Inserty
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 9 times
Re: Inserty
Wrzucam swój insert do gry Spartakus Krew i Zdrada. Mieści oba dodatki i karty w 80-mikrometrowych koszulkach (testowane na Arcane Tinmen, grubsze np. FFG prawdopodobnie nie wejdą). Całość wycięta laserem z 3-milimetrowej sklejki, sklejona i polakierowana. Zainteresowanym mogę udostępnić pliki DXF do własnego, niekomercyjnego użytku. Jedyną wadą insertu jest to, że takie ułożenie kart sprawia, że pudełko może jedynie leżeć poziomo, inaczej karty się rozjeżdżają i pudełko się otwiera.
Spoiler:
Spoiler:
Poniżej moje insert z płyty kartonowo-piankowej. Co o nich sądzicie?
Robinson Crusoe:
Stworze:
Stronghold 2ed.:
Marta Zima:
Czy Havoc + Aftermatch:
Robinson Crusoe:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
- Nidhogg
- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 62 times
Totalnie na żywioł. Faktycznie, zajęło to trochę czasu, ale jakoś trzeba było sobie zapełnić czas izolacji 
Dodam jeszcze tylko, ze figurki są podklejone magnesami, a tacki na figurki na spodzie maja folie magnetyczna, więc wszystko się trzyma. Nic nie lata, pudelko moze stać na boku.

Dodam jeszcze tylko, ze figurki są podklejone magnesami, a tacki na figurki na spodzie maja folie magnetyczna, więc wszystko się trzyma. Nic nie lata, pudelko moze stać na boku.
Tutaj część mojego insertu do Posiadłości Szaleństwa - podajnik na karty. Całość dość luźno bazuje na pomyśle viewtopic.php?f=61&t=51771&start=300#p1247992 kolegi @arian. Ma pomieścić wszystkie karty z obecnych dodatków + powinno się w miarę potrzeby jeszcze kilka przegródek dorobić gdyby FFG jednak zdecydowało się na wydanie czegoś nowego
Wykonane z tektury introligatorskiej 2mm oraz 1mm, pokryte czarną farbą akrylową wymieszaną z Mod Podge.

Spoiler:
Czy robił ktoś może insert do gry Sword and Sorcery, ale taki żeby figurki się o siebie nie obijały ?
Chcesz podziękować za wykonaną pracę? Postaw kawkę :) https://buycoffee.to/13thson
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
https://boardgamegeek.com/geeklist/1154 ... tem5488009
Nie widzę żeby w pudle było na to miejsca zbyt wiele. Ewentualnie można by oddzielić je od siebie tekturą.
-
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 324 times
Z tego co widzę jedyną opcją jest druk 3d - wtedy możesz mieć ścianki 1 mm i mogą się zmieścić. Ale taki insert musiałbyś sobie sam zaprojektować. Ja może kiedyś się za to wezmę, ale teraz nie mam czasu - maluję i gram w gry. Może za parę miesięcy mi się uda. Z ciekawostek zrobiłem własny insert do Podróży przez Śródziemie. W pudełku od podstawki mam: podstawkę + dodatek duży + 2 małe dodatki + wydrukowane 3d elementy scenerii. Gdybym nie miał tych 3d elementów scenerii na 100% mógłbym zrobić tak, aby figurki się nie obijały (jedynie dla bohaterów zrobiłem osobną formę tak aby się nie obijali).
----------------
10% flamberg.com.pl
10% flamberg.com.pl
-
A czemu docinacie coś i wklejacie? Nie łatwiej jest pomalować?
----------------
10% flamberg.com.pl
10% flamberg.com.pl
Czy jest jakiś rozsądny insert pasujący do Roota? Najchętniej taki który pomieści podstawkę i oba dodatki. Folded Space niestety nie ma do polskiej wersji.
Jako „rozsądny” mam na myśli „w dobrej cenie”
Jako „rozsądny” mam na myśli „w dobrej cenie”

