Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 530 times
Been thanked: 1242 times

Re: Recenzenci gier których oglądamy/czytamy

Post autor: detrytusek »

A ja już drugą część odpuściłem tak mnie irytował jeden z Panów (nie, nie mówię o Gambicie :)) , który nie ogarnia nawet w co gra.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
anitroche
Has thanked: 898 times
Been thanked: 897 times
Kontakt:

Post autor: anitroche »

arturmarek pisze: 13 lip 2022, 09:08 Podoba mi się jak Trójmiejska ekipa się ostatnio zgrała.

Recenzje Kaczmara z Pandą: jakby trochę usystematyzowali materiały to by był ideał. Szczególnie Kaczmar wprowadza chaos. Recenzja Imperium w trójkę była natomiast super, angażujcie koleżankę jak najczęściej.
Dzięki za miłe słowo, nagrywało się z chłopakami bardzo fajnie, chociaż wzieli mnie z zaskoczenia, bo umówiliśmy się tylko na rozgrywkę, a tu się okazuje, że też nagrywali i mnie wciągnęli bez żadnego przygotowania :D. W przyszłości nie wiem, czy jeszcze uda mi się tak zgrać terminy i ograne gry, żeby coś razem nagrać, bo w Gdańsku bywam tak co dwa, trzy miesiące tylko niestety, ale jak jeszcze kiedyś by się zgrało wszystko w czasie, to chętnie się wbiję do jakiejś ich recenzji :)
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 303 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

detrytusek pisze: 13 lip 2022, 14:11 A ja już drugą część odpuściłem tak mnie irytował jeden z Panów (nie, nie mówię o Gambicie :)) , który nie ogarnia nawet w co gra.
W sumie jak ich zaczynałem słuchać to też mi trochę "zgrzytali", ale trzeba chłopakom oddać, że mają ciekawe materiały. Oczywiście Marek jest przybyszem z odległej planety, ale jak się już to zaakceptuje to jest dobrze :)

Widziałem chłopaków z KPiB po raz pierwszy w tym Gambitowym materiale i zdziwiłem się, że Marek jest młodszym bratem Trzewiczka, wreszcie rozumiem te docinki... ;)
Bohr
Has thanked: 42 times
Been thanked: 48 times

Post autor: Bohr »

detrytusek pisze: 13 lip 2022, 14:11 A ja już drugą część odpuściłem tak mnie irytował jeden z Panów (nie, nie mówię o Gambicie :)) , który nie ogarnia nawet w co gra.
A mi się podobała całą czwórka, z zastrzeżeniem że, właśnie czasem żarty Gambita mogły wyglądać na lekko niegrzeczne:) (chłopaki się znają więc żartom w ich gronie można więcej wybaczyć).
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 562 times
Been thanked: 2170 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Bohr pisze: 14 lip 2022, 08:13
A mi się podobała całą czwórka, z zastrzeżeniem że, właśnie czasem żarty Gambita mogły wyglądać na lekko niegrzeczne:) (chłopaki się znają więc żartom w ich gronie można więcej wybaczyć).
Miałem zielone światło od chłopaków.
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 528 times
Been thanked: 487 times

Post autor: Shodan »

Od razu zastrzegę, że bardzo lubię występy Gambita solo, subskrybuję kanał, w kilku przypadkach jego opinie miały wpływ na moje decyzje zakupowe, itd., to jednak ta topka z chłopakami z KPiB dla mnie nie bardzo. Zdecydowanie przeciągnięta, a Gambit jest jej najsłabszym ogniwem: momentami popada w quasi mentorski ton, sadzi straszne suchary. Drugą część zacząłem już przewijać, żeby tylko zobaczyć jakie tytuły wpadły na listę. Jako samotny wilk ma swój styl i rytm i lubię go posłuchać, tak w grupie już niekoniecznie. Zapewne się z chłopakami lubicie, ale dla mnie zabrakło tej ekranowej chemii. Dla mnie lekki zakalec.
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 312 times

Post autor: Darkstorm »

Gambit pisze: 14 lip 2022, 09:14

Miałem zielone światło od chłopaków.
Ale zgodzili się przed wypuszczeniem z piwnicy czy po? :wink:
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 339 times
Been thanked: 570 times

Post autor: tomp »

