Eldritch Horror: Przedwieczna Groza (Corey Konieczka, Nikki Valens)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 78 times
- Been thanked: 163 times
Re: Eldritch Horror: Przedwieczna Groza (Corey Konieczka, Nikki Valens)
Spostrzegawczość jest ważna, dużo testów się na niej opiera, szczególnie w spotkaniach badawczych i dziczy. Nie utrudniaj sobie gry tym homerulem z wymykaniem się bo każda postać jest dobra w czym innym i o to chodzi.
Nie kupowałem dużych dodatków bo raz, że nie ma na to miejsca na stole za bardzo a dwa, że zawsze jest tyle do roboty na planszy, że nie wiem kogo miałbym wysłać na następną planszę, nie wspominając o tym, że oprócz krain snów to na każdą taką wchodzi się tylko z jednego konkretnego miejsca.
Nie kupowałem dużych dodatków bo raz, że nie ma na to miejsca na stole za bardzo a dwa, że zawsze jest tyle do roboty na planszy, że nie wiem kogo miałbym wysłać na następną planszę, nie wspominając o tym, że oprócz krain snów to na każdą taką wchodzi się tylko z jednego konkretnego miejsca.
Na Egipt też się wchodzi więcej jak z jednego.
Akurat grałem ostatnio przeciwko Faraonowi i na 4 badaczy nie było problemu, żeby ktoś tam buszował.

-
Może kiedyś się skuszę, ale nigdy nie ograłem na tyle dobrze tego co mam, by pakować się w duże dodatki. Do tego dużym problemem są puchnące talie, a czuję, że już osiągnąłem limit przy którym jeszcze chce mi się to wyciągać na stół.
Ja mam wszystko i jedyne spuchnięte talię to przedmioty i przedmioty unikatowe. No są mega wielkie i się zsuwają. Reszta jest ok. Na razie grałem tylko Egipt i było całkiem przyjemnie. Klimat Indiany, skarby i relikty. Wypas.
-
Zaklęć też jest ogrom, ale najbardziej upierdliwe jest rozdzielanie stanów bo tego też jest mnóstwo. Ogólnie jednak jak dostajesz jakiś przedmiot to weź przekop talię i go znajdź...
No jak konkretny to lipa. Ja zaklęcia trzymam osobno. Inkantacja, Rytuał i Urok. Jak mam dobrać losowo to kostka k6. Zresztą u mnie wszystko jest podzielone w dwóch segregatorach szufladkowych. Małe i duże karty mają swoje półeczki. Nawet stany. Żetony w płaskim organizerze. Karty badaczy i przedwiecznych osobno, potworki w worze po Scrabble. Ogarnąłem to sobie elegancko. Dla mnie warto mieć komplet bo cenowo znośnie a grania na lata. No ale ja gram w sumie w parę gier. Jak ktoś nie lubi pykać w to samo to może skończyć na podstawce z ZW i małymi dodatkami. Też wszystkiego jest opór.
-
Lubię masterować gry, ale Eldritch nie jest dla mnie pierwszym wyborem do solo, ponieważ w ekipie ta gra jest po prostu lepsza i zawsze jest kupa śmiechu jak kogoś spotka coś złego, podobnie jak w Nemesis. Oczywiście to jest bardzo dobry tytuł do solo ale inne są emocje solo a inne z ludźmi. Gra stoi przygodą, ale mechanicznie nie urzeka. Solidny tytuł, którego nie odmawiam, ale poza top 10 (w ogólnym rankingu bo solo mam ledwo 8 tytułów na około 25 w kolekcji). Sam jednak fakt, że przez kilkanaście lat nie wyleciał z kolekcji o czymś świadczy. Po kilkudziesięciu rozgrywkach wciąż nie odczuwam potrzeby dużych dodatków, widocznie jeszcze za mało pograłem 
To wymykanie wymyśliłem dla ułatwienia...wczoraj musiałem zamknąć konkretna bramę a uzbierało się tam 3 potwory nie do likwidacji w danym momencie . . . Przez co nie mógłbym zamknąć bramy. ..dlatego pomyślałem o wymknięciu Się i odbyciu spotkania z bramy i jej zamknieciu. Poprostu brakuje mi tej akcji a z drugiej strony nie podoba mi się że wchodzę swobodnie w lokacje z potworem i pozniej mogę beż konsekwencji z niej wyjść nie wchodząc z nim w zwarcie :] . Może mam nawyki z HA2 i dlatego to wymyśliłem. .. . ogólnie grało mi się płynie z tym mechanizmem nie musiałem parę rund stać w miejscu i bić się z 3 potworami tylko badacz sprytnie się im wymknął gdyby się nie udało wymknąć to by musiał walczyć.Morgon pisze: ↑31 maja 2025, 16:27 Spostrzegawczość jest ważna, dużo testów się na niej opiera, szczególnie w spotkaniach badawczych i dziczy. Nie utrudniaj sobie gry tym homerulem z wymykaniem się bo każda postać jest dobra w czym innym i o to chodzi.
Wiem że powinno się grać zgodnie z instrukcja itp ale gram dla przyjemności i często ściągam z innych gier pomysly. . . Może z czasem jak nabiorę doświadczenia to sam stwierdzę że takie homerulesy są niepotrzebne. . . Z drugiej strony po coś to zwarcie wymyślili w HA3 i Lcg . . .
Pozdrawiam
Osobiście teraz gram na 3 badaczy I pilnuje kolejności ale tylko dlatego żeby się nie pogubic w akcjach. . . Na każdej postaci w rogu kładę znacznik z innej gry i po wykonaniu 2 akcji odwracam go i wiem że już ta postacią wykonałem akcje i lecę do następnego. . . Na koniec po fazie mitow przekazuje znacznik głównego gracza nastepnej postaci ponieważ nie które karty mitów są kierowane do głównego badacza. Nie ogarnalbym raczej dowolnej kolejności. . . PzdrDhel pisze: ↑31 maja 2025, 09:40 Ciekawa zasada z tym wymykaniem się, zastanowię się czy tego nie wprowadzić, chociaż czasem ta gra tak jedzie po tobie, że chcesz dołożyć sobie szans a nie odejmować dodatkowymi testami![]()
Z ciekawości, jak gracie tury badaczy?, w kółko czy tak jak Koshi wspomniał, obojętnie kto? Jak obojętnie to czy faza akcji czy potem dociągu spotkań kolejność robicie kompletnie dowolną, znaczy jak badacz A zrobił pierwszy fazę akcji, to niekoniecznie on musi zrobić pierwszy fazę spotkań? Przy kontroli 4 się robi małe zamieszanie jak nie idę w kółko.
A właśnie, wczoraj gra na Yog-Sothotha. Fajny jest skurczybyk. Mistyczny potwór, gdzie musimy się skupić na zaklęciach, bo dużo tajemnic wymaga odrzucenia zaklęcia/zaklęć. W sumie wygrana, kontrola 4 nie jest taka zła tylko wiadomo, potrzeba miejsca. Ja się zastanawiam jak mógłbym kolejną mapę z np. piramid dołożyć, chyba musiałbym grać na ziemi...
Wspaniała przygoda.
-
No dobra, ale w Horrorze w Arkham biegasz po wąskich uliczkach miasteczka, a tutaj masz dużo większe miejscówki, potwór jest gdzieś w tej lokacji, np. strzeże bramy, ale nie krzyżujesz z nim ścieżek przez samo pojawienie się w tym samym mieście. Dla mnie akurat to przyklejanie się potworów w HwA3 nie podoba mi się i ogólnie gra dla mnie to pandemic do kwadratu i zdecydowanie wolę Eldritch.
Indywidualne postrzeganie fabuły:) to tylko gra i najważniejsze to żeby każda rozgrywka była dobra zabawa i przygoda. . . A ja mam tendecje z homerulami ale może dlatego że jednak gra solo w tak duże gry jedt trudna . . . Niby mechanizm nie jedt złożony ale dużo się zmienia i samemu ciężko ogarnąć strategię , cechy postaci itp i stąd ten free styl . . . Ktoś wcześniej pisał że moja zasada jest juz pośrednio ujęta w postaciach i właśnie tu jedt problem ze solo ciężko jedt to nieraz ogarnąć. . . Sunetgie postaci itp. Cieszę się gra ale wiem że ja upraszczam bo jednak solo ogarnąć dobra strategię wieloma postaciamy w ciągle zmieniającej die grze nie jest łatwo pzdr 

-
Lepiej szukać rozwiązań ułatwiających rozgrywkę niż dokładać dodatkowe zasady. Takie rzeczy jak skupienie z opcją +1 do wyniku czy wskazówka za sukces, a nawet ten bilet lotniczy są dużo lepsze niż dokładanie dodatkowych testów, których i tak zdaje się sporo w tej grze. Ponadto to faworyzowanie postaci z wysoką spostrzegawczością, które wtedy nie będą musiały walczyć wcale a i tak mogą zamykać bramy. Mi się nie podoba ale to twoja gra. Osobiście nigdy nie widziałem potrzeby używania własnych zasad w tej grze.