Witam wszystkich, ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem GoT 2ed, rozegrałem póki co 2 gry, powoli pewne rzeczy się wyjaśniają w praniu. Jednak jest kilka rzeczy odnośnie działań na wodzie, których nie potrafimy rozgryźć.
1. Zmobilizowałem statek w porcie, chcę teraz go ruszyć na obszar wodny który przylega do portu - muszę "zużyć" rozkaz wymarszu czy po prostu mogę go tam przesunąć. Czy mogę bezpośrednio z portu przesunąć jednostkę na obszar wodny obok tego który przylega do portu (np port przy Winterfell do wód na Sunset Sea).
2. Czy rozkaz wsparcia działa tak samo poprzez jednostki wodne jak rozkaz ruchu?
I tak przeglądając temat wpadłem na jeszcze jedną rzecz:
3.
Coen pisze:pattom pisze:Mam pytanie odnośnie 2 ed.
Po przegranej bitwie obrońca musi wycofać swoje jednostki, które są rozbite (kładziemy znaczniki wojsk). Powiedzcie mi jak długo te jednostki są rozbite ? Co się dzieje jak tura się zakończy ? Można ponownie postawić znaczniki wojsk "do pionu"?
Do pionu dajemy je przy porządkowaniu - Faza akcji, punkt 4. "W tym momencie należy usunąć z planszy wszystkie pozostałe rozkazy Wsparcia i Obrony, a rozbite jednostki przywrócić do normalnej "stojącej" pozycji."
Skoro można sobie ustawiać rozkazy wymarszu tak żeby jedną jednostkę przesunąć o kilka pól, to czy podobnie jest tutaj. Tj. zaatakowałem kogoś, muszę się cofnąć (jednostki są rozbite), więc cofam się na pole gdzie mam inny rozkaz wymarszu, wtedy jednostki znów się stawia i mogą normalnie atakować mając pełną zdolność bojową.
Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi