Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
RaYell
Has thanked: 24 times
Been thanked: 70 times

Re: Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)

Post autor: RaYell »

paracelsus444 pisze: 18 cze 2020, 08:59 Dokładnie, zdziwiłem sie że nikt wczoraj tego nie zauważył :D cena dotyczy tylko pudełka z wypraskami oraz kafelków 3d.
O ile sie nie myle na KS za 99 dolców jest big box + terraformacja, a tutaj prawie 400zł i to tylko big box.
Na kickstarterze jest dokładnie to samo pudełko za $99. Nazwa jest trochę nietrafiona bo powinno to się nazywać Storage Box. Prawdziwy Big Box (czyli z grami i dodatkami) na Kickstarterze kosztuje $224.
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 628 times
Been thanked: 535 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

paracelsus444 pisze: 18 cze 2020, 08:59 O ile sie nie myle na KS za 99 dolców jest big box + terraformacja, a tutaj prawie 400zł i to tylko big box.
Mylisz się. Gdybasz zamiast sprawdzić, a to nie jest aż tak trudne do sprawdzenia.
BigBox + TM – $144

Poza tym. Każdy tylko widzi te $99 i porównuje do ceny polskiej zapominając, że do tego dochodzi jeszcze $25 wysyłki, co daje prawie 500 zł.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
kozz84
Has thanked: 17 times
Been thanked: 166 times

Post autor: kozz84 »

paracelsus444 pisze: 18 cze 2020, 08:59 O ile sie nie myle na KS za 99 dolców jest big box + terraformacja, a tutaj prawie 400zł i to tylko big box.
$99 jest na kickstarterze za samo duże pudełko ($150 msrp).
Awatar użytkownika
raphaell7
Has thanked: 146 times
Been thanked: 83 times
Kontakt:

Post autor: raphaell7 »

paracelsus444 pisze: 18 cze 2020, 08:59 Dokładnie, zdziwiłem sie że nikt wczoraj tego nie zauważył :D cena dotyczy tylko pudełka z wypraskami oraz kafelków 3d.
O ile sie nie myle na KS za 99 dolców jest big box + terraformacja, a tutaj prawie 400zł i to tylko big box.
Mylisz się :) Big Box jest za $99. Big Box +Terraformacja jest za $144.

Terraformacja Marsa: Big Storage Box zawiera:
  • ponad 90 kafelków i znaczników 3D,
  • 3 nowe karty projektów,
  • 2 pudełka na karty,
  • 18 separatorów do kart,
  • 5 pojemników na kostki gracza oraz 2 pojemniki na surowce,
  • system przechowywania dla elementów 3D, pudełek na karty, gry, rozszerzeń do niej i dodatków.
(S)przedam, (K)upię, Wishlista (BGG)
Rabaty: 3Trolle 7%, Mepel 5%, Rebel 5%, Planszostrefa 5%, Portal Games 4%, GryGrora 3%
dawid
Has thanked: 185 times
Been thanked: 246 times

Post autor: dawid »

Atk pisze: 18 cze 2020, 09:03 Trochę nie rozumiem bólu o cenę
Dostajecie (za niecałe 400) ponad 90 wydrukowanych plastikowych elementów w 2 kolorach do tego plastikowe podstawki do niepokoje do tego inne rzeczy i płacz
Ale jak się pojawiły plastiki do Terki i placiliscie 300/350 + pomalowanie to jaraliscie się tym pewnie przed znajomymi jak to wasza terka dobrze wygląda
Ludzie przecież jak się szuka tych plastików po ogloszeniach to cena najczęściej oscyluje koło 300+ (zwrócić uwagę na ilość elementów) bez planszetek
Jasne że BB nie jest skierowany do ludzi którzy już ten plastik mają albo mają drukarkę i sami sobie wydrukują tylko do ludzi co go jeszcze nie posiadają
Na moje cena jest adekwatna do tego co ludzie proponują na rynku a tu jednak dostajemy od wydawcy
Nie rozumiesz bo nie widzisz różnicy między drukiem 3D a wtryskiem.
Co innego wydrukować pojedyńczą sztukę na drukarce 3D a co innego wtrysnąć 10 tys. sztuk.
Koszt tworzywa i procesu to są grosze. Całość to nie jest więcej niż kilka złotych. Tutaj rozchodzi się o koszty form wtryskowych. Koszt takiej formy to kilka - kilkanaście tys euro za jedną formę.

