Root - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
kasztan4321k
Has thanked: 27 times
Been thanked: 111 times

Re: Root – Plemiona Rzeczne pytania o tłumaczenie Kultystow i mechanikęMechanicznego Markiza

Post autor: kasztan4321k »

Biernatt pisze: 23 cze 2024, 17:07 Cześć, grałem (czy raczej usiłowałem grać) partię solo Root'a Jaszczurzy Kultyści vs Mechaniczny Markiz (z roszerzenia Plemiona Rzeczne) i mam dwa pytania:

***EDIT***
poniższe pytanie chyba się rozwiązało > w innym video angielska wersja ma naklejkę na planszetce w tym miejscu zgodną z polskim tłumaczeniem ORAZ z aktualnymi zasadami w Laws of Root

1. W fazie dnia kultystów akcja Ofiara (za kartę ptasią) brzmi: "Rozmieść jednego wojownika na polu Akolitów". Kierując się logiką z innych akcji dnia, budowa i werbunek, gdzie słowo "rozmieść" używane jest w kontekście dodawania ogrodów/jaszczurów z zasobów/planszetki gracza, akolitów wrzucałem z moich zasobów jaszczurów. TYMCZASEM oglądając po rozgrywce wideo angielskojęzyczne z zasadami dla tych frakcji, zobaczyłem na planszetce w tym punkcie sformułowanie "from the map". ??? Czy tylko mi się wydaje, czy to zasadnicza różnica, i coś tu nie pykło w tłumaczeniu? (Księga praw 10.5.4 w trochę innej formie mówi to samo)

***EDIT KONIEC***

2. Czy Mechaniczny Markiz z Plemion Rzeczny został ulepszony/zastąpiony domyślnie przez wersję 2.0 z Trybów Leśnogrodu i lepiej nim nie grać? Objaśniam skąd pytanie: Mecha Markiz rozjechał mnie w 3 czy 4 turach szybko werbując po 2 koty na 2 rodzaje polan (potem też na trzeci typ) i w świcie kolejnych rund zgarniał 6, 10, 16 punktów za kontrolowane polany… ? Z drugiej strony ruchu nie mógł wykonać żadnego bo wszędzie stało po 3 lub mniej pomarańczowych łebków… ??? :D :D

Czy ktoś miał podobny zonk z tymi frakcjami?
Proszę,nie graj solo.
To nie jest grą do grania solo.

1. Bierzesz z zasobów, video instrukcja była widocznie zła.
Dlaczego oglądasz angielskie tutoriale skoro na polskim YouTube masz wszystkie frakcje opisane i omówione przez Zaku Bordgames?

2. Tak, Markiz z mechanicznych trybów jest ciut lepszy niż ten z plemion rzecznych .
Ale to nadal nie warto z nim grać solo -lepiej już ułożyć chińczyka albo pasjansa.
Jeśli grasz z nim by się nauczyć gry dana frakcja to jaszczurki oraz kruki mają mega easy mode na niego.
To się nawet nie umywa do gry z totalnymi nobami,którzy jedynie w co grali to euro biznes. Nabędziesz tylko złych nawyków i będzie Ci to szkodziło potem.

Ps. Wziąłeś frakcje która nie walczy i jest słaba w kontroli polan na początku gry na bota który walczy i punktuje za kontrolę? :D po co ?
Biernatt

Re: Root - pytania i wątpliwości

Post autor: Biernatt »

Dzięki za odpowiedź i rady :)))

Przyjmijmy, że był to eksperyment mający p.w. na celu rozkminienie elementów gry na żywo w aktualnie dostępnym składzie ;)

PS Eurobiznes pamiętam, ale przysięgam, że nie był ostatnio graną planszówką :D :D
8rown
Has thanked: 16 times
Been thanked: 8 times

Post autor: 8rown »

W Księdze Praw Sojusz Leśnych Stworzeń punktuje za Sympatyków przy przegrupowaniu. Mimo że tego nie napisali, w świcie również, tak?
kasztan4321k

8rown pisze: 09 wrz 2024, 23:08 W Księdze Praw Sojusz Leśnych Stworzeń punktuje za Sympatyków przy przegrupowaniu. Mimo że tego nie napisali, w świcie również, tak?
Zastanawia mnie jak w świcie chcesz zrobić przegrupowanie skoro to akcja wieczoru jest :D

(za wydawanie kart stronników by postawić żeton sympatyka dostaniesz punkty ;) )
8rown

Czy w Waszych Maruderach też są po dwie kości dla szczurów? Po co? Zapasowa?
Awatar użytkownika
Atamán
Has thanked: 634 times
Been thanked: 296 times

Post autor: Atamán »

8rown pisze: 15 wrz 2024, 08:47 Czy w Waszych Maruderach też są po dwie kości dla szczurów? Po co? Zapasowa?
Dla szczurów jest jedna, czarna.

Może masz na myśli zieloną kość? Zielona jest dla zaciężnych (Wiosenne Powstanie).
suburbius

Post autor: suburbius »

Może coś przeoczyłem, ale czy można grać na dwie dominacje?
Awatar użytkownika
Atamán
Has thanked: 634 times
Been thanked: 296 times

Post autor: Atamán »

suburbius pisze: 21 paź 2024, 08:00 Może coś przeoczyłem, ale czy można grać na dwie dominacje?
Nie można.

Aby zagrać kartę dominacji trzeba mieć min 10 pkt. Po zagraniu karty dominacji zdejmujesz swój znacznik punktacji z toru, więc nie masz już żadnych punktów.
8rown

Jestem włóczęgą. Zadaje trzy obrażenia mojemu sojusznikowi w walce sprowokowanej przeze mnie w mojej turze. Usuwam trzech wojowników i punktuję dwa punkty, tak?
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 125 times
Been thanked: 78 times

Post autor: Zerthin »

8rown pisze: 16 lis 2024, 09:11 Jestem włóczęgą. Zadaje trzy obrażenia mojemu sojusznikowi w walce sprowokowanej przeze mnie w mojej turze. Usuwam trzech wojowników i punktuję dwa punkty, tak?
Tak.
Księga Praw 9.2.9.IIIa (np na stronie portalu, w materiałach dodatkowych do dodatku Maruderzy)
Sugerowana jest też tzw zasada Despot Infamy czyli nieważne ile zabijesz - zostajesz maks 1 punkt
Ostatnio zmieniony 16 lis 2024, 10:48 przez Zerthin, łącznie zmieniany 1 raz.
8rown

Zerthin pisze: 16 lis 2024, 10:43
8rown pisze: 16 lis 2024, 09:11 Jestem włóczęgą. Zadaje trzy obrażenia mojemu sojusznikowi w walce sprowokowanej przeze mnie w mojej turze. Usuwam trzech wojowników i punktuję dwa punkty, tak?
Tak.
Law of Root 9.2.9.IIIa
Sugerowana jest też tzw zasada Despot Infamy czyli nieważne ile zabijesz - zostajesz maks 1 punkt
Ale ta zasada jest nieoficjalna?
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 125 times
Been thanked: 78 times

Post autor: Zerthin »

8rown pisze: 16 lis 2024, 10:47
Zerthin pisze: 16 lis 2024, 10:43
Tak.
Law of Root 9.2.9.IIIa
Ale ta zasada jest nieoficjalna?
Ta zasada nie będzie oficjalna, bo Leder Games nie chce agresywnie zmieniać zasad gry. Jest jednak powszechnie uznawana - szczególnie na scenie turniejowej.
Dałbym sobie rękę uciąć, że była wspomniania w instrukcji ale chyba nie miałbym wtedy ręki
Diffamo

Post autor: Diffamo »

Ja mam pytanie natury podstawowej.

2.8 Kontrola
Polana znajduje się pod kontrolą tego gracza, który posiada
na tej polanie najwięcej wojowników i budynków. (Żetony i pionki
nie są brane pod uwagę przy ustalaniu kontroli). W przypadku
posiadania takiej samej liczby budynków i wojowników przez
kilku graczy na jednej polanie, żaden z nich jej nie kontroluje.

Czy fragment "najwięcej wojowników i budynków" należy traktować: "najwięcej wojowników i/lub budynków"?. Tzn czy jak mamy same budynki bez wojowników (także wrogich) to czy też kontrolujemy dane pole?
kasztan4321k

Diffamo pisze: 29 gru 2024, 22:18 Ja mam pytanie natury podstawowej.

2.8 Kontrola
Polana znajduje się pod kontrolą tego gracza, który posiada
na tej polanie najwięcej wojowników i budynków. (Żetony i pionki
nie są brane pod uwagę przy ustalaniu kontroli). W przypadku
posiadania takiej samej liczby budynków i wojowników przez
kilku graczy na jednej polanie, żaden z nich jej nie kontroluje.

Czy fragment "najwięcej wojowników i budynków" należy traktować: "najwięcej wojowników i/lub budynków"?. Tzn czy jak mamy same budynki bez wojowników (także wrogich) to czy też kontrolujemy dane pole?
"i" to "i" mój przyjacielu 😊oznacza to że budynek liczy się do kontroli nawet bez wojowników :)
Fearevil
Has thanked: 2 times

Post autor: Fearevil »

Drodzy Państwo!
Po około 5 latach chciałbym aktywnie wrócić do grania w ROOT, jednak zastanawiałem się nad tym by swój egzemplarz z pierwszego druku wymienić na taki z druku najświeższego, bo z tego co pamiętam na planszetkach Włóczęgi i Kultystów były błędy (u Włóczęgi zamieniona kolejność zużywania herbat, a u Kultystów coś z podliczaniem punktów w fazie wieczoru bodajże). Ma ktoś może grę w wersji najświeższej?:) Chciałbym zerknąć na powyższe plansze. Ewentualnie jeśli ktoś mocno jest zagłębiony w temat tej gry, to proszę napisać czy błędy w zasadach (instrukcja) w kolejnych drukach były poprawiane.
HorribleNick
Has thanked: 75 times
Been thanked: 42 times

Post autor: HorribleNick »

Fearevil pisze: 31 gru 2024, 11:40 Drodzy Państwo!
Po około 5 latach chciałbym aktywnie wrócić do grania w ROOT, jednak zastanawiałem się nad tym by swój egzemplarz z pierwszego druku wymienić na taki z druku najświeższego, bo z tego co pamiętam na planszetkach Włóczęgi i Kultystów były błędy (u Włóczęgi zamieniona kolejność zużywania herbat, a u Kultystów coś z podliczaniem punktów w fazie wieczoru bodajże). Ma ktoś może grę w wersji najświeższej?:) Chciałbym zerknąć na powyższe plansze. Ewentualnie jeśli ktoś mocno jest zagłębiony w temat tej gry, to proszę napisać czy błędy w zasadach (instrukcja) w kolejnych drukach były poprawiane.
Jest coś takiego jak Upgrade kit aktualizujący 1szy druk do bodajże 3ciego (ktory juz jest aktualny). Też taki kupowałem lata temu od Mepla. https://ledergames.com/collections/root ... pgrade-kit
Jest też dostepny jako bezpłatny PDF.
Jesli chodzi o zasady to pewnie jakies roznice są, bo księga zasad jest na nowo wydawana w każdym dodatku, uwzględniając nowe frakcje i zapewne jakies drobne uscislenia. Pelna errata tez jest na stronie Lederow.

Chyba, że mowa o polskiej edycji, to nie mam pojecia.
Fearevil

HorribleNick pisze: 02 sty 2025, 15:56
Jest coś takiego jak Upgrade kit aktualizujący 1szy druk do bodajże 3ciego (ktory juz jest aktualny). Też taki kupowałem lata temu od Mepla. https://ledergames.com/collections/root ... pgrade-kit
Jest też dostepny jako bezpłatny PDF.
Jesli chodzi o zasady to pewnie jakies roznice są, bo księga zasad jest na nowo wydawana w każdym dodatku, uwzględniając nowe frakcje i zapewne jakies drobne uscislenia. Pelna errata tez jest na stronie Lederow.

Chyba, że mowa o polskiej edycji, to nie mam pojecia.
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Przepraszam za brak podkreślenia, że w moim przypadku chodzi o grę w języku polskim. Jednak to co znalazło się w Twojej odpowiedzi, uświadomiło mnie, że ja nie posiadam takich błędów na planszetkach jak te, które można naprawić kitem z linka, którego podesłałeś.
W moim przypadku chodzi tylko o drobnostki, które do dzisiaj nie zostały pewnie poprawione. W związku z tym raczej nie ma co wydawać kasy na najświeższy druk, bo to i tak nic nie da :)
suburbius

Post autor: suburbius »

Teraz mnie tak tknęło: Sojusz Leśnych Stworzeń, jak traktuje ptasie karty w talii stronników? Może zrobić rewoltę z dwóch ptasich łapek?
Fearevil

Jednak znalazłem zdjęcie planszetki kultystów z poprawionym opisem rytuału punktacji. Ciekawe w takim razie czy czasami i planszetki Włóczęgów nie zostały również poprawione. Może ktoś podesłać zdjęcie lub skan planszy Włóczęgi z gry kupionej maksymalnie 2 lata wstecz? Mam na myśli wersję polską.
ODPOWIEDZ