Władca Pierścieni: Gra Karciana / The Lord of the Rings: The Card Game (Nate French)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
wojo
Been thanked: 3 times

Re: Władca Pierścieni LCG - Gra Karciana

Post autor: wojo »

Ja tam sugeruje porządnie ograć podstawkę (pierwszy scenariusz oraz trochę drugi) na podstawowych taliach. Wtedy poznasz karty i zobaczysz co warto brać do własnej talli. Poza tym buduj talie 30 kartowe na samej podstawce wtedy będzie już całkiem sporo możliwości kombinowania.

Co do rady używania talii stworzonych przez innych to oczywiście każdy gra jak chce ale bez własnego budowania tali uważam że gra wiele traci.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2013, 09:32 przez wojo, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolekcja na BGG, sprzedam
Jestem (współ)autorem: Bitwa pod Grunwaldem, Ora et Labora, Proch i Stal, Metallum
Awatar użytkownika
Olgierdd
Has thanked: 85 times
Been thanked: 93 times

Post autor: Olgierdd »

Na początku faktycznie będzie trudno, ale aż tak bym nie demonizował. Pierwszy scenariusz po kilku próbach można przejść każdą monotalią, najłatwiej przywództwem (najbardziej samowystarczalna), a najtrudniej taktyką (ale polecam próbować, bo to spore doświadczenie w zrozumieniu synergii wśród kart).

Warto jednak pograć monotaliami zanim zacznie się składać własną talię, żeby przekonać się w czym każda sfera jest dobra, a gdzie jej brakuje. Przy okazji dowiesz się jaki styl gry bardziej Tobie odpowiada.

I jakoś trudno mi sobie wyobrazić budowanie talii bez kart pieśni (pozwalają bohaterom płacić za karty innych sfer), które są rozrzucone po całym cyklu Mrocznej Puszczy ;)
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 385 times
Been thanked: 434 times

Post autor: tomb »

Możliwe, ze granie mono taliami na początek może być przydatne. Granie małymi taliami też trochę ograniczy przypadkowość. Ja poszedłem od razu na głębszą wodę i grałem 2-3 strefowymi pięćdziesiątkami. Stąd może było za dużo frustracji.
Teraz czasami więcej gram w głowie, niż na stole tzn. składam talię - żongluję możliwościami kart, dobieram bohaterów - co jest wymagające, czasochłonne i bardzo przyjemne. A jak talia zagra dobrze - to jest ultra satysfakcjonujące. To kolejna wielka zaleta tej gry - granie bez gry.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
uyco
Has thanked: 162 times
Been thanked: 26 times

Post autor: uyco »

Grałem mało i już jakiś czas temu, stąd krótkie pytanie odnośnie do zasad budowy talii: czy mogę mieć trzech Gandalfów w talii?
'STAY OUT OF MY TERRITORY.'

kupię sprzedam
Awatar użytkownika
gregvip

Post autor: gregvip »

uyco pisze:Grałem mało i już jakiś czas temu, stąd krótkie pytanie odnośnie do zasad budowy talii: czy mogę mieć trzech Gandalfów w talii?
Mozesz miec w talii 3 kopie dowolnej karty
Born to play
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
uyco
Has thanked: 162 times
Been thanked: 26 times

Post autor: uyco »

Tak myślałem, dzięki.
'STAY OUT OF MY TERRITORY.'

kupię sprzedam
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 688 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

Wróciłem do WP LCG.
Dla przypomnienia i ponownego rozeznania w kartach postanowiłem przygotować pliki zawierające spis wszystkich kart gracza.
Pliki zapisuję w postaci .xlsx (Exel)
Pliki mają docelowo ułatwić wyszukiwanie kart graczom zorientowanym na język polski, można w nich szeregować karty według jednego z kilkunastu kryteriów.
Aktualne listy zawierają wszystkie karty gracza wydane do dnia dzisiejszego w Polsce.

POJEDYŃCZE SFERY
DUCH: http://speedy.sh/XqhXT/Wladca-Pierscieni-LCG-DUCH.xlsx
PRZYWÓDZTWO: http://speedy.sh/F59Fe/Wladca-Pierscien ... DZTWO.xlsx
TAKTYKA: http://speedy.sh/pxApX/Wladca-Pierscien ... KTYKA.xlsx
WIEDZA: http://speedy.sh/ZzKZc/Wladca-Pierscien ... IEDZA.xlsx
NEUTRALNE: http://speedy.sh/qZ4q2/Wladca-Pierscien ... -INNE.xlsx

I SUMARYCZNE
CZ/B: http://speedy.sh/8pw8J/Wladca-Pierscien ... RACZA.xlsx
KOLOR: http://speedy.sh/cFWcs/Wladca-Pierscien ... KOLOR.xlsx
Awatar użytkownika
gregvip

Post autor: gregvip »

pan_satyros pisze:Wróciłem do WP LCG.
Dla przypomnienia i ponownego rozeznania w kartach postanowiłem przygotować pliki zawierające spis wszystkich kart gracza.
Pliki zapisuję w postaci .xlsx (Exel)
Pliki mają docelowo ułatwić wyszukiwanie kart graczom zorientowanym na język polski, można w nich szeregować karty według jednego z kilkunastu kryteriów.
Aktualne listy zawierają wszystkie karty gracza wydane do dnia dzisiejszego w Polsce.
Było by to fajne ale według mnie paru funkcjonalności brakło np. w kolumnie zestaw nie potrzebnie wpisujesz np. Podstawowy #1 itd. numerację kart trzeba było dać w osobnej kolumnie i można było by sobie filtrować zestawami. Dobór kolorów tła też fatalny. Ale i tak odwaliłeś kawał roboty, gratuluję.
Born to play
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

gregvip pisze: Było by to fajne ale według mnie paru funkcjonalności brakło np. w kolumnie zestaw nie potrzebnie wpisujesz np. Podstawowy #1 itd. numerację kart trzeba było dać w osobnej kolumnie i można było by sobie filtrować zestawami. Dobór kolorów tła też fatalny. Ale i tak odwaliłeś kawał roboty, gratuluję.
Kolory dodałem na koniec dla sprawdzenia czy zadziała z nimi sortowanie, na szczęście to nie PDF i można dowolnie je zmienić, ale w razie czego jest i wersja czarno-biała ;)
Myślę, by kolorem oznaczyć tylko kolumnę "Symbol zasobów", wtedy będzie mniej pstrokato, a nadal wzrok ściągnie na odpowiedni kolor.
Numerami da się sortować i to działa, tylko kolejność zestawów jest alfabetyczna, ale zrobiona tak by np cały cykl MP był kolejno obok siebie.
W kilku miejscach wewnętrzna kolejność numerów kart w dodatku się posypała, bo muszę dodać 0 przed przed liczbami 1-9 i pousuwać zbędne spacje.
Pewnie to poprawię zanim wrzucę na bgg.
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

Lekko poprawiony plik powędrował na BGG, powinien zostać zatwierdzony niebawem.

Tymczasem FFG zapowiada nowy duży dodatek z serii "SAGA" oraz tryb 'easy.

Obrazek
Nareszcie FFG zabrało się za tworzenie karcianej wersji oryginalnej trylogii :D
http://www.fantasyflightgames.com/edge_ ... ?eidn=4137

Może w trybie easy, scenariusze przewidziane dla 2 i więcej graczy staną się grywalne solo? Trzeba sprawdzić :D
http://www.fantasyflightgames.com/edge_ ... ?eidn=4138
http://www.fantasyflightgames.com/ffg_c ... y_Mode.pdf
Awatar użytkownika
wojo

Myślę że Easy Mode to bardzo dobry pomysł jednak spóźniony. Większość graczy, którzy mieli ochotę na lżejsze rozgrywki, grę już opuściło i nie wydaje mi się aby powrócili (choć kuszenie ich odtwarzaniem wydarzeń trylogii może zadziałać).

