Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- nidhog
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 429 times
- Kontakt:
Re: Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)
W razie czego są tu: https://regatuljocurilor.ro/en/home/ter ... yer-boards Dużo drożej niz u Rebela, ale są.
Sklep sprawdzony z niedrogą wysyłka do PL
- doczek
- Has thanked: 44 times
- Been thanked: 43 times
https://pl.aliexpress.com/item/33055091 ... ry_from%3A
K6 8 albo 10mm do oznaczania przychodu. Nie potrzeba nic więcej.
K6 8 albo 10mm do oznaczania przychodu. Nie potrzeba nic więcej.
- Irka
- Has thanked: 1072 times
- Been thanked: 413 times
Dobrze, że to dodałeś, bo treść ich działu "About Us" zwala z nóg

Spoiler:
Osobista historia, bo to moje pierwsze euro i od razu rzut na głęboką wodę (chyba że 2 partie Catana 10 lat wcześniej się liczą):
Sylwester 2021/2022 o 22.00 - gra rozłożona, instrukcja przeczytana, zasiadamy we dwójkę i... tadam!
Miłość od pierwszego wejrzenia i na wieki

Najpierw ze względu na wygląd, choć podobno jestem w mniejszości, czego nadal nie mogę pojąć

Kosteczki prześliczne - jedne przezroczyste, inne błyszczące, do tego kolorowe zdjęcia na kartach, każda inna, nieskończone kombinacje kart i stopniowe budowanie na planszy. Nigdy czegoś takiego nie widziałam. Za każdym razem, jak siadam do tej gry, to czuję znów ten świąteczny nastrój

Może tu tkwi sekret popularności tej gry. Pierwsze euro dla wielu osób. Tylko tyle i aż tyle. A może odpowiedni poziom trudności oraz wyważenie budowy tableau z rywalizacją na planszy.
Witam wszystkich, ostatnio wróciliśmy do TM i na tyle fajnie się grało. Pamiętam że kiedyś były jakieś fanowskie dodatki do druku, ale tamte wątki są z 2020, obecnie jest opcja takie coś sobie sprawić ??
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 758 times
Fanowskie dodatki powstały (przynajmniej tak pamiętam), kiedy liczba oficjalnych dodatków była dość niewielka (albo nie było ich w ogóle). Problem z fanowskimi dodatkami jest taki, że niekoniecznie muszą one być zbalansowane i mogą wręcz popsuć rozgrywkę. Obecnie na rynku mamy takie oficjalne dodatki:
- Wenus
- Kolonie
- Niepokoje
- Preludium
- Preludium 2
- Automa
- Nowe mapy:
- Hellas i Elysium;
- Amazonis i Vastitas;
- Utopia i Cimmeria.
- Tytuły i Nagrody
- 10 Zestawów kart dodatkowych
- Zestaw 5 dwuwarstwowych planszetek
- Last but not least: Big Box
Nie wiem ile trzeba by grać w Terraformację, by ograć powyższe, i jeszcze sięgać po fanowskie dodatki

- Irka
Co jakiś czas są robione dodruki. Ostatnia zbiórka była w lutym br., teraz się chyba czeka na druk/dostawę.
Lisek2000 to organizuje i tu jest chyba ostatni post w tej sprawie: viewtopic.php?p=1707572#p1707572
Wydaje mi się, że można tam dopytać, czy ktoś nie chciałby czegoś ostąpić. Mogą też być jakieś nadwyżki (ja się kiedyś załapałam na 3 brakujące kafle terenów specjalnych

- itsthisguyagain
- Has thanked: 264 times
- Been thanked: 451 times
ok 100 razy.EsperanzaDMV pisze: ↑11 maja 2025, 23:19 (...)
Nie wiem ile trzeba by grać w Terraformację, by ograć powyższe, i jeszcze sięgać po fanowskie dodatki![]()
t. grałem ok 200+ razy zawsze 3+ graczy (no dobra 1 raz na 2 osoby)
Ale to prawda, ja nie polecam fanowskich dodatków. Karty są tam głupio niezbalansowane: przykład w podstawce jest karta z 1 symbolem, która za 7 kasy daje produkcję energii w dodatkach fanowskich jest karta za 7 z 3 symbolami (o ile dobrze pamiętam 1 z nich to rzadki i pożądany symbol nauki), która daje 2 produkcji energii i 1 produkcji kasy.
Jeśli to kosztuje 240 zł to jak wyrzucenie tej kasy w błoto.
Natomiast bez dodatków fanowskich np. Wenus można wyrzucić do śmietnika i tak to się żyje na tej wsi. A co do pytania to must have dodatki jak gracie z niepokojami i koloniami to obie wysokie orbity nowe kafle do latania plus 6 nowych partii. Bo jak mówi znane terraformacyjne przysłowie jak poraz 100 widzę Audice dostaje nerwice.itsthisguyagain pisze: ↑12 maja 2025, 07:47ok 100 razy.EsperanzaDMV pisze: ↑11 maja 2025, 23:19 (...)
Nie wiem ile trzeba by grać w Terraformację, by ograć powyższe, i jeszcze sięgać po fanowskie dodatki![]()
t. grałem ok 200+ razy zawsze 3+ graczy (no dobra 1 raz na 2 osoby)
Ale to prawda, ja nie polecam fanowskich dodatków. Karty są tam głupio niezbalansowane: przykład w podstawce jest karta z 1 symbolem, która za 7 kasy daje produkcję energii w dodatkach fanowskich jest karta za 7 z 3 symbolami, która daje 2 produkcji energii i 1 produkcji kasy.
Jeśli to kosztuje 240 zł to jak wyrzucenie tej kasy w błoto.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2025, 08:59 przez gogovsky, łącznie zmieniany 2 razy.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- itsthisguyagain
- Has thanked: 264 times
- Been thanked: 451 times
I za 240 zł kilka dodatkowych kafli kolonii, których nigdy nie odczułem, że jest ich za mało? Albo partie do dodatku, który jest jeszcze bardziej pomijalny niż Wenus? 240 ZŁ?gogovsky pisze: ↑12 maja 2025, 07:58 Natomiast bez dodatków fanowskich np. Wenus można wyrzucić do śmietnika i tak to się żyje na tej wsi. A co do pytania to must have dodatki jak gracie z niepokojami i koloniami to obie wysokie orbity nowe kafle do latania plus 6 nowych partii. Bo jak mówi znane terraformacyjne przysłowie jak poraz 100 widzę Audice dostaje kurwice.
Znana tautologia głosi, że najlepszy zestaw do grania w TM to podstawka+kolonie+preludium ewentualnie dodatkowe mapy. W preludium 2 grałem dosłownie kilka razy ale też może być.
A ja bym wolał, żebyś nie ustalał co się komu podoba i jak należy grać. I skąd pomysł że obie orbity kosztują 240? Skoro fanowskich dodatków jest z 20? Może ktoś chce/lubi Wenus albo niepokoje. Dla mnie terraformacja+preludia+ Kolonie również dobrze można sobie w splendor zagrać i co teraz?
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- Irka
To jest też fajne w tej grze, że fani mogą ją dopasować do siebie.
I każdy inaczej wycenia dla siebie satysfakcję z dodatkowej zawartości.
U nas było tak, że w kombinacji z głównymi dodatkami (nawet odrębnie) ta gra zaczęła mnie męczyć. Zdecydowaliśmy się na reset i powrót do zestawu podstawka + preludium.
Zrobiło się znów przyjemniej
Stopniowo dodajemy pozostałe karty promo i plansze. I jeszcze się nie znudziło (ale graliśmy tylko kilkadziesiąt razy).
Koleżanka bardzo chwali Niepokoje na dwie osoby, a dla mnie to katorga.
Z dodatków fanowskich chętnie spróbowałabym Księżyc.
I każdy inaczej wycenia dla siebie satysfakcję z dodatkowej zawartości.
U nas było tak, że w kombinacji z głównymi dodatkami (nawet odrębnie) ta gra zaczęła mnie męczyć. Zdecydowaliśmy się na reset i powrót do zestawu podstawka + preludium.
Zrobiło się znów przyjemniej

