Łowcy A.D. 1492 / The Hunters A.D. 1492 - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
PanLech
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time

Re: Łowcy A.D. 1492 / The Hunters A.D. 1492 - pytania i wątpliwości

Post autor: PanLech »

krasnolud pisze: 21 lut 2025, 17:41 Zdobyłem kartę : smarowidło na bestię - co należy z nią zrobić?
Nie znaleźliśmy na to odpowiedzi w instrukcji, ale uznaliśmy, że działa jak inne smarowidła na konkretne rodzaje przeciwników. Czyli zadanie obrażeń Bestii daje jej żeton zatrucia.
matio2007
Has thanked: 4 times
Been thanked: 287 times

Post autor: matio2007 »

krasnolud pisze: 21 lut 2025, 17:41 Zdobyłem kartę : smarowidło na bestię - co należy z nią zrobić?
Spoiler:
Morgon
Has thanked: 79 times
Been thanked: 168 times

Post autor: Morgon »

Czy żeby zagrać reakcję na sojusznika trzeba znajdować się na tym samym polu co on czy gdziekolwiek?
matio2007

Morgon pisze: 22 lut 2025, 10:50 Czy żeby zagrać reakcję na sojusznika trzeba znajdować się na tym samym polu co on czy gdziekolwiek?
Ogólnie nie trzeba, ale czasem jest to bardziej szczegółowo opisane na karcie. Jeżeli nie ma takiej informacji, to możesz być w dowolnym innym miejscu na mapie.
Morgon

Księga fabuły 40.18. "Odrzuć dowolny element ubioru lub hełm". Co jest ubiorem jeśli hełm nim nie jest? W instrukcji nie ma takiego sformułowania jak ubiór. Ogólnie dziwne, że jak mniej oblałem test to straciłem więcej życia i morale niż jakbym nie zdał o więcej i prawie się utopił.
matio2007

Morgon pisze: 23 lut 2025, 13:34 Księga fabuły 40.18. "Odrzuć dowolny element ubioru lub hełm". Co jest ubiorem jeśli hełm nim nie jest? W instrukcji nie ma takiego sformułowania jak ubiór. Ogólnie dziwne, że jak mniej oblałem test to straciłem więcej życia i morale niż jakbym nie zdał o więcej i prawie się utopił.
Faktycznie, nie ma takiego określenia w instrukcji - ubiór to są wszystkie elementy ze slotów poniżej hełmu (czyli te z ikoną pancerza lub pierścienia) (wcześniej te sloty nazywały się "ubiór" i zostało to w księdze misji niezmienione).
Co do morale i życia, to masz rację, ale bardziej istotną karą jest w tym przypadku ekwipunek.
Jdn
Has thanked: 77 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Jdn »

Wbije się z pytaniem bo nie znalazłem. Czytam instrukcję wprowadzającą, na stronie 4 jest rysunek bohatera. Zgodnie z opisem umieszamy 7 drewienek, a na fotce jest ich 8. Na doświadczeniu znaczek ala pentagram nie umieszczamy kostki? Bo tego jest brak w opisie czy ja coś pominąłem?
Morgon

Umieszczasz na polu 0 obok pentagramu (punkty doświadczenia). Jeszcze jedna kostka będzie potem potrzebna do zaznaczania większej ilości punktów na torze powyżej.
matio2007

Jdn pisze: 25 lut 2025, 15:56 Wbije się z pytaniem bo nie znalazłem. Czytam instrukcję wprowadzającą, na stronie 4 jest rysunek bohatera. Zgodnie z opisem umieszamy 7 drewienek, a na fotce jest ich 8. Na doświadczeniu znaczek ala pentagram nie umieszczamy kostki? Bo tego jest brak w opisie czy ja coś pominąłem?
Hej, na początku gry układasz 7 sześcianów zgodnie z instrukcją.
Na ilustracji jest też pokazany ósmy sześcian, ale zgodne z instrukcją układasz go w momencie zdobycia pierwszego pkt doświadczenia, zgodnie z poleceniem na str. 13 instrukcji.
Oczywiście możesz też ułożyć od razu na samym początku rozgrywki.
AureliuszSol
Has thanked: 2 times

Post autor: AureliuszSol »

