Race for the Galaxy - pytania o zasady
- Firenski
- Has thanked: 3 times
- Kontakt:
Re: Race for the galaxy
Tak jak napisał Olgierdd, problemu pewnie nie będzie, ale moim zdaniem w Rejsa powinno grać się tylko ze wszystkimi trzema dodatkami. Wtedy dopiero to jest prawdziwy REEEJSSS... 

Nie do końca na jedno - AR daje coś w stylu mulligana, jeśli mam nie pasujące karty. W porównaniu z AC liczbowo wychodzi na jedno, ale AR dodatkowo jakby "wymienia" jedną kartę. (Z drugiej strony, AC daje (o ile pamiętam) bonus do settle'owania światów brązowych.) Poza tym, sprzedawać z AR można i później.Indar pisze:Teoretycznie na to samo wyjdzie z Alpha Centauri. Tylko że tu "sprzedajesz" za 3 - ale na początku odrzucasz tylko dwie. Przy Ancient Race inaczej, sprzedajesz za 4, ale na początku odrzucasz trzy.

- skanna
- Been thanked: 22 times
Tak właśnie, 100% racji.Firenski pisze:Tak jak napisał Olgierdd, problemu pewnie nie będzie, ale moim zdaniem w Rejsa powinno grać się tylko ze wszystkimi trzema dodatkami. Wtedy dopiero to jest prawdziwy REEEJSSS...
O, na przykład nawet kwestia przydatności DAF - w grze z trzema dodatkami na starcie ma się zrealizowaną 1/3 celu alienowego - to dodatkowy bonus świata startowego.
offtopikowa specjalistka - z góry przepraszam, to niezależne ode mnie i moich palców ;-)
- Bea
- Been thanked: 6 times
Niewątpliwie. Jednak się zdarza, że chcemy zagrać w sześć osób a nie wszyscy znają Rejsa, chciałaby więc móc wdrażać ludzi powoli. Przejęcia w drugim dodatku chyba trochę komplikują rozgrywkę.Firenski pisze:Tak jak napisał Olgierdd, problemu pewnie nie będzie, ale moim zdaniem w Rejsa powinno grać się tylko ze wszystkimi trzema dodatkami. Wtedy dopiero to jest prawdziwy REEEJSSS...
Ostatnio zmieniony 07 mar 2014, 00:18 przez Bea, łącznie zmieniany 1 raz.
- Olgierdd
- Has thanked: 85 times
- Been thanked: 93 times
Nic też nie stoi na przeszkodzie dorzucić pojedyncze, prostsze karty z dwóch ostatnich dodatków. Ja tak robiłem, by nie zamęczyć nowych graczy i żebym sam mógł nacieszyć się większą pulą kart.
- skanna
- Been thanked: 22 times
Eeee tam, nowi bardzo dobrze sobie radzą z rejsem z trzema dodatkami (z celami, bez przejęć na początek) - sprawdzone empirycznie.
offtopikowa specjalistka - z góry przepraszam, to niezależne ode mnie i moich palców ;-)
- Andy
- Has thanked: 86 times
- Been thanked: 201 times
Wszystkie te nowe, "trudne" mechanizmy stają się całkiem proste po tym, kiedy raz się z nimi zagra - przejęcia, lider prestiżu, wzmocnienie akcji za prestiż. Że o orbie nawet nie wspomnę. 

Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
- Olgierdd
To zależy od cierpliwości. Nie każdemu chce się poznawać grę przez 5-10 pierwszych rozgrywek, niemalże zupełnie resetując swoje doświadczenie przy każdym kolejnym podejściu. A im więcej skomplikowanych kart i nowych symboli, tym łatwiej spotęgować ten efekt. Niechciałbym być w skórze nowego gracza, który w swojej 3 rozgrywce dociąga Rebel Alliance czy Terraforming Engeneers 
Lehmann chyba gdzieś nawet mówił, że sporo kart z dodatków było zaprojektowane razem z tymi z podstawki, ale pojawiły się później ze względu na zawiłość.