Stopniowo dodajemy pozostałe karty promo i plansze. I jeszcze się nie znudziło (ale graliśmy tylko kilkadziesiąt razy).
Koleżanka bardzo chwali Niepokoje na dwie osoby, a dla mnie to katorga.
Z dodatków fanowskich chętnie spróbowałabym Księżyc.
- KubaP
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 487 times
Dla mnie idealny zestaw to Wenus + Preludium + wariacja mapami. Nie lubię Kolonii, bo za bardzo ułatwiają grę, a o Niepokojach to nic nie będę mówił.
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
-
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 6 times
A my gramy ze wszystkim co oficjalne, od mini dodatków po duże rozszerzenia. To nasz stół po ostaniej UWAGA 9 godzinnej rozgrywce na nowej dużej mapie trzech silnikowców rzeźników. 

Ja lubię sernik bez rodzynek.
Bo w sumie o tym trochę toczy się tutaj rozmowa
Jedni będą lubić Niepokoje, drudzy nie zagrają bez Wenus. Ktoś po 10 partiach będzie kupować wszystkie dodatki fanowskie, kto inny po 2500 rozgrywek będzie unikał ich jak ognia jako niezbalansowane (moja opinia, są drobne wyjątki). Są ci co grają z draftem, ci co bez draftu, są też i heretycy grający pełny draft (ja). Moja racja jest najmojsza, a finalnie wszyscy gramy w Terraformację (chociaż niektórzy będą się kłócić, że z fanowskimi dodatkami to już nie TM).
Przy takich dyskusjach lubię proponować, by racje wyjaśniać sobie po prostu w trakcie gry (i najlepiej jak przyjmiemy, że zwycięzca ma rację, bo wtedy wychodzi na moje
).
Bo w sumie o tym trochę toczy się tutaj rozmowa

Przy takich dyskusjach lubię proponować, by racje wyjaśniać sobie po prostu w trakcie gry (i najlepiej jak przyjmiemy, że zwycięzca ma rację, bo wtedy wychodzi na moje

- JollyRoger90
- Has thanked: 1332 times
- Been thanked: 316 times
9h? o.O
Dla mnie to jakies 3 razy za długo. Btw, jak się kształtował wyniki, po takiej długiej rozgrywce?
Spoiler:
Od któregoś momentu jestem na bieżąco z wątkiem i mam parę pytań:
1. Co to jest "pełen draft"?
2. Czy jakiś dodatek przyspiesza grę solo? Obecnie czas gry to godzina i 20-30minut. Musiałabym skrócić o tak 20minut
3. Jaki dodatek ułatwia grę ale nie zmienia za bardzo mechaniki?
1. Co to jest "pełen draft"?
2. Czy jakiś dodatek przyspiesza grę solo? Obecnie czas gry to godzina i 20-30minut. Musiałabym skrócić o tak 20minut
3. Jaki dodatek ułatwia grę ale nie zmienia za bardzo mechaniki?
1. Tzw. "Initial Draft" w oryginalnej wersji językowej. Chodzi o to, że wbrew zaleceniom autorów gry draftujemy również pierwsze 10 kart. Najczęściej odbywa się to w ten sposób.
- Wszyscy gracze dobierają X korporacji (zmienne w zależności od grupy)
- Wszyscy gracze dobierają 5 kart projektów
- Jeśli gramy z Preludiami to wszyscy gracze dobierają 4 Preludia
- Draftujemy w prawo 5 kart projektów (mamy wgląd we wszystkie dobrane przez siebie karty)
- Wszyscy gracze dobierają kolejne 5 kart projektów
- Draftujemy w lewo nowe 5 kart projektów (dalej mamy wgląd w resztę)
- Jeśli gramy z Preludiami, to draftujemy w prawo Preludia
Po tym wszystkim zostajemy z X Korporacjami, 10 kartami projektów (i 4 Preludiami). Wybieramy korporację, X kart projektów płacąc 3X Megakredytów za nie (i zostawiamy 2 Preludia).
Oczywiście potem na początku każdego pokolenia draftujemy również te 4 karty projektów
2. Preludium. Dosłownie skraca grę o 2 pokolenia.
3. Preludium. Dosłownie daje kopa na start gry, co likwiduje w dużej mierze najgorszy etap rozgrywki (nikt nic nie ma, po wydaniu startowych zasobów).
- Wszyscy gracze dobierają X korporacji (zmienne w zależności od grupy)
- Wszyscy gracze dobierają 5 kart projektów
- Jeśli gramy z Preludiami to wszyscy gracze dobierają 4 Preludia
- Draftujemy w prawo 5 kart projektów (mamy wgląd we wszystkie dobrane przez siebie karty)
- Wszyscy gracze dobierają kolejne 5 kart projektów
- Draftujemy w lewo nowe 5 kart projektów (dalej mamy wgląd w resztę)
- Jeśli gramy z Preludiami, to draftujemy w prawo Preludia
Po tym wszystkim zostajemy z X Korporacjami, 10 kartami projektów (i 4 Preludiami). Wybieramy korporację, X kart projektów płacąc 3X Megakredytów za nie (i zostawiamy 2 Preludia).
Oczywiście potem na początku każdego pokolenia draftujemy również te 4 karty projektów