- Qrzy
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 120 times
- Kontakt:
Maracaibo - insert
Pianka 3mm, klej Astra Creativo, rynienki z kolorowego i czarnego bloku technicznego.
Zamiast kleju magic użyłem innego, o podobnej konsystencji - Astra Creativo. Jest trochę rzadszy, dość duże opakowanie, przez co średnio się trzyma w ręce, ale jest plastikowe więc nie zagina się i na zagięciach nie wycieka tak jak Magic. Szybciej schnie i nie jest tak lepki po wyschnięciu, z drugiej strony nie jest tak elastyczny jak magic. Ma bardzo wygodny aplikator.
W insercie mieszczą się zarówno metalowe monety jak i tekturowe (w miejscu na fragmenty mapy, do zdjęcia wyjęte z insertu). Zrobiłem podajnik na karty wysokości insertu, bo w koszulkach się zsuwają z siebie, co prawda nie wejdą tam wszystkie podczas gry, ale po dobraniu można po prostu kolejne dołożyć (na zdjęciu są w nim karty fabuły/poziomu).
Dużą przegródkę na karty można zrobić spokojnie o te 5-10 mm dłuższą (bo w dodatku znajdą się pewnie nowe karty), zmniejszając pojemniki na elementy graczy, ale trzeba wtedy pamiętać o zmianie pozostałych wymiarów). Podana wysokość to wymiar boku, bez dna, z dnem to 54mm.
Pianka 3mm, klej Astra Creativo, rynienki z kolorowego i czarnego bloku technicznego.
Zamiast kleju magic użyłem innego, o podobnej konsystencji - Astra Creativo. Jest trochę rzadszy, dość duże opakowanie, przez co średnio się trzyma w ręce, ale jest plastikowe więc nie zagina się i na zagięciach nie wycieka tak jak Magic. Szybciej schnie i nie jest tak lepki po wyschnięciu, z drugiej strony nie jest tak elastyczny jak magic. Ma bardzo wygodny aplikator.
W insercie mieszczą się zarówno metalowe monety jak i tekturowe (w miejscu na fragmenty mapy, do zdjęcia wyjęte z insertu). Zrobiłem podajnik na karty wysokości insertu, bo w koszulkach się zsuwają z siebie, co prawda nie wejdą tam wszystkie podczas gry, ale po dobraniu można po prostu kolejne dołożyć (na zdjęciu są w nim karty fabuły/poziomu).
Dużą przegródkę na karty można zrobić spokojnie o te 5-10 mm dłuższą (bo w dodatku znajdą się pewnie nowe karty), zmniejszając pojemniki na elementy graczy, ale trzeba wtedy pamiętać o zmianie pozostałych wymiarów). Podana wysokość to wymiar boku, bez dna, z dnem to 54mm.
Spoiler:
- Kurczu
- Has thanked: 350 times
- Been thanked: 83 times
Super wyszło, bardzo mi się podobatheres pisze: ↑08 sty 2021, 21:07 Tutaj część mojego insertu do Posiadłości Szaleństwa - podajnik na karty. Całość dość luźno bazuje na pomyśle viewtopic.php?f=61&t=51771&start=300#p1247992 kolegi @arian. Ma pomieścić wszystkie karty z obecnych dodatków + powinno się w miarę potrzeby jeszcze kilka przegródek dorobić gdyby FFG jednak zdecydowało się na wydanie czegoś nowegoWykonane z tektury introligatorskiej 2mm oraz 1mm, pokryte czarną farbą akrylową wymieszaną z Mod Podge.
Spoiler:

Jak przyklejałeś tekturę 1mm? ciężko gdzieś tam klej wcisnąć.
- BOLLO
- Has thanked: 1311 times
- Been thanked: 1987 times
- Kontakt:
Jest to dzieło mojego brata. Na tyle unikatowe że zostało dodatkowo wyklejone folią z druku Oracal na wzór oryginalnej wypraski.
Z tego co się orientuję to jest opcja zamówienia takiego insertu.
Z tego co się orientuję to jest opcja zamówienia takiego insertu.
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2021, 22:46 przez BOLLO, łącznie zmieniany 1 raz.
Całość miałem dość dobrze wymierzoną i porobiłem sobie dysntase, żeby przy wklejaniu trzymać równe odległości i 'piony'. Najpierw przykleiłem te podłużne paski z tektury 2mm, a później wciskałem przegródki z tektury 1mm. W większości były na tyle równe że się jako-tako trzymały na wcisk, a dodając klej magic na krawędziach wszystko trzyma się super nawet przy tak ciękiej tekturze. Dodatkowa warstwa z farby i modpodge jeszcze to usztywniła i zalepiła ewentualne dziury i nierówności.
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Klany Kaledonii - insert
Oj, długo zabierałem się do tego insertu - główną przyczyną były różnej wielkości plansze i planszetki, bo za każdym razem wymaga to jakiegoś kombinowania. Z dostępnych w necie insertów żaden nie podobał mi się całościowo. Prezentowany insert zawiera pomysły z kilku różnych, a po raz pierwszy zdarzyło mi się cały zwymiarowany na kartce insert wyrzucić do kosza. I tak dwa razy... Dopiero za trzecim razem zdecydowałem się na przeniesienie na piankę.
Problemem przy robieniu tego insertu były, oprócz różnej wielkości plansz, różne wymiary żetonów, od bardzo małych do dość dużych. I właśnie te żetony klanów sprawiły mi niejaki kłopot. Wysokość przegródki na żetony wynosi 42mm, wysokość tych żetonów to 45mm, więc o te 3mm za dużo. Rozwiązanie widać na ostatnim zdjęciu - po sklejeniu i wyschnięciu całego elementu, wyciąłem samo dno, ale bez "brzegów" pod ściankami, w miejscu gdzie wchodzą żetony klanów i podkleiłem czarnym blokiem technicznym, wchodzą teraz idealnie
.
Jak zauważycie - żetony skrzyń graczy również mają na wysokość 45mm, ale po pochyleniu w przegródce wyrównują się do tych 42mm wysokości ścnianki, dodatkowo można je włożyć do skrzynek każdego gracza - pasują idealnie, co również widać na jednym ze zdjęć
Jeszcze jedna uwaga - insert wchodzi do pudełka dość pasownie, więc trzeba dość precyzyjnie robić cięcia, albo ten 1 mm gdzieś urwać
Ja trochę musiałem podszlifować papierem ściernym 
Oj, długo zabierałem się do tego insertu - główną przyczyną były różnej wielkości plansze i planszetki, bo za każdym razem wymaga to jakiegoś kombinowania. Z dostępnych w necie insertów żaden nie podobał mi się całościowo. Prezentowany insert zawiera pomysły z kilku różnych, a po raz pierwszy zdarzyło mi się cały zwymiarowany na kartce insert wyrzucić do kosza. I tak dwa razy... Dopiero za trzecim razem zdecydowałem się na przeniesienie na piankę.
Problemem przy robieniu tego insertu były, oprócz różnej wielkości plansz, różne wymiary żetonów, od bardzo małych do dość dużych. I właśnie te żetony klanów sprawiły mi niejaki kłopot. Wysokość przegródki na żetony wynosi 42mm, wysokość tych żetonów to 45mm, więc o te 3mm za dużo. Rozwiązanie widać na ostatnim zdjęciu - po sklejeniu i wyschnięciu całego elementu, wyciąłem samo dno, ale bez "brzegów" pod ściankami, w miejscu gdzie wchodzą żetony klanów i podkleiłem czarnym blokiem technicznym, wchodzą teraz idealnie

Jak zauważycie - żetony skrzyń graczy również mają na wysokość 45mm, ale po pochyleniu w przegródce wyrównują się do tych 42mm wysokości ścnianki, dodatkowo można je włożyć do skrzynek każdego gracza - pasują idealnie, co również widać na jednym ze zdjęć

Jeszcze jedna uwaga - insert wchodzi do pudełka dość pasownie, więc trzeba dość precyzyjnie robić cięcia, albo ten 1 mm gdzieś urwać

Spoiler:
Witam, mam dwa dziwne pytania
1 Gdzie można zdobyć w dobrej cenie taką piankę modelarską by zrobić insert, tak by było to opłacalne (czy oprócz koloru biała, czarna jest między nimi jakaś różnica)
2 Czy jest jakaś strona by można było pobrać szablony do insertów np. drewnianych.
Dodam, że pytam bo znalazłam jakieś ale po 40zł/arkusz co chyba jest mało opłacalne.
1 Gdzie można zdobyć w dobrej cenie taką piankę modelarską by zrobić insert, tak by było to opłacalne (czy oprócz koloru biała, czarna jest między nimi jakaś różnica)
2 Czy jest jakaś strona by można było pobrać szablony do insertów np. drewnianych.
Dodam, że pytam bo znalazłam jakieś ale po 40zł/arkusz co chyba jest mało opłacalne.
-
Mnie się wydaje że cena 40 zł to przegięta cena - ja chyba koło 10 płaciłem ale za biały. Wiem że czarny był dużo droższy nie wiem ale chyba 2 albo nawet więcej niż 2 razy. Kupowałem w sklepach dla plastyków. Z wysyłką może być problem bo to duże jest i delikatne.patka3000 pisze: ↑18 sty 2021, 18:37 Witam, mam dwa dziwne pytania
Jeśli chodzi o szablony to np:
https://www.thingiverse.com/
tyle że tutaj jest ich nie wiele - musisz szukać.
----------------
10% flamberg.com.pl
10% flamberg.com.pl
Dziś stworzyłem swój pierwszy insert. Zacząłem od czegoś prostego. Zrobiony "z głowy" na bieżąco. Proszę o wyrozumiałość w ocenach

Spoiler:
Spoiler:
Spoiler: