Scythe (Jamey Stegmaier)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1326 times
Re: Scythe
Cele zapewne zostaną tak dopasowane, aby były codziennie odblokowane. Nie w tym rzecz. Gdyby kampania szła dwa razy gorzej, to też by zostały wszystkie odblokowane, bo progi by zostały do tego dostosowane. Czemu po prostu na koniec dnia autor nie ogłasza, że wszyscy dostaną to albo tamto jako nagrodę za wspólny dzień 19? Jaki jest powód pomieszania idei SG z tymi nagrodami dziennymi? Te dwie rzeczy mają ze sobą niewiele wspólnego.rastula pisze:a ci głupi ludzie ufundowali kolejny SG
- Rocy7
- Been thanked: 6 times
niby tak, ale jak widać z komentarzy część osób wycofała wsparcie po tym update i w sumie to im się nie dziwię.rastula pisze:a ci głupi ludzie ufundowali kolejny SG
Pledge dropped. I'll add it back in if the SGs seem like they need it, or on the final day. I feel little incentive to support this project early as it stands, and vehemently disagree with the approach to SGs.
I drop as well...also not for the game but for the artificial SG system which appears little scorning to backers.
- rastula
Ci którzy odchodzą oczywiście głośno mówią, tylko co z tego skoro w połowie drugiego dnia jest 700 tys. dolarów i 7 tysięcy wspierających. Liczby, które jakby nie spojrzeć ( hype, czy nie hype) robią wrażenie. Chwalone tu przez niektórych Mare Nostrum ( wsparłem) uzbierało 679 tysięcy.
Jasne, exploding kittens
...ale tak "dobry" to ten Scyth nie jest. 
Jasne, exploding kittens

- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 933 times
https://www.youtube.com/watch?v=iMm5l8guq6Y - zobaczymy, co powie ciekawego.
edit: Obejrzałem sobie. Dziwny to był stream
. Jak dla mnie, to widać, że ten gość jest w tym biznesie ze względu na kasę, a nie ze względu na pasję, czy gry - takie moje odczucie prywatne i może być całkowicie niezgodne z prawdą (z tego co czytałem na forach, ten człowiek jest synonimem jakości i pasji. Ciekawe.). Nie grałem w jego poprzednie gry, nie znam ich, wyglądają mi na słabe/nie w moim stylu, więc pewnie nie zagram, moja opinia tutaj absolutnie nie ma znaczenia. Nie ma też nic złego w zarabianiu na swojej pracy. Ale coś mi tam ogólnie się nie składało. Pytający bardzo uważał, żeby nie zadać złego pytania, ale pod koniec się przemógł i wbił kilka szpileczek. Z jednej strony widac było, że ma już dużo doświadczenia w kampaniach KS i to jest na pewno plus, z drugiej strony, czuć było, że mu cyferki terkoczą, jak myśli nad odpowiedzią. Wyjaśnienia były conajmniej mętne: "gra tak superowa jak Scythe, przy dużym nakładzie i tak jest droga, właściwie to i tak obniżyłem cenę", itd. bez jakiegoś faktycznego podparcia. Oczywiście, to jego firma i jego biznes i nie jest w jego interesie ujawniać dokładne liczby, ale skoro nie chce ich ujawniać, to lepiej byłoby nic nie mówić.
Nie jest moją intencją tutaj robić zły lub dobry PR, szukać dziury w całym itd, ale lubię patrzeć na sprawy krytycznie. Jestem szczególnie zaciekawiony, bo nic o tym człowieku wczesniej nie słyszałem, a na Scythe jest jednak duże parcie i to gorący temat. W pewnym sensie urosło to ponad samą grę i jest teraz o prowadzeniu KS, o grach planszowych, które są fundowane i o tym czy euro może być ładne
To odczucie i tak jest równoległe do moich decyzji, bo zakup tej gry pewnie i tak mnie nie minie. Bardzo jestem ciekaw, jak to się wszystko zakończy i co ten Jamey ma jeszcze w rękawie. Intrygująca postać i może sporo namieszać na rynku, a to zawsze dobra rzecz.
edit: Obejrzałem sobie. Dziwny to był stream

Nie jest moją intencją tutaj robić zły lub dobry PR, szukać dziury w całym itd, ale lubię patrzeć na sprawy krytycznie. Jestem szczególnie zaciekawiony, bo nic o tym człowieku wczesniej nie słyszałem, a na Scythe jest jednak duże parcie i to gorący temat. W pewnym sensie urosło to ponad samą grę i jest teraz o prowadzeniu KS, o grach planszowych, które są fundowane i o tym czy euro może być ładne

