Agricola (Uwe Rosenberg)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1092 times
Been thanked: 427 times

Re: Agricola (Uwe Rosenberg)

Post autor: Irka »

Niewodnik pisze: 01 cze 2025, 16:17
tomb pisze: 01 cze 2025, 15:29 Pasjansowatość jako cecha Agricoli? No, nie spodziewałem się takiego stwierdzenia. Dla mnie Agricola jest bardziej agresywna, niż niejeden skirmish 😉 Tam przynajmniej wiadomo, kto i kiedy ci przywali 😃
Pasjansowość Agricoli zarzuca ten sam typ ludzi, co mówi o jej losowości.
Znaczy jakich? Mało doświadczonych w tej grze? Ja widzę z tej perspektywy losowość, ale na pewno nie pasjansowatość. Pamiętam walkę o zasoby.
Awatar użytkownika
pabula
Has thanked: 4 times
Been thanked: 97 times

Post autor: pabula »

Ta gra jest tak świetna, że grałem w nią od momentu jej wydania przez lata z kolegami tydzień w tydzień jako rozgrzewka.
Stworzyliśmy nawet własne kartki z tych odrzuconych z talii G przez społeczność Agricoli.
Kilka lat temu stwierdziłem, że mam jej dość i nie mogłem na nią patrzeć. Po prostu przesyt.
Lecz jak pojawiła się na BGA i zagrałem jedną partię by zobaczyć jak się gra to stwierdziłem, że czas do niej wrócić i zagrać znów od czasu do czasu. To jest po prostu bardzo dobra gra.
Moim numer jeden pozostaje Mage Knight ale Agricola wróciła do gier, które mogę zagrać.
Nie wiem czy zakupię tę wersję odnowioną, nie ma w niej nic czego nie mam, choć patrząc na kartki na BGA to widzę że są inne od I wydania. Być może będzie zbiórka i cena będzie niższa to się pewnie skuszę.
To jednak Agricola.
Ci co mówią źle o Agricoli to osoby, z którymi nie mam po co siadać do wspólnego grania - inne gusta.
Każdy ma swoje ideały inne.
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Lailonn »

pabula pisze: 01 cze 2025, 19:00Ci co mówią źle o Agricoli to osoby, z którymi nie mam po co siadać do wspólnego grania - inne gusta. Każdy ma swoje ideały inne.
Zauważam raczej trend, że starzy gracze idealizują Agricolę a nowi, wychowani na trudniejszym rynku (bo gier masa i byle co się nie przebije) jakoś jej nie doceniają.

Może być to wina/zasługa paskudnej grafiki i tu edycja AR ma szansę zawojować. Osobiście nowe karty bardzo mi się podobają.

Może brakuje łatwiejszego trybu sandbox aby nie tylko walczyć o przetrwanie i tu ponownie AR ma szansę stworzyć wariant dla takich graczy bez psucia zabawy hardcorowcom. Już wkrótce się dowiemy co przyniesie nowa edycja, bo aktualnie wiemy tylko, że kartonowa edycja jest paskudna ;D

Stawiam też 10zł, że drewienka wygrają z plastikiem.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3075 times
Been thanked: 2688 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Kampania crowdfundingowa jest tutaj:
viewtopic.php?p=1717701

To już kolejny raz, kiedy posty o kampanii są pisane w temacie o grze.
  • Rozgrywka, wrażenia z gry, strategie, porady, opinie, itd. - piszemy w tym temacie

I żeby nie było zdziwienia, że posty będą kasowane a nie przenoszone...
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
ODPOWIEDZ