(Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2023

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Re: (Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2023

Post autor: psia.kostka »

tsodo pisze: 14 cze 2023, 11:28
Wender pisze: 14 cze 2023, 11:24
kurdzio pisze: 14 cze 2023, 09:03 Sklep Aleplanszówki już wyłączył sprzedaż Thorgala (https://aleplanszowki.pl/przygodowe/165 ... ition.html), pewnie Portal coś zadziałał ;)
Już wróciła, tylko bez promocji ;)
Teraz pewnie nikt w to nie uwierzy, ale może to był błąd osoby „wprowadzającej” nowy produkt do sklepu.
taki sam gapcio w tym sklepie?
psia.kostka pisze: 14 cze 2023, 10:02 z iszopa:

Obrazek
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

Lepiej nie piszcie o takich rzeczach. Są ludzie gotowi na procesy sądowe w imię dobrego imienia firmy/osoby prawnej.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Kwestor
Has thanked: 186 times
Been thanked: 90 times

Post autor: Kwestor »

Portal wypuścił grę do sklepów z niską marżą dla siebie, sklepy to ciachnęły poniżej KSa - ludzie marudzą, że zły Portal sprzedaje za tanio.

Portal zaktualizował swoją marżę i sklepom już się nie opłaca ciachnąć - ludzie marudzą, że zły Portal manipuluje rynkiem.

Nie dogodzisz.
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 154 times
Been thanked: 935 times

Post autor: Bart Henry »

Kwestor pisze: 15 cze 2023, 00:33 Portal wypuścił grę do sklepów z niską marżą dla siebie, sklepy to ciachnęły poniżej KSa - ludzie marudzą, że zły Portal sprzedaje za tanio.

Portal zaktualizował swoją marżę i sklepom już się nie opłaca ciachnąć - ludzie marudzą, że zły Portal manipuluje rynkiem.

Nie dogodzisz.
Człowiek A ma opinię A.

Człowiek B ma opinię B.

Kwestor: ludzie, czemu nie macie tej samej opinii?!
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1645 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Kwestor pisze: 15 cze 2023, 00:33 Portal wypuścił grę do sklepów z niską marżą dla siebie, sklepy to ciachnęły poniżej KSa - ludzie marudzą, że zły Portal sprzedaje za tanio.

Może wystarczyłoby od początku zapewnić niską cenę polskiej wersji na wspieraczce?
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
Kwestor
Has thanked: 186 times
Been thanked: 90 times

Post autor: Kwestor »

Bart Henry pisze: 15 cze 2023, 08:11 Kwestor: ludzie, czemu nie macie tej samej opinii?!
Bardziej to, że jak się ludzie nastawili, że na coś się hejtuje, to jak ktoś coś zrobi źle, to się hejtuje i jak się potem poprawi, to też się hejtuje, że za późno albo nieodpowiednio albo w ogóle jak śmieli się źle zrobić i żadna poprawka im nie pomoże.
Może wystarczyłoby od początku zapewnić niską cenę polskiej wersji na wspieraczce?
A to się zgadza, aczkolwiek z mojej (krótkiej) historii polskich wspieraczek to chyba jest taka uroda w naszym kraju, bo to już jest chyba 3cie wydawnictwo i 6ty projekt przy którym jest taka imba.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1645 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Kwestor pisze: 15 cze 2023, 08:56
Spoiler:
A to się zgadza, aczkolwiek z mojej (krótkiej) historii polskich wspieraczek to chyba jest taka uroda w naszym kraju, bo to już jest chyba 3cie wydawnictwo i 6ty projekt przy którym jest taka imba.
Tutaj można Portalu bronić, że była to wspieraczka międzynarodowa i trudniej byłoby obniżyć cenę polskiej wersji.

