[Skawina] Spotkania planszówkowe

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
mr.big
Has thanked: 8 times

Re: [Skawina] Spotkania planszówkowe

Post autor: mr.big »

Bea pisze:
mr.big pisze:Do nas w niedzielę przyjeżdżają znajomi.... Na planszówki :D
I jak? Udało się spotkanie? W co graliście?
Niedziela jeszcze przed nami. Para znajomych która jutro przyjeżdża to nie są jacyś strasznie zapaleni gracze. Pewnie zagramy w Ticket to Ride, albo w Kolejkę.

Dizsiaj zagraliśmy w Descenta w 4 osoby. Grało się dużo przyjemniej niż ostatnio, ale i tak jeszcze mamy trochę wątpliwości jeśli chodzi o zasady.

Grałem też w Mage Knight online. Gra może specjalnie trudna nie jest, ale ma mnóstwo drobnych reguł i zasad które trzeba pamiętać.
Sporo czasu zajmuje taktyka zagrania kart które się ma na ręce, a to one właśnie stanowią o naszym punktach ruchu, ataku i obrony w danej turze. Dużo przeliczania, analizowania.... Nie wyobrażam sobie gry w więcej niż 2 osoby..
Awatar użytkownika
Bea
Been thanked: 6 times

Post autor: Bea »

A gdzie można zagrać w MK online?
Awatar użytkownika
mr.big

Bea pisze:A gdzie można zagrać w MK online?
Ja grałem na platformie ZunTzu
http://www.zuntzu.com/files.htm

Trzeba sobie pobrać i zainstalować. Potem ściągnąć moduł gry. Sporo modułów jest dostępnych na forum http://planszowkionline.freeforums.org/ ... -t125.html
Program jest malutki, a moduł gry MK zajmuje 21MB, więc też malizna ale mailem raczej nie przejdzie.

Jak dla mnie to genialne rozwiązanie. Czujesz się jakbyś siedziała przy realnym stole z grą.
Do komunikacji używaliśmy Skype. Sirafin poświęcił mi kilka godzin na tłumaczenie zasad.

Jak chcesz to Ci wytłumaczę obsługę ZunTzu i przybliżę zasady MK. Samo ZunTzu to 10 minut tłumaczenia. Gra znacznie więcej.
Awatar użytkownika
Bea

Arshenik! odwołał u siebie granie. Jak macie ochotę to możecie przyjść do nas koło 16.00. Dajcie znać :)
Awatar użytkownika
mr.big

My dzisiaj nie skorzystamy z przyczyn opisanych wcześniej :)
Awatar użytkownika
Bea

mr.big pisze:My dzisiaj nie skorzystamy z przyczyn opisanych wcześniej :)
Jasne :) A u nas zostały jeszcze chyba jakieś Wasze rzeczy z Sylwestra. Możemy je Wam kiedyś podwieźć i przy okazji zagrać partyjkę Small World. Dajcie znać jak kiedyś będziecie mieć chwilkę wolnego :)
Awatar użytkownika
Benedetto XVII
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Benedetto XVII »

Jeżeli mogę się wprosić to chętnie :mrgreen: Spartakusik z dodatkiem? :mrgreen:
Wziąłbym jeszcze trochę ameriszmelcu :mrgreen:
Awatar użytkownika
mr.big

Bea pisze:asne :) A u nas zostały jeszcze chyba jakieś Wasze rzeczy z Sylwestra. Możemy je Wam kiedyś podwieźć i przy okazji zagrać partyjkę Small World. Dajcie znać jak kiedyś będziecie mieć chwilkę wolnego :)

Czyżby moje "zapasowe" piwa się gdzieś odnalazły? :wink:
Co zostawiliśmy ?