Natomiast z perspektywy gracza mającego za sobą ponad 300 rozgrywek powiem tak: mając do dyspozycji dwa pierwsze cykle oraz Hobbita byłem w stanie przejść solo wszystkie scenariusze w nich zamieszczone. Tylko w przypadku ucieczki z Dol Guldur nie udało mi się osiągnąć skuteczności ponad 50% moich decków i tylko w tym przypadku nie wystarczyły karty karty dostępne w czasie jego wydania (czyli z podstawki). Jednak wymagało to poznania gry na wylot i masę czasu na kombinowanie nad deckami. Mówię to tylko dlatego że wydaje mi się, że w wielu przypadkach opinie o tym że gra jest nie grywalna solo są mocno przesadzone.
Jestem (współ)autorem: Bitwa pod Grunwaldem, Ora et Labora, Proch i Stal, Metallum
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

Moim zdaniem gra jest najlepsza solo, miałem na myśli scenariusze o najwyższym stopniu trudności ;) Jednakże nie siedziałem nad nią na tyle długo, by wyśrubować talie do tego stopnia, aby każdy scenariusz został ukończony.
btw, tworzyłeś talie na bazie 1 czy większej ilości CS?
Awatar użytkownika
wojo

Dwa Core Sety. Dla większości scenariuszy (wyjątek stanowi tutaj trzeci scenariusz pierwszego Hobbita) można jednak osiągnąć podobne prawdopodobieństwa wyciągnięcia kluczowych kart zmniejszając rozmiar swojej tali.
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

wojo pisze:Dwa Core Sety. Dla większości scenariuszy (wyjątek stanowi tutaj trzeci scenariusz pierwszego Hobbita) można jednak osiągnąć podobne prawdopodobieństwa wyciągnięcia kluczowych kart zmniejszając rozmiar swojej tali.
Z mniejszą talią próbowałem z powodzeniem za pierwszym razem (w sensie - zanim grę sprzedałem i kupiłem ponownie ;)). Wyjątek? Ten scenariusz pod względem trudności wymaga Twoim zdaniem 3 kopii kart z CS?
Awatar użytkownika
wojo

Nie. Ten scenariusz można spokojnie przejść z dodatkami dostępnymi do czasu wydania Hobbita. Natomiast z ciekawości sprawdzałem czy da się go przejść na core set + Hobbit i doszedłem do wniosków:
- Da się to zrobić przy dwóch core setach i Hobbicie
- Jeżeli ma się tylko jeden CS jest DUZO trudniej i bez tony szczęścia się nie uda.

Ten scenariusz przeciwdziała małym taliom (ciągle odrzuca się karty aby odpowiadać na zagadki) więc nie da się zastosować tricku z małą, efektywną talią.
Awatar użytkownika
MattCarnall
Been thanked: 2 times

Post autor: MattCarnall »

Przymierzałem się do tej gry, ale odstraszyły mnie opinie typu: "sam core set może nie wystarczyć do tego i tego scenariusza". Nie wiem skąd taki pomysł FFG, żeby publikować scenariusze, które z góry wymagają przyszłych dodatków. Wiem, że to dojonko, ale skoro tak jest, to przynajmniej powinni to napisać. Mnie kupowanie dwóch core setów odstrasza. Niemniej jednak podziwiam takich graczy jak wojo, którzy robią tego typu testy, bo najzupełniej w świecie pomaga to w podjęciu decyzji ewentualnym nabywcom.
Awatar użytkownika
wojo

Grę na pewno warto sprawdzić. Moim zdaniem sam core set jest w stanie pokazać graczowi potencjał tej gry (miałem na koncie ponad 40 partii zanim zagrałem się za dodatki) jest jednak jedno zastrzeżenie:
- Należy wyrzucić "zasadę"/sugestię o taliach turniejowych mających mieć >= 50 kart (ponieważ w pudełku nie ma tylu kart aby mieć ciekawe opcje budowania talii przy takiej ilości) i grać talią 30-35 kartową.

Natomiast wracając do grywalności podstawowych scenariuszy grając w dwie osoby (lub więcej) da się przejść wszystkie scenariusze w pudełku podstawki (nawet na 50-tkach).

