Carcassonne (Klaus-Jurgen Wrede)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
bdm
Has thanked: 557 times
Been thanked: 104 times

Re: Carcassonne (Klaus-Jürgen Wrede)

Post autor: bdm »

Aplikacja. Niestety płatna, ale to nie majątek jak na TAKĄ grę. https://play.google.com/store/apps/deta ... arcassonne
Awatar użytkownika
dispe
Has thanked: 312 times
Been thanked: 121 times

Post autor: dispe »

Gramy. Mój top to ponad 2100 pkt i 3 miejsce. Obecnie 2070 i 7 miejsce :) Niestety pierwsze miejsca okupują oszuści grający sami ze sobą. Można to łatwo sprawdzić na stronie Asmodee gdzie jest wgląd do historii gier każdego gracza. Na szczęście poprawiono jakiś czas temu błąd, który również pozwalał na oszukiwanie i teraz oszuści muszą grać sami ze swoim drugim kontem...
Pozdrawiam - ZBIGNIEW-PL ;)
bdm

Pograłbym z Tobą, ale grasz tylko z abbotem a w takich grach wygrywa ten, kto dostanie więcej mnichów a to już kwestia szczęścia.
Ja gram 1vs1 classic czyli fields i wyłączone dead tiles i tiles remaining.
Awatar użytkownika
dispe
Has thanked: 312 times
Been thanked: 121 times

Post autor: dispe »

Mnichów? Masz na myśli ogrody i klasztory? Uważam że jest ich na tyle dużo, że szanse są wyrównane ale rozumiem co masz na myśli. Dla mnie jest to najprzyjemniejszy wariant bo urozmaica delikatnie rozgrywkę i trzeba troszkę inaczej planować ruchy. Tylko potem jak pojechałem na Mistrzostwa Polski to ciężko się było przestawić :P
Awatar użytkownika
Legun
Has thanked: 95 times
Been thanked: 204 times

Post autor: Legun »

Zupełnie przez przypadek trafiłem na dodatek "Mapy": https://boardgamegeek.com/boardgamefami ... gamefamily
Ciekawe, czy kiedyś pojawi się Polska lub choćby "Wyszehrad"?
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
Awatar użytkownika
mistrz_yon
Has thanked: 157 times
Been thanked: 253 times
Kontakt:

Post autor: mistrz_yon »

Legun pisze: 01 maja 2020, 13:13 Zupełnie przez przypadek trafiłem na dodatek "Mapy": https://boardgamegeek.com/boardgamefami ... gamefamily
Ciekawe, czy kiedyś pojawi się Polska lub choćby "Wyszehrad"?
Były już na Essen, ale nie ogarnęli żadnych sensownych tub do pakowania. Ja kupiłem 2 tygodnie temu Niemcy i Francję i gra u mnie odżyła. Przez lata nie grałem w Carcassonne, mimo że to była moja pierwsza planszówka. Ale mapy wprowadzają bardzo duże ograniczenie i gra na tym zyskuje. Do zdobycia jest sporo dodatkowych punktów i - szczególnie we Francji - ciekawa mechanika sprzedawania wina. Do tego wariant z dodatkowym ruchem w przypadku zakrywania konkretnych miejsc dodaje napięcia i wprowadza kolejne ograniczenie w układaniu kafelków.

Z pewnością będę zamawiał dodatkowe mapy, zwłaszcza ze koszt jest bardzo umiarkowany.

Wydrukowana na dość twardym i elastycznym papierze, sporo trudu zajmuje ich rozprostowanie. Jeśli się ich nie chce zwijać, to trzeba sobie przygotować miejsce do składowania. Ja trzymam na dużym stole pod ciężkim obrusem...

Ogólnie polecam bardzo z pozycji casualowwgo gracza carcassonnowego.
tapczanik420
Has thanked: 22 times
Been thanked: 113 times

Post autor: tapczanik420 »

mistrz_yon pisze: 01 maja 2020, 15:51 Z pewnością będę zamawiał dodatkowe mapy, zwłaszcza ze koszt jest bardzo umiarkowany.
Super to wygląda! Będzie jakieś forumowe zamówienie?
Na sprzedaż, a poza tym to szukam kafla promo do Dice Settlers ze Sierra West. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
bdm

Carcassonne to także i moja pierwsza nowoczesna planszówka (mam podstawkę z rzeką plus dokupiłem dodatki: kupcy i budowniczowie, karczmy i katedry oraz księżniczka i smok) i choć mało już rozkładam ją na stole to dość często gram online za pomocą aplikacji (tylko klasyczna rozgrywka 1vs1).

Mapy wyglądają ciekawie i też się zastanawiam, czy warto się zaopatrzyć w choć jedną na próbę. :)
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1815 times
Been thanked: 1302 times

Post autor: garg »

tapczanik420 pisze: 01 maja 2020, 16:36
mistrz_yon pisze: 01 maja 2020, 15:51 Z pewnością będę zamawiał dodatkowe mapy, zwłaszcza ze koszt jest bardzo umiarkowany.
Nie ma potrzeby - wszystkie są dostępne w Polsce i to w całkiem przyzwoitych cenach.
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
mistrz_yon
Has thanked: 157 times
Been thanked: 253 times
Kontakt:

Post autor: mistrz_yon »

garg pisze: 01 maja 2020, 21:56
tapczanik420 pisze: 01 maja 2020, 16:36
Nie ma potrzeby - wszystkie są dostępne w Polsce i to w całkiem przyzwoitych cenach.
Tak. Zapłaciłem 35 zeta za mapę, co jak na naprawdę wnoszący dodatek jest śmiechową kasą. Natomiast mają w tym sklepie carcassonowym takie super zestawy znaczników (te przezroczyste), ze na nie choruję teraz. A, i do tych ma trzeba dokupić żetony - 8 pln chyka czy coś koło tego.
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1815 times
Been thanked: 1302 times

Post autor: garg »

Oczywiście kupiłem je razem z mapami :) .
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
Hawki

Post autor: Hawki »

Cześć,
Mam pierwszą edycję, chciałem dokupić "Więżę" z drugiej edycji.
Znalazłem informację że kafelki wymiarowo pasują do siebie.
Dysponuje ktoś fotką porównującą kafelki obu edycji?
Awatar użytkownika
Sepiky
Has thanked: 17 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Sepiky »

Hawki pisze: 15 maja 2020, 09:24 Cześć,
Mam pierwszą edycję, chciałem dokupić "Więżę" z drugiej edycji.
Znalazłem informację że kafelki wymiarowo pasują do siebie.
Dysponuje ktoś fotką porównującą kafelki obu edycji?
Np. tu i tu
Kicombo

Post autor: Kicombo »

Dobry wieczór,
ma ktoś może polską instrukcję do big box edycja 6 w pdf?
Benson
Has thanked: 15 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Benson »

Awatar użytkownika
sin
Has thanked: 175 times
Been thanked: 302 times
Kontakt:

Post autor: sin »

Z braku lepszego wątku - chciałbym polecić Carcassonne Junior do pogrania z najmłodszymi. Kupiłem z myślą o trzylatku, zrozumiał zasady natychmiastowo, polubił grę na tyle, że w zasadzie codziennie prosi o zagranie i nawet wykonuje sensowne ruchy. Bardzo miłym zakoczeniem okazała się półtoraroczna córka, która też rwie się do zabawy, co prawda reguła z zamykaniem drogi i wykładaniem pionków jest jeszcze dla niej zbyt skomplikowana, ale samo dostawienie kafelka i czekanie na swój ruch nie stanowi dla niej problemu.
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.
bdm

Pamiętam jak swego czasu kupowałem Carcassonne z myślą o mojej 4-letniej wówczas córce i zastanawiałem się czy brać Dzieci z Carcassonne (teraz Junior?) czy klasyczne Carcassonne. Wziąłem to drugie a córka w mig opanowała zasady. Do dziś jest to jedna z najlepszych naszych rodzinnych gier bo i żona zawsze chętnie siądzie do gry.
Dokupiłem do tego trzy dodatki: Karczmy i Katedry, Kupcy i Budowniczowie i Księżniczka i Smok.
Świetna gra i zabawa. Mam ogromny sentyment do tego tytułu, bo to moja pierwsza nowoczesna planszówka była i do dziś często gram. :)
Chilihead
Has thanked: 21 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Chilihead »

Planuje zakup carcassonne. Jaki dodatek polecacie jako pierwszy?
Awatar użytkownika
Rigidigi
Has thanked: 108 times
Been thanked: 101 times

Post autor: Rigidigi »

Chilihead pisze: 03 gru 2020, 19:36 Planuje zakup carcassonne. Jaki dodatek polecacie jako pierwszy?
Kupcy i budowniczowie.
Oraz Karczmy i katedry.
Będzie idealny zestaw na start.
Awatar użytkownika
predki
Has thanked: 3 times
Been thanked: 60 times

Post autor: predki »

Rigidigi pisze: 03 gru 2020, 19:38
Chilihead pisze: 03 gru 2020, 19:36 Planuje zakup carcassonne. Jaki dodatek polecacie jako pierwszy?
Kupcy i budowniczowie.
Oraz Karczmy i katedry.
Będzie idealny zestaw na start.
W pełni popieram. Dwa najlepsze i wręcz obowiązkowe dodatki.
Chilihead
Has thanked: 21 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Chilihead »

Dzięki za odpowiedzi.
Zmówiłem BigBox 6, który posiada oba wymienione dodatki, a cenowo wychodzi podobnie.
Atk
Has thanked: 563 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Atk »

Akurat cena BB jest w stanie wznoszącym się
bdm

Najlepiej grać z jednym dodatkiem a dwa to już max. Im więcej dodatków tym większa plansza i chaos w liczeniu punktów i ogarnięciu zasad. Jak przykładowo graliśmy z dodatkiem księżniczka i smok to zapominaliśmy dodawać punkty za wróżkę.
Moim zdaniem Carcassonne jest najlepsza jako podstawka bez rzeki i opata. Nie ma tych dziwacznych kafli z dodatków. No i najlepiej się gra 1vs1.
Awatar użytkownika
WRS
Administrator
Has thanked: 7 times
Been thanked: 96 times
Kontakt:

Post autor: WRS »

Lata temu na MP Carcassonne w Krakowie był sam Autor, z którym miałem przyjemność porozmawiać.
Pytany przeze mnie o dodatki i ich interakcję, wyraźnie zaznaczył, że jego zamysłem była gra z jednym dodatkiem. Stąd większość, opisywanych w różnych fanowskich opracowaniach, sposobów współużytkowania kilku dodatków jest nadinterpretacją graczy.

Ja tam lubię łączyć wiele dodatków - moja gra, mogę tak grać :) - ale zawsze wtedy mam pod ręką talię kart z przypomnieniem zasad każdego z modułów. Wtedy łatwiej pamiętać o tych dziesiątkach (sic!) dodatkowych reguł.
Baruk Khazad!
Jak mawia Folko:
gry logiczne to kwintesencja rozrywki, to czysta postać gry: mechanika bez dodatkowej otoczki wnoszącej, lub starającej się coś wnieść do rozgrywki
i ja się (pod) tym podpisuję
poxi
Has thanked: 63 times
Been thanked: 120 times

Post autor: poxi »

Ja bardzo mocno polecam dodatek Owce i Wzgórza, który jako jedyny zamiast tylko powiększać ilość kafelków wprowadza różnorodność, przez ich redukcję.
Ułożenie wzgórza na mapie skutkuje włożeniem pod mapę zakrytego kafelka z worka. Natomiast przy punktowaniu obszaru w razie remisu, wygrywa ten, co ma meepla na kafelku ze wzgórzem, co wprowadza dodatkowe napięcie, związane z rozkładem sił na obszarach.
Pasterz i Owce wprowadzają mechanikę push your luck, przy poszerzaniu pól, co moim zdaniem świetnie wzbogaca rozgrywkę, w momentach, gdy ktoś wylosuje jakiś nudny kafelek, który wylądowałby gdzieś na obrzeżach mapy, nie wpływając znacznie na przebieg gry.
Dla mnie to najlepszy dodatek, dodawany jako 2. do rozgrywki. Zwykle grywam właśnie z jednym dodatkiem + Owce i Wzgórza. Uważam go za równy, a może i nawet lepszy niż te dwa pierwsze wymieniane jednym tchem z podstawką za must-have, ale przez to, że jest to 9. (!) dodatek, to nie zdobył należnej popularności.
ODPOWIEDZ