Gorzej jak wydawnictwo organizuje dedykowaną zbiórkę na wersję PL jakiejś gry, a później można ją dostać taniej w sklepie.
Jak to są wyprzedaże ponad rok po premierze, to jeszcze może się to jakoś bronić - ale w innych przypadkach...
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
gregorry
Has thanked: 28 times
Been thanked: 26 times

Post autor: gregorry »

Kwestor pisze: 15 cze 2023, 08:56
Bart Henry pisze: 15 cze 2023, 08:11 Kwestor: ludzie, czemu nie macie tej samej opinii?!
Bardziej to, że jak się ludzie nastawili, że na coś się hejtuje, to jak ktoś coś zrobi źle, to się hejtuje i jak się potem poprawi, to też się hejtuje, że za późno albo nieodpowiednio albo w ogóle jak śmieli się źle zrobić i żadna poprawka im nie pomoże.
Ty tak na poważnie? No bo chyba widzisz i rozumiesz, że zestawiasz opinie dwóch różnych grup? Jednak bez mrugnięcia wrzucasz te grupy do jednego worka i rzucasz wyrok "no nie dogodzisz". Ba, nawet kusisz się na wycieczki personalne i przypinasz łatki "hejterzy będą hejtować, niech hejtują, nic im nie pomoże". Nie ma fizycznie możliwości generalizować ogółu opinii jako "ludzie" i oczekiwać że będzie spójnie. Jak masz ochotę na dyskusję to wskaż konkretną opinię i dyskutujmy z nią ;)

Ja tam uważam, że to strzał w stopę, że portal obiecywał super warunki i nagle okazuje się, że bzdura, w sklepach tanioszka. Zakładam, że nikogo to nie zdziwiło specjalnie (wszak to portal), a i mnie samego bardziej bawi poruszenie niż rusza sama akcja. Niemniej, można to rozegrać na wiele sposobów i przy wielu będę stał bił brawa. Pomijając już oczywiste "a można było" to nadal można np. "słuchajcie, śmieszna sprawa, ten retail to w PL tanio wyjdzie, dorzucimy Wam coś do SG" ;-) No tylko wtedy kasa się nie zgadza i lipa jest. Wracamy do tego, że "było nie obiecywać", tak po prostu. A co mamy obecnie? No to mamy teraz mentalność jak z wątku o dostawach Wieśka i podejście "no niech sąsiad też ma pod górkę! niech kurde wszyscy mają drogo! wszystkim trzeba opóźnić bo mi obiecano 2 tygodnie!", zamiast pomyśleć jak wszystkim ułatwić, osłodzić gorycz :lol:

Teraz wybierz sobie kogoś z drugiej strony barykady (tych którzy uważają, że merytorycznie zasadne jest ciągnąć cenę w górę) i możemy dyskutować z jednym z nich. Zakładam, że Ci drudzy teraz czują słodki smak wygranej i spokojnie przybiją tutaj piąteczkę skutecznej akcji równania cen przez Portal ;-)
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 124 times
Been thanked: 113 times

Post autor: Wender »

Aż z ciekawości zadzwoniłem do sklepu i zapytałem ile mają Thorgala. Jest kilkanaście sztuk, więc pewnie kupionych podczas kampanii (pewnie z lepszym rabatem bo była taka opcja).
Awatar użytkownika
goldsun
Has thanked: 17 times
Been thanked: 208 times

Post autor: goldsun »

Wender pisze: 15 cze 2023, 09:44

Aż z ciekawości zadzwoniłem do sklepu i zapytałem ile mają Thorgala. Jest kilkanaście sztuk, więc pewnie kupionych podczas kampanii (pewnie z lepszym rabatem bo była taka opcja).
Czekaj - już mają na stanie w sklepach?
Czy tylko mają zamówione?
Ci co wspierali, już dostali swoje egzemplarze?
--
Dołączam różne wyrazy i pozdrawiam
Goldsun
Awatar użytkownika
Wender

goldsun pisze: 15 cze 2023, 10:11
Wender pisze: 15 cze 2023, 09:44

Czekaj - już mają na stanie w sklepach?
Czy tylko mają zamówione?
Ci co wspierali, już dostali swoje egzemplarze?
No chyba muszą wiedzieć ile kupili, żeby wiedzieć ile mogą sprzedać ;) Dostawa za rok, jak nie będzie obsuwy. Z punktu widzenia wydawcy są wspierającym jak każdy inny.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1312 times
Been thanked: 1997 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Wender pisze: 14 cze 2023, 11:24
kurdzio pisze: 14 cze 2023, 09:03 Sklep Aleplanszówki już wyłączył sprzedaż Thorgala (https://aleplanszowki.pl/przygodowe/165 ... ition.html), pewnie Portal coś zadziałał ;)
Już wróciła, tylko bez promocji ;)
Ale kto kupił ten kupił...anulować chyba im nie będą?
Awatar użytkownika
Wender