Hej. Pytanko co do Łowców...skończyłem jakąś tam misje i pisze w instrukcji, że "otrzymujecie wskazówkę III"...Co to znaczy i skąd ja mam to wziąć? Gdzie mam to sprawdzić? Kompletnie nie wiem gdzie szukać tej wskazówki...
Awatar użytkownika
Sarna
Has thanked: 138 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Sarna »

To żeton z rzymską trójką.
matio2007

AureliuszSol pisze: 28 lut 2025, 19:30 Hej. Pytanko co do Łowców...skończyłem jakąś tam misje i pisze w instrukcji, że "otrzymujecie wskazówkę III"...Co to znaczy i skąd ja mam to wziąć? Gdzie mam to sprawdzić? Kompletnie nie wiem gdzie szukać tej wskazówki...
Hej, wyszukujesz żeton fabularny z rzymską cyfrą III i układasz obok planszetki waszego wozu. W późniejszej grze będzie ta wskazówka wymagana, aby odblokować dalszą fabułę (informacja będzie podana na karcie lub w paragrafie).
bozydargabka4
Has thanked: 13 times

Post autor: bozydargabka4 »

Poruszanie między lokacjami w osadzie.

W instrukcji jest napisane, że poruszać możemy się w obrębie jednego dnia bez żadnych ograniczeń, a taki ruch powoduję rzut kością podróży. Czy to znaczy, że można się ruszać po osadzie i przerobić całą talię wydarzeń miejskich zaraz po rozegraniu samouczka? Czy coś źle zrozumiałem.
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1239 times
Been thanked: 1462 times

Post autor: seki »

bozydargabka4 pisze: 01 mar 2025, 13:35 Poruszanie między lokacjami w osadzie.

W instrukcji jest napisane, że poruszać możemy się w obrębie jednego dnia bez żadnych ograniczeń, a taki ruch powoduję rzut kością podróży. Czy to znaczy, że można się ruszać po osadzie i przerobić całą talię wydarzeń miejskich zaraz po rozegraniu samouczka? Czy coś źle zrozumiałem.
Zgadza się. Tylko, że wydarzenia nie zawsze są pozytywne więc trochę mija się z celem.
Haisenberg83
Has thanked: 168 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Haisenberg83 »

bozydargabka4 pisze: 01 mar 2025, 13:35 Poruszanie między lokacjami w osadzie.

Teoretycznie można, ale w praktyce jest to słabe rozwiązanie. Czemu niby miałoby służyć przerobienie całej talii? Rzut kością jest po to, żeby sprawdzić, czy udało się przejść pomiędzy lokacjami bez dodatkowych wrażeń, czy coś Was jednak spotkało. Jeśli chcesz chodzić pomiędzy lokacjami tylko po to, żeby rzucać i przerobić talię to możesz sobie oszczędzić czas i po prostu przerobić talię od razu. Oczywiście jeśli przeżyjesz całą talię 😁
bozydargabka4
Has thanked: 13 times

Post autor: bozydargabka4 »

Dzięki za wyjaśnienie. Wydawalo mi się to trochę dziwne. A jeszcze mam inne pytanie. W instrukcji jest napisane, że jeśli jakiś bohater zdobywa surowiec odkłada go na planszetke (bo jest jego), wspólne rozumiem, że odkładamy na wóz. Przy czym jest też napisane, że pomiędzy misjami, bohater może odłożyć lub pobrać dowolny element z wozu. Czy to znaczy, że przed testem można odłożyć wszystko na wóz, żeby się zabezpieczyć przed utratą surowców czy złota?
matio2007

bozydargabka4 pisze: 01 mar 2025, 14:20 Dzięki za wyjaśnienie. Wydawalo mi się to trochę dziwne. A jeszcze mam inne pytanie. W instrukcji jest napisane, że jeśli jakiś bohater zdobywa surowiec odkłada go na planszetke (bo jest jego), wspólne rozumiem, że odkładamy na wóz. Przy czym jest też napisane, że pomiędzy misjami, bohater może odłożyć lub pobrać dowolny element z wozu. Czy to znaczy, że przed testem można odłożyć wszystko na wóz, żeby się zabezpieczyć przed utratą surowców czy złota?
Na wozie można przechowywać surowce lub ekwipunek, dukaty są zawsze u bohatera (masz po prostu sakiewkę przy pasie).
Teoretycznie możesz odłożyć przed testem posiadane surowce lub ekwipunek na wóz - ale proponuję kierować się tutaj zdrowym rozsądkiem, zależnie od tego jakie to jest wydarzenie. Np. jeżeli chcesz zanurkować w jeziorze, i z tym związany jest test, to jak najbardziej przed wykonaniem testu możesz odłożyć zbędne rzeczy na wóz. Natomiast jeżeli np. spotkałeś kieszonkowca, i testujesz czy on ci coś ukradł, to odkładanie na wóz surowców przed takim testem nie ma sensu - ponieważ to jest zdarzenie losowe, przed którym się nie przygotowujesz.
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