Sytuacja robi się ciekawsza w przypadku grania solo:
- Scenariusz pierwszy można przechodzić w miarę spokojnie (choć zdarzają się porażki), nawet talią turniejową (50 kartową)
- Scenariusz drugi przy 50 kartach jest piekielnie trudny ale da się wygrać. Przy 30-35 kartach da się wygrywać mniej lub bardziej reguralnie, scenariusz pod tym względem jest faktastyczny bo stawia wysokie wymagania a jednocześnie nas nie miażdży.
- Scenariusz trzeci nawet przy 30 kartach jest nie do wygrania solo (poza ekstremalnym szczęściem).

Jest to wada core setu, z pewnością, jednak ma zaskakującą konsekwencję: wydłuża żywotność podstawki i to dramatycznie. Kupując kolejne dodatki sprawdzałem czy teraz jestem w stanie pokonać ten scenariusz. Co lepsze w dalszym ciągu nie jestem zadowolony ze swoich wyników (pomimo że zdarza mi się reguralnie go wygrać przy puli kart jaką mam) i pewnie nie raz jeszcze zagości na stole.

MattCarnall, jeżeli nie straszny Ci (łamany) angielski rzuć okiem na mój "poradnik" dla początkujących solo graczy. Być może da Ci znać czego się spodziewać i pozwoli zdecydować czy zabawa jest dla Ciebie: Post na moim blogu dotyczącym LOTR:LCG
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1124 times

Post autor: Odi »

Mając w pamięci jedną, baaardzo przyjemną trzyosobową rozgrywkę w WP LCG, nabyłem ostatnio zestaw podstawka + 5 pierwszych dodatków i na razie jestem umiarkowanie zadowolony. Gramy częściej we dwójkę niż solo. Zgodnie z Twoją sugestią z BGGowego poradnika, talie do 35 kart, przy czym pomieszałem sfery: taktyka współgra w mojej talii z przywództwem, natomiast talia mojej dziewczyny to wiedza i duch. Pierwszy scenariusz przeszliśmy już kilka razy, i to dość łatwo. Może właśnie za łatwo, i stąd zaledwie 'umiarkowane' zadowolenie. Zabierać będziemy się wkrótce za drugi - z tego co piszesz, zapewne będzie trudniej. I dobrze.

Natomiast takie pytanie do tych 35/50 kartowych talii: kiedy właściwie przejść na system 50-tek? Osobiście czuję, że może być mi trochę żal rezygnować z 35tek, zwłaszcza przy stosunkowo niewielkim w tej grze dociągu. 50 kart znacznie zwiększa losowość dociągu, niestety.... :/
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 385 times
Been thanked: 434 times

Post autor: tomb »

Pozwolę sobie wyrazić własną opinię:
Odi pisze:Pierwszy scenariusz przeszliśmy już kilka razy, i to dość łatwo. Może właśnie za łatwo, i stąd zaledwie 'umiarkowane' zadowolenie.
Grajcie zatem dalej, ten pierwszy scenariusz to jest tylko wprowadzenie i należy go traktować jako zapoznanie się z grą, to nie jest żaden poziom w porównaniu z dowolnym następnym. W ogóle spróbujcie zagrać w kilka scenariuszy - są naprawdę dość różne (poziomem trudności i wymogami względem talii).

Ja grałem 50-tką wydajnie przy dwóch podstawkach, ale to nie znaczy, że trzeba z miejsca kupić drugi core set. Zależy, co chcecie robić z tą grą...
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

