Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)
Jakie zniżki?
Jowisze są zwykle najdroższymi kartami i jest ich mało, trzeba trafić.
Nagrody i tytuły też zdobyć w 100 proc. to nie wiem w jaki sposób?
Z drugiej strony ja przy 11-13 pokoleniu mam już 2h rozgrywki i zwyczajnie nie chce mi się ciągnąć gry w nieskończoność wiedząc, że już wygrałem. Generalnie nie lubię grać solo w TM na punkty. Wolę terraformować więc stary tryb solo dla mnie jest lepszy.
Jowisze są zwykle najdroższymi kartami i jest ich mało, trzeba trafić.
Nagrody i tytuły też zdobyć w 100 proc. to nie wiem w jaki sposób?
Z drugiej strony ja przy 11-13 pokoleniu mam już 2h rozgrywki i zwyczajnie nie chce mi się ciągnąć gry w nieskończoność wiedząc, że już wygrałem. Generalnie nie lubię grać solo w TM na punkty. Wolę terraformować więc stary tryb solo dla mnie jest lepszy.
- jax
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 258 times
13 z zasobów zgromadzonych na kartach + 3 za promy imigrantów + 12 za 6 symboli Jowisza.
I 36 nadrukowane na kartach.
Zdarza się tyle, gdy gra się przeciąga, a tu było aż 15 pokoleń, więc warunki były.
Nagrody można spokojnie zdobyć. Nawet jak Marsbot ufunduje, to i tak mozna go wyprzedzić (a na pozimie łatwym to ma -5 do każdym nagrody, więc w ogóle łatwizna)
Z tytułami trzeba mieć odrobinę szczęścia żeby złapać komplet (tzn. marsbot nie wejdzie na pole nagrody albo wejdzie, gdy nie spełnia warunku). Znów - poziom łatwy pomaga, gdy Marsbot nie przesuwa sie dodatkowo po wejściu na pola ze strzałkami.
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Czy autome da sie zaimplementowac jako dodatkowego gracza i dolaczyc do grupy jako 3go lub 4go? Czy sluzy tylko do rozgrywek solo?
Czemu ktoś chciałby to zrobic, pachnie to masochizmem.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- Bludgeon
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 97 times
Pewnie się da. Spróbuj, przetestuj, daj nam znać jak poszło.
Everything you do, think, or say
is in the pill you took today
is in the pill you took today
Czołem. W weekend zamierzamy zagrać ze znajomymi w starą dobrą Terraformację Marsa z dodatkiem Preludium i kilkoma dodatkowymi zestawami kart. Pytanie następujące: Czy znacie i korzystacie z jakichś homerules dot. dociągu kart projektów tak by było to mniej losowe? Jakieś dobieranie z tego co ktoś odrzucił itp.? Będę wdzięczny za sprawdzone pomysły.
-
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 46 times
Chyba najpopularniejszy jest zwykły draft:bl każdy zatrzymuje na ręku jedną kartę, resztę przekazuje następnej osobie, i tak w kółko, aż wybierzecie wszystkie karty.
-
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 20 times
Szybciej. Czy lepiej to kwestia preferencji. Ja osobiście cenię sobie możliwość blokowania przeciwnika i zmniejszania losowości - ktoś dostanie pasujące karty, a ktoś inny kompletnie nie. Niestety owszem, wydłuża to grę, szczególnie jeśli są jacyś zamulacze.
Z drugiej strony, dla mnie ta Terraformacja Marsa to gra z dosyć dużą tendencją do pasjansowości, więc draft dodaje trochę interakcji, która w grach cenię.
I ta dwie rzeczy to dla mnie na tyle duża różnica, że przy propozycji gry w Terraformacje bez draftu, grzecznie odmawiam - nie mam z tej gry wtedy dość funu jak na ilość zainwestowanego czasu (gra sama z siebie jest dosyć długa jak na taką losować i prostotę).
Z drugiej strony, dla mnie ta Terraformacja Marsa to gra z dosyć dużą tendencją do pasjansowości, więc draft dodaje trochę interakcji, która w grach cenię.
I ta dwie rzeczy to dla mnie na tyle duża różnica, że przy propozycji gry w Terraformacje bez draftu, grzecznie odmawiam - nie mam z tej gry wtedy dość funu jak na ilość zainwestowanego czasu (gra sama z siebie jest dosyć długa jak na taką losować i prostotę).
-
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 2 times
Tak, draft tylko dla początkowej ręki, na starcie gry. Potem już robimy wystawkę i każdy zabiera po jednej karcie. Szybsze niż draft i bardziej sprawiedliwe niż losowy dociąg.Silmaril pisze: ↑05 lis 2024, 20:51 Czołem. W weekend zamierzamy zagrać ze znajomymi w starą dobrą Terraformację Marsa z dodatkiem Preludium i kilkoma dodatkowymi zestawami kart. Pytanie następujące: Czy znacie i korzystacie z jakichś homerules dot. dociągu kart projektów tak by było to mniej losowe? Jakieś dobieranie z tego co ktoś odrzucił itp.? Będę wdzięczny za sprawdzone pomysły.
- Domeru
- Has thanked: 304 times
- Been thanked: 39 times
- Kontakt:
O, to ja mam odwrotnie.HeWhoSawTheDeep pisze: ↑06 lis 2024, 08:10 I ta dwie rzeczy to dla mnie na tyle duża różnica, że przy propozycji gry w Terraformacje bez draftu, grzecznie odmawiam

Dominik Sobociński
https://www.facebook.com/groups/gry.pla ... i.zdjecia/ - nie tylko zdjęcia planszówek, ale między innymi. :P
https://www.boardgamegeek.com/user/Domeru - mój profil na BGG
https://www.facebook.com/groups/gry.pla ... i.zdjecia/ - nie tylko zdjęcia planszówek, ale między innymi. :P
https://www.boardgamegeek.com/user/Domeru - mój profil na BGG
Powtórzę swoje pytanie do osob posiadajacych dodatek AUTOMA bo oprocz dwoch bezsensownych nic nie wnoszacych odpowiedzi nikt sie nie wypowiedzial
A wiec:
Czy autome da sie zaimplementowac jako dodatkowego gracza i dolaczyc do grupy jako 3go lub 4go? Czy sluzy tylko do rozgrywek solo?
A wiec:
Bezpośrednio nie jest to możliwe, chyba, że rozpiszesz jakieś home rules, bo karty automy, zasady mówią o jednym graczu np. "tracisz 5 jednostek roślinności", czyli co wszyscy gracze tracą po 5 jednostek roślinności? Albo, "Marsbot funduje nagrodę pod względem której najbardziej Cię wyprzedza", "Uzyskuje tytuł, którego wymagania Ty też spełniasz", "Uzyskuje tytuł, w przypadku którego najmniej brakuje Ci do spełnienia wymagań", "... nie wyprzedza Cię pod względem wymagań..." itp. więc trzeba by było ustalić na jakich zasadach będziecie to interpretować. Można ustalić, że te zasady będą dotyczyły tylko osoby, która ma znacznik "pierwszego gracza". Możesz spróbować w ten sposób, daj znać czy dobrze się grało
.

- hipcio_stg
- Has thanked: 82 times
- Been thanked: 374 times
Ta gra ma sens tylko z draftem. Nie wyobrażam sobie grać inaczej.
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 17 times
Ostatnio odświeżyłem grę i strasznie się dłuży. Przy takiej losowości mało z tego radości. Stąd pytanie. O ile dodatek Preludia może ją przyspieszyć?
Nie wiem czy ktoś jeszcze gra bez tego dodatku

Ostatnio zmieniony 25 lis 2024, 10:59 przez kci83, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja gram.

Kupiłem Preludium ale jeszcze nie rozpakowałem.

Automa jest ok ale czas gry jest całkowicie dyskwalifikujący. Po 2h już mi się zwyczajnie nie chce grać.
Na ile Preludium przy Automie skraca rozgrywkę względem klasycznego solo także z Preludium?
- cezarr
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 13 times
Z mojego doświadczenia: gra z Preludium i Automą trwa wciąż 2-3 dłużej niż klasyczne solo z preludium. To drugie gram w 45-60 minut; pierwsze - 2,5-3 godziny.
BTW, ostatnio zacząłem wygrywać z Automą na normalnym poziomie. Przedwczoraj nawet ok. 140 do 100!

Automa wydłuża rozgrywkę w porównaniu do zwykłego trybu solo, jest również o wiele trudniej (po kilku rozgrywkach jeszcze nie wygrałem na najniższym stopniu trudności
). Preludium (w zależności od kart) daje kopa jakbyś od razu przeskoczył 2 pokolenia, więc tutaj można sobie obliczyć ile dla Ciebie trwa 1 pokolenie. U mnie długość rozgrywki przy grze solo jest raczej bez znaczenia, bo na biurku taka TM potrafi być przez kilka/kilkanaście dni nie przeszkadzając mi w niczym. Może dla niektórych osób lepszym rozwiązaniem byłoby zainwestowanie w Ekspedycje Ares zamiast w starą TM, bo z tego co wiem to EA jest o wiele "szybsza".

- cezarr
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 13 times
Przypomniało mi sie, ze ja przeciez gram te Automę z Preludium ale i Koloniami i Wenus. Moze bez tych 2 ostatnich daloby rade zejsc do 2 godzin czasu gry, choc nie jestem pewien. I tak moze byc ciezko.
Ja zamiast draftu się ostatnio zastanawiam czy nie spróbować wyrzucić wszystkich bezuzytecznych kart i zbyt mocnych. Może to zlikwiduje draft sam nie wiem... Niby to powinno zlikwidować problem że dostajemy karty których nikt nigdy nie gra i wiekszosc bedzie przecietna czyli nikt nie bedzie polowal na jakies mocarne karty. Ale jak wyjdzie zobacze w praniu jak znajdę czas na sesję. Może to przyśpieszy grę i będzie mozna grać bez draftu zobaczymy.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 1115 times
Draft powoduje też, że mamy większą kontrolę nad strategią. Jak zbierasz karty z roślinami/zwierzakami/jowiszam/nauka itd to dzięki draftowi możesz przejrzeć więcej kart niż normalnie.Herugor pisze: ↑26 lis 2024, 21:32 Ja zamiast draftu się ostatnio zastanawiam czy nie spróbować wyrzucić wszystkich bezuzytecznych kart i zbyt mocnych. Może to zlikwiduje draft sam nie wiem... Niby to powinno zlikwidować problem że dostajemy karty których nikt nigdy nie gra i wiekszosc bedzie przecietna czyli nikt nie bedzie polowal na jakies mocarne karty. Ale jak wyjdzie zobacze w praniu jak znajdę czas na sesję. Może to przyśpieszy grę i będzie mozna grać bez draftu zobaczymy.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430