Nie chcę im zaglądać w portel i liczyć koszty produkcji (np widać, że płytki są kilkuelementowe, więc dochodzi koszt montażu. Jest dużo rodzajów płytek, więc trzeba zrobić dużo form wtryskowych itd). Chodzi bardziej o to, że gdyby te elementy były dobrze zoptymalizowane, gdyby było ich tylko kilka rodzajów i przy takiej liczbie wspierających, koszt produkcji to byłoby kilkanaście PLN. I myślę, że właśnie dlatego ludzie oczekiwali dużo niższej ceny.
Atk
Has thanked: 555 times
Been thanked: 346 times

Post autor: Atk »

dawid pisze: 18 cze 2020, 10:12
Atk pisze: 18 cze 2020, 09:03 Trochę nie rozumiem bólu o cenę
Dostajecie (za niecałe 400) ponad 90 wydrukowanych plastikowych elementów w 2 kolorach do tego plastikowe podstawki do niepokoje do tego inne rzeczy i płacz
Ale jak się pojawiły plastiki do Terki i placiliscie 300/350 + pomalowanie to jaraliscie się tym pewnie przed znajomymi jak to wasza terka dobrze wygląda
Ludzie przecież jak się szuka tych plastików po ogloszeniach to cena najczęściej oscyluje koło 300+ (zwrócić uwagę na ilość elementów) bez planszetek
Jasne że BB nie jest skierowany do ludzi którzy już ten plastik mają albo mają drukarkę i sami sobie wydrukują tylko do ludzi co go jeszcze nie posiadają
Na moje cena jest adekwatna do tego co ludzie proponują na rynku a tu jednak dostajemy od wydawcy
Nie rozumiesz bo nie widzisz różnicy między drukiem 3D a wtryskiem.
Co innego wydrukować pojedyńczą sztukę na drukarce 3D a co innego wtrysnąć 10 tys. sztuk.
Koszt tworzywa i procesu to są grosze. Całość to nie jest więcej niż kilka złotych. Tutaj rozchodzi się o koszty form wtryskowych. Koszt takiej formy to kilka - kilkanaście tys euro za jedną formę.

Nie chcę im zaglądać w portel i liczyć koszty produkcji (np widać, że płytki są kilkuelementowe, więc dochodzi koszt montażu. Jest dużo rodzajów płytek, więc trzeba zrobić dużo form wtryskowych itd). Chodzi bardziej o to, że gdyby te elementy były dobrze zoptymalizowane, gdyby było ich tylko kilka rodzajów i przy takiej liczbie wspierających, koszt produkcji to byłoby kilkanaście PLN. I myślę, że właśnie dlatego ludzie oczekiwali dużo niższej ceny.
Jasne że ta metoda powinna być tansza ale przy cenie 300+ która mam w sklepie to jest taniej jak zamówienie plastików+ malowanie do tego muszę zlecić jeszcze planszetki niepokoji nie masz kartonu i dodatkowych elementów

Cena za BB jest tańsza niż zlecenie druku samych hexow Ja wiem że ludzie chcieliby pewnie takiego BB za 150zl bo to nie druk 3d tylko inna technika i powinno być taniej
Problem w tym że nie musi bo cena samego druku 3d jest tak wysoką że mogli ją lekko zbić (a nie oszuiujny się jest tam wicej niż plastikowe elementy) bo i tak wychodzi to taniej niż zamówienie u kogos
Awatar użytkownika
paracelsus444
Has thanked: 43 times
Been thanked: 55 times

Post autor: paracelsus444 »

Jiloo pisze: 18 cze 2020, 09:08
Mylisz się. Gdybasz zamiast sprawdzić, a to nie jest aż tak trudne do sprawdzenia.
BigBox + TM – $144

Poza tym. Każdy tylko widzi te $99 i porównuje do ceny polskiej zapominając, że do tego dochodzi jeszcze $25 wysyłki, co daje prawie 500 zł.
Masz rację pomyliłem się :) na swoją obronę mam to że pisałem to 10 minut przed ciężkim egzaminem online :D Patrzę teraz na jakieś oferty druku 3d kafelków do terraformacji np. na OLX i za zastaw wychodzi jakieś 300zł przy cenie kafelka 3,75. Biorąc to pod uwagę ten big box nie wychodzi jakoś drogo, no bo jest jeszcze masa wyprasek itd, no i same kafelki jakościowo są lepsze. Ja bym się nie skusił na coś takiego, ale cenowo w sumie nie jest tak źle jak sie popatrzy na ceny już samych kafli.
Atk

