Curiosity pisze: ↑19 lip 2022, 15:37
U nas jest ubogo, bo youtuberzy stali się wygodni. Producenci podsyłają im gry do zrecenzowania, więc nie mają już parcia, żeby kupować coś samemu i robić o tym materiały. Ile znacie polskich kanałów, które robią recenzje nowych gier z KS? Jak bym miał wymienić coś z głowy, to chyba tylko "Tryb Solo" mi przychodzi do głowy, bo widziałem u niego recenzję "Too Many Bones". No i "On Table", ale to się tyczy chyba tylko gier od Awakenów. I kiedyś Gambit potrafił napisać do CMoN, żeby mu przesłali "Xenoshyfta" do recenzji.
Wybacz, ale trochę zabawne to co piszesz. Tak, kiedyś potrafiłem napisać do wielu uznanych obecnie wydawnictw, czy mogliby mi coś podesłać i czasem podsyłali, bo sami się rozkręcali. Teraz na moje maile, nawet mimo tego, że mogę pokazać, że już z nimi współpracowałem, albo robiłem materiały z ich gier, które sam kupiłem, taki CMON, czy inni nawet nie patrzą. Albo zerkają i odpisują coś w stylu "Sorry, Polska to nie nasz kierunek zainteresowań, a poza tym jak urośniesz, to wtedy pytaj". To samo i tym bardziej dotyczy gier, które mają wejść na KS.
Jak wyszło na KS "Tidal Blades", to pies z kulawą nogą o tej grze nie wspomniał. Jak Galakta wypuściła wersję PL i wysłała ją za darmo do recenzentów, to nagle zrobił się tego wysyp. To samo zresztą dotyczy innych gier, o których na świecie było głośno 2-3 lata temu, a u nas jak w dżungli. Dopiero jak się trafi "egzemplarz recenzencki" to nagle jesteśmy zalewani materiałami.
Ale liczyłeś na materiał o Tidal Blades przed kampanią? Jeśli tak, to spójrz na odpowiedź powyżej. Jeśli chodziło Ci o materiał po tym jak gra trafiła do wspierających, to ze swojej strony mogę powiedzieć, że ta gra była poza moim kręgiem zainteresowań. Nie brałem nawet egzemplarza recenzenckiego od Galakty, choć był za darmo.
Nie chcę tu nikogo ganić, bo taki widocznie profil sobie dani twórcy wybrali. Pewnie mają swoich odbiorców, którzy mają w nosie crowdfunding i kupują to, co jest na półce w Empiku. Ale nie widzę obecnie ani jednego autora, który by robił materiały dla mnie. Przywykłem do tego, przyzwyczaiłem się. Czasem odpalę weekendowy odcinek "On Table", gdzie są podawane newsy ze świata gier, ale to też w większości przewijam. Głównie skupiam się na materiale Michała, czyli ciekawostkach z KS-a. Od wielkiego dzwonu wrzucam do słuchania " Kości, Piony i Bastiony" i czasami jest spoko, a czasami wyłączam po 5 minutach.
Jak wyżej. Najwidoczniej "dla Ciebie" jest już tylko The Dice Tower, Rahdo, Shut Up & Sit Down, czy inni zagraniczni twórcy, z którymi wydawnictwa standardowo współpracują. Bo jak ktoś już zauważył, lepiej współpracować z kimś, kto trafia do ogólnoświatowej publiczności

Ewentualnie On Table, bo Asia jako jedyna z PL ma siłę przebicia za granicą jeśli chodzi o wydawców.
Gambit nie trafia w ogóle w moje gusta (kiedyś bardziej) i formalnie to dla mnie mógłby przestać nagrywać w ogóle.
Na szczęście nie jesteś moim jedynym widzem, więc nie muszę przestać nagrywać. A nawet jakbyś był...Care box is empty
Sprawdziłem sobie na BGG, jakie gry ostatnio kupiłem i oto one (od najnowszej):
Dice Realms
burncycle
Too Many Bones (dodatek)
The Thing
Cloudspire
Marvel United X Men
Foundations of Rome
Age of Conan (dodatek)
Set a Watch
Etherfields
Cieszę się, że Cię stać na te gry. Mnie nie byłoby na nie stać. Dlatego ich nie kupiłem (no dobra, skłamałem bo Age of Conan z dodatkiem kupiłem już dawno temu) i nie robię o nich materiałów. Poza tymi, które oczywiście dostałem za darmo
I jak u nas nie ma być stagnacji, jak każdy (większość) robi to samo?
A myślisz, że rozwojem dla polskiej sceny będzie to, że zaczniemy robić materiały o grach, które mało kogo interesują? W sumie, to da się sprawdzić bo w zeszłą niedzielę wrzuciłem ostatni materiał o grze jaką dostałem od wydawcy. Od teraz mam na talerzu tylko kupione, czy pożyczone gry (OK, planuję zdobyć w tym roku jeszcze jeden tytuł od polskiego wydawcy). No i zobaczymy jak to będzie wyglądać.