Zapowiedzi Portalu z Pyrkonu:
Marvel Zombies + Heroes Resistance
Wędrowcy z nad Południowego Tygrysu
Fantastic Factories + dodatek
Hegemony + 2 dodatki

I dodatki do:
Ark Nova
Mind Bug
Food Chain Magnate
Awatar użytkownika
ekwilibrystyczny
Has thanked: 30 times
Been thanked: 35 times

Post autor: ekwilibrystyczny »

W końcu ogłosili ten ketchup, coś wiadomo który kwartał?
IrasArgor
Has thanked: 190 times
Been thanked: 95 times

Post autor: IrasArgor »

ekwilibrystyczny pisze: 16 cze 2023, 14:39 W końcu ogłosili ten ketchup, coś wiadomo który kwartał?
Jeszcze nie mają oficjalnego potwierdzenia od wydawcy więc późne Q4 albo 2024
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 145 times
Been thanked: 137 times

Post autor: rand »

Fajnie, że jednak Wayfarers of the South tigris wydadzą, już miałem w zeszłym miesiący zamawiać w wersji angielskiej ;-)

Ale mam inne zastrzeżenie, czemu od pół roku nikt nie dodał zapowiedzi Wojowników Midgardu? Wciąż brakuje tej pozycji na ich stronie, kiedyś na jakiś planszówkach tv się o to pytałem i sami byli zdzwinieni. Pare miesięcy później wciąż brak informacji. Potem będzie zdziwienie, że nikt nie wie o tytule. Skoro figuruje tylko jako wzmianaka w książeczce reklamowej do której ma dostęp pare osób z portalconu... Różne rzeczy się zdarzaja ale zapomnieć o tytule, który się wydaje?
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1555 times
Been thanked: 1129 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Czyli bez większych zaskoczeń. Dla mnie spoko :) Marvel i Hegemony dobre gry
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1369 times
Been thanked: 2888 times

Post autor: Ardel12 »

Elegancko, już zastanawiałem się nad angielską wersją Ketchupa za milion monet, a tu wystarczy poczekać pół roku może rok i będzie w przystępnej i co ważniejsze tej samej wersji językowej jak moja podstawka.

Reszta meh.
Mevlex
Has thanked: 43 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

Szkoda, że nie ma Legacy of Yu. Liczyłem po cichu, że to ogłoszą.

No ale przynajmniej są Wayfarers :)
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

Przy Hegemony to dosyć ryzykowne przedsięwzięcie. Instrukcja jest dosyć obszerna, a karty nie są niezależne językowo.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1369 times
Been thanked: 2888 times

Post autor: Ardel12 »

tomp pisze: 16 cze 2023, 21:48 Przy Hegemony to dosyć ryzykowne przedsięwzięcie. Instrukcja jest dosyć obszerna, a karty nie są niezależne językowo.
Karty mają małą ilość tekstu i przeważnie nie są to złożone zdania. Póki utrzymają jednolite nazewnictwo wszędzie to luz.
Tłumaczą Lacerdy i jakoś nie kojarzę błędów, więc powinno podołać :) ale fakt zasad i pomocy do przetłumaczenia nie brakuje.
Akwamarynowy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Akwamarynowy »

Co się dzieje z dodatkiem do podwodnych miast?? Coś mi się kołatało po głowie drugi kwartał, ale coś wogole nie słyszę by coś się działo w tym temacie.
Atk
Has thanked: 550 times
Been thanked: 339 times

Post autor: Atk »

Akwamarynowy pisze: 22 cze 2023, 17:50 Co się dzieje z dodatkiem do podwodnych miast?? Coś mi się kołatało po głowie drugi kwartał, ale coś wogole nie słyszę by coś się działo w tym temacie.
Pewnie priorytet w cge spadł po tym jak woodcraft booom i o dodruki poprosił świat
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 369 times

Post autor: autopaga »

Jakim cge.
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 662 times
Been thanked: 565 times

Post autor: eveni »