-
- Been thanked: 7 times
Ja też wstrzymuję się do ostatniego weekendu, ale na ten moment raczej kalkuluje się poczekać na dostawę w sklepach (albo wersję KSową na Essen 2016). Tymi 700tys bym się nie podniecał. Dla nahajpowanych kampanii częsty jest podział na trzy trzecie - jedna trzecia w otwierający weekend, jedna trzecia w trakcie, jedna trzecia w zamykający. Przy czym jeśli wydarzy się coś niesprzyjającego może być mniej - boost ostatniego weekendu trzeba sobie wypracować dobrą całą kampanią - osoby, które projekt zagwiazdkowały zwykle oczekują lepszego dealu w ostatnich 48h niż na początku i dobrze mieć też wtedy duże (zarówno finansowo jak pod względem nagrody) stretche. Analogicznie, większość (chyba, moje informacje wynikają jedynie z rozmów z innymi wspierającymi) wspierających w pierwszych dniach traktuje to całkowicie spekulacyjnie, całkowicie dopuszczając wariant wycofania się, jeśli finalny deal nie zadowoli ich oczekiwań. Jeśli autorowi acoś odbije i kolejny stretch będzie 1M, to spodziewałbym się w szczególności odpływu środków, chociaż oczywiście nie ma co teoretyzować 'co by było gdyby'. Niemniej jednak tegularni wspieracze bywają często mocno kapryśni i łatwo ich zrazić byle pierdołą, do czego zresztą mają pełne prawo...
Sent from my awesome mobile I want to brag about. May contain trace elements of tpos.
Sent from my awesome mobile I want to brag about. May contain trace elements of tpos.
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
- rastula
Prosiliście i macie
. Dodatkowe Sg juz odkryte za 1 dzień(czyli jakby wstecz) i nowe z jawną kwotą. To oczywiście nadal ta sama beznadziejna gra wydana , o zgrozo, dla pieniędzy
...

Ta kampania robi się coraz dziwniejsza...rastula pisze:Prosiliście i macie. Dodatkowe Sg juz odkryte za 1 dzień(czyli jakby wstecz) i nowe z jawną kwotą. To oczywiście nadal ta sama beznadziejna gra wydana , o zgrozo, dla pieniędzy
...

Ciekaw jestem jak to nowy mistrz Kickstartera wytłumaczy. W końcu przecież to gra pemium, i jeszcze wczoraj się tak nie dało...

- rastula
- crsunik
- Been thanked: 2 times
Taka natura ludzka. Ale przyznać musisz, że wyglada to troche tak jskby rozpoczął tą kampanią eksperyment, z którego najpierw się próbował wytłumaczyć, a teraz się z niego wycofuje.
Swoją drogą pewien nie jestem, ale na 90% majstrował przy kwotach pozostały SG. Moim zdaniem była dziura 130k-675k a nie tak jak teraz przejście 100-150-250-500-675.
Dodatkowo taka zmiana bez update'a...
Ja wiem, że marudzę, ale na prawdę coraz mniej mi się podoba to co gość robi i coraz bardziej zalatuje to cwaniactwem...
Ja wiem, że marudzę, ale na prawdę coraz mniej mi się podoba to co gość robi i coraz bardziej zalatuje to cwaniactwem...

- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 38 times
No poprawił troche, chyba jednak społeczność wymogła na nim lekką zmianę podejścia.Iesthir pisze:Swoją drogą pewien nie jestem, ale na 90% majstrował przy kwotach pozostały SG. Moim zdaniem była dziura 130k-675k a nie tak jak teraz przejście 100-150-250-500-675.
A stretche były takie jak są, ostatni kończył się na 158k a następny był na 675k
Tylko że dodali jeszcze stretch na 250k i na 500k w międzyczasie, po kryjomu

Poprawił trochę, bo to mega słabo marketingowo wyglądało.AkitaInu pisze: No poprawił troche, chyba jednak społeczność wymogła na nim lekką zmianę podejścia.
A stretche były takie jak są, ostatni kończył się na 158k a następny był na 675k
Tylko że dodali jeszcze stretch na 250k i na 500k w międzyczasie, po kryjomuPewnie będzie to wytłumaczone w update
Jak wchodził ktoś nowy, przeglądał kampanię, docierał do sekcji z SG to widział dziurę 130-675, wycierał ekran z kawy i szybko wyłączał kampanię bo myślał - wariat i naciągacz