No właśnie to chciałem przekazać Że nie ważna jest technika bo przy obecnej opcji która jest jedynie dostepna płaci się tyle samo albo więcej za dużo mniej wiec koniec końców cena BB nie jest z kosmosu
Awatar użytkownika
kci83
Has thanked: 83 times
Been thanked: 86 times

Post autor: kci83 »

Zna ktoś może dokładne wymiary głównej planszy gry? Znaleźć wymiary pudełka to nie problem, ale dokładne wymiary samej planszy to już chyba graniczy z cudem.
Awatar użytkownika
kastration
Has thanked: 108 times
Been thanked: 431 times

Post autor: kastration »

kci83 pisze: 29 cze 2020, 20:09 Zna ktoś może dokładne wymiary głównej planszy gry? Znaleźć wymiary pudełka to nie problem, ale dokładne wymiary samej planszy to już chyba graniczy z cudem.
Rozumiem, że testujesz wielkość stołu?

52x44 cm.
"Człowiek bez religii, jest jak ryba bez roweru"
Mia San Mia!
Awatar użytkownika
kci83

kastration pisze: 29 cze 2020, 21:48
kci83 pisze: 29 cze 2020, 20:09 Zna ktoś może dokładne wymiary głównej planszy gry? Znaleźć wymiary pudełka to nie problem, ale dokładne wymiary samej planszy to już chyba graniczy z cudem.
Rozumiem, że testujesz wielkość stołu?

52x44 cm.
Dokładnie.
Idealnie się zmieści, dzięki :).
Awatar użytkownika
MataDor
Has thanked: 474 times
Been thanked: 115 times

Post autor: MataDor »

Może mi ktoś powiedzieć czy jakieś dodatki do TM są że tak powiem niezbędne? czyli takie że lepiej zawsze z nimi grać.
Czytałem że Preludium jest najlepszym dodatkiem, ale podobno skraca grę a takich rzeczy nie lubię.
Pytam ponieważ dopiero teraz zdecydowałem się na zakup i chciał bym wiedzieć czy od razu dokupić coś do gry.
Z góry dzięki za info.
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 320 times
Been thanked: 505 times

Post autor: Nilis »

MataDor pisze: 16 lip 2020, 11:37 Może mi ktoś powiedzieć czy jakieś dodatki do TM są że tak powiem niezbędne? czyli takie że lepiej zawsze z nimi grać.
Czytałem że Preludium jest najlepszym dodatkiem, ale podobno skraca grę a takich rzeczy nie lubię.
Pytam ponieważ dopiero teraz zdecydowałem się na zakup i chciał bym wiedzieć czy od razu dokupić coś do gry.
Z góry dzięki za info.
Wszystyko zależy od grupy z jaką grasz.
Ja mam dwie grupy do Terraf.
Jedna jest mniej zaawansowana i bardzo lubi tą grę ale tylko w ramach podstawki + preludiów oraz trochę dodatkowych kart projektów i korporacji. Jak dołożyłem im kolonie bardzo się zmęczyli, gra też się sporo wydłużyła. Było niezadowolonie

Druga grupa jest zaawansowana i lubi grę z większą ilością dodatków, lubią więcej móżdżyć i kombinować.

Preludia nie skracają mocno rozgrywki. Dają Ci tylko wstępnie trochę bonusów. Po kupieniu tego dodatku żadna grupa nie chce grać bez niego. Dają też początkową frajdę w wyborze bonusu i jaką taktykę przyjmiesz w grze.

