Eldritch Horror: Przedwieczna Groza (Corey Konieczka, Nikki Valens)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 319 times
Been thanked: 505 times

Re: Eldritch Horror: Przedwieczna Groza (Corey Konieczka, Nikki Valens)

Post autor: Nilis »

RUNner pisze: 30 wrz 2024, 10:12 Gdybym był adminem forum to przyznałbym Ci tytuł Ambasadora marki Cthulhu!
Yuri raczej zasługuje na Kapłana Kuktystów ale niestety brakuje go w wątku AH LCG :(

Co do tych mat to są takie kapitalne że chyba kupię..
Mimo że nie posiadam gry. Wtedy i grę warto byłoby kupić :roll:
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 375 times
Been thanked: 1397 times

Post autor: Yuri »

Nilis pisze: 03 paź 2024, 10:04
RUNner pisze: 30 wrz 2024, 10:12 Gdybym był adminem forum to przyznałbym Ci tytuł Ambasadora marki Cthulhu!
Yuri raczej zasługuje na Kapłana Kultystów ale niestety brakuje go w wątku AH LCG :( ...
Teraz dopiero wyznam Ci herezje, ale miałem komplet LCGa i.....sprzedałem ;)
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 292 times
Been thanked: 202 times

Post autor: Mrukar »

Trochę rozumiem, trafiło mnie to wczoraj przy rozkładaniu podstawki, bo zajęło nam to coś miedzy 5-10 minut i już graliśmy. Jeszcze nie wiem jak będzie z dodatkami, ale przy dobrej organizacji i tak pewnie ułamek tego co wymaga AH lcg. Grałem też ostatnio w kilka razy w Maski Północy, true solo oraz na dwie ręce i ten drugi wariant strasznie mnie męczy po jakimś czasie. Ostatecznie nie ma co za bardzo porównywać tych gier, ale EH jest dla mnie znacznie płynniejsze w obsłudze i dlatego aktualnie będzie piewszym wyborem na wieczorne granie.
MrAtrion
Has thanked: 99 times
Been thanked: 45 times

Post autor: MrAtrion »

Yuri pisze: 03 paź 2024, 11:04
Yuri raczej zasługuje na Kapłana Kultystów ale niestety brakuje go w wątku AH LCG :( ...
A tak zbierałeś skrupulatnie 😸 ograłeś chociaż wszystko?

Eldritch to mój numer jeden z tematyki Cthulhu 😸
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 319 times
Been thanked: 505 times

Post autor: Nilis »

W oczach Cthulhu zyskał byś za to jeszcze więcej...a trochę oczu to on ma.

Powiedzcie mi jedną rzecz. Grając w EH wybiera się Bossa z którym należy się zmierzyć i od początku znamy jego silne strony, wytrzymałość itd. Podczas gry przemierza się Świat i na wylosowanych kartach pojawiają się jakieś zdarzenia (z czasem się pewnie powtarzają) później wchodzimy z nim w starcie i go łupiemy bronią i czarami aby go ubić.

Co sprawia że chce się wam jeszcze raz usiąść do tego samego bossa?
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 417 times
Been thanked: 487 times

Post autor: KOSHI »

Jak zrobisz wymagane tajemnice zanim doom zjedzie do 0 to nie walczysz nawet z bossem a i czasem nawet tego nie ma. Zależy jaki przedwieczny. To nie AH2 :lol:
Alwirin
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Alwirin »

W Eldritchu starcie z Bossem to tak naprawdę walka ostatniej szansy (często przegrana). Docelowo dąży się do tego, by rozwiązać Tajemnice (2 lub 3 - zależnie od Przedwiecznego) i, jeżeli zrobimy to przed przebudzeniem się Bossa, to wygrywamy. A Tajemnic jest bodajże 6 dla każdego Przedwiecznego, z czego wchodzą 2 lub 3. Tu leży ich regrywalność.
Awatar użytkownika
skiba
Has thanked: 35 times
Been thanked: 275 times

Post autor: skiba »

Mrukar pisze: 03 paź 2024, 11:30 Trochę rozumiem, trafiło mnie to wczoraj przy rozkładaniu podstawki, bo zajęło nam to coś miedzy 5-10 minut i już graliśmy. Jeszcze nie wiem jak będzie z dodatkami, ale przy dobrej organizacji i tak pewnie ułamek tego co wymaga AH lcg.
Nie wiem jak to liczysz, w Eldritcha grałem mnóstwo razy i mam skrzynię sortującą całą zawartość. W AH LCG też. Usiąść do AH LCG (zakładając, że masz jakąś talię) to kwestia 5 minut i lecisz z historyjką na start scenariusza :D