Po zdobyciu bębna okazało się, że nie pozostała nam żadna karta misji na mapie. Gra nie kazała nic dołożyć.
Co mamy robić dalej?
matio2007

Darkstorm pisze: 01 mar 2025, 18:09 Po zdobyciu bębna okazało się, że nie pozostała nam żadna karta misji na mapie. Gra nie kazała nic dołożyć.
Co mamy robić dalej?
Spoiler:
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

matio2007 pisze: 01 mar 2025, 19:36
Darkstorm pisze: 01 mar 2025, 18:09 Po zdobyciu bębna okazało się, że nie pozostała nam żadna karta misji na mapie. Gra nie kazała nic dołożyć.
Co mamy robić dalej?
Spoiler:
Taaaa, rozpoczęliśmy jakieś 25 dni temu.
Spoiler:
Dzięki za wskazówkę.
AureliuszSol

Jeszcze jedno pytanie. Mam 33 dzień. Jedno zadanie fabularne do odkrycia, które wymaga posiadania wskazówki I, II i I III. Posiadam tylko 3. Coś pewnie źle zrobiłem przeoczyłem i trochę utknąłem fabularnie bo nie mam do dalej robić. Jakoś da się to naprawić? Jakieś sugestie? Nie chcę zaczynać od razu od początku.
Morgon

Coś bardzo źle zrobiłeś bo to zadanie powinieneś skończyć w 23 dniu, a wskazówki dostajesz po zrobieniu zadań lub rozmowach z pewnymi postaciami z gry. Musiałeś coś przegapić dużo wcześniej i nie wyłożyć na mapę zadań w różnych lokacjach. Niestety bez dokładnego opisu z twojej strony co robiłeś wcześniej nie bardzo jestem w stanie Ci pomóc bo nie wiem gdzie popełniłeś błąd. Generalnie po uczcie u księcia pojawia się sporo nowych wątków, jeśli rozmawiałeś ze wszystkimi postaciami i zrobiłeś właściwe z tych wątków to powinieneś mieć już wszystkie 3 wskazówki.
Majek
Has thanked: 5 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Majek »

Czy jest taka możliwość, aby w którymś momencie gry nie było wyłożonej żadnej małej karty fabuły z czerwonym paskiem?
AureliuszSol

Morgon pisze: 02 mar 2025, 10:03 Coś bardzo źle zrobiłeś bo to zadanie powinieneś skończyć w 23 dniu, a wskazówki dostajesz po zrobieniu zadań lub rozmowach z pewnymi postaciami z gry. Musiałeś coś przegapić dużo wcześniej i nie wyłożyć na mapę zadań w różnych lokacjach. Niestety bez dokładnego opisu z twojej strony co robiłeś wcześniej nie bardzo jestem w stanie Ci pomóc bo nie wiem gdzie popełniłeś błąd. Generalnie po uczcie u księcia pojawia się sporo nowych wątków, jeśli rozmawiałeś ze wszystkimi postaciami i zrobiłeś właściwe z tych wątków to powinieneś mieć już wszystkie 3 wskazówki.
Dzieki. No to już wiem gdzie popełniłem błąd... Gram z synem (13lat) i czasem dla niego za dużo czytania :) i chciał skipnąć część tych rozmów przez co zrobiliśmy chyba jedna...i to pewnie był ten moment :) no nic pomyśle jak to zrobić...ogólnie mam zamiar to przechodzić ze znajomymi na 4 graczy to może po prostu uznam że zdobyłem te wskazówki żeby synowi zabawy nie psuć a ja i tak fabułę poznam później i tak. Pomyśle. Dzięki za odpowiedź.
AureliuszSol

Majek pisze: 02 mar 2025, 10:16 Czy jest taka możliwość, aby w którymś momencie gry nie było wyłożonej żadnej małej karty fabuły z czerwonym paskiem?
Mi się tak udało. Nowy wątek to sobie poczytaj :)
ODPOWIEDZ