Essen Spiel 2016 - relacje
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Re: Essen Spiel 2016 - relacje
Jak myślicie kiedy możemy soodziewać się oficjalnych zapowiedzi gier z Essen wydanych przez rodzime wydawnictwa? Jeszcze w tym roku czy początkiem przyszłego? Czy różnie to bywa?
- BartP
- Administrator
- Has thanked: 397 times
- Been thanked: 936 times
Nie wiem skąd informacja, że Ave Roma to dice placement. Nie ma w grze turlania kośćmi. To worker placement, gdzie robotnicy mają przyporządkowany numerek i są neutralni. W wersji z KS-a ci workerzy są kolumnami rzymskimi. W normalnej wersji najwyraźniej sześcianami, ale z kośćmi raczej mają niewiele wspólnego.
Wincenty Jan: różnie bywa. Czasami i po wielu latach (Hansa Teutonica), czasami po roku (Antarctica), czasami przed premierą zagranicznej (Adrenaline).
Wincenty Jan: różnie bywa. Czasami i po wielu latach (Hansa Teutonica), czasami po roku (Antarctica), czasami przed premierą zagranicznej (Adrenaline).
Sprzedam nic
- sillue
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
racja, turlania nie ma, wstawiałem kostki ponumerowane i się rozpędziłem z terminologią najwyraźniej...BartP pisze:Nie wiem skąd informacja, że Ave Roma to dice placement. Nie ma w grze turlania kośćmi. To worker placement, gdzie robotnicy mają przyporządkowany numerek i są neutralni. W wersji z KS-a ci workerzy są kolumnami rzymskimi. W normalnej wersji najwyraźniej sześcianami, ale z kośćmi raczej mają niewiele wspólnego.

-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Tyle jeszcze wiem
inaczej mówiąc jestem szalenie ciekaw czy wydawnictwa jeszcze w tym roku chociaż częściowo podadzą tytuły z Essen czy dopiero w przyszłym roku podczas planów na 2017 rok.

- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 933 times
Od "my też już mamy" przez "może za pół roku" do "nigdy".Wincenty Jan pisze:Jak myślicie kiedy możemy soodziewać się oficjalnych zapowiedzi gier z Essen wydanych przez rodzime wydawnictwa? Jeszcze w tym roku czy początkiem przyszłego? Czy różnie to bywa?
- KubaP
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 479 times
Wincenty Jan pisze:Tyle jeszcze wieminaczej mówiąc jestem szalenie ciekaw czy wydawnictwa jeszcze w tym roku chociaż częściowo podadzą tytuły z Essen czy dopiero w przyszłym roku podczas planów na 2017 rok.
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
- kaszkiet
- Has thanked: 317 times
- Been thanked: 579 times
sillue pisze:Szóstka jest rozwojowajax pisze:A tu akurat smuci tylko '6'. Tym bardziej że to 'pozytywne zaskoczenie'. Czemu Pawle, ach czemu, tak nisko?sillue pisze:Crisis jest akurat jednym z pozytywnych zaskoczeń... piasek po oczach poleciał, ale to było widać na pierwszy rzut tegoż oka...
...
Solidna (6)![]()
Zaskoczenie, bo wyglądało na zwykłe euro jakich pełno...
Ale gra jest płynna, przejrzysta, przyjemna i pełna napięcia... i ma ten uciekający cel, dodaje on interakcji werbalnej do gry. Dyskusje były cały czas...
Crisis nie pozwala na przespanie rundy... i nie wybacza pomyłek...
Przyjechała z nami jedna kopia, więc będzie okazja na powtórkę i kto wie...

Dla mnie chyba najsłabsze Essen ostatnich trzech lat. Niby wszystkiego w opór ale jakoś brakowało fajerwerków.
Moje TOP3:
1. Incorporated - area control połączone z licytacją z masą interakcji, niszowa produkcja, która o dziwo wyprzedała się jeszcze w czwartek o 15.00
2. The Flow of History - karciana cywilizacja na 1h ze sporą interakcją
3. Crisis - ciekawa ekonomia z mechanizmem uciekającego celu, nasza mocno interakcyjna ekipa dość szybko zapomniała o rywalizacji i wspólnie pracowała na końcową .... porażkę
, udało nam się przeżyć 2/3 gry na średnim poziomie.
Moje TOP3:
1. Incorporated - area control połączone z licytacją z masą interakcji, niszowa produkcja, która o dziwo wyprzedała się jeszcze w czwartek o 15.00
2. The Flow of History - karciana cywilizacja na 1h ze sporą interakcją
3. Crisis - ciekawa ekonomia z mechanizmem uciekającego celu, nasza mocno interakcyjna ekipa dość szybko zapomniała o rywalizacji i wspólnie pracowała na końcową .... porażkę

- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 933 times
Podobne wrażenie.Macek pisze:Dla mnie chyba najsłabsze Essen ostatnich trzech lat. Niby wszystkiego w opór ale jakoś brakowało fajerwerków.
Hmm, BGG nie znajet. Na pewno taka nazwa? Jaki wydawca?Macek pisze:1. Incorporated - area control połączone z licytacją z masą interakcji, niszowa produkcja, która o dziwo wyprzedała się jeszcze w czwartek o 15.00
edit: jednak znalazlem - https://boardgamegeek.com/geeklist/1935 ... tem4937112
- Pan_K
- Has thanked: 214 times
- Been thanked: 182 times
Na przyszłość od razu zaczynaj od amerykańskiego, a nie ruskiego BGGrattkin pisze:Podobne wrażenie.Macek pisze:Dla mnie chyba najsłabsze Essen ostatnich trzech lat. Niby wszystkiego w opór ale jakoś brakowało fajerwerków.
Hmm, BGG nie znajet. Na pewno taka nazwa? Jaki wydawca?Macek pisze:1. Incorporated - area control połączone z licytacją z masą interakcji, niszowa produkcja, która o dziwo wyprzedała się jeszcze w czwartek o 15.00
edit: jednak znalazlem - https://boardgamegeek.com/geeklist/193588/item/4937112#item4937112

„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”
Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Ryba bez roweru, to tylko ryba...
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
Ok, przepraszam za wprowadzanie w bład w związku z leaving earth i bios ...
Coś mi się strasznie popier ...
Wracając do tematu, grałem już w:
Great western trail - bardzo przyjemne
Lorenzo Il Magnifico - też mega przyjemne
Hanamikoji - całkiem spoko gierka na 2 osoby, na przechytrzanie się
Kanagawa - kurcze dobra nawet ta gra jest, instrukcja jest do dupy (ale tak naprawde do dupy) ale jak się zacznie grać to gra jest prosta i przyjemna
I nie wiem czemu się ludzie czepiają tych grafik
z ciekawostek: mam krzywo uciętą matę w kanagawie, mam bąble na planszy w lorenzo i miałem zdublowany deck kart w great western trail

Coś mi się strasznie popier ...

Wracając do tematu, grałem już w:
Great western trail - bardzo przyjemne
Lorenzo Il Magnifico - też mega przyjemne
Hanamikoji - całkiem spoko gierka na 2 osoby, na przechytrzanie się

Kanagawa - kurcze dobra nawet ta gra jest, instrukcja jest do dupy (ale tak naprawde do dupy) ale jak się zacznie grać to gra jest prosta i przyjemna

I nie wiem czemu się ludzie czepiają tych grafik

z ciekawostek: mam krzywo uciętą matę w kanagawie, mam bąble na planszy w lorenzo i miałem zdublowany deck kart w great western trail