2. Preludium. Dosłownie skraca grę o 2 pokolenia.
3. Preludium. Dosłownie daje kopa na start gry, co likwiduje w dużej mierze najgorszy etap rozgrywki (nikt nic nie ma, po wydaniu startowych zasobów).
-
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 6 times
Oczywiście z krótkimi przerwamiNiewodnik pisze: ↑13 maja 2025, 09:50Zauważ, że oni grali 16 pokoleń (ILE???). Tutaj musi być koalicja fanów budowania silniczków i odpalania dziesiątek akcji z kart co pokolenie. Co prawda osobiście sam uważam 9h za grubą przesadę (ja spokojnie zamykam się w 3h, grając ze wszystkimi dodatkami), ale ewidentnie widać po graczach, że im taka zabawa po prostu odpowiada. Wyniki obstawiam 200+Spoiler:

Dzisiaj po raz pierwszy zagrałam z Preludium. Jechałam mocno na akord, nie za bardzo nawet skupiając się na treści kart. Więc nie dziwne, przegrałam. Ale zajęło mi to 45min. Myślę, że z graniem na spokojnie, zmieszczę się w planowanej godzinie i 10min.
Ares ląduje na sprzedaż. To nie jego wina, on niczemu nie zawinił. To ze mną był problem. Mam nadzieję, że trafi na kogoś kto na niego zasługuje
Ares ląduje na sprzedaż. To nie jego wina, on niczemu nie zawinił. To ze mną był problem. Mam nadzieję, że trafi na kogoś kto na niego zasługuje

Ja z kolei z preludium solo jeszcze nigdy nie przegrałem. 45 minut zajmuje mi gra z rozłożeniem i złożeniem ale zainwestowałem w insert.
Ares z kolei zupełnie nie siadł. Za dużo kombinowania z tymi fazami. Bywało tak, że traciło się akcje przez to, że nie przypasowała karta automy. Do tego plansza oceanów zupełnie bez sensu, bo równie dobrze można byłoby dobierać żetony ze stosu. Design kart odpychający. Bez porównania z klasyczną TM.
Ares z kolei zupełnie nie siadł. Za dużo kombinowania z tymi fazami. Bywało tak, że traciło się akcje przez to, że nie przypasowała karta automy. Do tego plansza oceanów zupełnie bez sensu, bo równie dobrze można byłoby dobierać żetony ze stosu. Design kart odpychający. Bez porównania z klasyczną TM.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2025, 18:16 przez bdm, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja mam talent. Nie każdy umie jak ja. Tego nie da się nauczyć. Po prostu trzeba mieć to coś