
Paweł
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
Tego drugiego nie zauważyłem, bo odkąd kupuje zawsze mieli drożej niż inni.
Zatem zależy jak definiujesz "od jakiegoś czasu". Jeśli to 10 lat, to tak - od jakiegoś czasu przeginają z cenami.
Zatem zależy jak definiujesz "od jakiegoś czasu". Jeśli to 10 lat, to tak - od jakiegoś czasu przeginają z cenami.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
- miker
- Has thanked: 650 times
- Been thanked: 487 times
Galakta ostatnio idzie va banque ze swoimi wydaniami. Pax'y, John Company, Szczurołap. Mam nadzieję, że fani wybaczą im ceny (bo ja chyba nie i mam niewiele ich produktów koniec końców i to raczej klasyków niż nowości) albo Galatka ma solidny cash flow ze swoich evergreenów, pozwalający im na ryzyko z takimi produktami.anitroche pisze: ↑25 maja 2023, 20:13 Ja się bardzo dziwię Galakcie, że postawili na wydanie Szczurołapa, bo w przeciwieństwie do takiej Wojny Nemo nie ma on, że tak powiem tak dobrej prasy. Gierka w sumie ok, ale cena wysoka, bo wydanie kickstarterowe, czyli planszetki dwuwarstwowe, nadrukowywane meeple, customowe meple szczurów, customowy niebieski ser. Ogólnie patrząc na wykonanie tej gry i spodziewając się niewielkiego nakładu, bo to jednak gra dla niszy graczy solo, to wręcz spodziewałam się nawet wyższej ceny. Ale kto to kupi w Polsce za takie pieniądze? Mam nadzieję, że się mylę, bo bardzo bym chciała, żeby wydawanie gier typowych solo "chwyciło" w Polsce.
Dodatkowo powiem, że ja kupiłam pliki pnp, więc nie mam tych wodotrysków, jeśli chodzi o wykonanie i mam wrażenie, że grało mi się moimi komponentami wygodniej niż tymi z pudełka. W recenzjach były narzekania, że w drugiej połowie gry szczurów i żetonów jest na kartach tyle, że się nie mieszczą na lokacjach i nic nie widać, co się dzieje na planszy. Ja za to zamiast tych pięknych meeple szczurów mam drewniane małe dyski w trzech kolorach, które układam w stosy, a zamiast dużych meepli Szczurołapa i szczura Matki mam standeesy i to wszystko zajmuje mniej miejsca na karcie i gra nie traci na czytelności. Więc choć podobają mi się te customowe meeple w pudełku, to nie mam poczucia, że chce wymienić mój bieda pnp na wersję pudełkową, bo dobrze mi się grało takimi komponentami, jakie mam.
Mnie najbardziej martwi to, że najprawdopodobniej zaledwie kilka gier z zapowiedzianych uda im się wydać jeszcze w tym roku. Patrząc na ich stronę internetową- większość zapowiedzi jest jeszcze w przygotowaniu. Także chyba można zapomnieć o pograniu w Wonderlands War albo HOLASa w tym roku.
Czy ktoś ma może jakieś informacje co do dalszych losów wydania polskich wersji PAX-ów...?
1. John Company Second Edition (wersja polska)
2.Pax Renaissance (wersja polska)
3.PaX Viking (wersja polska)
Napisałem maila w tej sprawie do sklepu Galakty, ale nie otrzymałem do tej pory informacji zwrotnej.
1. John Company Second Edition (wersja polska)
2.Pax Renaissance (wersja polska)
3.PaX Viking (wersja polska)
Napisałem maila w tej sprawie do sklepu Galakty, ale nie otrzymałem do tej pory informacji zwrotnej.
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
Na stronie Galakty taki grafik:
1. III kwartał 2023
2. 2023
3. III kwartał 2023
1. III kwartał 2023
2. 2023
3. III kwartał 2023
planszomania.pl - 10%
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1326 times
No tak, ale oznaczone "W przygotowaniu" . (Zakładany termin premiery jest w tym okresie najbardziej narażony na przesunięcie. ........... Oznacza to, że ostateczny termin premiera może znacząco różnić się od podanego pierwotnie)
Miałem nadzieję, że może ktoś ma dostęp do jakichś wiarygodnych przecieków jak duże może być przesunięcie

- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1645 times
- Been thanked: 1827 times
Galakta zapowiedziała wydanie dodatku do Andor Junior (Niebezpieczne Cienie) po polsku.
Źródło: FB Galakty
Źródło: FB Galakty
- Mr_Fisq
- Administrator
Galakta opublikowała aktualizację odnośnie Pax Ren - najistotniejsze informacje:
Źródło: FB GalaktyDzisiaj chcieliśmy się Wam pochwalić aktualizacją dotyczącą jednego z najbardziej oczekiwanych przez Was tytułów!
Nasi tłumacze, korektorzy i konsultanci historyczni mogą odetchnąć z ulgą - pliki gry Pax Renaissance: Druga edycja zostały oddane do druku. Ten projekt wymagał od nas więcej czasu niż inne, ale jesteśmy pewni, że było warto!
Wkrótce rozpocznie się produkcja gry.
(...)
PS potwierdzamy również, że wraz z grą będzie możliwy zakup monet i rubinów do gry oraz zestawu promocyjnego kart Era Reformacji.
- Mr_Fisq
- Administrator
Galakta zapowiedziała nową grę - Ślimaki:
Wygląda to "trochę" jak planszowe Wormsy.
Źródło: FB GalaktyWojna Ślimaków nadchodzi!
Czas wyciągnąć ciężkie działa... spluwy... giwery... i mnóstwo innej broni potrzebnej w ciężkich bojach!
Na wyspie Gastropodii nie może być spokojnie – a już na pewno nie wtedy, gdy ślimaki wszystkich ras łapią za broń i stają przeciwko sobie. Każda drużyna jest gotowa pokazać mięczakom z przeciwnej grupy, kto tu rządzi, a by postawić na swoim, nie cofną się przed niczym! W ruch (i to bynajmniej nie w ślimaczym tempie) pójdą bazooki, koktajle Mołotowa, miny, beczki z ropą, a nawet topory i miecze.
A gdzie będziesz Ty? To akurat jasne – w samej ślimaczej awangardzie, prowadząc swoją drużynę do boju!
Gra, nad którą pracujemy już jakiś czas, w końcu wyjdzie ze skorupy i ujrzy światło dzienne! To tytuł wyróżniony przez nas w ostatnim konkursie dla autorów, którego twórcą jest Damian Stankowski! Za ilustracje odpowiada Jean-Baptiste "Djib" Reynaud. Gra zostanie wydana nakładem naszego wydawnictwa w przyszłym roku, ale już na Galaktikonie 2023 będziecie mieli okazję zagrać w prototyp!
Brzuchonogi, łączcie się… a potem pokażcie, kto tu rządzi!
Ślimaki to dynamiczna gra dla 2-4 osób gotowych poprowadzić do boju oddziały nabuzowanych mięczaków. Każdą grupę prowadzi Bohater, który obdarza swoich podkomendnych specjalnymi zdolnościami i zwiększa szanse na zwycięstwo – eliminację przeciwników z gry za pomocą arsenału zabawnej broni.
Walka toczy się na kilkunastu wysepkach, które w miarę postępu bitwy ulegają zniszczeniu – w kilka chwil ślimak może znaleźć się w wodzie i boleśnie odczuć skutki zanieczyszczenia mórz! Odsłaniając kolejne poziomy wysp można trafić na liczne niespodzianki – od nowego ekwipunku po wredne kraby lub zabójcze beczki.
Proste i intuicyjne zasady opierają się o zaplanowanie w tajemnicy 5 akcji oraz wybór ślimaków z oddziału, które je najskuteczniej wykonają – oczywiście o ile rywale wcześniej nie pozbędą się dzielnych żołnierzy. Zabawę wzbogacają specjalne zdolności Bohaterów, dziesiątki kart akcji reprezentujących broń i specjalne ataki oraz dedykowane kości.
Szybka, lecz nie pozbawiona strategii i rywalizacji rozgrywka, klimatyczne ilustracje, ogromna regrywalność dzięki różnym trybom i scenariuszom bitew – oto gwarancja doskonałej zabawy za każdym razem, gdy zasiądziecie do Ślimaków.
Wygląda to "trochę" jak planszowe Wormsy.
- psia.kostka
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 1284 times
Hehe, smiesznie.
Ciekawe czy mlode gimbusy wiedza co to Wormsy

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- Mr_Fisq
- Administrator
Armageddon pojawił się w tym samym roku co gimnazja w PL, więc jest spora szansa

W sumie aż dziwne, że do tej pory nie było żadnej planszówki opartej o to IP.
- psia.kostka
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 1284 times
Chyba obejdzie sie plazem.
Gdy robili gre o strazakach, protoplaste "Dead man tell no tales", to wyszedl na rynek Flash Point - Fire Rescue, jako pierwsza i jedyna gra strazacka. Wtedy przechrzczono strazakow na piratow i obie gry funkcjonowaly obok siebie. Obie z kooperacja, pozarem i uciekaniem z łupek z plomieni
PS dlatego jak Zee z DT wychwalal Dead man jako gre genialna tematycznie, to smieszkowalem pod nosem, bo ktos to musial na ostatnia godzine zmienic z musu na kolanie. No moze nie odbiera to geniuszu tworcy, jesli go doceniaja, ale nie byl to taki proces jak sobie mozna wyobrazic
Gdy robili gre o strazakach, protoplaste "Dead man tell no tales", to wyszedl na rynek Flash Point - Fire Rescue, jako pierwsza i jedyna gra strazacka. Wtedy przechrzczono strazakow na piratow i obie gry funkcjonowaly obok siebie. Obie z kooperacja, pozarem i uciekaniem z łupek z plomieni

PS dlatego jak Zee z DT wychwalal Dead man jako gre genialna tematycznie, to smieszkowalem pod nosem, bo ktos to musial na ostatnia godzine zmienic z musu na kolanie. No moze nie odbiera to geniuszu tworcy, jesli go doceniaja, ale nie byl to taki proces jak sobie mozna wyobrazic

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- Mr_Fisq
- Administrator
- Mr_Fisq
- Administrator
- Wehr
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 15 times
- BOLLO
- Has thanked: 1312 times
- Been thanked: 1997 times
- Kontakt:
Księgralnia wystartowała od 392 zł czyli realnie powinny pojawiać się oferty w okolicach 360 zł z lojalką