Summoner Wars (Colby Dauch)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Kasper
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Summoner Wars

Post autor: Kasper »

Myślę, że bez względu na to czy talia jest z podstawek, czy też doszła później i trzeba się nauczyć bardziej wyrafinowanych taktyk ... talię trzeba "czuć". Do tej pory zapoznałem się z ośmioma frakcjami, przy jednych nawet nie grając a tylko oglądając karty wiedziałem co mógłbym zrobić jak połączyć pewne zdolności czy wydarzenia w efektywny sposób, przy innych nie pomogły rozgrywki. Jeśli ktoś nie "czuje" danej frakcji to pewnie z czasem nauczy się nią grać ale albo nie będzie wykorzystywał w pełni jej możliwości albo grając taką talią będzie się "męczył". Swoją drogą sporo osób nie docenia talii podstawowych (no może poza krasnoludami) wybierając te bardziej zaawansowane, a ja ostatnio na Gramy miałem okazję pooglądać co potrafią odpowiednio prowadzone Elfy Feniksa czy też moim zdaniem niedoceniane Gobliny... :D
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 686 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

JimmyPL pisze:Dobra Pan_Satyros czekam na recenzje na blogu Plugastwa i Najemnikow bo dwójkę z zestawu tych dwoch + Plaszcza trzeba wybrac :lol:

A póki co z dodatków upadłe królestwo już jest no i póki co brak zwycięstwa tą talią niezależnie kto nią grał... ale ja widzę duży potencjal poprostu po starterach trzeba się przestawić na bardziej wyrafinowane taktyki :wink:
Recka będzie niebawem, czekam na informacje co do PL nazw kart, bo sam od dawna posiadam wydania angielskie ;)
Artykuł będzie wyglądał podobnie do ostatniego.

Czy warto kupić? Moim zdaniem, jak najbardziej -m Plugastwo uwielbiam zarówno od strony tematu jak i mechaniki mutowania, Najemnicy to taka banda obwoźnych magów, również fajni, ale gdybym musiał wybierać zdecydowałbym się na 1 opcję.

btw. powoli zbieram się do pełnej wymiany na PL wydanie - teraz tylko szukać kupca na angielskie w "dyskontowych" cenach ;p
Awatar użytkownika
JimmyPL
Has thanked: 63 times
Been thanked: 60 times

Post autor: JimmyPL »

pan_satyros pisze:
JimmyPL pisze:Dobra Pan_Satyros czekam na recenzje na blogu Plugastwa i Najemnikow bo dwójkę z zestawu tych dwoch + Plaszcza trzeba wybrac :lol:

A póki co z dodatków upadłe królestwo już jest no i póki co brak zwycięstwa tą talią niezależnie kto nią grał... ale ja widzę duży potencjal poprostu po starterach trzeba się przestawić na bardziej wyrafinowane taktyki :wink:
Recka będzie niebawem, czekam na informacje co do PL nazw kart, bo sam od dawna posiadam wydania angielskie ;)
Artykuł będzie wyglądał podobnie do ostatniego.

Czy warto kupić? Moim zdaniem, jak najbardziej -m Plugastwo uwielbiam zarówno od strony tematu jak i mechaniki mutowania, Najemnicy to taka banda obwoźnych magów, również fajni, ale gdybym musiał wybierać zdecydowałbym się na 1 opcję.

btw. powoli zbieram się do pełnej wymiany na PL wydanie - teraz tylko szukać kupca na angielskie w "dyskontowych" cenach ;p

Dzięki za odpowiedź. Prawdopodobnie więc skuszę się na Płasze i Plugastwo ale poczekam jescze na Twoją reckę. Póki co jestem zadowolony z moich wyborów bazowanych na poprzednich recenzjach.

Sama gra niesamowita, wciąga strzasznie i jak się chwyci bakcyla to co chwila chce się grać i poszerzać dostępne frakcje. Prosto a jak grywalnie :!:
Awatar użytkownika
Christoforos
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Christoforos »

Recenzja Małżeńska "Summoner Wars", czyli dwie, a nawet cztery oceny w jednej recenzji. Moja Małżonka zdecydowanie surowiej oceniła grę niż ja, ale ciągle ze mną gra więc nie jest źle :)
http://www.boardtime.pl/2013/11/summone ... trzem.html
Awatar użytkownika
FactoryOfIdeas

Post autor: FactoryOfIdeas »

JimmyPL pisze:
Sama gra niesamowita, wciąga strzasznie i jak się chwyci bakcyla to co chwila chce się grać i poszerzać dostępne frakcje. Prosto a jak grywalnie :!:
Dzięki! Bakcyla chwyta coraz więcej ludzi, także całkiem możliwe, że dzięki nim (Wam) kolejne produkty z serii pojawią się nieco wcześniej niż planowaliśmy :-)
Summoner Wars:
Esensja.pl - 100% Świat Gier Planszowych #25 - 10/10
ZnadPlanszy - 10/10 Board Times - 5/5
Games Fanatic - 8/10 Polter - 8/10
....
TTR_1983
Has thanked: 2 times
Been thanked: 99 times
Kontakt:

Post autor: TTR_1983 »

Świetna wiadomość!
Dziwne, że żadne wydawnictwo wcześniej się nie zdecydowało gry wydać. W sumie nowe na rynku wydawnictwo zaryzykowało i myślę, że nie żałuje:) Tak trzymać !
Awatar użytkownika
FactoryOfIdeas

Szczerze mówiąc - to wydawnictwo powstało przede wszystkim z myślą o wydaniu SW, także nie ma mowy o żadnym żałowaniu - sami jesteśmy wielkimi fanami :-)
Summoner Wars:
....
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

Obrazek
http://pelnapara.znadplanszy.pl/2013/11 ... jny-cz-ii/

Zapraszam do lektury recenzji talii Plugastwa i Najemników
Awatar użytkownika
Karh
Has thanked: 14 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Karh »

Pytanie do wydawnictwa:

Kiedy możemy spodziewać się obiecanego, spolszczonego FAQ?
I was born too late
And I'll never be like you
Awatar użytkownika
FactoryOfIdeas

Sorry za opoznienie ale przycisnely nas troche inne projekty :-/ zrobie wszystko zeby pojawil sie w srode. W razie jakichs naglych pytan czy watpliwosci - poprosze o PW

pozdrawiam
tomek
Summoner Wars:
....
Awatar użytkownika
iapetus
Kontakt:

Post autor: iapetus »

Wszystko ładnie pięknie, gra świetna, polska edycja z dużą ilością dodatków i przystępnym cyklem wydawniczym - same plusy. Ale ortograf w nazwie zdolności karty? Teraz każdemu, komu pokażę Plugastwo będę chyba wmawiał, że to taka klimatyczna mutacja ortografii;) A może mam trefną partię? Obsługa stoiska na Falkonie chwaliła się, że to jeszcze pachnie drukiem :)
TTR_1983
Has thanked: 2 times
Been thanked: 99 times
Kontakt:

Post autor: TTR_1983 »

iapetus pisze:Wszystko ładnie pięknie, gra świetna, polska edycja z dużą ilością dodatków i przystępnym cyklem wydawniczym - same plusy. Ale ortograf w nazwie zdolności karty? Teraz każdemu, komu pokażę Plugastwo będę chyba wmawiał, że to taka klimatyczna mutacja ortografii;) A może mam trefną partię? Obsługa stoiska na Falkonie chwaliła się, że to jeszcze pachnie drukiem :)
dobrze jest. http://sjp.pl/plugastwo
Awatar użytkownika
iapetus
Kontakt:

Oj, nie o to chodziło. Weźmij zasię do rąk swych talię a przejrzyj :) Tak jak napisałem - błąd jest w jednej ze zdolności specjalnych kart.
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 397 times
Been thanked: 936 times

Post autor: BartP »

"Wiem, ale nie powiem hihi."
Awatar użytkownika
Karit
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post autor: Karit »

iapetus pisze:Oj, nie o to chodziło. Weźmij zasię do rąk swych talię a przejrzyj :) Tak jak napisałem - błąd jest w jednej ze zdolności specjalnych kart.
Pewne dziwne, całkowicie przeze mnie niezrozumiałe, zachowanie na forum generujące nie potrzebne posty...

Jeśli rzeczywiście jest jakiś ortograficzny błąd na karcie, to możesz go zacytować, podzielić się informacją, nie wszyscy w końcu mają ten dodatek.

Co jest celem twojego "wiem, ale nie powiem"? Chcesz się pochwalić że coś wiesz a inni nie? Nie rozumiem...
Subiektywnie mówiąc - moje opinie o grach są w 100% obiektywne

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
FactoryOfIdeas

To ja może powiem, co jest nie tak.

Niestety - nie mam pojęcia jakim cudem, po milionowym przeglądaniu każdej z kart - w talii Plugastwa pojawiło się kilka błędów, w tym jeden ortograficzny. Jest to dla nas o tyle przykre, że wśród ponad 800 przetłumaczonych kart - akurat w tej talii przytrafiła się większość z 7 istniejących w całej serii chochlików drukarskich (czy jakkolwiek to nazwać :( )

W powyższym poście chodzi o żenujący błąd ortograficzny "rządza krwi" (zamiast ŻĄDZA!), który powinien zostać wyeliminowany na poziomie podstawówki i pewnie w 9 na 10 przypadków byśmy go wyłowili, a tu akurat stało się inaczej, za co pozostaje mi - jako głównemu tłumaczowi - posypać głowę popiołem i przeprosić. Naprawdę nei wiem jak przeszedł on przez wszystkie fazy korekty...

Innym znaczącym błędem w tej talii jest opis zdolności Demagoga, w której zniknęło wyrażenie "LUB Cmentarzysko" (zdolność powinna brzmieć: "(...) przeszukaj swój Stos Doboru LUB Cmentarzysko (...)") - również nie wiemy jakim cudem się to stało - istny fatum :-( Są jeszcze dwa mniejsze błędy, które pozostawiają nieco zbyt wiele pola do interpretacji, ale nie są tak poważne. Odpowiednie korekty do tej i kilku innych kart pojawią się w FAQu i erracie.

W najbliższym czasie na naszej stronie pojawią się poprawione pliki wszystkich kart do ściągnięcia. W tym momencie niewiele więcej możemy niestety zrobić. Będziemy badać możliwości podczas najbliższego dodruku.

Pozostaje mi przeprosić wszystkich za powyższe błędy - które mimo iż stanowią niewielki odsetek całości tłumaczenia - to jednak mnie osobiście nie dają spać po nocach, bo włożyliśmy bardzo wiele pracy w przygotowanie tego tłumaczenia i każdy taki błąd sporo nerwów nas kosztuje. Pozostaje jedynie obiecać, że zrobimy wszystko, żeby podobne "kwiatki" nie powtarzały się w przyszłości i mieć nadzieję, że nie zniechęci Was to do dalszego cieszenia się grą w Summoner Wars..

Pozdrawiam
Zawstydzony
Tomek Gałkowski
Summoner Wars:
....
Awatar użytkownika
iapetus
Kontakt:

Wielu nawet nie zauważyłoby błędu - dlatego nie pisałem o co konkretnie chodzi. Po co kłuć w oczy? Jak ludzie darli szaty o jakieś trudne do zidentyfikowania błędy na planszy do Twilight Struggle od Barda, to ja sobie grałem w najlepsze nawet nie wiedząc o co chodzi. Rozumiesz - "co się zobaczyło, to się nie odzobaczy". Tomku, wydaje mi się że wszystko jest do wybaczenia. Mam nadzieję, że nie popadniesz w depresję i nie porzucisz prowadzenia serii! Naprawdę, zróbcie z tego chwyt marketingowy - po prostu teksty w Plugastwie między korektą a drukiem się zmutowały ;)
Awatar użytkownika
Maciek Mazgaj

Post autor: Maciek Mazgaj »

Mam pytanie odnośnie planowanego w wersji PL Master Seta.
Czy w ogóle istnieje opcja żeby frakcje z Mastera pojawiły się do kupienie osobno ? Czy to jest w jakiś sposób możliwe ?
Dzięki.
POZD
Awatar użytkownika
FactoryOfIdeas

Nie ma takiej opcji. Osobno pojawią się Drugie Talie do frakcji z Master Seta, ale termin ich wydania jest raczej odległy i w tym momencie bliżej nieznany.
Summoner Wars:
....
Awatar użytkownika
Maciek Mazgaj

Post autor: Maciek Mazgaj »

FactoryOfIdeas pisze:Nie ma takiej opcji. Osobno pojawią się Drugie Talie do frakcji z Master Seta, ale termin ich wydania jest raczej odległy i w tym momencie bliżej nieznany.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Diaboliq

Post autor: Diaboliq »

Nie wiem czy gdzieś już to pytanie padło(lub odpowiedź). Będziecie na gliwickim Pionku?
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

Diaboliq pisze:Nie wiem czy gdzieś już to pytanie padło(lub odpowiedź). Będziecie na gliwickim Pionku?
Pytałem - niestety nie.
Awatar użytkownika
maciejo
Has thanked: 129 times
Been thanked: 132 times

Post autor: maciejo »

można prosić linka do instrukcji - jeśli istnieje - na stronie cube niestety nie znalazłem :(
Planszówkowym skrytożercom mówię stanowcze NIE !!!
Awatar użytkownika
Krwawisz
Been thanked: 22 times

Post autor: Krwawisz »

Bowman
Been thanked: 1 time

Post autor: Bowman »

Mam pytanie odnośnie drugich talii frakcji. Na Gdańskim Gramy w nieoficjalnych rozmowach padł termin grudzień. Czy to prawda? Jeśli tak to czy będzie je można nabyć przed 24 grudnia :D ?
ODPOWIEDZ