Na Small World możemy się ustawić na najbliższy weekend. Sobota o 17.00 albo niedziela 15.00.
Jeśli któryś termin Wam odpowiada to zapraszamy. Może oba ? :D
Kacpra nie będzie, więc jeśli przyjedziecie we 2 to będzie nas 4, a w Small World można zagrać w 5 osób. Może ktoś jeszcze dołączy ?
Awatar użytkownika
Bea

mr.big pisze:
Bea pisze:asne :) A u nas zostały jeszcze chyba jakieś Wasze rzeczy z Sylwestra. Możemy je Wam kiedyś podwieźć i przy okazji zagrać partyjkę Small World. Dajcie znać jak kiedyś będziecie mieć chwilkę wolnego :)

Czyżby moje "zapasowe" piwa się gdzieś odnalazły? :wink:
Co zostawiliśmy ?

Na Small World możemy się ustawić na najbliższy weekend. Sobota o 17.00 albo niedziela 15.00.
Kacpra nie będzie, więc jeśli przyjedziecie we 2 to będzie nas 4, a w Small World można zagrać w 5 osób. Może ktoś jeszcze dołączy ?
Nie, są jakieś foremki, ale już niestety bez ciasta ;)
Chyba bardziej nam odpowiada sobota, ale jeszcze damy znać bliżej weekendu :)
Usunięte

Post autor: Usunięte »

Sorki za dzisiaj, ale sytuacja niewesoła, Adze się do mieszkania w nocy włamali - wybita szyba, poginęło kilka rzeczy, na szczęście się nie obłowili ale stres jednak jest. Skubańce poczęstowali się whisky w lodówce i sokiem limonkowym, napoczęte perfumy nawet ukradli - uwierzycie?! Dobrze, że telewizora sobie ze ściany nie umieli ściągnąć...
Awatar użytkownika
Bea

arshenik! pisze:Sorki za dzisiaj, ale sytuacja niewesoła, Adze się do mieszkania w nocy włamali - wybita szyba, poginęło kilka rzeczy, na szczęście się nie obłowili ale stres jednak jest. Skubańce poczęstowali się whisky w lodówce i sokiem limonkowym, napoczęte perfumy nawet ukradli - uwierzycie?! Dobrze, że telewizora sobie ze ściany nie umieli ściągnąć...
To faktycznie niewesoło :?

A my ciupnęliśmy Zombicide: niestety nikt z nas nie uszedł z życiem. Zombiaki nas otoczyły i zezarły. Potem była Caverna... no i oczywiście Jacek Wygrał :evil:. Bez komentarza.
Zupełnie nieudany wieczór :wink:.
Awatar użytkownika
Reid666
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Reid666 »

Bea pisze:
A my ciupnęliśmy Zombicide: niestety nikt z nas nie uszedł z życiem. Zombiaki nas otoczyły i zezarły. Potem była Caverna... no i oczywiście Jacek Wygrał :evil:. Bez komentarza.
Zupełnie nieudany wieczór :wink:.
Zombiaki nas zjadły bo mieliśmy pecha i słaby sprzęt losowaliśmy... Następnym razem będzie lepiej

W Cavernę grało się bardzo przyjemnie, prawie wszystkim udało się poprawić wyniki. Na dodatek rozegraliśmy partię w bardzo rozsądnym przedziale czasowym :)

Co do wygrywania to nie zrobiłem tego specjalnie, po prostu jakoś tak samo wyszło :( Poprawię się nastepnym razem, obiecuje!
Awatar użytkownika
Reid666

mr.big pisze:
Jeśli nikt się nie zgłosił to chętnie dołączę! Nie wiem ile macie czasu ale może jakiś szybki scenariusz w Descenta pykniemy?
Awatar użytkownika
Bea

Reid666 pisze: W Cavernę grało się bardzo przyjemnie, prawie wszystkim udało się poprawić wyniki. Na dodatek rozegraliśmy partię w bardzo rozsądnym przedziale czasowym :)
Bo nie było Arshenika który cały czas wychodzi na balkon albo gada! :wink:
Reid666 pisze:Co do wygrywania to nie zrobiłem tego specjalnie, po prostu jakoś tak samo wyszło :( Poprawię się nastepnym razem, obiecuje!
Przeproś!
Awatar użytkownika
mr.big

Reid666 pisze:
mr.big pisze:
Jeśli nikt się nie zgłosił to chętnie dołączę! Nie wiem ile macie czasu ale może jakiś szybki scenariusz w Descenta pykniemy?