-
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 7 times
Autor kilkukrotnie pisał o zasadzie 1 aktualizacja dziennie. Moim zdaniem po prostu mocno niedoszacował zainteresowania i teraz musi kombinowaćIesthir pisze:

- rastula
Sorry, ale rozmawiałem z tym gościem, brałem udział w jego kampaniach. To prawdziwy pasjonat i miłosnik gier jak my. Miał jaja żeby zacząć z tego żyć. Dostarczył graczom już kilka dobrych produktów. Eksperymentuje z KS nowinkami. Zarzucanie mu "cwaniactwa" jest zwykłym oszczerstwem. Tyle ode mnie.
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Ależ on może nawet przeprowadzać staruszki przez jezdnię i dokarmiać dzieci w Afryce. Nikt tu nie mówi o tym, jaki jest ten facet, tylko jakie wrażenie sprawia kickstarter. Jeśli sprawia niewłaściwe, to ktoś gdzieś popełnił błąd (co wydaje się potwierdzać nagła zmiana strategii).
Być może. Nie miałem z nim kontaktu, nie wspierałem jego KSów. Siedzę z boku, obserwuję to co się dzieje i wyrażam swoją opinię na ten temat.rastula pisze:Sorry, ale rozmawiałem z tym gościem, brałem udział w jego kampaniach. To prawdziwy pasjonat i miłosnik gier jak my. Miał jaja żeby zacząć z tego żyć. Dostarczył graczom już kilka dobrych produktów. Eksperymentuje z KS nowinkami. Zarzucanie mu "cwaniactwa" jest zwykłym oszczerstwem. Tyle ode mnie.
Owszem, nie mam czasu przeglądać każdego komentarza i wątku na bgg, ale to, że z boku widać tyle nie wyjaśnionych zachowań i akcji moim zdaniem nie świadczy dobrze o kampanii. To co najbardziej cenię sobie w KSach to informacje od twórców. Tutaj tego ewidentnie nie ma.
A przestawienie kwot osiągniętych SG na inne niż były oryginalnie, bez podania wyjaśnienia jest ewidentnie dziwne. Bo skoro dało się je osiągnąć niższymi kwotami, to dlaczego nagle koszty wzrosły? Co się nagle stało, że ze 130k trzeba 250k (czy ile tam, nie chce mi się sprawdzać) na osiągnięcie tego samego?
Ok. Rozumiem 1 update dziennie, ale wydaje mi się, że jeżeli ktoś nagle zmienia całą strukturę kampanii (łącznie z podniesieniem kosztów JUŻ osiągniętych SG), to przydało by się chociaż słowo wyjaśnienia, a nie komentarz w stylu "ok, zmieniam SG, możemy już gadać o czym innym?". Bo ja jako potencjalny wspierający czuje się zdezorientowany i wydaje mi się, że coś jest nie tak.
- rastula
Tylko, że on żadnych kwot nie przestawiał SG za 675k $ jaki był taki jest, po prostu wstawił coś więcej pomiędzy jako zapchaj dziurę. Co by tym co nie pasuje taka luka mogli się zamknąć(nie wiem jak inaczej to napisać, do nikogo nie jest to skierowane), jednak i tak źle i tak. Ja osobiście przed komentowanie bym się wstrzymał z tydzień i dał mu pokazać jak on widzi tego SG, bo fakt jak wczoraj zobaczyłem te 675k $ to pomyślałem, że kogoś poj...Iesthir pisze:
A przestawienie kwot osiągniętych SG na inne niż były oryginalnie, bez podania wyjaśnienia jest ewidentnie dziwne. Bo skoro dało się je osiągnąć niższymi kwotami, to dlaczego nagle koszty wzrosły? Co się nagle stało, że ze 130k trzeba 250k (czy ile tam, nie chce mi się sprawdzać) na osiągnięcie tego samego?
Tak. SG za 675 był jaki był. Dodatkowo wstawił 500k jako "zapchaj dziurę". Ale SG, które były przedtem (te ujawnione pierwszego dnia, które nie wliczały się do puli 1SG/Dzień) zaczynały się na 33k a kończyły się na 130k (mniej więcej). teraz zaczynają się na 33k i kończą na 250k. Delikatna różnicaZauborin pisze: Tylko, że on żadnych kwot nie przestawiał SG za 675k $ jaki był taki jest, po prostu wstawił coś więcej pomiędzy jako zapchaj dziurę. Co by tym co nie pasuje taka luka mogli się zamknąć(nie wiem jak inaczej to napisać, do nikogo nie jest to skierowane), jednak i tak źle i tak. Ja osobiście przed komentowanie bym się wstrzymał z tydzień i dał mu pokazać jak on widzi tego SG, bo fakt jak wczoraj zobaczyłem te 675k $ to pomyślałem, że kogoś poj...

