Scythe - zasady i pytania

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
Koslaz
Has thanked: 24 times
Been thanked: 67 times

Re: Scythe - zasady i pytania

Post autor: Koslaz »

Jakubowaty pisze: 04 lis 2023, 19:40 Witam, mam pytanie do premii za budynki.
Czy "przyległy" oznacza tylko pola sąsiadujące z polem z budynkiem, czy również pole na którym budynek stoi?
Instrukcja, s 19 wyjaśnia wszystkie karty. Budynek przyległy to przyległy, budynek na odpowiednim kaflu to na odpowiednim kaflu.
Jeśli strzałka nie wskazuje na dany teren, to budynek musi być obok niego.
Goryo

Re: Scythe (Jamey Stegmaier)

Post autor: Goryo »

mineralen pisze: 03 lis 2021, 12:02
Muzzy pisze: 03 lis 2021, 11:28 Zanurzenie pozwala mechowi Polanii wejść na jezioro, a w następnym ruchu pojawić się w dowolnym innym jeziorze (jeżeli mech Polanii wejdzie na jezioro traktuje wszystkie pozostałe jeziora jako sąsiadujące), jeziora nie muszą ze sobą sąsiadować na planszy.
Czy taki mech może transportować robotników "pod wodą" ? W instrukcji tego chyba nie ma
Awatar użytkownika
sopel82
Has thanked: 236 times
Been thanked: 224 times

Re: Scythe (Jamey Stegmaier)

Post autor: sopel82 »

Goryo pisze: 12 lis 2023, 22:06 Czy taki mech może transportować robotników "pod wodą" ? W instrukcji tego chyba nie ma
Może, tylko nie może ich (ani zasobów) zostawić "pod wodą", tj na jeziorze. Tematycznie: mech nie nosi robotników, tylko pakują się do środka mecha, więc mech się może zanurzyć z robotnikami i surowcami ;-)

Z insrtukcji: Jeśli twoje mechy przetransportują robotników na jezioro lub jeśli postać albo mech przeniesie zasoby na jezioro, nie mogą porzucić ich bez asysty innego mecha, gdy opuszczają
pole z jeziorem.
AniaD303

Post autor: AniaD303 »

Gra solo z 2 automami w trybie każdy walczy z każdym. Dosyć szybko zajęłam Fabrykę od razu postacią i mechem. Wokół zaczęły się gromadzić mechy i postaci obu autom. I przy akcji "Ruch ofensywny na jednostkę bojową" nigdy automy nie wybierały moich jednostek w Fabryce, bo w pierwszej kolejności wybierały siebie nawzajem, bo należało wybrać heks z "najmniej jednostek bojowych" przeciwnika. A przeciwnicy (automy) nie rozmieszczają na jednym heksie więcej niż jednej jednostki bojowej. Czy grałam dobrze? To jedna z pierwszych rozgrywek z automami.
wronek_87
Has thanked: 3 times
Been thanked: 6 times

Post autor: wronek_87 »

IGRAJĄC Z WIATREM - TRANSPORTOWANIE I WYDAWANIE ZASOBÓW
Instrukcja mówi (s. 3): "W przypadku posiadania zasobów na terytorium z okrętem powietrznym nie możesz ich wydać, jeśli nie kontrolujesz terytorium w jakiś inny sposób".
Wątpliwość: czy słowo "posiadania" jest tu właściwe? Nie powinno być raczej "leżących"? Gdybym posiadał zasoby, czyli byłyby moje, to mógłbym je wydać. Są tylko dwie takie opcje: albo mam je na okręcie (i mogę je wydać), albo leżą pod statkiem kontrolowane przeze mnie poprzez postać, mecha, robotnika, budynek, flagę czy pułapkę (i też mogę je wydać). Jeśli na heksie jest tylko statek i pod nim zasoby, to jasne, że ich nie posiadam, więc nie mogę ich wydać.
Instrukcja mówi (s. 4): "Zasoby pozostają pod twoją kontrolą, gdy znajdują się na okręcie, do chwili ich wydania lub zrzucenia".
Pytanie: W jakim celu mam zrzucać zasoby z okrętu? Z reguły karty okretów powietrznych pozwalają wydawać zasoby, żeby otrzymać jakieś bonusy (ale nie je zrzucać).