Zostajesz dołączony :D
Nie wiem czy są jakieś szybkie scenariusze. Zagraliśmy dopiero 2. Pierwszy składa się z 1 części i trwa około 1-1,5 h. Drugi składa sie z 2 części i trwa :
1 część - 1,5 h
2 część - 2,5 h

Przy większej ilości graczy pewnie jeszcze dłużej, ale jak najbardziej możemy zagrać. Nie wiem jak długie są kolejne przygody, ale zawsze można zagrać jedną część jak się będzie przedłużać.
Awatar użytkownika
Bea

mr.big pisze:
Reid666 pisze:
mr.big pisze:

Zostajesz dołączony :D
Nie wiem czy są jakieś szybkie scenariusze. Zagraliśmy dopiero 2. Pierwszy składa się z 1 części i trwa około 1-1,5 h. Drugi składa sie z 2 części i trwa :
1 część - 1,5 h
2 część - 2,5 h

Przy większej ilości graczy pewnie jeszcze dłużej, ale jak najbardziej możemy zagrać. Nie wiem jak długie są kolejne przygody, ale zawsze można zagrać jedną część jak się będzie przedłużać.
A ja tam bym wolała najpierw poznać Smallworlda a Descenta zostawić sobie na dłuższe posiedzenie kiedyś i zacząć jakąś kampanię od samego początku. Ale już jak poznacie dobrze zasady :)
Awatar użytkownika
Benedetto XVII
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Benedetto XVII »

A my ciupnęliśmy Zombicide: niestety nikt z nas nie uszedł z życiem. Zombiaki nas otoczyły i zezarły.
Ząbi mówili że im smakowało i chcą dokładkę :mrgreen:
Caverna fajna, taka lepsiejsza Agricola. Rozważam kupno. Następnym razem Wam dołożę :mrgreen:

Pozdrawiam
Usunięte

Reid666 pisze:Dziękuje za dzisiejsze rozgrywki w Strongholda i Terra Mystica. Grało się bardzo przyjemnie i chętnie zasiądę do nich ponownie.

Stronghold - fajna dwuosobówka, można rzeczywiście poczuć klimat oblężenia/oblegania. Pomimo nieintuicyjnych mechanik, mnóstwa drobnych reguł, słabej instrukcji oraz ponad dwudziestu stron FAQ jakoś się to to broni.

Terra Mystica - no cóż, Osadnicy dla dorosłych :P Już po pierwszej rozgrywce gra mi się niesamowicie spodobała!
Tak dorzucając swoje 3grosze - Stronghold bardzo-bardzo się mi podoba, myślę że z Jackiem jeszcze sporo gier przed nami dla przetestowania taktyk. W tej grze mi się właśnie tyo podoba, że gra zachęca do wielu rewanży. A jeszcze dodatek nie ruszony przed nami...

Terra Mystica - genialna, nie dziwię się, że Dawid uważa ją lepszą nawet od Caylusa. Świetna, ciężka gra - z początku przytłacza a potem zasady wydają się proste, sporo kombinowania i faktycznie trzeba raz w grę zagrać, żeby zrozumieć, jak grać z grubsza. 14 ras różniących się mocno od siebie sprawia, że gra się szybko nie znudzi. Z chęcią kiedyś kupię, polecam innym do kupienia, dziwię się, że Bei się nie spodobało (pewnie po prostu nie zrozumiała gry i ją przerosła, a gra w gruncie rzeczy w jej guście)
Awatar użytkownika
Reid666

arshenik! pisze:...dziwię się, że Bei się nie spodobało (pewnie po prostu nie zrozumiała gry i ją przerosła, a gra w gruncie rzeczy w jej guście)
+1 ;)
Awatar użytkownika
Bea