Lehmann chyba gdzieś nawet mówił, że sporo kart z dodatków było zaprojektowane razem z tymi z podstawki, ale pojawiły się później ze względu na zawiłość.
- Bea
Wydaje mi się, że poznawanie tej gry powolutku, dodatek po dodatku, sprawi większą przyjemność niż chapnięcie wszystkiego naraz. Dlatego dopiero po pewnym czasie zdjęłam z półki pierwszy dodatek, a drugi jeszcze chwilę poleży nierozfoliowany
Ale zależy mi na graniu w szóstkę.

- gafik
- Has thanked: 56 times
- Been thanked: 125 times
Pierwsza rozgrywka w podstawkę...Bea pisze:Wydaje mi się, że poznawanie tej gry powolutku, dodatek po dodatku, sprawi większą przyjemność niż chapnięcie wszystkiego naraz. Dlatego dopiero po pewnym czasie zdjęłam z półki pierwszy dodatek, a drugi jeszcze chwilę poleży nierozfoliowanyAle zależy mi na graniu w szóstkę.
Druga rozgrywka z 3 dodatkami... i widok opadniętej szczęki (która leży w kałuży śliny) - bezcenne...

- gafik
Mam już sporo gier z wszystkimi dodatkami za sobą ale ciągle nachodzą mnie pytania i wątpliwości. Pamiętam, że niektóre już padały tutaj, ale nie potrafię ich odszukać
1. Karta zastępująca GALACTIC FEDERATION: ikonka "other developments" zmieniła się i wskazuje teraz, że punkty są za devy o koszcie poniżej 6 - czy zatem devy z kosztem 7-9 nie punktują?
2. Karta zastępująca GAMBLING WORLD: tabelka z kosztami była pomocna, jest gdzieś taka tabelka obejmująca wszystkie karty?
3. PRESTIŻ: jeżeli mam najwięcej punktów prestiżu, ale w danej rundzie nie zdobędę żadnego punktu prestiżu to otrzymuję tylko 1PZ, (bez ekstra karty) tak? Czy to samo stanie się jeżeli ja nie zdobędę żadnego punktu prestiżu w bieżącej rundzie, ale inny gracz zdobędzie 1 punkt pretiżu (ale nadal ja mam najwięcej)?

1. Karta zastępująca GALACTIC FEDERATION: ikonka "other developments" zmieniła się i wskazuje teraz, że punkty są za devy o koszcie poniżej 6 - czy zatem devy z kosztem 7-9 nie punktują?
2. Karta zastępująca GAMBLING WORLD: tabelka z kosztami była pomocna, jest gdzieś taka tabelka obejmująca wszystkie karty?
3. PRESTIŻ: jeżeli mam najwięcej punktów prestiżu, ale w danej rundzie nie zdobędę żadnego punktu prestiżu to otrzymuję tylko 1PZ, (bez ekstra karty) tak? Czy to samo stanie się jeżeli ja nie zdobędę żadnego punktu prestiżu w bieżącej rundzie, ale inny gracz zdobędzie 1 punkt pretiżu (ale nadal ja mam najwięcej)?
- Andy
Właśnie tak. I właśnie dlatego zmieniono kartę, kiedy pojawiły się droższe devy. [UWAGA: Bzdurę napisałem! Patrz posty poniżej.]gafik pisze:1. Karta zastępująca GALACTIC FEDERATION: ikonka "other developments" zmieniła się i wskazuje teraz, że punkty są za devy o koszcie poniżej 6 - czy zatem devy z kosztem 7-9 nie punktują?
Z tego co pamiętam, zestawienie wszystkich kart jest zrobione tylko dla podstawki (na końcu instrukcji do niej).2. Karta zastępująca GAMBLING WORLD: tabelka z kosztami była pomocna, jest gdzieś taka tabelka obejmująca wszystkie karty?
2 x tak. W obu przypadkach jesteś liderem prestiżu BEZ żetonów prestiżu na płytce.3. PRESTIŻ: jeżeli mam najwięcej punktów prestiżu, ale w danej rundzie nie zdobędę żadnego punktu prestiżu to otrzymuję tylko 1PZ, (bez ekstra karty) tak? Czy to samo stanie się jeżeli ja nie zdobędę żadnego punktu prestiżu w bieżącej rundzie, ale inny gracz zdobędzie 1 punkt pretiżu (ale nadal ja mam najwięcej)?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2014, 09:34 przez Andy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Olgierdd
Na odwrót. Nowa karta wskazuje, że punktują wszystkie różne od 6, a nie tylko te poniżej 6.Andy pisze:Właśnie tak. I właśnie dlatego zmieniono kartę, kiedy pojawiły się droższe devy.gafik pisze:1. Karta zastępująca GALACTIC FEDERATION: ikonka "other developments" zmieniła się i wskazuje teraz, że punkty są za devy o koszcie poniżej 6 - czy zatem devy z kosztem 7-9 nie punktują?
- Olgierdd
To jest dobry przykład jak wysokiej jakości jest RftG. Pojawił się tylko jeden dev droższy niż 6, więc dla spójności zasad poprawiono taki drobiazg.
Andy pisze:Olgierdd jak zwykle ma rację.
Spoiler:
- Andy
Zadbano także o to, żeby nowa, poprawiona karta Galactic Federation NIE MIAŁA oznaczenia trzeciego dodatku (mimo że ukazała się wraz z Brink of War). A to z troski o graczy, którzy wyrzucając z talii karty z dodatków mogliby przypadkowo usunąć także skorygowaną kartę GF i grać podstawką bez tego developa.Olgierdd pisze:To jest dobry przykład jak wysokiej jakości jest RftG. Pojawił się tylko jeden dev droższy niż 6, więc dla spójności zasad poprawiono taki drobiazg.
Do tego bezbłędna instrukcja (żadnej erraty!), ciągłe wsparcie autorów na BGG, Alien Artifacts z cudownym orbem - the best game ever, po prostu!

