Na kickstarterze jest dokładnie to samo pudełko za $99. Nazwa jest trochę nietrafiona bo powinno to się nazywać Storage Box. Prawdziwy Big Box (czyli z grami i dodatkami) na Kickstarterze kosztuje $224.paracelsus444 pisze: ↑18 cze 2020, 08:59 Dokładnie, zdziwiłem sie że nikt wczoraj tego nie zauważyłcena dotyczy tylko pudełka z wypraskami oraz kafelków 3d.
O ile sie nie myle na KS za 99 dolców jest big box + terraformacja, a tutaj prawie 400zł i to tylko big box.
Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 70 times
Re: Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)
- Jiloo
- Has thanked: 628 times
- Been thanked: 535 times
- Kontakt:
Mylisz się. Gdybasz zamiast sprawdzić, a to nie jest aż tak trudne do sprawdzenia.paracelsus444 pisze: ↑18 cze 2020, 08:59 O ile sie nie myle na KS za 99 dolców jest big box + terraformacja, a tutaj prawie 400zł i to tylko big box.
BigBox + TM – $144
Poza tym. Każdy tylko widzi te $99 i porównuje do ceny polskiej zapominając, że do tego dochodzi jeszcze $25 wysyłki, co daje prawie 500 zł.
$99 jest na kickstarterze za samo duże pudełko ($150 msrp).paracelsus444 pisze: ↑18 cze 2020, 08:59 O ile sie nie myle na KS za 99 dolców jest big box + terraformacja, a tutaj prawie 400zł i to tylko big box.
- raphaell7
- Has thanked: 146 times
- Been thanked: 83 times
- Kontakt:
Mylisz sięparacelsus444 pisze: ↑18 cze 2020, 08:59 Dokładnie, zdziwiłem sie że nikt wczoraj tego nie zauważyłcena dotyczy tylko pudełka z wypraskami oraz kafelków 3d.
O ile sie nie myle na KS za 99 dolców jest big box + terraformacja, a tutaj prawie 400zł i to tylko big box.