Ja grałem na 1, 2 i 3 CS. Aktualnie posiadam 2 - wyrwałem je używane, a i lubię mieć karty w kilku kopiach.
Przy 1 CS na pewno trzeba więcej kombinować, na pewne talie trudno sobie pozwolić, ale to cecha każdej gry LCG. Grałem tak około 30 partii, gdy gra się pojawiła i bawiłem się całkiem nieźle, ale dusza kolekcjonera nieco cierpiała hehe.
Przy 2 jest już sporo lepiej i dla mnie to najlepsze rozwiązanie pod względem rozgrywki i nakładów finansowych (2 używane zestawy po około 70 zł). Gram zazwyczaj solo, ale celuję też w okazyjne partie 2 osobowe, co tym bardziej ograniczałoby nasze możliwości przy 1 zestawie. Kolejne scenariusze lubię rozgrywać najpierw, taliami złożonymi z kart dostępnych do wydania dodatku włącznie z nim, a potem ewentualnie bawiąc się w korzystanie z wszystkich kart - znacząco wpływa to na regrywalność i lepsze poznanie gry.
Co do poziomu trudności - scenariusze są tak zbudowane, że często nie sposób rozgrywać kilku tą samą talią.
Pierwszy to zaledwie samouczek ;)
Awatar użytkownika
wojo

Odi talie dwusferowe powinny być rekomendowane w zasadach także Wasz wybór jest idealny. Przy dwóch graczach da się grać na taliach jedno-sferowych (solo są bardzo słabiutkie) jednak zdecydowanie gra nabiera rumieńców gdy w grze są wszystkie cztery sfery. Talie 3 sferowe istnieją i niektóre są mocne jednak wg mnie bywają bardzo losowe (bo zawsze brakuje którychś zasobów) i wymagają dużo spoiwa (pieśni, zdolności etc), które dodatkowo obniża ich atrakcyjność.

Co do przejścia z 30 na 50 to ja robiłem to gdzieś po połowie pierwszego cyklu. Ogólną moją sugestią byłoby tutaj coś takiego:
Kiedy budowanie talli 50 kartowej będzie już na zasadzie
"Chciałbym wrzucić to i to ale dobrze byłoby się trzymać max 50"
zamiast
"Jaki chłam muszę jeszcze wrzucić żeby dobić do 50"
to pora się przerzucić na 50. Oczywiście są gracze, którzy ignorują sugestię tali turniejowej nawet posiadając pełny zestaw dodatków, jednak moim zdaniem scenariusze są projektowane i testowane na takich taliach i w ten sposób dostarczają optymalnego poziomu trudności.

Natomiast TomB i pan_satyros mają rację co do pierwszego scenariusza, jest bardzo dobrym wprowadzeniem i warto zagrać wielokrotnie (np. po kilka razy każdą z talii preconstruowanych) ale dopiero kolejne scenariusze pokazują zęby gry. Ogólnie w pierwszym cyklu gra jest najtrudniejsza w grze solo jednak im dalej w las tym więcej pojawia się scenariuszy, które są trudniejsze przy większej ilości graczy. Ta cecha, choć lekko drażniąca (bo ciężko porównać poziomy trudności), powoduje że jeżeli ktoś gra solo i więcej osób może naprawdę odkryć różne oblicza tej samej przygody.
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś z posiadaczy polskich wersji fanowskich scenariuszy podesłałby mi pliki na @: aslowinski89@gmail.com
Mam na myśli, przede wszystkim cykl autorstwa NinjaDorg, ale inne też chętnie przyjmę
Awatar użytkownika
zioombel
Has thanked: 210 times
Been thanked: 100 times

Post autor: zioombel »

Jest spory wątek na forum Galakty. Wiem, że chłopaki coś tłumaczyli, ale nie wiem kogo były te scenariusze. Wszystko co przetlumaczyli wrzucili na dropboxa skąd można pobrać.
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

dzięki :) własnie dostałem tam odp na to pytanie.
Gdyby ktoś również szukał:
https://www.dropbox.com/sh/c2exkefswsow1xa/2rgUP8pQfX
Legolas112

Post autor: Legolas112 »

No ja mam pytanie odnośnie samej rozgrywki. Jeśli karta ''Pieśń Królów" z dodatku Polowanie na Golluma pozwala otrzymać jednemu z moich bohaterów symbol zasobów przywództwa i dodam to do Eowiny, która jest jedyną posiadającą inny symbol niż przywództwa to czy mogę dalej kupować katy ze sfery Eowiny?
ODPOWIEDZ