- gafik
Jeee!Andy pisze:...Do tego bezbłędna instrukcja (żadnej erraty!), ciągłe wsparcie autorów na BGG, Alien Artifacts z cudownym orbem - the best game ever, po prostu!
- Bea
Ale instrukcja momentami mogłaby być jaśniej napisana.gafik pisze:Jeee!Andy pisze:...Do tego bezbłędna instrukcja (żadnej erraty!), ciągłe wsparcie autorów na BGG, Alien Artifacts z cudownym orbem - the best game ever, po prostu!
- Andy
Tu zgoda. Np. sposób przygotowywania czipów VP w zależności od liczby graczy został opisany w taki sposób, że niektórzy (mnie to akurat nie dotknęło) sądzili, iż każdy gracz dysponuje własną pulą 12 VP. Ale to już jest kwestia indywidualnego odbioru poszczególnych zapisów, a nie błędów w instrukcji, których jak dotąd nie było.
- Bea
Mam wrażenie, że trudności w interpretacji instrukcji wynikają z tego, że jej autorzy chcieli wszystkie informacje jak najbardziej skondensować. Z jednej strony to dobrze, ale wydaje mi się, że niektóre kwestie powinny być jednak szerzej omówione i poparte przykładami.Andy pisze:Tu zgoda. Np. sposób przygotowywania czipów VP w zależności od liczby graczy został opisany w taki sposób, że niektórzy (mnie to akurat nie dotknęło) sądzili, iż każdy gracz dysponuje własną pulą 12 VP. Ale to już jest kwestia indywidualnego odbioru poszczególnych zapisów, a nie błędów w instrukcji, których jak dotąd nie było.
- gafik
Kolejna wątpliwość mnie naszła.
W Arc#1 karta Gambling World ewoluowała z kolejnymi dodatkami.
W Arc#2 nie ma to miejsca. Czy jakaś errata jest do niej bo przecież tabelka się powinna zmienić po wprowadzeniu AA? Czy może wziąć Gambling World z GS? Nie liczyłem jakie wartości w ilu sztukach dodaje AA, ale chyba będzie bliżej do GS niż do podstawki?
W Arc#1 karta Gambling World ewoluowała z kolejnymi dodatkami.
W Arc#2 nie ma to miejsca. Czy jakaś errata jest do niej bo przecież tabelka się powinna zmienić po wprowadzeniu AA? Czy może wziąć Gambling World z GS? Nie liczyłem jakie wartości w ilu sztukach dodaje AA, ale chyba będzie bliżej do GS niż do podstawki?