Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Herugor

Re: Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)

Post autor: Herugor »

Chodzi wyłącznie o przyśpieszenie gry. Nie oszukujmy się w większości gier wybór kart jeśli zna się grę jest oczywisty. Ta twoja losowośc i tak zawsze istnieje. W wariancie draftu jest najmniejsza i gra ma największą głębie strategiczną ale i tak ciągle istnieje. W moim domowych zasadach gdzie staramy się sprowadzić karty do podobnego poziomu chodzi tylko o przyśpieszenie rozgrywki. Usuwamy karty które każdy gracz bez względu na korporację zawsze wybierze bo śa tak mocne, karty których nikt nigdy nie wybiera oraz karty które dają VP i nic więcej więc są zwykłymi zapychacczami do późnych etapów i ooczywistymi wyborami jednak w początkowych etapach są zuełnie bezużyteczne. Upraszcza to bardzo grę ale jednoczesnie powinno pprzyśpieszyć i nadal pozostawiąc duży wybór. Ale to takie moje własne przemyślenia.
prib4
Has thanked: 24 times
Been thanked: 139 times

Post autor: prib4 »

@Herugor
Nie chcę całości cytować ale Twoja wypowiedź sugeruje że nigdy nie grałeś chyba w Terraformację albo po prostu nie jest to gra dla Ciebie - zamiast całkowicie niszczyć założenia i spłycać grę (wywalenie kart dających tylko PZ powoduje, że w sumie nie ma innej opcji niż wściekłe terraformowanie od samego początku i brak możliwości odbicia się w late game jeśli na początku karty nie podejdą) po prostu może lepiej sięgnąć po inny tytuł, np. kościaną terraformację?
gogovsky
Has thanked: 524 times
Been thanked: 592 times

Post autor: gogovsky »

Albo ark nove, tam można wszystkim grać, nie ma słabych kart :p
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 451 times

Post autor: itsthisguyagain »

ja podczas ostatniej gry z mega zamulaczami nawet się zastanawiałem czy zamiast draftu nie lepiej zrobić, że co pokolenie dostajemy 10 kart do przejrzenia (czyli dokładnie tyle ile zobaczymy w drafcie) przy czym kupić można max 4. To też sprawiłoby że gdzieś przy 5-6 pokoleniu na 3+ graczy talia kart odrzuconych by była przetasowywana.
gogovsky
Has thanked: 524 times
Been thanked: 592 times

Post autor: gogovsky »

itsthisguyagain pisze: 28 lis 2024, 17:37 ja podczas ostatniej gry z mega zamulaczami nawet się zastanawiałem czy zamiast draftu nie lepiej zrobić, że co pokolenie dostajemy 10 kart do przejrzenia (czyli dokładnie tyle ile zobaczymy w drafcie) przy czym kupić można max 4. To też sprawiłoby że gdzieś przy 5-6 pokoleniu na 3+ graczy talia kart odrzuconych by była przetasowywana.
próbowaliśmy takiego rozwiązania, ale wtedy całkowicie mechanika drawu z innych źródeł to spłycasz do draw = 1$, bo i tak masz za dużo kart i nie masz hajsu na budowanie, bo masz wszystko co chcesz :p
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
RaYell
Been thanked: 70 times

Post autor: RaYell »

hipcio_stg pisze: 13 paź 2024, 19:07
RaYell pisze: 11 paź 2024, 20:01 Będę obserwował ich sklep i jak się pokażą te rozszerzenia do pudełek to zorganizuje mała zbiorowke. Dam znać w tym wątku gdy będzie założona.
Mam prośbę - pamiętaj o mnie przy tej zbiórce. Rzadko zaglądam w tamte rejony forum.
Hej. W sprawie rozszerzenia do Big Boxa to dzisiaj w newsletterze przyszła wiadomość, że szacują jego powrót do sklepu Fryx Games na koniec stycznia.

Obrazek
RaYell

Mikołajkowa niespodzianka - do sklepu Fryx Games wróciły rozszerzenia do Big Boxa. Tak jak obiecywałem organizuję zamówienie zbiorowe. Będzie ono aktywne tylko do końca tygodnia żeby nie okazało się że się wyprzedadzą te rozszerzenia gdyż Fryx informuje że ma ich określoną ilość (choć na tą chwilę w sklepie stany widnieją jako High).
RaYell

