Wydaje mi się, że dal posiadaczy 2ed aby mieć to samo co posiadacze 1edTTR_1983 pisze:One są dla posiadaczy 1 edycji?
Posiadłość Szaleństwa / Mansions of Madness 2 ed (Nikki Valens)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- karawanken
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 107 times
Re: Mansions of Madness Second Edition
- pan_satyros
- Has thanked: 688 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
Czytajcie ludziskaTTR_1983 pisze:One są dla posiadaczy 1 edycji?

"If you already have the First Edition components, no need to pick up the Collections. You can use your existing pieces to play the new scenarios when they release this fall. "
Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
Miłym akcentem jest fakt, że te dwa scenariusze będą ogólnie dostępne więc posiadacze pierwszej edycji, którzy zakupili nową wersję MoM, będą mieli fajny, darmowy bonus.
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
- pan_satyros
- Has thanked: 688 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
Zastanawia mnie czy jeszcze cokolwiek dla tych pakietów wyjdzie, bo 1 scenariusz na paczkę za 50$ to trochę mało. Szczególnie, gdy spojrzymy jak wiele scenariuszy tworzą/tworzyły w oryginale.Bary pisze:Miłym akcentem jest fakt, że te dwa scenariusze będą ogólnie dostępne więc posiadacze pierwszej edycji, którzy zakupili nową wersję MoM, będą mieli fajny, darmowy bonus.
Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
- Bary
- Kontakt:
Albo inaczej, czy te zestawy zwiększą różnorodnść pozostałych scenariuszy ma tyle, że ich zakup faktycznie będzie uzasadniony?pan_satyros pisze:Zastanawia mnie czy jeszcze cokolwiek dla tych pakietów wyjdzie, bo 1 scenariusz na paczkę za 50$ to trochę mało. Szczególnie, gdy spojrzymy jak wiele scenariuszy tworzą/tworzyły w oryginale.Bary pisze:Miłym akcentem jest fakt, że te dwa scenariusze będą ogólnie dostępne więc posiadacze pierwszej edycji, którzy zakupili nową wersję MoM, będą mieli fajny, darmowy bonus.
Mój blog na ZnadPlanszy
Kiedy mogę się dołączyć na partyjkę?Toudi pisze:Drugi scenariusz "..Insmouth" zostawil mnie z jednym wielkim WTF w glowie, ale wiem ze mozna go bylo skonczyc inaczej
Jest dobrze!

Najchętniej weekendunio...
Proponuję tak: bierz kobietę i dziecko w auto, spotykamy się około 17tej na strzelnicy w lesie osobowickim. Pykamy z karabinku do zmroku, dzieciak trochę świeżego powietrza w lesie złapie. Po zmroku zapalamy świeczki i gramy posiadłość... Las, cisza, ciemność dookoła... Takiej partii nigdzie indziej nie uświadczysz!
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 15 times
Oby do grudnia, oby do grudnia...Toudi pisze:Drugi scenariusz "..Insmouth" zostawil mnie z jednym wielkim WTF w glowie, ale wiem ze mozna go bylo skonczyc inaczej
Jest dobrze!

- Bary
- Kontakt:
Jak ja Cię rozumiem...Carmash pisze:Oby do grudnia, oby do grudnia...Toudi pisze:Drugi scenariusz "..Insmouth" zostawil mnie z jednym wielkim WTF w glowie, ale wiem ze mozna go bylo skonczyc inaczej
Jest dobrze!
Mój blog na ZnadPlanszy
Jestem w podobnej sytuacji. Manual znam już na wyrywki. Zew dziczy zakupiony dla zabicia czasu. Farby i pędzle kupione do malowania figurek. Ehh...Carmash pisze:Oby do grudnia, oby do grudnia...Toudi pisze:Drugi scenariusz "..Insmouth" zostawil mnie z jednym wielkim WTF w glowie, ale wiem ze mozna go bylo skonczyc inaczej
Jest dobrze!
Wherever the Overseers go, common folk tremble, and brother accuses brother.
-
Przyznam, że dawno nie czułem takiego podekscytowania jakimś tytułem, jak ma to miejsce właśnie w przypadku tej gry. Miałem kupować "Zew Dziczy", ale wstrzymałem się z chwilą, w której FFG zapowiedziało wydanie przekonwertowanych już dwóch rozszerzeń z podstawki. Zewsząd napływają do mnie bardzo pozytywne opinie, przez co niecierpliwość w oczekiwaniu narasta z każdym kolejnym dniem. Podobnie mam chyba tylko z "This War of Mine".
Planszowym this war of mine? Nie monitoruje tematu od pewnego czasu.
Dodatków z 2ed szkoda kupować. Taniej wychodzi kupić 1ed. FFG ponoć wycenilo jedno pudełko na 50$
Dodatków z 2ed szkoda kupować. Taniej wychodzi kupić 1ed. FFG ponoć wycenilo jedno pudełko na 50$
-
Ale to jedno pudełko posiada komponenty z obu dodatków, których ja na przykład nie posiadam. Więc to nadal lepsza oferta, w moim mniemaniu. Co innego, gdy posiada się jeden z dodatków, to wówczas kupno tego pudełka jest naprawdę pozbawione sensu. A tak, za ponad 180zł można mieć i "Zakazaną Alchemię" i "Zew Dziczy" - a raczej komponenty w nich zawarteJedah pisze:Planszowym this war of mine? Nie monitoruje tematu od pewnego czasu.

Racja. Mi do kolekcji brakowało wyłącznie zew dzoczy
- crsunik
- Been thanked: 2 times
Za jeden. Info było albo na Twitterze albo na forum bgg.crsunik pisze:50$ za oba czy po 50$ za każde z nich?
Jeden zawiera elementy z podstawki.
Drugi z obu dużych dodatków.
-
Dla potwierdzenia powyższego wrzucam kartę produktu ze strony FFG. Dotyczy jedynie elementów z obu dużych dodatków do MoM.
https://www.fantasyflightgames.com/en/p ... ollection/
https://www.fantasyflightgames.com/en/p ... ollection/
W Piątek miałem przyjemność rozegrać z przyjaciółmi partyjkę Posiadłości Szaleństwa pierwszej edycji - scenariusz z Zakazanej Alchemii. Zwróciłem uwagę na pewną cechę, która zmieni się w drugiej edycji gry. Mowa tu o poziomie trudności scenariusza. W 2 edycji Posiadłości trudność mamy odgórnie ustawioną. Jeżeli badacze nie staną na wysokości zadania, scenariusz mówiąc wprost 'zrówna ich z ziemią'. W jedynce natomiast tempo jest nadawane w dużym stopniu przez Strażnika Tajemnic. gdy widzi on, że badacze potrzebują więcej czasu lub poprzeczka postawiona jest na dany moment zbyt wysoko, może odrobinę zwolnić tempo aby dać im chwilę oddechu. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie rolą Strażnika Tajemnic nie jest zwycięstwo za wszelką cenę, lecz danie graczom możliwości poznania ciekawej historii, która jak dobry film osiąga swój punkt kulminacyjny po ujawnieniu celu głównego.
Jest to coś co sprawiło, że poczułem radość, gdyż wiem, że do jedynki będę wracał również po wyjściu drugiej edycji. Nie wiem, jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Może jest coś, co pominąłem. Wiem jednak, że mimo moich wielu doświadczeń z Posiadłością Szaleństwa jest ona wciągająca i nie przestaje mnie zaskakiwać
Jest to coś co sprawiło, że poczułem radość, gdyż wiem, że do jedynki będę wracał również po wyjściu drugiej edycji. Nie wiem, jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Może jest coś, co pominąłem. Wiem jednak, że mimo moich wielu doświadczeń z Posiadłością Szaleństwa jest ona wciągająca i nie przestaje mnie zaskakiwać

"The goal is to win, but it is the goal that is important, not the winning." Reiner Knizia
My BGG Collection is Here
Pick what you want and let's play!!!
Discounts:
3Trolle.pl - 7%
Rebel.pl - 10%
AlePlanszówki.pl - 5%
My BGG Collection is Here
Pick what you want and let's play!!!
Discounts:
3Trolle.pl - 7%
Rebel.pl - 10%
AlePlanszówki.pl - 5%
Strażnik Tajemnic w posiadłości to taka namiastka Mistrza Gry podczas sesji gier RPG
I tak jak piszesz - zadaniem prowadzącego rozgrywkę jest zapewnienie max funu, a nie "wygranie" (cokolwiek to znaczy, bo mistrz gry może ot tak - "giniecie" i po temacie...).

Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
- Deem
- Has thanked: 546 times
- Been thanked: 370 times
Rolą Strażnika Tajemnic w rpg jest danie pozostałym graczom możliwości poznania pełnej historii (jedną z możliwych ról). W planszówce mamy dwie strony, które powinny móc walczyć o zwycięstwo bez liczenia na łaskę przeciwnika. Do szału doprowadzało mnie w jedynce właśnie to o czym piszesz Olele - musiałem ciągle uważać, żeby nie wykończyć badaczy, żeby nie popsuć im zabawy. To była zabawa w opowiadanie historii a nie gra (i to jest jak najbardziej ok, jeśli obie strony są tego świadome i się na to godzą).
Dwójka nie ma tego problemu. Do tej pory rozegraliśmy dwa pierwsze scenariusze i w obu przegraliśmy pod sam koniec (jak przypuszczam). Ale cały czas czuliśmy, że napieramy do przodu z całych sił, nikt nam się nie podkłada, ale też nikt nie próbuje nas na siłę uwalić.
Dwójka nie ma tego problemu. Do tej pory rozegraliśmy dwa pierwsze scenariusze i w obu przegraliśmy pod sam koniec (jak przypuszczam). Ale cały czas czuliśmy, że napieramy do przodu z całych sił, nikt nam się nie podkłada, ale też nikt nie próbuje nas na siłę uwalić.
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
Ja jestem ciekaw co Galakta zrobi z 2 dodatkami. Jedyne co trzeba by przetłumaczyć to nazwy pomieszczeń, bo w przeciwieństwie do kafelków w Descencie czy IA tutaj mamy konkretne nazwy a nie cyfry. Mogą to olać, ale takie angielskie nazwy nie zgadzały by się pewnie z historiami z aplikacji.
Mam nadzieję że nie wpadną na jakiś pomysł nalepek...
Mam nadzieję że nie wpadną na jakiś pomysł nalepek...
Ja tylko liczę ze tłumaczeniem appki zajmie się ktoś kto trochę siedzi w prozie lovecrafta. Chodzi mi tylko o to aby mógł oddać język i formę autora w opisach.
- Bary
- Kontakt:
Jeśli masz na myśli użycie tłumaczeń M. Płazy to marne szanse. Tłumaczenia gier Lovecrafta od Galakty bazują niestety na wczesniejezych, mniej rzetelnych przekładach (nazwy własne, styl języka).Jedah pisze:Ja tylko liczę ze tłumaczeniem appki zajmie się ktoś kto trochę siedzi w prozie lovecrafta. Chodzi mi tylko o to aby mógł oddać język i formę autora w opisach.
Mój blog na ZnadPlanszy