Reid666 pisze:
arshenik! pisze:...dziwię się, że Bei się nie spodobało (pewnie po prostu nie zrozumiała gry i ją przerosła, a gra w gruncie rzeczy w jej guście)
+1 ;)
Chyba właśnie ta było. Zagrałam tylko raz, na konwencie i to było dawno temu, byłam wtedy tuż po Osadnikach ;) Prawdopodobnie to jest gra, która zyskuje po bliższym poznaniu. Nie mówię nie :)
Awatar użytkownika
mr.big

Bea pisze: A ja tam bym wolała najpierw poznać Smallworlda a Descenta zostawić sobie na dłuższe posiedzenie kiedyś i zacząć jakąś kampanię od samego początku. Ale już jak poznacie dobrze zasady :)
Myślę że pierwsze zagramy w Small World, a potem w Descenta.
Ja to tak widzę:
Opcja 1
Czas gry w Small World w 5 osób to jakieś 1,5 h - 2 h.
W tym momencie będziemy po 2-3 piwach, więc wszystko w jak największym porządku.
Można będzie zagrać drugi raz - to oznacza 2-3 piwa.
Możemy być troszkę zmęczeni i mogę zacząć kupować elektrownie nie posiadając pieniędzy....tfu, to nie ta gra :wink:
Zmęczenie jednak, nie będzie na tyle duże żeby nie pozwolić wypić 2 piw grając przynajmniej jedną część przygody Descenta

Opcja 2
2-3 piwa przy Small World
3-4 piwa przy Pełnej przygodzie w Descenta

W sumie dla mnie obydwie opcje są dobre :D Jedynym minusem jest zawężenie "pola widzenia" w Descencie, a to dosyć ważna sprawa :D
Co sądzicie ?

aaa
Po Waszych wpisach stwierdzam że Terra Mystica jest warta uwagi i co najmniej 4 piw :D
Pogadamy jeszcze o niej jak się zobaczymy.
Awatar użytkownika
Reid666

mr.big pisze:
Bea pisze: A ja tam bym wolała najpierw poznać Smallworlda a Descenta zostawić sobie na dłuższe posiedzenie kiedyś i zacząć jakąś kampanię od samego początku. Ale już jak poznacie dobrze zasady :)
Myślę że pierwsze zagramy w Small World, a potem w Descenta.
Ja to tak widzę:
Opcja 1
Czas gry w Small World w 5 osób to jakieś 1,5 h - 2 h.
W tym momencie będziemy po 2-3 piwach, więc wszystko w jak największym porządku.
Można będzie zagrać drugi raz - to oznacza 2-3 piwa.
Możemy być troszkę zmęczeni i mogę zacząć kupować elektrownie nie posiadając pieniędzy....tfu, to nie ta gra :wink:
Zmęczenie jednak, nie będzie na tyle duże żeby nie pozwolić wypić 2 piw grając przynajmniej jedną część przygody Descenta

Opcja 2
2-3 piwa przy Small World
3-4 piwa przy Pełnej przygodzie w Descenta

W sumie dla mnie obydwie opcje są dobre :D Jedynym minusem jest zawężenie "pola widzenia" w Descencie, a to dosyć ważna sprawa :D
Co sądzicie ?

aaa
Po Waszych wpisach stwierdzam że Terra Mystica jest warta uwagi i co najmniej 4 piw :D
Pogadamy jeszcze o niej jak się zobaczymy.
Bardzo zdrowe podejście do tematu, popieram ! :)
Usunięte

Terra Mystica jest warta dokładnie 4 piw. Sprawdziłem. Ale masz oko...
Usunięte

Niedziela nieaktualna.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2014, 15:52 przez Usunięte, łącznie zmieniany 1 raz.
Usunięte

Piąteczek, piątunio w męskim gronie przy eclipsiku. U mnie o 17. Baby nie wykluczone, ale tylko z jajami :) Zapraszam na ostre kosteczek turlanie i przesuwanie...

1. Arshenik!
2. Reid666
3. Benedetto
4. Mr Big?
5. Marek?
6.
7.
8.
9.
ODPOWIEDZ