Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 656 times
Been thanked: 1117 times

Re: Recenzenci gier których oglądamy/czytamy

Post autor: RUNner »

yosz pisze: 22 cze 2021, 19:16 Ciągle walczy, ale to trochę walka z wiatrakami.

Z tego co widzę to nie jest tak że kanał jest aktualnie zablokowany tylko fizycznie usunięty, a to prawdopodobnie oznacza utratę wszystkiego :( A YT na to „Nie mamy pana plaszcza i co nam pan zrobi”
Nie no, chyba jakieś backupy YT posiada. Pozostaje kwestia weryfikacji własności konta.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 558 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Gambit pisze: 24 cze 2021, 13:43 Samotna mordka nie ma takich możliwości.
I hear you...
Spoiler:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 302 times
Been thanked: 839 times

Post autor: arturmarek »

Gambit pisze: 24 cze 2021, 13:43 To jest element, którego zawsze Pawłowi zazdrościłem. Towarzystwo do nagrywania materiałów. 99% tego co można o planszówkach nagrać i wrzucić na YT o wiele lepiej wygląda jeśli obok siedzi i rozmawia z nami przynajmniej jeszcze jedna osoba. Samotna mordka nie ma takich możliwości.
A Ty nie jesteś też z Trójmiasta jak "Towarzystwo Pawła", może jakbyś 8-pack Namysłowa przyniósł to daliby się dosiąść.

A tak na poważnie to dokładnie o to mi chodzi, topki to show no i raczej niemożliwe jest to zrobić w pojedynkę, ta interakcja i komentarze są niezbędne. Teraz sobie też przypomniałem, że chłopaki z Gradania też robią różne topki, a ich uwielbiam słuchać, i u nich jest ten problem, że lubią to samo i rzadko mają okazje do skrytykowania swoich wyborów. Może jakby połaczyli, na potrzeby topek, siły z Wojennikiem, to by było jeszcze ciekawiej.
Awatar użytkownika
Gambit
Been thanked: 2146 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

arturmarek pisze: 24 cze 2021, 14:35
Gambit pisze: 24 cze 2021, 13:43 To jest element, którego zawsze Pawłowi zazdrościłem. Towarzystwo do nagrywania materiałów. 99% tego co można o planszówkach nagrać i wrzucić na YT o wiele lepiej wygląda jeśli obok siedzi i rozmawia z nami przynajmniej jeszcze jedna osoba. Samotna mordka nie ma takich możliwości.
A Ty nie jesteś też z Trójmiasta jak "Towarzystwo Pawła", może jakbyś 8-pack Namysłowa przyniósł to daliby się dosiąść.
Jestem i pewnie pozwoliliby się dosiąść. Ale nagrywanie takich topek razem działa trochę "wbrew interesowi" tego z nas, który byłby zaproszony. Jeśli ja bym poszedł do 30 kilogramów, to spora część mojej Top 50 byłaby już "sprzedana". Tak samo, gdybym zaprosił Pawła do swojej Top 50, to jego 30 kg byłoby jednym wielkim spoilerem. Choć nie znaczy to, że nie nagrywam nic razem z Pawłem. Nagrywamy jak najbardziej i nawet niedługo można się czegoś dziwnego od nas spodziewać :)
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3042 times
Been thanked: 2657 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Gambit pisze: 24 cze 2021, 15:18 Nagrywamy jak najbardziej i nawet niedługo można się czegoś dziwnego od nas spodziewać :)
Rule 36? :lol:
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

Curiosity pisze: 24 cze 2021, 15:48
Gambit pisze: 24 cze 2021, 15:18 Nagrywamy jak najbardziej i nawet niedługo można się czegoś dziwnego od nas spodziewać :)
Rule 36? :lol:
Tej nie znałem. Ale lepsza ta niż, ta o 2 mniejsza :D
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

Tomek a czy o to chodzi aby sprzedawać swoją listę ?
Na youtube chodzi o show, zawsze mógłbyś przyjąć rolę zrzędliwego planszówkowego tetryka w opozycji do Pawła.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3713 times
Been thanked: 3897 times

Post autor: japanczyk »

Gambit pisze: 24 cze 2021, 15:18 Jeśli ja bym poszedł do 30 kilogramów, to spora część mojej Top 50 byłaby już "sprzedana". Tak samo, gdybym zaprosił Pawła do swojej Top 50, to jego 30 kg byłoby jednym wielkim spoilerem.
Ale wiesz, że pewnie mało kto oglada oba kanały?
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

japanczyk pisze: 24 cze 2021, 20:30 Ale wiesz, że pewnie mało kto oglada oba kanały?
Widzę tu potencjał na ankietę
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

tomp pisze: 24 cze 2021, 20:09 Tomek a czy o to chodzi aby sprzedawać swoją listę ?
Na youtube chodzi o show, zawsze mógłbyś przyjąć rolę zrzędliwego planszówkowego tetryka w opozycji do Pawła.
Jeśli na YT chodzi o show, to ja nie nadaję się na YT. Dla mnie ważne jest bycie sobą, a nie show. A co do zrzędliwego tetryka w opozycji do Pawła, to "been there, done that" :D
japanczyk pisze: 24 cze 2021, 20:30
Gambit pisze: 24 cze 2021, 15:18 Jeśli ja bym poszedł do 30 kilogramów, to spora część mojej Top 50 byłaby już "sprzedana". Tak samo, gdybym zaprosił Pawła do swojej Top 50, to jego 30 kg byłoby jednym wielkim spoilerem.
Ale wiesz, że pewnie mało kto oglada oba kanały?
A widzisz, ja mam zupełnie inne wrażenie. Że widownia Pawła i moja jest w sporej części taka sama.
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 504 times
Been thanked: 1199 times

Post autor: detrytusek »

Gambit pisze: 24 cze 2021, 20:47
japanczyk pisze: 24 cze 2021, 20:30 Ale wiesz, że pewnie mało kto oglada oba kanały?
A widzisz, ja mam zupełnie inne wrażenie. Że widownia Pawła i moja jest w sporej części taka sama.
Wrodzona złośliwość kazała mi tę wymianę zdań zrozumieć tylko i wyłącznie w poniższy sposób...
Japanczyk nie napisał, że nie macie wspólnej widowni tylko, że mało kto je ogląda :P
Spoiler:
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

detrytusek pisze: 24 cze 2021, 21:30
Wrodzona złośliwość kazała mi tę wymianę zdań zrozumieć tylko i wyłącznie w poniższy sposób...
Japanczyk nie napisał, że nie macie wspólnej widowni tylko, że mało kto je ogląda :P
Bardzo doceniam szpilę. :D Inteligentne wrzutki zawsze na propsie :D
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

Liczy się jakość a nie ilość :wink:
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3713 times
Been thanked: 3897 times

Post autor: japanczyk »

Ale skad to wrażenie? Bo wydaje mi sie, ze nie jest niczym poparte poza wrazeniem :P
Macie 2k różnicy w subskrybentach, łączy was miejsce zamieszkania i to chyba tyle :P Co ciekawe patrzac po wyswietleniach materialów to masz lepsza ogladalnosc niz GF, tylko jego materialy, jak wlasnie lista, zgarniaja wiecej widzow ;-)

Anegdotycznie powiem tak - ja GF nie ogladam, ciebie tak, pomimo całej mojej sympatii do Kaczmara, brak mi w jego materiałach charakteru
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1698 times
Been thanked: 1294 times

Post autor: Bruno »

japanczyk pisze: 25 cze 2021, 10:28 Anegdotycznie powiem tak - ja GF nie ogladam, ciebie tak, pomimo całej mojej sympatii do Kaczmara, brak mi w jego materiałach charakteru
... a nawet "turbo"-charakteru! :mrgreen:
Spoiler:
A serio, to mi również wydaje się, że stali, najwierniejsi widzowie GF i Gambita to w znacznej mierze zbiory rozłączne.

I w sumie dobrze, że się różnicie! Dla każdego coś przegadanego!
Spoiler:
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 302 times
Been thanked: 839 times

Post autor: arturmarek »

Ja w zeszłym roku oglądałem top50 Gambita z Pandą i Arwo oraz 30kg u Geekfactora z Pandą i Radkiem i pewnie miałem spoilery co do listy pandy. Przede wszystkim kompletnie nie koduję kto co ma na którym miejscu. Nawet jakbym pamiętał, które gry pojawiały się u Pandy na pierwszej liście, to chętnie posłucham jak o nich rozmawia w innym gronie. Czy to dla kogoś ma znaczenie na którym miejscu jedna osoba ustawiłą akurat daną grę? Nawet w pierwszej (chronologicznie) dziesiątce listy 30kg dało się wyczuć, że panowie w większość z tych gier nie grali od bardzo dawna.

Przy okazji, czy któryś z recenzetów czytających tego posta używa (wspomaga się) przy tworzeniu listy tym narzędziem?
fififekwr
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post autor: fififekwr »

Czy ktoś odnotował, że na OnTable gościł jakiś kolo z IPN (klik)? Bo widzę, że chyba to, że jeden z najpopularniejszych kanałów trochę zaczyna mieszać się w politykę przeszło bez echa? :?: :roll:
Awatar użytkownika
psia.kostka
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

IPN wydal w PL pewnie z tuzin gier planszowych wiec nie jest to jakas sensacja wg mnie. Gdy kolo z ZUSu zagosci u Gambita, no to bys mnie zaskoczyl :lol:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 520 times
Been thanked: 484 times

Post autor: Shodan »

Chyba jesteś przewrażliwiony. IPN wydaje sporo planszówek o tematyce historycznej, a w swoim czasie taka Kolejka, to był prawdziwy bestseller. W samym materiale jest zero polityki, a zaproszony gość po prostu projektuje gry.
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 631 times
Been thanked: 1700 times

Post autor: Leser »

fififekwr pisze: 26 cze 2021, 19:21 jakiś kolo z IPN
To nie jest "jakiś kolo", tylko Łukasz Pogoda, który zajmuje się projektowaniem gier (przed erą IPN wydał m.in. Basilicę) i od dawien dawna jest użytkownikiem tego forum. Gorsze od mieszania się w politykę jest tylko dopatrywanie się jej tam, gdzie jej ewidentnie nie ma.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 457 times
Been thanked: 1237 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

fififekwr pisze: 26 cze 2021, 19:21 Czy ktoś odnotował, że na OnTable gościł jakiś kolo z IPN (klik)? Bo widzę, że chyba to, że jeden z najpopularniejszych kanałów trochę zaczyna mieszać się w politykę przeszło bez echa? :?: :roll:
Z góry przepraszam za dosadność, ale ten komentarz jest bez sensu. Nie dość, że w rozmowie nie ma żadnych politycznych wycieczek, to jeszcze wrzucanie działalności tej odnogi IPN do szeroko pojętej działalności politycznej, to albo nieporozumienie albo totalna ignorancja.

IPN wydaje gry od dłuższego czasu i to są tytuły patriotyczne oraz edukacyjne. Dopatrywanie się czegoś innego to przejaw skrzywionego postrzegania wszystkiego, co nosi jakikolwiek pierwiastek rządowy lub instytucjonalny.
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 631 times
Been thanked: 1700 times

Post autor: Leser »

fififekwr pisze: 26 cze 2021, 20:32 IPN odwiedziło On Table[/i], co raczej nie sugeruje tego, że zaprosiliśmy kolegę, który przypadkiem pracuje w IPN, tylko że to jakaś oficjalna wizyta promująca wprost samą instytucję :roll:
Zakładam, że Asia nadając tytuł niestety nie przewidziała, że niektórzy zdolni są do baaaaardzo daleko idących skojarzeń.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Awatar użytkownika
konradstpn
Has thanked: 211 times
Been thanked: 330 times

Post autor: konradstpn »

Ech... Do tej pory żyłem w błędzie sądząc, że IPN to nic innego jak Informator Planszówkowych Nowinek.
Gram, więc jestem.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

Przypominam, że regulamin forum zabrania "celowego wywoływania sporów". Offtop wycięty, na razie bez upomnień.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1312 times
Been thanked: 2000 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

A ja ostatnio wyhaczyłem takiego rodzyna:
https://www.youtube.com/watch?v=zSdk58UcL6E
Spoiler:
ODPOWIEDZ