W Eldritchu za to musisz:
- dla każdej postaci z masy kart wyszukać startowe przedmioty
- i to samo z przedmiotami unikalnymi, do których czasem jeszcze wskazówkę trzeba dolosować
- i czarami...
- wyciągnąć/przetasować karty spotkań kilku obszarów (minumum 6)
- przygotować talię tych fioletowych kart (nie pamiętam, jak się nazywają)
- przygotować przedwiecznego (czasem ze stosu potworków trzeba znaleźć tego jednego, którego należy odłożyć na bok)
- jak preludium grasz to też coś tam dochodzi
- jak rozszerzenie grasz to wskazówki i bramy odpowiednie trzeba dodać

Setup Eldritcha na luzie zajmuje mi 3 razy tyle, co setup kolejnego scenariusza z kampanii AH LCG, a uwierz mi, że mam wszystko elegancko posortowane. No i co ważne - piszę z perspektywy posiadacza wszystkiego, co wyszło. Przy samej podstawce Eldritch jest pewnie szybszy w setupie, bo kart tam prawie nie ma i łatwiej się wyszukuje rzeczy na start :D Ale z każdym kolejnym dodatkiem setup Eldritcha się tylko wydłuża, a setup AH LCG zostaje bez zmian :)
Boîte à Jeux: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
Awatar użytkownika
Mrukar

Przecież napisałem, że sama podstawka.

Talie w AH to się same składają prawda? :lol:
gogovsky
Has thanked: 524 times
Been thanked: 592 times

Post autor: gogovsky »

Mrukar pisze: 04 paź 2024, 11:14 Przecież napisałem, że sama podstawka.

Talie w AH to się same składają prawda? :lol:
Tym u niego zajmuje się żona, więc jemu szybko idzie setup Ah.:D A powaznie to mam ładnie poukładane, ale jak są wszystkie dodatki to jednak muszę uzyc pomagierow(człowiek od tasowania, człowiek od szukania potworków/itemow startowych, jeden od wyciągnięcia żetonów, a ja ogarniam przedwiecznego i talię mitów jakieś 10-15 minut i jest :p
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Awatar użytkownika
KOSHI

Setup EH nie należy do najkrótszych. Ja dodatkowo buduję talię mitów po swojemu. Tak 20 min schodzi lekką ręką. Składanie to połowa czasu. Z wszystkimi dodatkami niektóre talie są rozbuchane. Zwłaszcza z przedmiotami i przedmiotami unikatowymi. No ale regrywalność nieskończona. Za każdym razem piszę się inna historia.
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

Ja dodatkowo jeszcze rozkładam sobie poszczególne stany na osobne kupki by potem tego nie szukać. Mam 6 dodatków i to chyba jeden z najdłuższych moich setupów.
Awatar użytkownika
KOSHI

Stany też rozbijam. :D Rozbijam też czary na 3 kupki. Jak potrzeba losowy to rzucam k6. 1-2 rytuał, 3-4 inkantacja, 5-6 urok.
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 375 times
Been thanked: 1397 times

Post autor: Yuri »

Nilis pisze: 03 paź 2024, 20:32
W oczach Cthulhu zyskał byś za to jeszcze więcej...a trochę oczu to on ma. ...
Wnioskując po wynikach na kościach, którymi mnie Przedwieczny obdarza ciągle to miła jego śpiącej jaźni jest ma kultystyczna osoba :)
MrAtrion pisze: 03 paź 2024, 19:53

Eldritch to mój numer jeden z tematyki Cthulhu 😸
A tak zbierałeś skrupulatnie 😸 ograłeś chociaż wszystko?
Ograłem podstawkę i "Dziedzictwo Dunwich" z tego co pamiętam. Zacząłem chyba też ten cykl "dżunglowy", nie kojarzę już nazwy. Na moment w którym kupowałem/kompletowałem ten tytuł to chyba jeszcze jeden Cykl był tylko ponad to wydany. Nie zrozummy się też źle - to jest bardzo dobra gra. I mechanicznie i fabularnie. No ale.... nie dla mnie. Po prostu konstruowanie talii jakiego wymaga ta gra nie sprawia mi frajdy i zajmuje za dużo czasu, a z predefiniowanych korzystać to troszkę uwłacza temu elementowi. Genialnemu, wiem, ale no nie dla mnie. Znam też siebie i jakbym już miał się bawić w konstruowanie tej talii to chciałbym mieć każdą opcję, a to już wymaga sporych nakładów i chyba robi z tego tytułu "lifestyle game". A ta półeczka u mnie jest już zajęta :)
AH 3 ed stanowi dla mnie idealną "protezę" tego eLCeGa i trafia w me gusta jak kultysta sztyletem w serce ofiary.