IGRAJĄC Z WIATREM - KARTY ROZSTRZYGNIĘĆ
Pytanie dotyczące karty Łupy wojenne ("Za każdym razem, gdy jakiś gracz jako pierwszy umieści gwiazdkę na jednej z 10 kategorii toru zwycięstwa, otrzymuje 5$"):
Na torze zwycięstwa są dwa pola za wygraną walkę. Gracz A wygrywa walkę i kładzie gwiazdkę na lewym polu zwycięstwa za walkę i otrzymuje 5$. W trakcie rozgrywki gracz B wygrywa walkę. Czy może umieścić gwiazdkę na prawym polu zwycięstwa za walkę i otrzymać 5$ czy musi umieścić ją też na lewym polu zwycięstwa za walkę, jako że była to dopiero jego pierwsza wygrana walka w grze (i wtedy nie dostaje tych 5$)?
W grze podstawowej obojętne jest czy ktoś położy gwiazdkę na polu lewym czy prawym (instrukcja podstawowa też tego nie precyzuje). Chodzi o to, że po prostu można zdobyć dwie gwiazdki za wygrane walki podczas rozgrywki, czyli w domyśle gwiazdkę za pierwszą wygraną walkę oraz za drugą wygraną walkę. Można przypuszczać, że pierwsze od lewej pole na torze zwycięstwa jest za pierwszą walkę, a drugie pole od lewej jest za drugą walkę. Czy to przypuszczenie jest zgodne z zamysłem autora - tego nie wiem, ale w przypadku powyższej karty rozstrzygnięcia ma istotne znaczenie.
8r0wn

Post autor: 8r0wn »

wronek_87 pisze: 28 lis 2023, 19:43 IGRAJĄC Z WIATREM - TRANSPORTOWANIE I WYDAWANIE ZASOBÓW
Instrukcja mówi (s. 3): "W przypadku posiadania zasobów na terytorium z okrętem powietrznym nie możesz ich wydać, jeśli nie kontrolujesz terytorium w jakiś inny sposób".
Wątpliwość: czy słowo "posiadania" jest tu właściwe? Nie powinno być raczej "leżących"? Gdybym posiadał zasoby, czyli byłyby moje, to mógłbym je wydać. Są tylko dwie takie opcje: albo mam je na okręcie (i mogę je wydać), albo leżą pod statkiem kontrolowane przeze mnie poprzez postać, mecha, robotnika, budynek, flagę czy pułapkę (i też mogę je wydać). Jeśli na heksie jest tylko statek i pod nim zasoby, to jasne, że ich nie posiadam, więc nie mogę ich wydać.
Instrukcja mówi (s. 4): "Zasoby pozostają pod twoją kontrolą, gdy znajdują się na okręcie, do chwili ich wydania lub zrzucenia".
Pytanie: W jakim celu mam zrzucać zasoby z okrętu? Z reguły karty okretów powietrznych pozwalają wydawać zasoby, żeby otrzymać jakieś bonusy (ale nie je zrzucać).

IGRAJĄC Z WIATREM - KARTY ROZSTRZYGNIĘĆ
Pytanie dotyczące karty Łupy wojenne ("Za każdym razem, gdy jakiś gracz jako pierwszy umieści gwiazdkę na jednej z 10 kategorii toru zwycięstwa, otrzymuje 5$"):
Na torze zwycięstwa są dwa pola za wygraną walkę. Gracz A wygrywa walkę i kładzie gwiazdkę na lewym polu zwycięstwa za walkę i otrzymuje 5$. W trakcie rozgrywki gracz B wygrywa walkę. Czy może umieścić gwiazdkę na prawym polu zwycięstwa za walkę i otrzymać 5$ czy musi umieścić ją też na lewym polu zwycięstwa za walkę, jako że była to dopiero jego pierwsza wygrana walka w grze (i wtedy nie dostaje tych 5$)?
W grze podstawowej obojętne jest czy ktoś położy gwiazdkę na polu lewym czy prawym (instrukcja podstawowa też tego nie precyzuje). Chodzi o to, że po prostu można zdobyć dwie gwiazdki za wygrane walki podczas rozgrywki, czyli w domyśle gwiazdkę za pierwszą wygraną walkę oraz za drugą wygraną walkę. Można przypuszczać, że pierwsze od lewej pole na torze zwycięstwa jest za pierwszą walkę, a drugie pole od lewej jest za drugą walkę. Czy to przypuszczenie jest zgodne z zamysłem autora - tego nie wiem, ale w przypadku powyższej karty rozstrzygnięcia ma istotne znaczenie.
1. Masz rację, nieścisłość.
2. Możesz zamienić zasoby, bo wiesz, że zaraz stracisz teren. Taki przykład.
3. Nie jest napisane dokładnie, a gracz sam kładzie gwiazdkę, więc chyba może położyć na prawym polu.
8rown
Has thanked: 15 times
Been thanked: 7 times

Post autor: 8rown »

Olesio18 pisze: 23 paź 2023, 23:10 Igrając z wiatrem

Czy jeśli zaczynam grę to mogę od razu z bazy przelecieć załadowanym robotnikami statkiem i porozrzucać ich po planszy?

Czy raczej wymagany jest pierwszy ruch robotnikami na hexy aby w następnej turze „ruchu” ich podnieść ?
Ale robotnicy zaczynają na polach przyległych do bazy. W pozostałym zakresie nie ma ograniczeń, możesz ich przenieść w pierwszym ruchu statku.
fgorczynski
Has thanked: 7 times

Post autor: fgorczynski »

Cześć,
przymierzam się do pierwszej rozgrywki i już pierwsza rzecz nie daje mi spokoju. Dlaczego plansza jest dwustronna, z czego jedna strona wygląda na kompletną (z miejscem na 7 frakcji) a druga jakby była przycięta? Chodzi mi o planszę z podstawki, nie o tą modularną.
Awatar użytkownika
sopel82

fgorczynski pisze: 29 gru 2024, 22:05 przymierzam się do pierwszej rozgrywki i już pierwsza rzecz nie daje mi spokoju. Dlaczego plansza jest dwustronna, z czego jedna strona wygląda na kompletną (z miejscem na 7 frakcji) a druga jakby była przycięta? Chodzi mi o planszę z podstawki, nie o tą modularną.
Jest to ta sama plansza, tylko po prostu większa, do której można dokupić przedłużkę. Tak to wygląda: https://sklep.phalanxgames.pl/scythe-ro ... ,3,156,134.
fgorczynski

Kolejnych kilka wątpliwości:

1. Czy gracze dookoła stołu siadają zgodnie z numerami swoich frakcji, żeby były one ustawione rosnąco? Skoro ten numer określa zwiększony poziom na torach to może się zdarzyć, że nr 5 (na planszetce) będzie drugim graczem, jeśli kolejność graczy będzie określana tylko zgodnie ze wskazówkami zegara?
2. Karta szybkiego startu, niby sugeruje akcje do wykonania w kolejnych turach, ale pdzecież nikogo i tak nie będzie stać na akcje drugiego rzędu - chyba, że coś pominąłem?
3. Jaki jest cel porzucania zasobów przez jednostkę?
4. Jak taka Polania nie mając dostępu do żelaza (bez przekraczania rzeki) ma uzbierać zasoby na takiego mecha? Handlem tylko?
mordajeza
Has thanked: 245 times
Been thanked: 353 times