Shodan pisze: 14 lip 2022, 09:43 Od razu zastrzegę, że bardzo lubię występy Gambita solo, subskrybuję kanał, w kilku przypadkach jego opinie miały wpływ na moje decyzje zakupowe, itd., to jednak ta topka z chłopakami z KPiB dla mnie nie bardzo. Zdecydowanie przeciągnięta, a Gambit jest jej najsłabszym ogniwem: momentami popada w quasi mentorski ton, sadzi straszne suchary. Drugą część zacząłem już przewijać, żeby tylko zobaczyć jakie tytuły wpadły na listę. Jako samotny wilk ma swój styl i rytm i lubię go posłuchać, tak w grupie już niekoniecznie. Zapewne się z chłopakami lubicie, ale dla mnie zabrakło tej ekranowej chemii. Dla mnie lekki zakalec.
:wink:

Mi się podoba atmosfera, szczególnie ten mentorski ton. Nikt nie wchodzi w słowo Tomkowi albo gdy zaczyna się śmiać, reszta przyłącza się do aktywności.
Chyba cała czwórka posiada odpowiednie cechy do pracy w korporacjach :P
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Shodan

tomp pisze: 14 lip 2022, 10:16
Mi się podoba atmosfera, szczególnie ten mentorski ton. Nikt nie wchodzi w słowo Tomkowi albo gdy zaczyna się śmiać, reszta przyłącza się do aktywności.
Chyba cała czwórka posiada odpowiednie cechy do pracy w korporacjach :P
Może taki był scenariusz, ale do mnie nie trafiło :-)
Szczególnie popracowałbym nad zestawem rzucanych grepsów ;-)
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

Darkstorm pisze: 14 lip 2022, 10:05
Gambit pisze: 14 lip 2022, 09:14 Miałem zielone światło od chłopaków.
Zapytałem, kiedy mieli wybierać czy zamknąć ich w suchej, czy podmokłej piwnicy :) Oczywiście bez nacisków, że piwnica zależy od odpowiedzi na to pytanie :D
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 339 times
Been thanked: 570 times

Post autor: tomp »

Gambit pisze: 14 lip 2022, 13:45
Darkstorm pisze: 14 lip 2022, 10:05
Gambit pisze: 14 lip 2022, 09:14 Miałem zielone światło od chłopaków.
Zapytałem, kiedy mieli wybierać czy zamknąć ich w suchej, czy podmokłej piwnicy :) Oczywiście bez nacisków, że piwnica zależy od odpowiedzi na to pytanie :D
Ale czemu od razu odpowiedzialność zbiorowa ?
Jak rozumiem, sucha piwnica to nagroda ? Tam trzymasz część kolekcji gier ?
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
konradstpn
Has thanked: 213 times
Been thanked: 332 times

Post autor: konradstpn »

A mnie podoba się to połączenie 500 + z 14 emeryturą. Co prawda ludzie z różnych światów, ale są iskry i emocje. Ileż razy można słuchać o tych samych grach w topkach Kaczmar&Panda
Gram, więc jestem.
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

konradstpn pisze: 14 lip 2022, 14:19 A mnie podoba się to połączenie 500 + z 14 emeryturą. Co prawda ludzie z różnych światów, ale są iskry i emocje. Ileż razy można słuchać o tych samych grach w topkach Kaczmar&Panda
Czy w tym porównaniu jestem czternastą emeryturą?
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 530 times
Been thanked: 1242 times

Post autor: detrytusek »

Uwaga z odpowiedzą bo pytanie jest podchwytliwe!
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
konradstpn
Has thanked: 213 times
Been thanked: 332 times

Post autor: konradstpn »

Gambit pisze: 14 lip 2022, 14:31
konradstpn pisze: 14 lip 2022, 14:19 A mnie podoba się to połączenie 500 + z 14 emeryturą. Co prawda ludzie z różnych światów, ale są iskry i emocje. Ileż razy można słuchać o tych samych grach w topkach Kaczmar&Panda
Czy w tym porównaniu jestem czternastą emeryturą?
Przekleństwo skojarzeń :D Głęboko wierzę, że gdybyś tylko chciał mógłbyś jeszcze sporo namieszać w demografii naszego kraju
Gram, więc jestem.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1340 times
Been thanked: 2052 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Shodan pisze: 14 lip 2022, 09:43 Zdecydowanie przeciągnięta, a Gambit jest jej najsłabszym ogniwem: momentami popada w quasi mentorski ton, sadzi straszne suchary.
Nie odczułem tego. Wręcz przeciwnie, chłopaki a było ich 3 próbowali zdominować Tomka ale on niczym samiec Alfa pokazał gdzie jest ich miejsce w szeregu i miał rację. Słuchało się wszystkiego bardzo dobrze, fajna różnorodność charakterów i nie miałbym nic przeciwko gdyby to była TOP 50 każdego z nich...taka seria mogła by się dla mnie ciągnąć i 3miesiace a co. :mrgreen:
Pomijam już fakt że chłopaki przynajmniej znają część ogrywanych przez Gambiciora gier i mogą coś powiedzieć od siebie, co było dosyć żenujące w przypadku topki Argo i Tomka gdzie słowo "niegrałem" padało dosyć często.
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 186 times
Been thanked: 668 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

