(Warszawa) Regularne spotkanie testowe - Monsoon Group

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
stalker
Has thanked: 32 times
Been thanked: 13 times

Re: [Warszawa] Regularne spotkanie testowe - Monsoon Group

Post autor: stalker »

Filippos pisze:Stalkerro nie byłoby wszak Monsoona bez twego słynnego marudzenia. :D
Nie dopiekło mi, już mi tak nie dopieka marudzenie testerów. Spoko.
Terefere :) a ja też mogę nad sobą trochę popracować. Do zagrania!
Lukasz M. Pogoda | w biblioteczce | zainteresowało mnie
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych. Chcesz pomóc w testowaniu lub masz swój projekt? Monsoon Group pomoże! Informacje na forum tutaj. Zapraszamy!
Awatar użytkownika
oopsiak

Post autor: oopsiak »

tu kaszlak. niestety jutro jeszcze odpadam.

PS: ale za to posłucham sobie nowego, świeżutkiego odcinka Cabin Pressure ❤
LICZBA graczy/punktów/żetonów

MAM / ODDAM / CHCĘ
plazmonik

Post autor: plazmonik »

Ja i Agata będziemy jakoś po 18tej
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Ja ciągle smarkam - lekko, ale ciągle. Kusi żeby przyjść ale nie chciałbym nikogo zarazić :/
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
fistan
Kontakt:

Post autor: fistan »

maseczka na twarz i juz :)
Awatar użytkownika
Jan Madejski
Has thanked: 14 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Jan Madejski »

Wielkie dzięki dla Krzyśka i Łukasza, którzy spędzili wczoraj całe spotkanie nad moim "Curry House". Uwagi w trakcie testów były treściwe i gra się szlifuje. Jedyne, czego nie uda mi się zmienić, to szybkość rozgrywki :P - to po prostu taki typ gry i trzeba by było z niej za dużo wykroić, żeby przyspieszyła. Zrekompensuję to ciekawszymi kombosami dostępnymi w późniejszej fazie gry i większą możliwością zarządzania swoimi kartami.

Jeśli dzisiaj jest dodatkowe spotkanie, to niestety nie dam rady się na nim pojawić :(
Awatar użytkownika
sipio
Been thanked: 1 time

Post autor: sipio »

Ja dziękuje za partię Janosika. Gra działa choć ma kilka mankamentów i wymaga przeróbki, ale z pewnością nie wraca do szuflady, czego się obawiałem.
Tak więc Janosik będzie częściej wpadał na spotkania :-)
Awatar użytkownika
stalker

Ale lakonicznie raporty! :) po pierwsze, nawet trzy prototypy jednocześnie. Po drugie, chyba ze 12 osób w szczytowym momencie. Po trzecie, odwiedzili nas nowi goście (zapraszamy ponownie!). Było bardzo gorąco i interesująco!
Jan Madejski pisze:Wielkie dzięki dla Krzyśka i Łukasza, którzy spędzili wczoraj całe spotkanie nad moim "Curry House". Uwagi w trakcie testów były treściwe i gra się szlifuje. Jedyne, czego nie uda mi się zmienić, to szybkość rozgrywki :P - to po prostu taki typ gry i trzeba by było z niej za dużo wykroić, żeby przyspieszyła. Zrekompensuję to ciekawszymi kombosami dostępnymi w późniejszej fazie gry i większą możliwością zarządzania swoimi kartami.
No nie wiem, może Ci coś podpowiemy — w grę zdecydowanie trzeba zagrać kilka razy, żeby sprawdzić różne strategie — na granie słabymi jednostkami, na kombosy bohaterami, oczywiście sporo jeszcze jest rzeczy do dodania lub wygładzenia. Ale gra, chociaż może nie jest bardzo odkrywcza w sensie mechanicznym, świetnie ciągnie temat, jest spójna, przemyślana, naprawdę imponująca. Nie myślcie sobie, że to jakieś nudziarstwo o indyjskiej knajpce (Curry House — też coś!) To jest gra w której biją się armie, bohaterowie i bogowie, aż piasek się topi, oręż goreje radioaktywnym ogniem, a pojedynki z daleka wyglądają tak:

Obrazek
Peacekeeper-missile-testing [Public domain], by Solipsist at en.wikipedia, from Wikimedia Commons

Dziękujemy Wam wszystkim za przybycie i do zobaczenia — za tydzień lub na "wydaniach specjalnych" (mnie na dodatkowych raczej nie będzie).
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych. Chcesz pomóc w testowaniu lub masz swój projekt? Monsoon Group pomoże! Informacje na forum tutaj. Zapraszamy!
Awatar użytkownika
Spinus

Post autor: Spinus »

Jan Madejski pisze:Wielkie dzięki dla Krzyśka i Łukasza, którzy spędzili wczoraj całe spotkanie nad moim "Curry House". Uwagi w trakcie testów były treściwe i gra się szlifuje. Jedyne, czego nie uda mi się zmienić, to szybkość rozgrywki :P - to po prostu taki typ gry i trzeba by było z niej za dużo wykroić, żeby przyspieszyła. Zrekompensuję to ciekawszymi kombosami dostępnymi w późniejszej fazie gry i większą możliwością zarządzania swoimi kartami.
Nie, to ja dziękuję, że trafiłem do zacnego grona osób mogących jako pierwsze przetestować Twój prototyp. Tym bardziej, że jak wiemy kolejka do tego zaszczytu była długa. :) Jednak mieszanina szczęścia i bezczelności czyni w życiu cuda :D

Wracając do samej gry to mam taki pomysł na nieznaczne przyspieszenie. Gdyby testy karmiczne bohaterów nie były liczone jako akcja i obydwaj gracze mogli by je robić dla swoich wojowników jednocześnie?

Poza tym przed rzucaniem kombosów celem ochrony wzroku, proponuję zakładać okulary przeciwsłoneczne, mogą być nawet marki Husqvarna :D
gibon
Kontakt:

Post autor: gibon »

Czy wybiera się ktoś na spotkanie w dzisiejszy czwartek na Solec?
Awatar użytkownika
Filippos
Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))

Post autor: Filippos »

Przepraszam Was za wczoraj - nagły atak epidemii w domu sprawił że musiałem wracać i wcielić się w pielęgniarza.
W przyszłym tygodniu stawiam się już karnie zarówno we wtorek jak i w środę.
Zwykle gram w to co mam
Moja strona o projektowaniu: http://milunski.com/
Awatar użytkownika
Jan Madejski

Spinus pisze:Wracając do samej gry to mam taki pomysł na nieznaczne przyspieszenie. Gdyby testy karmiczne bohaterów nie były liczone jako akcja i obydwaj gracze mogli by je robić dla swoich wojowników jednocześnie?
To całkiem zacny pomysł! Wymaga trochę przeprojektowania i ogarnięcia potencjalnych wyjątków, ale mógłby skrócić wszystkie wymiany akcja-akcja nawet o 33% / rundę :) Przetestuję.
Awatar użytkownika
stalker

Ale niby jak? Dowolne? To ja sobie odpalę to, tamto i siamto?
Będzie bałagan, a poza tym testy pozwalają grać na zwłokę! Eeee! :)
Awatar użytkownika
Jan Madejski

Filippos, Sipio - widzimy się we wtorek? Ktoś jeszcze chętny na spotkanie na Solcu?
Awatar użytkownika
sipio

Tak jest!
deaddrone

Post autor: deaddrone »

Witam

Piszę do Was ponieważ niedawno zacząłem tworzyć grę karcianą-logiczną i potrzebuję testerów do gry. Wiem, że na pierwszym spotkaniu powinienem testować projekt kogoś innego i oczywiście z tym nie będzie problemu. Zasada wzajemności jest jak najbardziej OK.

