Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
My testujemy alternatywy dla 2, pewnie za jakiś czas coś napiszemy z tych sesji Zdecydowanie proponujemy zostawić wariant dla dwójki. Wiele osób ma kłopoty ze znalezieniem 3-go i kolejnych graczy na co dzień.
Ponieważ nie ma jeszcze oficjalnego angielskiego tłumaczenia gry, autor relacji (aby przybliżyć anglojęzycznym czytelnikom klimat) przełożył na angielski teksty kart przepychanek kolejkowych. Wprawdzie Social list jako Lista społeczna jest niezłe, to mnie najbardziej rozwalił tekst Not your place, Sir w miejsce polskiego Pan tu nie stał
Jedno pytanie, jeden postulat.
Pytanie: Wariant z chmurami w 303. Chmura to jeden heks, czy więcej?
Postulat: Fajnie by było wydzielić informacje o 303 (i pozostałych grach) do innego tematu/ów.
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
Cieszę się, że Ci się spodobała ta relacja - to mój debiut Napisana szczególnie dla jednego gracza z Gwatemali, który zasypywał mnie (i nie tylko mnie) pytaniami
MichalStajszczak pisze:Ponieważ nie ma jeszcze oficjalnego angielskiego tłumaczenia gry, autor relacji (aby przybliżyć anglojęzycznym czytelnikom klimat) przełożył na angielski teksty kart przepychanek kolejkowych. Wprawdzie Social list jako Lista społeczna jest niezłe, to mnie najbardziej rozwalił tekst Not your place, Sir w miejsce polskiego Pan tu nie stał
Tłumaczenia są jak najbardziej ad hoc ale też mi się spodobał ten przekład - mój niemówiący po polsku współgracz jak najbardziej wyobraził sobie przepychankę łokciami i kolanami. W ogóle, to on (prawie) wciąż wygrywa, a jest spoza bloku socjalistycznego :p
Rochwald pisze:Jedno pytanie, jeden postulat.
Pytanie: Wariant z chmurami w 303. Chmura to jeden heks, czy więcej?
Postulat: Fajnie by było wydzielić informacje o 303 (i pozostałych grach) do innego tematu/ów.
Odpowiedź: W wariancie 303 chmura to jeden heks, ale w 111, które już mam w PDF przygotowane, ale nie mam kiedy napisać instrukcji, chmura będzie dwuheksowa.
Postulat: Jeżeli jakiś administrator to zrobi, to oczywiście karnie podporządkuję się decyzji administracyjnej (w końcu jestem urzędnikiem:)
Póki co wrzucam odpowiedzi tu.
odzież na pole z odzieżą, AGD na pole z AGD itd.
Przekupka jedynie wyznacza towar za który wymiana jest po kursie 1:1
BarukKhazad! Jak mawia Folko: gry logiczne to kwintesencja rozrywki, to czysta postać gry: mechanika bez dodatkowej otoczki wnoszącej, lub starającej się coś wnieść do rozgrywki
i ja się (pod) tym podpisuję
Karol Madaj pisze:
Faza 4. Otwarcie sklepów
[...]
Jeżeli jakiś towar kupił spekulant, artykuł ten należy od razu położyć na odpowiednim polu na bazarze (czyli np.: towar z kiosku kładziemy na tym samym polu gdzie podczas przygotowania gry położyliśmy towar z kiosku),[...]
BarukKhazad! Jak mawia Folko: gry logiczne to kwintesencja rozrywki, to czysta postać gry: mechanika bez dodatkowej otoczki wnoszącej, lub starającej się coś wnieść do rozgrywki
i ja się (pod) tym podpisuję
Dzieki za pomoc, instrukcja tego nie definiowala jednoznacznie.
BTW gra swietnie sprawdza sie w gronie rodzinnym i srednioplanszowkowych znajomych. Doskonale oddaje klimat kolejkowej rzeczywistosci i polowania na to, co akurat rzucili do sklepów. Przyłączam się do gratulacji dla twórcy.
czy w 'kolejce' można wykupić na przykład cały asortyment z kiosku, uniemożliwiając skończenie gry przez innych graczy? czy można kupować w kiosku jeśli nie mamy kiosku na naszej liście zakupów?
errorr pisze:czy w 'kolejce' można wykupić na przykład cały asortyment z kiosku, uniemożliwiając skończenie gry przez innych graczy? czy można kupować w kiosku jeśli nie mamy kiosku na naszej liście zakupów?
errorr pisze:czy w 'kolejce' można wykupić na przykład cały asortyment z kiosku, uniemożliwiając skończenie gry przez innych graczy? czy można kupować w kiosku jeśli nie mamy kiosku na naszej liście zakupów?
Można.
Swoją drogą, może to oznaczać brak możliwości zakończenia gry, jeśli dwóch graczy zastosuje ten sam manewr jednocześnie. Może w nowej edycji warto byłoby dołożyć kartę "Inspekcja Robotniczo-Chłopska", która każe zwrócić do puli wszystkie posiadane przez gracza karty towarów, jeśli jest ich więcej o 2 od wymagań na karcie zakupów .
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
Gra się skończy tak czy owak gdy wyczerpią sie karty na samochodach dostawczych i w sklepach. Co najwyżej może zakończyć sie remisem.
O karcie "IRCha" też myślałem, ale z innym działaniem. Karta proponowana przez Ciebie bardzo blokowałoby rękę. Przez pierwszy tydzień w zasadzie nie można by jej było użyć.
Swoja drogą myślę o karcie bonusowej, która pozwalałaby wziąć do ręki jedną z kart odrzuconych...
Nocny Festiwal Planszowych Gier Historycznych za nami. Równo 700 osób wpadło wczoraj/przedwczoraj na Marszałkowską. Kto nie był niech pogląda zdjęcia i żałuje