Kolonie dają dużo więcej możliwości pozyskiwania surowców wszelkiego rodzaju jeżeli nie masz ich na kartach. Dają duże możliwości, świetnie uzupełniają podstawkę

W inne dodatki nie grałem bo dokładnie kolejnych jeszcze bardziej rozbuduje i wydłuży grę a ja Terraformację traktuje jako lekkie euro i niech takie pozostanie:)
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
gogovsky
Has thanked: 524 times
Been thanked: 594 times

Post autor: gogovsky »

MataDor pisze: 16 lip 2020, 11:37 Może mi ktoś powiedzieć czy jakieś dodatki do TM są że tak powiem niezbędne? czyli takie że lepiej zawsze z nimi grać.
Z góry dzięki za info.
Niezbędne są Wenus, Kolonie, Preludium, Niepokoje, Wysoka Orbita, Ekspansja Terytorialna, Pionierzy nie wyobrażam sobie gry bez któregoś z tych dodatków :D
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Awatar użytkownika
kci83

gogovsky pisze: 16 lip 2020, 12:12
Z góry dzięki za info.
Niezbędne są Wenus, Kolonie, Preludium, Niepokoje, Wysoka Orbita, Ekspansja Terytorialna, Pionierzy nie wyobrażam sobie gry bez któregoś z tych dodatków :D
A jak wygląda sprawa dodatków i gry solo? Wszystkie dodatki są przystosowane?
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 312 times
Been thanked: 1125 times

Post autor: brazylianwisnia »

Z góry dzięki za info.
Preludium przede wszystkim zapewnia bardziej asymetryczny start i niemal wcale nie skraca rozgrywki bo dochodzi faza draftu preludiow..

Moim zdaniem najlepszym dodatkiem jest dodatkowa mapa a zaraz za tym kolonie bo balansuja przydatnosc energii i otwierają opcje.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
NestorZolo
Has thanked: 526 times
Been thanked: 124 times

Post autor: NestorZolo »

Z góry dzięki za info.
IMO :
Kolonie najciekawsze, w drugiej kolejności doceniam hellas & elysium, czyli dwie dodatkowe mapy, później wenus (może przyspieszać rozgrywkę, ale nie musi się korzystać z tej opcji), preludium to wybór dwóch z czterech kart dających początkowe dobra. Niepokojów nie posiadam. Cierpliwie czekam, aż będzie kolejna grupowa zbiórka fanowskich dodatków. Ekspansja terytorialna obowiązkowo, a reszta na 90% :)
1.BrassB, 2.Madeira, 3.Nippon, 4.ProjektGaja, 5.ImperialSteam, 6.Carnegie, 7.Skymines, 8.Władcy Ziemi, 9.GWT, 10.KlanyKaledonii
jediwolf
Has thanked: 111 times
Been thanked: 101 times

Post autor: jediwolf »

Czym się różni edycja gry roku od zwykłej?
Awatar użytkownika
rattkin
Has thanked: 382 times
Been thanked: 933 times

Post autor: rattkin »

Gra roku jest ohydna przez cały rok, a zwykła wersja jest ohydna na codzień :)
Awatar użytkownika
grzeslaw90
Has thanked: 179 times
Been thanked: 438 times
Kontakt:

Post autor: grzeslaw90 »

jediwolf pisze: 07 wrz 2020, 11:13 Czym się różni edycja gry roku od zwykłej?
Z tego co pamiętam to był to jedynie poprawiony przedruk ale nie pamiętam co konkretnie nie grało. Jest jeszcze nie-GOTY w ogóle do kupienia? :D
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 378 times
Been thanked: 446 times

Post autor: yrq »

Też mgliście pamiętam:
- była jakaś pierwsza edycja z paroma błędami na kartach
- była kolejna (tę mam) gdzie jeszcze Uniwersytet Marsjański był z błędem
- każda kolejna (chyba GOTY) już nie miała błędów

Były wypuszczane przez Rebel erraty i zestawy naprawcze - możesz przeszukać internet pod tym kątem.
Atk

Z góry dzięki za info.
Ja pionierów sprzedałem wszystkim z którymi grałem zdawał się nie zbalansowany
gogovsky
Has thanked: 524 times
Been thanked: 594 times

Post autor: gogovsky »

Atk pisze: 07 wrz 2020, 17:43
Z góry dzięki za info.
Ja pionierów sprzedałem wszystkim z którymi grałem zdawał się nie zbalansowany
Śmieszne, bo najbardziej niezbalansowane są karty z podstawki :D typu stacja celna, centrala si, duży konwój itd :D
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Atk

Nie wiem my mieliśmy tak z kartami korpo Pamiętaj że ok 1 grze wszyscy z którymi grałem kazali je wywalić
Awatar użytkownika
polwac
Has thanked: 1174 times
Been thanked: 462 times

Post autor: polwac »

Bez kart korporacyjnych w ogóle nie widzę sensu siadać do rozgrywki :)
Paweł
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
ODPOWIEDZ