Post autor: mordajeza »

fgorczynski pisze: 01 sty 2025, 20:48 Kolejnych kilka wątpliwości:

1. Czy gracze dookoła stołu siadają zgodnie z numerami swoich frakcji, żeby były one ustawione rosnąco? Skoro ten numer określa zwiększony poziom na torach to może się zdarzyć, że nr 5 (na planszetce) będzie drugim graczem, jeśli kolejność graczy będzie określana tylko zgodnie ze wskazówkami zegara?
2. Karta szybkiego startu, niby sugeruje akcje do wykonania w kolejnych turach, ale pdzecież nikogo i tak nie będzie stać na akcje drugiego rzędu - chyba, że coś pominąłem?
3. Jaki jest cel porzucania zasobów przez jednostkę?
4. Jak taka Polania nie mając dostępu do żelaza (bez przekraczania rzeki) ma uzbierać zasoby na takiego mecha? Handlem tylko?
Ad. 1. Kolejność graczy określana jest liczbą na planszetkach, nie zgodnie z ruchem zegara. A usiąść możecie, jak Wam wygodniej ;)
Ad. 2. Nie pamiętam, jak wygląda ta karta, ale zdarza się, że akcje drugiego rzędu wykonuje się dość szybko (bo tak się ułożyło na planszetce, dostało się surowce ze spotkania itp.)
Ad. 3. Bo z jakiegoś powodu chcesz się nią ruszyć, a nie możesz zabrać surowców ze sobą.
Ad. 4. Dawno nie grałem na mapie podstawowej i nie pamiętam układu pól przy bazie Polanii, ale zawsze są jeszcze tunele, spotkania... Trochę możliwości jest - handel jest jedną z nich.
fgorczynski

Ad. 1 nadal nie rozumiem.
Na str 10 instrukcji jest napisane, że "Po wykoaniu twojej akcji [...] przychodzi tura kolejnej osoby - po twojwj lewej stronie.".
Czyli wykonywanie tury idązgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Ale załączam zdjęcie, w którym rozstawione są 3 frakcje: Rzeczpospolita Polanii (1 na planszetce gracza), Związek Roswiecki (2 na planszetce), Królestwo Nordii (4 na planszetce gracza).
Planszetki zostały wylosowane zgodnie z instrukcją na str 6 (Potasuj i rozdaj planszetki graczom).
Kolejność wg numerków na planszach: 1, 2, 4.
Kolejność wg stołu: 1, 4, 2.
W związku z tym, gracze po 1 graczu są dalej na torach bo mają trudniej, ale np w tym wypadku gracz 2 (wg planszetki numer 4) ma lepiej niż 3 (wg planszy gracz 2).

Obrazek

Może się czepiam szczegółów, ale mnie mocno takie rzeczy niepokoją, że robię coś źle.
Awatar użytkownika
sopel82

Grę zaczyna osoba z najmniejszym numerem, ale potem już zgodnie z ruchem wskazówek zegara bez względu na numery. Z instrukcji: Rozpoczyna gracz, który ma najniższy numer na swojej planszy gracza. Rozgrywka następnie toczy się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. (str 8 )

Co do siadania przy stole to oczywiście najlepiej usiąść przy swoich frakcjach, zresztą tak jest w instrukcji też: Każdy gracz powinien usiąść obok bazy swojej frakcji i umieścić przed sobą planszę frakcji oraz planszę gracza. Licząc od góry, gracze powinni usiąść w następującej kolejności: Nordia, Roswiecja, Krym, Saksonia, Polania (str. 6)
fgorczynski

Tak właśnie dokładnie mówią zasady, ale efekt tego jest taki, że taka Nordia jest dalej na torach, a mimo to gra przed nm Rozwiecją.
Pablosz
Has thanked: 103 times
Been thanked: 58 times

Post autor: Pablosz »