RaYell pisze: 04 gru 2024, 12:02 Mikołajkowa niespodzianka - do sklepu Fryx Games wróciły rozszerzenia do Big Boxa. Tak jak obiecywałem organizuję zamówienie zbiorowe. Będzie ono aktywne tylko do końca tygodnia żeby nie okazało się że się wyprzedadzą te rozszerzenia gdyż Fryx informuje że ma ich określoną ilość (choć na tą chwilę w sklepie stany widnieją jako High).
Mam wrażenie, że rozszerzenia Big Boxa dosyć szybko schodzą. Niedawno była ich duża ilość, która spadła aktualnie do średniej. Pudełka standalone na dodatki już mają niski stan, w związku z tym prawdopodobnie ekspresowo przyspieszę zbiórkę i zakończę ją jeszcze dzisiaj a nie jak początkowo planowałem w niedzielę. Jeśli ktoś jeszcze jest zainteresowany to proszę o jak najszybszą odpowiedź.
Awatar użytkownika
KudrigY

Post autor: KudrigY »

Jak już wszyscy się przesiądą na nowe boxy, to może ktoś będzie miał do odstąpienia za bilety NBP pustego pudełka do podstawki?? Nie mam wszystkich dodatków, nie chce mieć, i bym się spokojnie ze wszystkim zmieścił w dwóch "podstawkach".
Z powodu kryzysu finansowego światełko na końcu tunelu zostanie wyłączone...
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 140 times
Been thanked: 323 times

Post autor: Niewodnik »

A to pudełko to może być ostro sfatygowane? Bo jeśli tak, to mam jedno dla Ciebie :) W niedzielę jestem w Warszawie, w sumie właśnie na turnieju w Terraformację, więc jeśli wpadniesz, to z chęcią Ci przekażę.
Awatar użytkownika
Niewodnik

Przepraszam za post pod postem, ale złośliwie nikt nic nie pisze ;)

Czy miał ktoś z Was problem z sygnowanymi koszulkami od FryxGames? Moje zaczęły się rozwarstwiać i co gorsze jest to na tyle problematyczne, że te najbardziej zniszczone koszulki oznaczają kluczowe karty (długo trzymane na ręce, więc dłużej macane, szurane etc.). Z początku radziłem sobie wymianą pojedynczych sztuk na nówki, ale teraz stanąłem przed ścianą, bo nie dość, że koszulki mi się skończyły, to jeszcze dokupiłem Preludium 2 i musiałem wszystkie karty z owych koszulek wyjąć, żeby móc zagrać. Wymiana wszystkich koszulek na nowe to koszt rzędu 300-400zł, dokupienie 50-100 sztuk to rozwiązanie czasowe i mało eleganckie, bo nie po to buliłem mnóstwo kasy na oryginalny produkt, żeby teraz raz na jakiś czas wymieniać w trakcie partii popsute ponad miarę sztuki.

Jeśli ktoś z Was ma pomysł jak to sensownie rozwiązać, to byłbym zobowiązany. Zależy mi na tym, żeby było ładnie, ale przede wszystkim stale. Sprawdzałem ceny Dragon Shieldów na allegro, ale tutaj jest problem mało klimatycznych koszulek.
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 122 times
Been thanked: 75 times

Post autor: Zerthin »

Niewodnik pisze: 30 gru 2024, 08:22
Spoiler:
Jeśli ktoś z Was ma pomysł jak to sensownie rozwiązać, to byłbym zobowiązany. Zależy mi na tym, żeby było ładnie, ale przede wszystkim stale. Sprawdzałem ceny Dragon Shieldów na allegro, ale tutaj jest problem mało klimatycznych koszulek.
Podwójne koszulkowanie.
Jako przykład oficjalne ze strony Gamegenic https://www.gamegenic.com/product/outer ... olor=clear
A z Dragon Shield te
https://www.dragonshield.com/p/clear-ma ... s/AT-13002
Ostatnio zmieniony 30 gru 2024, 08:47 przez Zerthin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niewodnik

W sumie racja. Przecież znam to rozwiązanie z MtG... to dopytam jeszcze tylko - jak takie podwójne sleevy mają się do tasowania? Bo że talia mi urośnie do jakichś niemożliwych rozmiarów to jestem świadom.
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 122 times
Been thanked: 75 times

Post autor: Zerthin »

Niewodnik pisze: 30 gru 2024, 08:45 W sumie racja. Przecież znam to rozwiązanie z MtG... to dopytam jeszcze tylko - jak takie podwójne sleevy mają się do tasowania? Bo że talia mi urośnie do jakichś niemożliwych rozmiarów to jestem świadom.
Tasowanie i tak jest już przewalone, bo jest ich za dużo. ;)
W tasowaniu zachowają się jak zwykłe koszulki ale będziesz w stanie zmieścić ich w ręku jeszcze mniej.
Zwróć natomiast uwagę, że puchnąca talia może spowodować problemy ze zmieszczeniem kart tam gdzie je przechowujesz
Awatar użytkownika
Niewodnik