arturmarek pisze: 13 lip 2022, 13:45

Skumałem z tego materiału, że koleżanka Ania prowadzi swój kanał. Ja sam nie grywam solo, więc raczej odpuszczę. W ogóle nie wiem czemu Ania przypomina mi koleżankę rudego z BoardGameCo. Też bardzo lubię jak się u niego pojawia i też nie pamiętam jej imienia.

A wracając do TOP50/25 Gambita i spółki, to mi bardzo smutno, że nie udało się wciągnąć czwartego pionka czy tam bastiona, Piotrka. To zdecydowanie mój ulubiony członek załogi KPiB, głównie dlatego, że mam podobne opinie do niego.
A Ania też u nas była, chociaż siedziała cichutko podczas nagrania. W ogóle przypomniałem sobie, że Anię poznaliśmy na Gramy, kilka lat temu i tłumaczyliśmy jej Brzdęka. Skubana wpadła do strefy jako pierwsza o 8 rano i z ekscytacją pytała się, czy jeszcze jest wolny egzemplarz :D

Niestety, Piotrek chce zachować pewną anonimowość z różnych przyczyn (chociaż my stawiamy na czerwoną notę Interpolu :D), ale tak to jest też mój ulubiony prowadzący w KPiB ;)
Spoiler:
Najgorzej, że już się tam zaczęliśmy urządzać :lol:
A tak serio to nic nie ustalaliśmy przed nagraniem. Doszliśmy do wniosku, że albo będzie chemia i od razu kliknie, albo nie i wyjdzie najgorsza topka w historii. Jak widać, zdania są podzielone :D
Jeżeli mowa o mnie, to na swoją obronę mogę tylko dodać, że ostatnio mało sypiam (córka trochę wywróciła moje życie :) ) i nie jestem w szczytowej formie. Marna to wymówka, tym niemniej jeśli to moja wina, to przepraszam za zepsuty odbiór materiału.
Spoiler:
Według mnie Tomek jest najmocniejszym elementem całej Topki. Nie śmiemy się w ogóle do niego porównywać. Lata pracy nad warsztatem i ogranie wychodzi i na jego tle na pewno wychodzimy blado, ale nadrabiamy dobrą miną ☺️.

Bardzo dziękujemy Tomkowi za możliwość pogadania o grach, a Wam za ciepłe przyjęcie i konstruktywną krytykę :).

~Przemek
xydorux
Has thanked: 17 times
Been thanked: 48 times

Post autor: xydorux »

Dla mnie jak na razie bardzo fajne odcinki i dobrze się ogląda. Nie jest to tylko suche odczytywanie kolejnych pozycji na liście, ale można posłuchać opinii kilku osób i dowiedzieć się o grach, które nie są specjalnie popularne. Dodatkowo dla mnie jest fajna chemia w ekipie i doceniam, że chłopaki z Bastionów wyszli poza swoją strefę komfortu bo dla mnie wypadają oni bardzo dobrze i naturalnie :)
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 1300 times

Post autor: Bruno »

VivoBrezo pisze: 16 lip 2022, 11:47 Według mnie Tomek jest najmocniejszym elementem całej Topki. Nie śmiemy się w ogóle do niego porównywać. Lata pracy nad warsztatem i ogranie wychodzi i na jego tle na pewno wychodzimy blado, ale nadrabiamy dobrą miną ☺️.
Zaraz, zaraz! A jak właściwie nazywa się kanał tego gościa, który dołączył do prezentacji Waszej topki :?:
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
anitroche
Kontakt:

VivoBrezo pisze: 16 lip 2022, 11:47
A Ania też u nas była, chociaż siedziała cichutko podczas nagrania. W ogóle przypomniałem sobie, że Anię poznaliśmy na Gramy, kilka lat temu i tłumaczyliśmy jej Brzdęka. Skubana wpadła do strefy jako pierwsza o 8 rano i z ekscytacją pytała się, czy jeszcze jest wolny egzemplarz :D
Potwierdzam tak było, do nagrania chłopakom się nie pchałam, choć zapraszali, bo recenzowali grę, w którą nie grałam, więc to by było bez sensu ;). Ale za to po nagraniu była super rozgrywka w Nemesis Lockdown :).