Ale w czym problem?
MowMiStefan
Has thanked: 141 times
Been thanked: 316 times

Post autor: MowMiStefan »

fgorczynski pisze: 03 sty 2025, 19:37 Tak właśnie dokładnie mówią zasady, ale efekt tego jest taki, że taka Nordia jest dalej na torach, a mimo to gra przed nm Rozwiecją.
Pablosz pisze: 03 sty 2025, 20:02 Ale w czym problem?
no ja dobrze kolege fgorczynski rozumiem. moja nerwica natrectw tez mowi: pewnie kazali grac najnizszemu numerowi jako pierwszemu bo planszetki z nizszym numerem sa slabsze, wiec czemu 4 ma grac przed 2!!!!? ja to rozumiem i szanuje, tez mi to sen z powiek spedza. gralismy wg numeracji, a potem nam sie odechcialo, bo sie mylilo. kombinacje frakcja+planszetka maja wieksze znaczenie.
Awatar użytkownika
sopel82

fgorczynski pisze: 03 sty 2025, 19:37 Tak właśnie dokładnie mówią zasady, ale efekt tego jest taki, że taka Nordia jest dalej na torach, a mimo to gra przed nm Rozwiecją.
Tak, i tak jest poprawnie. Numerki nie są do określania kolejności, a tylko do wyłonienia pierwszego gracza.
I tyle.

Na marginesie (offtopowo bo nie jest to wątek grze a i też już wiele słów o tym wylano w różnych miejscach) jeśli lubisz doskonale zbalansowane gry, to źle trafiłeś. Scythe taką grą nie jest. Ale moim skromnym zdaniem to może być problem dopiero po kilkunastu/kilkudziesieciu rozgrywkach w podobnym gronie i to przy graczach mocno wkręconych na wyszukiwanie wygrywających strategii. Jesli chodzi o dobór i trudność kombinacji to przydatne może być https://belovedpacifist.com/tiers.
Awatar użytkownika
sopel82

MowMiStefan pisze: 03 sty 2025, 21:31 gralismy wg numeracji, a potem nam sie odechcialo, bo sie mylilo. kombinacje frakcja+planszetka maja wieksze znaczenie.
Z ciekawości jak wtedy rozstrzygaliście bonus z rekruta, który zdobywają sąsiadujący gracze?
MowMiStefan

sopel82 pisze: 05 sty 2025, 08:05
MowMiStefan pisze: 03 sty 2025, 21:31 gralismy wg numeracji, a potem nam sie odechcialo, bo sie mylilo. kombinacje frakcja+planszetka maja wieksze znaczenie.
Z ciekawości jak wtedy rozstrzygaliście bonus z rekruta, który zdobywają sąsiadujący gracze?
Standardowo “po sasiedzku”. Jak pisze “gralismy” :) gralismy tez z karnymi modyfikacjamy wyniku dla frakcji/planszetki, potem licytowalismy je, potem gralismy bez Krymu, Ruswiecji, Saxoni, Polanii (generalnie wchodzily od tylu w tej kolejnosci jak bylo duzo graczy, albo od przodu dla nowych graczy). a teraz mamy to w pompie i gramy dla funu. Frakcje losujemy a planszetke dobiera Ci gracz z prawej :)
fgorczynski

Niejasności ciąg dalszy:

Proces Produkcji - i produkowanie Robotnika.
- Przestawiam pionek akcji na Produkcja
- Jeśli chcę wyprodukować nowego Robotnika to muszę mieć Robotnika na rejonie Wioski
- Opłacam to, co do tej pory jest odkryte (przy pierwszym nie ma większego kosztu)
- Zabieram skrajnie lewego pracownika z planszetki i umieszczam na Wiosce, która go wyprodukowała czy na dowolnym kontrolowanym rejonie?
- Czy produkcja Robotnika wlicza się w produkowane zasoby, skoro zaznaczane jest, że Robotnicy nie są zasobami i nadal mogę wyprodukować 2+ zasobów z kontrolowanych rejonów?
- Czy jeśli na Wiosce znajduje się 2 Robotników, to każdy z nich produkuje nowego Robotnika, więc tym samym mogę wyprodukować np 2 dodatkowych Robotników w ramach jednej produkcji? Jeśli tak, to czy od razu powinienem rozpatrywać koszt produkcji kolejnego pamperka?