- rastula
glorfindel pisze:Autor kilkukrotnie pisał o zasadzie 1 aktualizacja dziennie. Moim zdaniem po prostu mocno niedoszacował zainteresowania i teraz musi kombinowaćIesthir pisze:
Początkowe ustawienia SG wskazuje, że jest dokładnie tak jak mówisz. Padł ofiarą własnego sukcesu

- rastula
Iesthir pisze:rastula pisze:Sorry, ale rozmawiałem z tym gościem, brałem udział w jego kampaniach. To prawdziwy pasjonat i miłosnik gier jak my. Miał jaja żeby zacząć z tego żyć. Dostarczył graczom już kilka dobrych produktów. Eksperymentuje z KS nowinkami. Zarzucanie mu "cwaniactwa" jest zwykłym oszczerstwem. Tyle ode mnie.
Nie jest tak, jak mówisz - nie została zmieniona początkowa wartość SG z pierwszego dnia. Kończyły się na trybie solo za 158K i tak jest od początku.
Natomiast zostały dodane od razu spełnione, dwa pośrednie SG (customowe meeple i nowe karty na osiągniętych już poziomach 250K i 500K) - tak jakby za super start kampanii.
Edit: w międzyczasie padł też kolejny SG za 750K.
- kaszkiet
- Has thanked: 317 times
- Been thanked: 588 times
Chciałem zagrać w Scythe na Essen, ale niestety mi się nie udało.
Nie chcę wyciągać za daleko idących wniosków, być może nie miałem szczęścia i za każdym razem trafiałem do stoiska Stonemaier Games w złym momencie. Ale tylko tam czułem się jak niechciany gość i że właściwie to przeszkadzam. Z postawy obsługujących (oprócz jednego człowieka za ladą, który był rzeczywiście miły i chciał pomóc, ale został zaraz okrzyczany przez innego po francusku, więc nie wiem czy ewentualne obelgi były kierowane do niego czy do mnie) mogłem wyczytać przekaz mniej więcej taki: "mamy tak kozackie gry, że i tak wszyscy je będą kupować, więc nie zawracajcie nam za bardzo dupy".
Szkoda, bo chciałem sprawdzić od nich jeszcze dwie gry - Between Two Cities i Viticulture - i tylko w tę ostatnią przy szczęśliwych okolicznościach udało się zagrać.
Przed targami byłem niemal pewny, że Scythe wesprę, ale cała sytuacja mnie mocno zniechęciła, a sam prototyp nie zrobił oszałamiającego wrażenia wizualnego (ale wiem, że to tylko prototyp).
Wyżaliłem się i za te niecałe 3 tygodnie zobaczę jaka będzie sytuacja.
Nie chcę wyciągać za daleko idących wniosków, być może nie miałem szczęścia i za każdym razem trafiałem do stoiska Stonemaier Games w złym momencie. Ale tylko tam czułem się jak niechciany gość i że właściwie to przeszkadzam. Z postawy obsługujących (oprócz jednego człowieka za ladą, który był rzeczywiście miły i chciał pomóc, ale został zaraz okrzyczany przez innego po francusku, więc nie wiem czy ewentualne obelgi były kierowane do niego czy do mnie) mogłem wyczytać przekaz mniej więcej taki: "mamy tak kozackie gry, że i tak wszyscy je będą kupować, więc nie zawracajcie nam za bardzo dupy".
Szkoda, bo chciałem sprawdzić od nich jeszcze dwie gry - Between Two Cities i Viticulture - i tylko w tę ostatnią przy szczęśliwych okolicznościach udało się zagrać.
Przed targami byłem niemal pewny, że Scythe wesprę, ale cała sytuacja mnie mocno zniechęciła, a sam prototyp nie zrobił oszałamiającego wrażenia wizualnego (ale wiem, że to tylko prototyp).
Wyżaliłem się i za te niecałe 3 tygodnie zobaczę jaka będzie sytuacja.