To że się na targach Gramy jakieś 3 lata temu poznaliśmy też potwierdzam. Ech to były czasy... Można było spróbować zagrać przed zakupem gry (btw brzdęk po tej rozgrywce został zakupiony ;) ), a teraz to nie ma czasów... Wszystko trzeba kupować, żeby sprawdzić na własnej skórze, czy się spodoba.
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Awatar użytkownika
Grzdyll
Has thanked: 92 times
Been thanked: 393 times
Kontakt:

Post autor: Grzdyll »

anitroche pisze: 16 lip 2022, 20:41 Wszystko trzeba kupować, żeby sprawdzić na własnej skórze, czy się spodoba.
No zawsze możesz najpierw pooglądać kanał takiego śmiesznego gościa, który uparcie powtarza że:
"JA opowiadam o grach planszowych abyście WY nie musieli kupować ich w ciemno" ;)
Awatar użytkownika
anitroche
Kontakt:

Grzdyll pisze: 16 lip 2022, 22:33
anitroche pisze: 16 lip 2022, 20:41 Wszystko trzeba kupować, żeby sprawdzić na własnej skórze, czy się spodoba.
No zawsze możesz najpierw pooglądać kanał takiego śmiesznego gościa, który uparcie powtarza że:
"JA opowiadam o grach planszowych abyście WY nie musieli kupować ich w ciemno" ;)
Oglądam i patronuję - full service ;). Ale i tak zawsze fajnie, jak dodatkowo miałam opcję jeszcze zagrać dla sprawdzenia

Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1419 times
Been thanked: 2971 times

Post autor: Ardel12 »

Grzdyll pisze: 16 lip 2022, 22:33
To dobrze pomaga odrzucić szrot, ale często te w górnych granicach w cale i tak nam nie muszą pasować. Choćby dla mnie Wielki Mur jest przeciętniakiem, a wg Gambita gra na 8. Zagrałem i nie siadło.

W ogóle jak kiedyś gust mój pokrywał się z Gambitem i od 8 w górę mogłem brać w ciemno i się giery sprawdzały. Tak od jakiegoś czasu mam spory rozjazd z jego ocenami i raczej jak do szrotów się zgadzam, tak te wysoko oceniane przeważnie do mnie już nie trafiają.

W zględem najnowszej topki Tomka, to w sumie dla mnie chemii brak, więc takie tam gadanie zwykłe o grach wychodzi. Nie mam momentów bym nagle uśmiechnął się pod wąsem i w sumie nie padają też ciekawe komentarze. Pierwsza część była sztywna i dopiero w drugiej się Panowie rozkręcili trochę. Obejrzę całość, ale raczej jako tło do czegoś innego, gdyż nie potrafię się na tyle wkręcić.
Awatar użytkownika
Shodan

U Gambita wjechała recenzja Imperium Antyk/Legendy - mięsista, bezkompromisowa. Właśnie za takie materiały go subskrybuję i szanuję, a nie jakieś tam topki rozwleczone na 5 odcinków.
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3182 times
Been thanked: 3113 times

Post autor: Gizmoo »

Ardel12 pisze: 17 lip 2022, 09:50 Tak od jakiegoś czasu mam spory rozjazd z jego ocenami
Ja mam spory rozjazd od czasu recenzji Gloomhaven. :lol:

Ale żarty, żartami, to kiedyś zdecydowanie częściej mój gust pokrywał się z Tomkowym. Ostatnio to częściej mam inne wrażenia po grze i to tak lądujące na przeciwległym końcu skali. (np. Dinosaur World uważam za kupę straszną, herezja to twierdzenie, że jest to lepsze od DI, a zjechane Mezo, uważam za grę wybitną) Co nie przeszkadza mi w oglądaniu Gambitowych recenzji. Lubię je bardzo i nadal "klikam" w każdy nowy materiał, aczkolwiek...

Na tej topce poległem. Nie byłem w stanie przez nią przebrnąć i wyłączyłem po 10 minutach. No sorry chłopaki, ale było totalnie sztywno, nieciekawie i bez polotu. Nie wymagam błyskotliwych żartów na poziomie Zee, ale żeby chociaż była jakaś energia w tym wszystkim. :wink:
ODPOWIEDZ