Co do samego EH i setupu to można go skrócić i to znacznie, poprzez wykorzystanie kart segregujących poszczególne stany, itemy, czary itd. Zrobię kiedyś fotę jak mam to rozwiązane.... "works like a charm".
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
gustafgustaf
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Post autor: gustafgustaf »

Wrzucam jeszcze raz bo poprzednio mój post zniknął w gorącej dyskusji. Temat dotyczy maty i innych niż na oryginalnej mapie grafik. Jak bardzo to utrudnia odnalezienie pola dla kart np. Ekspedycji.

Kto ma matę i może powiedzieć czy gracze nieznający jeszcze dobrze mapy beda mieli z tym jakiś problem?
Awatar użytkownika
Mrukar

Jakie macie doświadczenia z insertami do Eldrticha? Szukam takiego, który docelowo zmieści podstawkę i wszystkie małe dodatki. Karty bez koszulek.
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

Ja bym poszukał raczej skrzyni.
MrAtrion
Has thanked: 99 times
Been thanked: 45 times

Post autor: MrAtrion »

Skrzynia trochę kosztuje ale wygląda na dobry zakup. Sam planuje w przyszłości z kolei osobiście zrobić.
Awatar użytkownika
Kniaziu
Has thanked: 31 times
Been thanked: 56 times

Post autor: Kniaziu »

Skrzynia to moim zdaniem absolutnie zakup obowiązkowy jeśli masz wszystkie dodatki, ale jak masz tylko małe to moim zdaniem trochę przesada. Jeśli nie planujesz w przyszłości powiększyć kolekcji to poszukałbym innego rozwiązania.
MowMiStefan
Has thanked: 142 times
Been thanked: 318 times

Post autor: MowMiStefan »

Mam tą od Przemka: https://www.warbox.pl/pl/p/Kufer-HORROR ... am-ed.2/97 i jedyne złe co moge powiedzieć, to że swoje waży :) Ale Kufer TMB waży więcej więc :)
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 368 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

Żaden każdy z dodatków to jakieś 120 dużych kart. Takich dodatków jest 4 wątpie aby to się udało upchać sensownie w insercie.

Woreczki strunowe/banderole ew jakiś insert typu karcianka ( jakiś dominion czy coś) i zakceptować że się nie będzie pudeło domykać przez planszę).
Awatar użytkownika
KOSHI

Ja nabyłem organizery z Casto i nie bawiłem się w żadne inserty i skrzynie. Jest box z 20 pojemniczkami na małe karty i box na duże karty 10 sztukowy, który można łączyć w pionie i poziomie. Skumulowałem sobie 3 takie w poziomie i mam 30 szuflad, do których idealnie pasują duże karty. Komplet w tym się pięknie mieści. Jedyne co trzymam osobno to karty badaczy i przedwiecznych. Reszta gadżetów w dużym płaskim organizerze. Może i nie jest estetycznie, ale jest praktycznie bo i tak nigdzie tego nie zabieram, a nie lubię jak wszystko kisi się razem jak śledzie w beczce. Szlak by mnie trafił szarpać się z tym jak to jest upakowane tak ciasno.

https://up.oblivionlost.pl/images/29657 ... 567659.jpg
SeekerKuba
Has thanked: 61 times
Been thanked: 153 times

Post autor: SeekerKuba »

Skrzynie z wyciąganymi pojemnikami też są całkiem praktyczne
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Polo15
Has thanked: 64 times
Been thanked: 51 times

Post autor: Polo15 »

KOSHI pisze: 10 paź 2024, 19:47 Ja nabyłem organizery z Casto i nie bawiłem się w żadne inserty i skrzynie. Jest box z 20 pojemniczkami na małe karty i box na duże karty 10 sztukowy, który można łączyć w pionie i poziomie. Skumulowałem sobie 3 takie w poziomie i mam 30 szuflad, do których idealnie pasują...
Świetne te organizery. Mógłbyś zmierzyć wewnętrzne wymiary takiej jednej szufladki?
ODPOWIEDZ