Terraformacja Marsa: Big Storage Box zawiera:
- ponad 90 kafelków i znaczników 3D,
- 3 nowe karty projektów,
- 2 pudełka na karty,
- 18 separatorów do kart,
- 5 pojemników na kostki gracza oraz 2 pojemniki na surowce,
- system przechowywania dla elementów 3D, pudełek na karty, gry, rozszerzeń do niej i dodatków.
(S)przedam, (K)upię, Wishlista (BGG)
Rabaty: 3Trolle 7%, Mepel 5%, Rebel 5%, Planszostrefa 5%, Portal Games 4%, GryGrora 3%
Rabaty: 3Trolle 7%, Mepel 5%, Rebel 5%, Planszostrefa 5%, Portal Games 4%, GryGrora 3%
Nie rozumiesz bo nie widzisz różnicy między drukiem 3D a wtryskiem.Atk pisze: ↑18 cze 2020, 09:03 Trochę nie rozumiem bólu o cenę
Dostajecie (za niecałe 400) ponad 90 wydrukowanych plastikowych elementów w 2 kolorach do tego plastikowe podstawki do niepokoje do tego inne rzeczy i płacz
Ale jak się pojawiły plastiki do Terki i placiliscie 300/350 + pomalowanie to jaraliscie się tym pewnie przed znajomymi jak to wasza terka dobrze wygląda
Ludzie przecież jak się szuka tych plastików po ogloszeniach to cena najczęściej oscyluje koło 300+ (zwrócić uwagę na ilość elementów) bez planszetek
Jasne że BB nie jest skierowany do ludzi którzy już ten plastik mają albo mają drukarkę i sami sobie wydrukują tylko do ludzi co go jeszcze nie posiadają
Na moje cena jest adekwatna do tego co ludzie proponują na rynku a tu jednak dostajemy od wydawcy
Co innego wydrukować pojedyńczą sztukę na drukarce 3D a co innego wtrysnąć 10 tys. sztuk.
Koszt tworzywa i procesu to są grosze. Całość to nie jest więcej niż kilka złotych. Tutaj rozchodzi się o koszty form wtryskowych. Koszt takiej formy to kilka - kilkanaście tys euro za jedną formę.
Nie chcę im zaglądać w portel i liczyć koszty produkcji (np widać, że płytki są kilkuelementowe, więc dochodzi koszt montażu. Jest dużo rodzajów płytek, więc trzeba zrobić dużo form wtryskowych itd). Chodzi bardziej o to, że gdyby te elementy były dobrze zoptymalizowane, gdyby było ich tylko kilka rodzajów i przy takiej liczbie wspierających, koszt produkcji to byłoby kilkanaście PLN. I myślę, że właśnie dlatego ludzie oczekiwali dużo niższej ceny.
Jasne że ta metoda powinna być tansza ale przy cenie 300+ która mam w sklepie to jest taniej jak zamówienie plastików+ malowanie do tego muszę zlecić jeszcze planszetki niepokoji nie masz kartonu i dodatkowych elementówdawid pisze: ↑18 cze 2020, 10:12Nie rozumiesz bo nie widzisz różnicy między drukiem 3D a wtryskiem.Atk pisze: ↑18 cze 2020, 09:03 Trochę nie rozumiem bólu o cenę
Dostajecie (za niecałe 400) ponad 90 wydrukowanych plastikowych elementów w 2 kolorach do tego plastikowe podstawki do niepokoje do tego inne rzeczy i płacz
Ale jak się pojawiły plastiki do Terki i placiliscie 300/350 + pomalowanie to jaraliscie się tym pewnie przed znajomymi jak to wasza terka dobrze wygląda
Ludzie przecież jak się szuka tych plastików po ogloszeniach to cena najczęściej oscyluje koło 300+ (zwrócić uwagę na ilość elementów) bez planszetek
Jasne że BB nie jest skierowany do ludzi którzy już ten plastik mają albo mają drukarkę i sami sobie wydrukują tylko do ludzi co go jeszcze nie posiadają
Na moje cena jest adekwatna do tego co ludzie proponują na rynku a tu jednak dostajemy od wydawcy
Co innego wydrukować pojedyńczą sztukę na drukarce 3D a co innego wtrysnąć 10 tys. sztuk.
Koszt tworzywa i procesu to są grosze. Całość to nie jest więcej niż kilka złotych. Tutaj rozchodzi się o koszty form wtryskowych. Koszt takiej formy to kilka - kilkanaście tys euro za jedną formę.
Nie chcę im zaglądać w portel i liczyć koszty produkcji (np widać, że płytki są kilkuelementowe, więc dochodzi koszt montażu. Jest dużo rodzajów płytek, więc trzeba zrobić dużo form wtryskowych itd). Chodzi bardziej o to, że gdyby te elementy były dobrze zoptymalizowane, gdyby było ich tylko kilka rodzajów i przy takiej liczbie wspierających, koszt produkcji to byłoby kilkanaście PLN. I myślę, że właśnie dlatego ludzie oczekiwali dużo niższej ceny.
Cena za BB jest tańsza niż zlecenie druku samych hexow Ja wiem że ludzie chcieliby pewnie takiego BB za 150zl bo to nie druk 3d tylko inna technika i powinno być taniej
Problem w tym że nie musi bo cena samego druku 3d jest tak wysoką że mogli ją lekko zbić (a nie oszuiujny się jest tam wicej niż plastikowe elementy) bo i tak wychodzi to taniej niż zamówienie u kogos
- paracelsus444
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 55 times
Masz rację pomyliłem sięJiloo pisze: ↑18 cze 2020, 09:08Mylisz się. Gdybasz zamiast sprawdzić, a to nie jest aż tak trudne do sprawdzenia.paracelsus444 pisze: ↑18 cze 2020, 08:59 O ile sie nie myle na KS za 99 dolców jest big box + terraformacja, a tutaj prawie 400zł i to tylko big box.
BigBox + TM – $144
Poza tym. Każdy tylko widzi te $99 i porównuje do ceny polskiej zapominając, że do tego dochodzi jeszcze $25 wysyłki, co daje prawie 500 zł.

