Proszę,nie graj solo.Biernatt pisze: ↑23 cze 2024, 17:07 Cześć, grałem (czy raczej usiłowałem grać) partię solo Root'a Jaszczurzy Kultyści vs Mechaniczny Markiz (z roszerzenia Plemiona Rzeczne) i mam dwa pytania:
***EDIT***
poniższe pytanie chyba się rozwiązało > w innym video angielska wersja ma naklejkę na planszetce w tym miejscu zgodną z polskim tłumaczeniem ORAZ z aktualnymi zasadami w Laws of Root
1. W fazie dnia kultystów akcja Ofiara (za kartę ptasią) brzmi: "Rozmieść jednego wojownika na polu Akolitów". Kierując się logiką z innych akcji dnia, budowa i werbunek, gdzie słowo "rozmieść" używane jest w kontekście dodawania ogrodów/jaszczurów z zasobów/planszetki gracza, akolitów wrzucałem z moich zasobów jaszczurów. TYMCZASEM oglądając po rozgrywce wideo angielskojęzyczne z zasadami dla tych frakcji, zobaczyłem na planszetce w tym punkcie sformułowanie "from the map". ??? Czy tylko mi się wydaje, czy to zasadnicza różnica, i coś tu nie pykło w tłumaczeniu? (Księga praw 10.5.4 w trochę innej formie mówi to samo)
***EDIT KONIEC***
2. Czy Mechaniczny Markiz z Plemion Rzeczny został ulepszony/zastąpiony domyślnie przez wersję 2.0 z Trybów Leśnogrodu i lepiej nim nie grać? Objaśniam skąd pytanie: Mecha Markiz rozjechał mnie w 3 czy 4 turach szybko werbując po 2 koty na 2 rodzaje polan (potem też na trzeci typ) i w świcie kolejnych rund zgarniał 6, 10, 16 punktów za kontrolowane polany… ? Z drugiej strony ruchu nie mógł wykonać żadnego bo wszędzie stało po 3 lub mniej pomarańczowych łebków… ???![]()
Czy ktoś miał podobny zonk z tymi frakcjami?
To nie jest grą do grania solo.
1. Bierzesz z zasobów, video instrukcja była widocznie zła.
Dlaczego oglądasz angielskie tutoriale skoro na polskim YouTube masz wszystkie frakcje opisane i omówione przez Zaku Bordgames?
2. Tak, Markiz z mechanicznych trybów jest ciut lepszy niż ten z plemion rzecznych .
Ale to nadal nie warto z nim grać solo -lepiej już ułożyć chińczyka albo pasjansa.
Jeśli grasz z nim by się nauczyć gry dana frakcja to jaszczurki oraz kruki mają mega easy mode na niego.
To się nawet nie umywa do gry z totalnymi nobami,którzy jedynie w co grali to euro biznes. Nabędziesz tylko złych nawyków i będzie Ci to szkodziło potem.
Ps. Wziąłeś frakcje która nie walczy i jest słaba w kontroli polan na początku gry na bota który walczy i punktuje za kontrolę?