Ja za to jestem tegorocznym Essen bardzo zadowolony. Starałem się zagrać jak najwięcej gier, które pewnie nigdy nie znajdą w Polsce wydawcy, bo te dystrybuowane nad Wisłą zagram później. Moim zdanie ciekawych pozycji dalej jest sporo; nie umiem sobie przypomnieć tych hitów z ubiegłego roku, które by były takie znacznie lepsze od tego, co pokazano tym razem.
Dużo Euro omijałem szerokim łukiem, dzięki czemu więcej czasu zostawało na mniejsze gry i egzotykę. Na samych targach najlepiej bawiłem się chyba przy prototypie Attack on Titan i na pewno kupię, jeśli będzie dostępne w przyszłym roku.
Dużo Euro omijałem szerokim łukiem, dzięki czemu więcej czasu zostawało na mniejsze gry i egzotykę. Na samych targach najlepiej bawiłem się chyba przy prototypie Attack on Titan i na pewno kupię, jeśli będzie dostępne w przyszłym roku.
Organizator podał już dane dotyczące tegorocznych targów: 174,000 odwiedzających (poprzednio 162 tys.), 1,021 wystawców (poprzednio 911) z 50 krajów (poprzednio 41) a premier ponad 1200.
Ponad 60% wystawców z poza Niemiec i jak to ładnie napisali Exhibitors from countries such as Colombia, Azerbaijan and Macedonia joined traditionally well-represented nations like the United States, France and Poland.
Poza tym jest informacja, że na targach była jakaś kanadyjska ekipa filmowa co kręci dokument o planszówkach.
I za rok targi wyjątkowo późno bo w dniach 26-29 października.
Uwe na FB pochwalił się, że sprzedało się ponad 2,5 tys. pudełek Cottage Garden.
Ponad 60% wystawców z poza Niemiec i jak to ładnie napisali Exhibitors from countries such as Colombia, Azerbaijan and Macedonia joined traditionally well-represented nations like the United States, France and Poland.
Poza tym jest informacja, że na targach była jakaś kanadyjska ekipa filmowa co kręci dokument o planszówkach.
I za rok targi wyjątkowo późno bo w dniach 26-29 października.
Uwe na FB pochwalił się, że sprzedało się ponad 2,5 tys. pudełek Cottage Garden.
- kaszkiet
Czy jest gdzieś opublikowany finalny ranking GeekBuzz tegorocznych targów?
Na stronie głownej BGG, a w nieco łatwiejszej formie https://boardgamegeek.com/geekbuzz/mobile/leaderboardkaszkiet pisze:Czy jest gdzieś opublikowany finalny ranking GeekBuzz tegorocznych targów?
- kaszkiet
Na głównej go nie widzę.
Ten link znam, ale są pod nim tylko gry, które można lajkować (po zalogowaniu, prawdopodobnie karteczką z targów), bez wyników popularności.
Chyba, że gry są sortowane od najpopularniejszej (jak mniemam rzędami), wówczas cośtam można zobaczyć.
Ten link znam, ale są pod nim tylko gry, które można lajkować (po zalogowaniu, prawdopodobnie karteczką z targów), bez wyników popularności.
Chyba, że gry są sortowane od najpopularniejszej (jak mniemam rzędami), wówczas cośtam można zobaczyć.
- KubaP
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 479 times
Tak właśnie jestkaszkiet pisze:Na głównej go nie widzę.

Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
- KamradziejTomal
- Has thanked: 387 times
- Been thanked: 460 times
Czy ktoś grał może w dodatek to O mój zboże?
Oh My Goods!: Longsdale in Aufruhr (Alexander Pfister)
Z ciekawości dzisiaj szukałem w internecie informacji o potencjalnym dodatku i widziałem że miało być na Essen.
Oh My Goods!: Longsdale in Aufruhr (Alexander Pfister)
Z ciekawości dzisiaj szukałem w internecie informacji o potencjalnym dodatku i widziałem że miało być na Essen.
- kaszkiet
Dzięki za odpowiedzi!
I za dane i datę przyszłych targów też. Wbiłem w kalendarz i tym razem NA PEWNO będę.
I za dane i datę przyszłych targów też. Wbiłem w kalendarz i tym razem NA PEWNO będę.
Zagrałeś już może w kolarzy albo w kwadrygi? Jak działają na dwóch?Platan pisze:Flamme Rouge [...] Chariot Race [...] Winner's Cirkle
Przed Essen chciałem zainwestować w koniki od Knizi, ale instrukcja do Flamme Rouge mnie zadziwiła. Jakie tam są świetne pomysły dla oddania specyfiki wyścigu szosowego.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2016, 19:33 przez tomb, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- detrytusek
- Has thanked: 503 times
- Been thanked: 1198 times
Było trochę hyp-u na Railroad Revolution i nikt nie spróbował?
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Dolores ukaże się nakładem naszego wydawnictwa. Do nabycia będzie na pewno przed świętami. W zasadzie to gra jest już gotowa w magazynie ale czekamy jeszcze na jeden tytuł z serii "Gra z pazurem". Dolores jeden z trzech tytułów z nowej serii, która ma z założenia skupiać nieskomplikowane gry z fajną mechaniką. Wszystkie stawiają na dużą interakcję pomiędzy graczami. Chcieliśmy dać coś cięższego naszemu standardowemu odbiorcy, jak i zrobić ukłon w stronę geeków. Sugerowana cena tytułów w serii "Gra z pazurem" to 39 zł.Vester pisze:
dorzuciłbym gry, których nie ma w katalogach naszych sklepów:
HMS Dolores (karcianka z dylematem więźnia)
Oprócz "Dolores" na pierwszy rzut pójdą jeszcze:
"Sherlock" - https://boardgamegeek.com/boardgame/149869/sherlock-13
i
"Skull" - https://boardgamegeek.com/boardgame/92415/skull
-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 33 times
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 99 times
- Kontakt:
Hm to faktycznie ta sama gra. O co kaman?staszek pisze:A nie wydaliście już Skull jako Gringo 3 lata temu ?