Tragedii nie ma. Ważne że w inne gry chce grać

Przed chwilą zakończyłem kolejny Podbój. Zostało mi do pokonania drugie miasto, a w nim ostał się jeden żeton wroga. No ale zabrakło mi środków żeby postawić "kropkę nad i".
Tragedii nie ma. Ważne że w inne gry chce grać
A mógłbyś pokrótce napisać na czym taka gra bez scenariusza polega?? Jaki jest cel itp itd?margrabius pisze: ↑10 kwie 2020, 08:06 Świetnie się gra bez scenariuszy. Solo i na dwie ręce (czas nie goni). Ale.. jeśli chcesz to są scenariusze fanowskie (znaczy takie z fabułą, bo normalnie są w stylu podbij zamek).
Lotr Podróże mają wg mnie niewiele mniej obsługi gry niż MK. W każdej turze trzeba tasować swoje karty, w MK co kilka tur. Nowe Kafle terenu potrafią się pojawić w większej grupie, a w MK dokłada się losowy kafel (lub czasem dwa) łatwo dostępny, a nie jakiś konkretny. Poza tym będziesz bardziej wpatrzony w ekran aplikacji niż w planszę, więc żebyś nie był zaskoczony.Dziami pisze: ↑10 kwie 2020, 06:37 Hej.
Przymierzam się do jakiejś gry solo na zbliżającą sie kwarantanne. Na szali leży MK i LoTR: podróże.
Póki co skłaniam się do Lotra z prostej przyczyny. Kampania i mniej manualnej obsługi, a więcej gry.
Ale chciałem dopytać jak tonjest z trybem solo w MK. Sa scenariusze do tego? Z tego co pobieżnie przejrzałem w instrukcje do gry solo jest scenariusz wprowadzający i jakis jeszcze jeden. I to tyle?? Czy każdy scenariusz da się zagrać solo z jedną postacią?
Sorki jesli było, ale 132 strony... khmmm![]()
Tak naprawdę, to ten scenariusz będzie się diametralnie różnił w każdym zagraniu (ten sam pozostaje tylko cel, ale zmieniają się tereny, wychodzące karty, jednostki, przy czym grając solo prawdopodobnie spotęguje się wrażenie odmiennych partii ponieważ w grze będzie pojawiać się mniej kart ulepszeń/czarów/artefaktów/jednostek niż gdyby grało się na więcej osób). Pewnie jestem tu ewenementem, bo na kilkadziesiąt rozgrywek w MK nigdy jeszcze nie grałem solo, tylko zawsze gram kooperacyjnie, ale nie zauważyłem powtarzalności w scenariuszu.
No to musisz mieć na uwadze, że MK to gra w optymalizowanie swoich możliwości - przygody jest tutaj bardzo mało, ma ona momentami wręcz euro charakter, bo dostajemy do ręki zasoby i musimy je jak najlepiej wykorzystać, pomijając całkowicie aspekty klimatyczne itp.
Nie mogę wyszukać. Pokazałbyś?Damon22 pisze: ↑15 kwie 2020, 17:31 Polecam film na YouTube autorstwa kolegi z forum jak się nie mylę Voytaz'a, przedstawiający pełną rozgrywkę przy użyciu jakiegoś komputerowego symulatora. Wszystko ładnie widać i jest dobry komentarz. Można poczuć jakby się samemu grało, np. po poznaniu zasad, pauza i co bym tu zrobił.![]()
Chyba koledze chodziło o te filmiki https://www.youtube.com/watch?v=zk9mp-N ... 2cELu0lssvlazarro pisze: ↑15 kwie 2020, 18:30Nie mogę wyszukać. Pokazałbyś?Damon22 pisze: ↑15 kwie 2020, 17:31 Polecam film na YouTube autorstwa kolegi z forum jak się nie mylę Voytaz'a, przedstawiający pełną rozgrywkę przy użyciu jakiegoś komputerowego symulatora. Wszystko ładnie widać i jest dobry komentarz. Można poczuć jakby się samemu grało, np. po poznaniu zasad, pauza i co bym tu zrobił.![]()
Jeśli angielski to nie problem to zawsze będę polecał serie Ricky Royal o MK, za każdym razem po dłuższej przerwieRelo pisze: ↑15 kwie 2020, 19:14Chyba koledze chodziło o te filmiki https://www.youtube.com/watch?v=zk9mp-N ... 2cELu0lssvlazarro pisze: ↑15 kwie 2020, 18:30Nie mogę wyszukać. Pokazałbyś?Damon22 pisze: ↑15 kwie 2020, 17:31 Polecam film na YouTube autorstwa kolegi z forum jak się nie mylę Voytaz'a, przedstawiający pełną rozgrywkę przy użyciu jakiegoś komputerowego symulatora. Wszystko ładnie widać i jest dobry komentarz. Można poczuć jakby się samemu grało, np. po poznaniu zasad, pauza i co bym tu zrobił.![]()
Zgadza się!Relo pisze: ↑15 kwie 2020, 19:14 Chyba koledze chodziło o te filmiki https://www.youtube.com/watch?v=zk9mp-N ... 2cELu0lssv
Nie przestaje działać tylko się "trochę" wydłużaBrylantino pisze: ↑15 kwie 2020, 18:06 Dodatkowo jest to gra dla 1 - 2 (przy 3 czy 4 ona przestaje sensownie działać), o czym też warto pamiętać.
Ciężko wymienić plusy i minusy tej gry. Dla mnie wadą jest czas oczekiwania na swoją turę przy grze z ludźmi, ale jest sporo osób, które grają w MK w gronie 2+ i bardzo sobie to chwalą. Gdy zbiorą się doświadczeni maniacy to zapewne downtime jest znośny. Natomiast solo jest to absolutny top, o ile jesteś w stanie poświęcić na partię 2,5-3 godziny. I oczywiście jeśli lubisz planować, optymalizować zagrania, brać los w swoje ręce, a nie liczyć na pomyślny rzut kością. Wtedy jest to mega uczta dla mózgu. Gra jest dosyć trudna, ale wg mnie dopiero w momencie walki z kilkoma wrogami. Wtedy można się zablokować, co przy grze wieloosobowej może być problemem. Kolejnym minusem może być szczątkowa fabuła, ale akurat mi to zupełnie nie wadzi. Spokojnie akceptuję to, że Rada Pustki dała mi zadanie pokonania Volkara, albo podbój miast. Przygoda? Eksploracja terenu, podbijanie miejsc, pokonywanie wrogów, zdobywanie nagród, werbowanie jednostek... Dla mnie jest to przygoda, o której potrafię rozmyślać jeszcze długo po skończonej partii. Mage Knight jest grą optymalizacyjną, eurogrą która została bardzo umiejętnie wkomponowana w scenografię fantasy. Po 20 rozgrywkach ciągle się jej uczę i ciągle coś znajduję nowego.