Czy zdolność Mecha "+1 heks do ruchu" oznacza, że tylko Mechem/Postacią mogę zrobić 1 heks ruchu więcej? Czy po prostu mogę się nimi poruszyć (jak by to była dodatkowa akcja Ruchu). Tzn, załóżymy, że ta umiejętność jest odblokowana i wykonuję Akcję Górnego Rzędu ruch (2 akcje ruchu), to czy mogę poruszyć 2 Robotników i 1 Mech/Postać, czy 1 Robotnika o 1 heks a 1 Mecha/Postać o 1 (z Ruchu)+1 heks (z umiejętności)?
Pablosz
Has thanked: 103 times
Been thanked: 58 times

Post autor: Pablosz »

oto zrzuty z instrukcji. Moim zdaniem wszystko jest klarownie opisane…
Obrazek

Obrazek
MowMiStefan

fgorczynski pisze: 06 sty 2025, 12:47
Proces Produkcji - i produkowanie Robotnika.
1. - Przestawiam pionek akcji na Produkcja
2. - Jeśli chcę wyprodukować nowego Robotnika to muszę mieć Robotnika na rejonie Wioski
3. - Opłacam to, co do tej pory jest odkryte (przy pierwszym nie ma większego kosztu)
4. - Zabieram skrajnie lewego pracownika z planszetki i umieszczam na Wiosce, która go wyprodukowała czy na dowolnym kontrolowanym rejonie?
5. - Czy produkcja Robotnika wlicza się w produkowane zasoby, skoro zaznaczane jest, że Robotnicy nie są zasobami i nadal mogę wyprodukować 2+ zasobów z kontrolowanych rejonów?
6. - Czy jeśli na Wiosce znajduje się 2 Robotników, to każdy z nich produkuje nowego Robotnika, więc tym samym mogę wyprodukować np 2 dodatkowych Robotników w ramach jednej produkcji? Jeśli tak, to czy od razu powinienem rozpatrywać koszt produkcji kolejnego pamperka?

Czy zdolność Mecha "+1 heks do ruchu" oznacza, że tylko Mechem/Postacią mogę zrobić 1 heks ruchu więcej? Czy po prostu mogę się nimi poruszyć (jak by to była dodatkowa akcja Ruchu). Tzn, załóżymy, że ta umiejętność jest odblokowana i wykonuję Akcję Górnego Rzędu ruch (2 akcje ruchu), to czy mogę poruszyć 2 Robotników i 1 Mech/Postać, czy 1 Robotnika o 1 heks a 1 Mecha/Postać o 1 (z Ruchu)+1 heks (z umiejętności)?
1. Tak
2. Tak
3. Tak i to koszt akcji, niewazne co, ile i gdzie produkujesz.
4. W wiosce w ktorej go wyprodukowales - jak kazdy zasob, ktory bys produkowal.
5. Produkujesz na 2+ polach a nie 2+ zasoby. Na tych polach, ktore wybrales produkujesz to, co pokazane na ikonce u gory w takiej ilosci, ilu masz na tym polu robotnikow (Wiatrak daje Ci dodatkowe pole do produkcji - to pole z wiatrakiem, produkujac to co jest na polu z wiatrakiem w ilosci takiej ilu jest na tym polu “robotnikow+1 za wiatrak”).
6. Tak - kazdy produkuje. Koszt ponosisz “za aktywowanie akcji” a nie za kazdy “produkt”, wiec nie placisz jak cos sie odslonilo z pierwszego.
ODPOWIEDZ