Krótko o moim projekcie: Jest typowym homemade'm ale możliwym do testowania. Mam karty i żetony, które są potrzebne do rozgrywki. Gra polega na ułożeniu wzoru symboli z kart, które te symbole posiadają (może to przypominać trochę starą grę karcianą Kuku). Dodatkowo gracze mogą wpływać na przebieg gry zagrywając karty z ręki (gracz może zagrać taką kartę płacąc odpowiednimi żetonami, które zebrał podczas gry). Czas trwania gry zależy od tego do ilu punktów (ułożonych wzorów) gracze będą chcieli grać oraz od ilości graczy. Dla gry dla 4 graczy, którzy grają do 3 pkt partia trwa ok 1,5h-2h. Partia dla dwóch graczy z tą samą ilością punktów do zdobycia to ok 45min-1h. (czas dla graczy, którzy choć raz już w to zagrali i wiedzą o co chodzi).

Oto linki do zdjęć z gier testowych i elementów gry:
http://s13.postimage.org/js97czvrr/IMG_ ... 111610.jpg
http://s13.postimage.org/q7889o2hj/20121108_225256.jpg
http://s13.postimage.org/4aqan1eon/4136 ... 9216_o.jpg

Odwiedziłbym Was w najbliższą środę choć pracuję do 17tej i mogę się spóźnić. Chyba, że są możliwe inne terminy spotkań :)

Będę wdzięczny za jakikolwiek feedback.

pozdrawiam serdecznie
Bartek
Awatar użytkownika
Filippos
Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))

Post autor: Filippos »

Jan Madejski pisze:Filippos, Sipio - widzimy się we wtorek? Ktoś jeszcze chętny na spotkanie na Solcu?
Sorry chłopaki ale nie mam z kim jutro zostawić chorego synka, więc będę dopiero w środę. :(
Zwykle gram w to co mam
Moja strona o projektowaniu: http://milunski.com/
Awatar użytkownika
Jan Madejski

@Filippos - Nie ma sprawy, poradzimy sobie ;)

@deaddrone - Robimy czasem nadprogramowe spotkania w inne dni, ale w dużo bardziej kameralnym gronie i ciut gorszych warunkach oświetleniowo-hałasowych, więc zapraszam w środę :) Przyniesienie własnej gry na pierwsze spotkanie nie będzie wielką gafą, ale pamiętaj, że inne gry będą pewnie miały pierwszeństwo. Czas trwania gry nie jest problemem, może się jednak zdarzyć, że testerzy przerwą grę wcześniej bo już będą mieli wystarczające wnioski - czasem omawianie gry trwa dłużej od samej rozgrywki.
Dwa linki do grafik są ucięte - widać tylko środkowe zdjęcie.
deaddrone

Post autor: deaddrone »

Ok. Dziękuję za informacje organizacyjne (choć już zapoznałem się z ich większą częścią z Waszej strony ;))

co do linków, poniżej:
http://s13.postimage.org/js97czvrr/IMG_ ... 111610.jpg
http://s13.postimage.org/q7889o2hj/20121108_225256.jpg
http://s13.postimage.org/4aqan1eon/4136 ... 9216_o.jpg

powinny działać :)

pozdrawiam i do zobaczenia w środę.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
sirwei
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post autor: sirwei »

Witam.

Też chciałbym się podpiąć pod środowe spotkanie. Sam mam własne prototypy ale rozumiem że muszę się wykazać cierpliwością z racji bycia nowicjuszem...
To jak, pomożecie? ;)
Nobody`s perfect, everybody frytki.

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
stalker

Zapraszamy do kolejki. Nie, nie do gry — należy zacząć pojawiać się na spotkaniach i poczekać na swoje okienko.
plazmonik

Może ja dzisiaj dołączę do Was w Solcu:). O której się zbieracie?
Awatar użytkownika
sipio

Od 17.30. Na tapecie pewnie będzie Janosik i Curry House.
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Ja niestety na najbliższe 3-4 tygodnie raczej odpadam (robota).
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
plazmonik

To ja będę koło 18tej. wcześniej nie dam rady.
ODPOWIEDZ