To akurat nie problem, bo miejsca na szczęście w BigBoxie jest sporo i nawet jeśli byłbym zmuszony przenieść np. Wydarzenia Globalne w inny jego zakątek to nic się nie stanie. Tylko muszę uważać, żeby na szerokość się pomieściły.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 82 times
Been thanked: 374 times

Post autor: hipcio_stg »

Jakie koszulki się niszczą i w jaki sposób? To są jakieś koszulki z taką dodatkową warstwą "obrazkową" co po zerwaniu daje efekt hologramowej naklejki? Jak tak to żadne tego typu koszulki nie mają szans na przeżycie. Tylko porządne premiumy. Jak ja tęsknię za koszulkami od FFS. Nigdy nie miałem lepszych koszulek. Niektóre modele dragonshieldów były na tym samym poziomie, reszta mniejszy lub większy badziew. Terraformację mam w Maydayach i od razu kupiłem ich 500+ na przyszłe dodatki, żeby były jednakowe.

Jako rozwiązanie może pomóc podmiana części koszulek na totalnie inne. Można tak odzyskać sporo koszulek z korporacji, oraz preludiów. Nie są tasowane razem z projektami więc jeszcze jakiś czas można wyłapywać i eliminować uszkodzone koszulki. Obawiam się, że to zabieg "na chwilę" i nie ominie Cię wymiana wszystkich koszulek. Odradzam jakieś badziewne szmatki niepremium, oraz kiepskich producentów jak UP czy Sloyca
tomax-zielik
Has thanked: 40 times
Been thanked: 22 times

Post autor: tomax-zielik »

Cześć, Szybkie pytanie.

Ktoś ma takie kostki zasobów ? Polecacie?

https://www.philibertnet.com/en/boardga ... ts=106#img
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 82 times
Been thanked: 374 times

Post autor: hipcio_stg »

tomax-zielik pisze: 21 sty 2025, 19:49 Cześć, Szybkie pytanie.

Ktoś ma takie kostki zasobów ? Polecacie?

https://www.philibertnet.com/en/boardga ... ts=106#img
Wyglądają tragicznie. Kiedyś widziałem większe zdjęcia tych wydruków to pozostawiały sporo do życzenia. Ja szukam jakiś metalowych kostek w rozsądnych cenach.
HarryHarry

Post autor: HarryHarry »

Witam,

Gdzie można wydrukować te dodatkowe plansze w jakości i wielkości oryginałów ?

Ktoś z Was ma set , poleca jaką doświadczoną drukarnię ? 8)

Marcin.
Awatar użytkownika
Rayos
Been thanked: 35 times

Post autor: Rayos »

dostawka do Big Boxa w końcu dostępna! :D Ja już swoją zamówiłem, kojarzę, że byli też inni chętni :)

https://fryxgames.se/product/tm-big-box-extension/
yasmeen
Has thanked: 17 times
Been thanked: 8 times

Post autor: yasmeen »

Kupiłam okazyjnie Terraformację i tam są te klasyczne planszetki gracza. Gładkie. Czy macie może jakieś sprawdzone miejsce, gdzieś można dokupić planszetki z wgłębieniami? Już czuję, że przesuwające się kosteczki doprowadza mnie do rozpaczy...
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 525 times
Been thanked: 485 times

Post autor: Shodan »

yasmeen pisze: 08 maja 2025, 17:04 Kupiłam okazyjnie Terraformację i tam są te klasyczne planszetki gracza. Gładkie. Czy macie może jakieś sprawdzone miejsce, gdzieś można dokupić planszetki z wgłębieniami? Już czuję, że przesuwające się kosteczki doprowadza mnie do rozpaczy...
Osobiście kupowałem tutaj (parę lat temu ceny były sporo niższe):
https://www.etsy.com/shop/Radvoy?sectio ... ing%20Mars
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 663 times
Been thanked: 567 times

Post autor: eveni »

Mam te wydane przez Rebel i są bardzo dobre, tylko chwilowo się wyprzedały:

https://aleplanszowki.pl/dodatki-do-gie ... 22150.html
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1072 times
Been thanked: 413 times

Post autor: Irka »

Też je bardzo lubię. I to chyba "firmowe" dzieło twórców Terraformacji (lokalni wydawcy je publikują).
Ja je obserwuję już od kilku miesięcy w Rebelu i w Tlamie i jak dotąd nie wróciły do sprzedaży.
Ale pewnie wrócą.
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 451 times

Post autor: itsthisguyagain »

Ja też polecam poczekać na dodruk oficjalnych planszetek. Najlepsza cena a jakość też bardzo dobra.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2025, 19:24 przez itsthisguyagain, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