No właśnie to chciałem przekazać Że nie ważna jest technika bo przy obecnej opcji która jest jedynie dostepna płaci się tyle samo albo więcej za dużo mniej wiec koniec końców cena BB nie jest z kosmosu
Zna ktoś może dokładne wymiary głównej planszy gry? Znaleźć wymiary pudełka to nie problem, ale dokładne wymiary samej planszy to już chyba graniczy z cudem.
- kastration
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 431 times
Rozumiem, że testujesz wielkość stołu?
52x44 cm.
"Człowiek bez religii, jest jak ryba bez roweru"
Mia San Mia!
Mia San Mia!
Dokładnie.
Idealnie się zmieści, dzięki

- MataDor
- Has thanked: 474 times
- Been thanked: 115 times
Może mi ktoś powiedzieć czy jakieś dodatki do TM są że tak powiem niezbędne? czyli takie że lepiej zawsze z nimi grać.
Czytałem że Preludium jest najlepszym dodatkiem, ale podobno skraca grę a takich rzeczy nie lubię.
Pytam ponieważ dopiero teraz zdecydowałem się na zakup i chciał bym wiedzieć czy od razu dokupić coś do gry.
Z góry dzięki za info.
Czytałem że Preludium jest najlepszym dodatkiem, ale podobno skraca grę a takich rzeczy nie lubię.
Pytam ponieważ dopiero teraz zdecydowałem się na zakup i chciał bym wiedzieć czy od razu dokupić coś do gry.
Z góry dzięki za info.
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
kolekcja gier
- Nilis
- Has thanked: 320 times
- Been thanked: 505 times
Wszystyko zależy od grupy z jaką grasz.MataDor pisze: ↑16 lip 2020, 11:37 Może mi ktoś powiedzieć czy jakieś dodatki do TM są że tak powiem niezbędne? czyli takie że lepiej zawsze z nimi grać.
Z góry dzięki za info.
Ja mam dwie grupy do Terraf.
Jedna jest mniej zaawansowana i bardzo lubi tą grę ale tylko w ramach podstawki + preludiów oraz trochę dodatkowych kart projektów i korporacji. Jak dołożyłem im kolonie bardzo się zmęczyli, gra też się sporo wydłużyła. Było niezadowolonie
Druga grupa jest zaawansowana i lubi grę z większą ilością dodatków, lubią więcej móżdżyć i kombinować.
Preludia nie skracają mocno rozgrywki. Dają Ci tylko wstępnie trochę bonusów. Po kupieniu tego dodatku żadna grupa nie chce grać bez niego. Dają też początkową frajdę w wyborze bonusu i jaką taktykę przyjmiesz w grze.
Kolonie dają dużo więcej możliwości pozyskiwania surowców wszelkiego rodzaju jeżeli nie masz ich na kartach. Dają duże możliwości, świetnie uzupełniają podstawkę
W inne dodatki nie grałem bo dokładnie kolejnych jeszcze bardziej rozbuduje i wydłuży grę a ja Terraformację traktuje jako lekkie euro i niech takie pozostanie:)
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Niezbędne są Wenus, Kolonie, Preludium, Niepokoje, Wysoka Orbita, Ekspansja Terytorialna, Pionierzy nie wyobrażam sobie gry bez któregoś z tych dodatkówMataDor pisze: ↑16 lip 2020, 11:37 Może mi ktoś powiedzieć czy jakieś dodatki do TM są że tak powiem niezbędne? czyli takie że lepiej zawsze z nimi grać.
Z góry dzięki za info.

Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
A jak wygląda sprawa dodatków i gry solo? Wszystkie dodatki są przystosowane?gogovsky pisze: ↑16 lip 2020, 12:12Niezbędne są Wenus, Kolonie, Preludium, Niepokoje, Wysoka Orbita, Ekspansja Terytorialna, Pionierzy nie wyobrażam sobie gry bez któregoś z tych dodatkówMataDor pisze: ↑16 lip 2020, 11:37 Może mi ktoś powiedzieć czy jakieś dodatki do TM są że tak powiem niezbędne? czyli takie że lepiej zawsze z nimi grać.
Z góry dzięki za info.![]()
- brazylianwisnia
- Has thanked: 312 times
- Been thanked: 1125 times
Preludium przede wszystkim zapewnia bardziej asymetryczny start i niemal wcale nie skraca rozgrywki bo dochodzi faza draftu preludiow..MataDor pisze: ↑16 lip 2020, 11:37 Może mi ktoś powiedzieć czy jakieś dodatki do TM są że tak powiem niezbędne? czyli takie że lepiej zawsze z nimi grać.
Z góry dzięki za info.
Moim zdaniem najlepszym dodatkiem jest dodatkowa mapa a zaraz za tym kolonie bo balansuja przydatnosc energii i otwierają opcje.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
- NestorZolo
- Has thanked: 526 times
- Been thanked: 124 times
IMO :MataDor pisze: ↑16 lip 2020, 11:37 Może mi ktoś powiedzieć czy jakieś dodatki do TM są że tak powiem niezbędne? czyli takie że lepiej zawsze z nimi grać.
Z góry dzięki za info.
Kolonie najciekawsze, w drugiej kolejności doceniam hellas & elysium, czyli dwie dodatkowe mapy, później wenus (może przyspieszać rozgrywkę, ale nie musi się korzystać z tej opcji), preludium to wybór dwóch z czterech kart dających początkowe dobra. Niepokojów nie posiadam. Cierpliwie czekam, aż będzie kolejna grupowa zbiórka fanowskich dodatków. Ekspansja terytorialna obowiązkowo, a reszta na 90%

1.BrassB, 2.Madeira, 3.Nippon, 4.ProjektGaja, 5.ImperialSteam, 6.Carnegie, 7.Skymines, 8.Władcy Ziemi, 9.GWT, 10.KlanyKaledonii
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Z tego co pamiętam to był to jedynie poprawiony przedruk ale nie pamiętam co konkretnie nie grało. Jest jeszcze nie-GOTY w ogóle do kupienia?

- yrq
- Has thanked: 378 times
- Been thanked: 446 times
Też mgliście pamiętam:
- była jakaś pierwsza edycja z paroma błędami na kartach
- była kolejna (tę mam) gdzie jeszcze Uniwersytet Marsjański był z błędem
- każda kolejna (chyba GOTY) już nie miała błędów
Były wypuszczane przez Rebel erraty i zestawy naprawcze - możesz przeszukać internet pod tym kątem.
- była jakaś pierwsza edycja z paroma błędami na kartach
- była kolejna (tę mam) gdzie jeszcze Uniwersytet Marsjański był z błędem
- każda kolejna (chyba GOTY) już nie miała błędów
Były wypuszczane przez Rebel erraty i zestawy naprawcze - możesz przeszukać internet pod tym kątem.
Ja pionierów sprzedałem wszystkim z którymi grałem zdawał się nie zbalansowanygogovsky pisze: ↑16 lip 2020, 12:12Niezbędne są Wenus, Kolonie, Preludium, Niepokoje, Wysoka Orbita, Ekspansja Terytorialna, Pionierzy nie wyobrażam sobie gry bez któregoś z tych dodatkówMataDor pisze: ↑16 lip 2020, 11:37 Może mi ktoś powiedzieć czy jakieś dodatki do TM są że tak powiem niezbędne? czyli takie że lepiej zawsze z nimi grać.
Śmieszne, bo najbardziej niezbalansowane są karty z podstawkiAtk pisze: ↑07 wrz 2020, 17:43Ja pionierów sprzedałem wszystkim z którymi grałem zdawał się nie zbalansowanygogovsky pisze: ↑16 lip 2020, 12:12Niezbędne są Wenus, Kolonie, Preludium, Niepokoje, Wysoka Orbita, Ekspansja Terytorialna, Pionierzy nie wyobrażam sobie gry bez któregoś z tych dodatkówMataDor pisze: ↑16 lip 2020, 11:37 Może mi ktoś powiedzieć czy jakieś dodatki do TM są że tak powiem niezbędne? czyli takie że lepiej zawsze z nimi grać.

Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- polwac
- Has thanked: 1174 times
- Been thanked: 462 times
Bez kart korporacyjnych w ogóle nie widzę sensu siadać do rozgrywki 

Paweł
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie