Summoner Wars (Colby Dauch)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
100rk
Been thanked: 1 time

Re: Summoner Wars

Post autor: 100rk »

Kiedyś właśnie wyczytałem, że "Chimery", kupiłem i okazało się, że karty mieszczą się na styk i są wygięte.

... i bardzo się cieszę, że jesteście uparci, bo spróbowałem ponownie z innym opakowaniem. Tym razem karty mieszczą się idealnie z półmilimetrowym luzem :D

Wniosek jest taki, że tanie koszulki zapewniają wiele dodatkowych niespodzianek i emocji.
6% zniżki Rebel, 7% Planszomania, 7% 3 Trolle - chętnie się podzielę.
sprzedam/kupię/wymienię
kolekcja - w miarę aktualna
lista życzeń
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 686 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

100rk pisze:
Wniosek jest taki, że tanie koszulki zapewniają wiele dodatkowych niespodzianek i emocji.
Po takiej trefnej paczce zawsze piszę do producenta i dostaję od nich na wymianę z okładem.
Acaraje

Post autor: Acaraje »

Ja dzisiaj rozegrałem trzecią potyczkę. Elfy feniksa kontra jaskiniowe gobliny i...moim zdaniem elfy są trochę zbyt przykokszone... zdolności specjalne jednostek, precyzyjne trafienie, pozwalające na zadanie obrażeń w ilości kości, moim zdaniem jest lekką przesadą... gobliny naprawdę nie miały szans... Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 558 times
Been thanked: 2156 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Precyzyjne trafienie mają na stałe tylko Strażnicy chyba, którzy mają jedną kość ataku. Nie jest to więc nic okrutnego. Natomiast zdolność precyzyjnego trafienia z karty wydarzenia jest nadawana na jedną turę. Też bez szaleństw. To juz Spalenie i Większe Spalenie potrafi bardziej napsuć krwi.
Awatar użytkownika
Krwawisz
Been thanked: 22 times

Post autor: Krwawisz »

Acaraje pisze:Ja dzisiaj rozegrałem trzecią potyczkę. Elfy feniksa kontra jaskiniowe gobliny i...moim zdaniem elfy są trochę zbyt przykokszone... zdolności specjalne jednostek, precyzyjne trafienie, pozwalające na zadanie obrażeń w ilości kości, moim zdaniem jest lekką przesadą... gobliny naprawdę nie miały szans... Co o tym sądzicie?
Gdybyś ty wiedział ile ja się nasłuchałem, że elfy są słabe, niedorobione i w ogóle bez szans ;-) Generalnie każdy ma tutaj inne zdanie, ale przeważnie trzeba nieco więcej pograć, poćwiczyć i cały geniusz balansu wychodzi na wierzch - a my przekonujemy się, że naprawdę każda talia jest równie silna, po prostu nie każda nam "pasuje".

Jak już powiedział Gambit - Precyzyjność ma w tej talii jedna jednostka, także nie ma co robić z niej wygrywającej cechy. Szczególnie, że moim zdaniem dużo bardziej opłaca się wystawiać Wojowników za 1, niż Strażników za 2. Co innego w Drugiej Talii, gdzie pojawią się "Precyzyjni" Łucznicy i Czempion :-) :twisted:
Awatar użytkownika
FactoryOfIdeas

Post autor: FactoryOfIdeas »

Leser pisze:Nietypowe pytanie dotyczące dystrybucji:

czy jest szansa (nie wiem czy wydawnictwo ma na to jakikolwiek wpływ), aby summonerzy pojawili się w Empiku??
Raczej nie ma takiej szansy.. To dla nas jeszcze za wysokie progi ;-)
Summoner Wars:
Esensja.pl - 100% Świat Gier Planszowych #25 - 10/10
ZnadPlanszy - 10/10 Board Times - 5/5
Games Fanatic - 8/10 Polter - 8/10
....
Awatar użytkownika
zedd

Post autor: zedd »

FactoryOfIdeas pisze:

czy jest szansa (nie wiem czy wydawnictwo ma na to jakikolwiek wpływ), aby summonerzy pojawili się w Empiku??
http://www.empik.com/szukaj/produkt?q=s ... =basicForm

Empik rzadko współpracuje bezpośrednio z wydawcami, ale z dystrybutorami już tak. Ciężko się jednak dostać na salony, nie mniej zamówienie z odbiorem osobistym już wchodzi w grę.
Acaraje

No tak ale summoner u elfow tez ma taka zdolnoac,tak samo smok czempion . Gobliny padaly jak muchy :-p sorki za literowki pisze na telefonie :)
Awatar użytkownika
Krwawisz
Been thanked: 22 times

Post autor: Krwawisz »

Pewnie gracz grający Goblinami uległ pokusie i naprzywoływał tego tałatajstwa za 0, a nie tędy droga! nie tędy! :-) Tak tylko się przeciwnikowi magię napełnia...
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 558 times
Been thanked: 2156 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Acaraje pisze:No tak ale summoner u elfow tez ma taka zdolnoac,tak samo smok czempion . Gobliny padaly jak muchy :-p sorki za literowki pisze na telefonie :)
Nie do końca. Smok zieje ogniem zadając każdej jednostce po drodze 1 ranę (a jego atak wynosi 3). Książę Elien też zdolnością specjalną zadaje mniej niż swoim atakiem. Bo zdolność ma za 2 rany, a ataku ma 3. Nie jest więc to aż tak przegięte. Zwłaszcza, że Eliena raczej nie pognasz do przodu, żeby lał tą zdolnością co popadnie, bo gość ma tylko 4 HP, więc jak go przycisną, to zwinie się momentalnie.
Awatar użytkownika
Karit
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post autor: Karit »

zedd pisze:
FactoryOfIdeas pisze:

http://www.empik.com/szukaj/produkt?q=s ... =basicForm

Empik rzadko współpracuje bezpośrednio z wydawcami, ale z dystrybutorami już tak. Ciężko się jednak dostać na salony, nie mniej zamówienie z odbiorem osobistym już wchodzi w grę.
Hehehe nie wiem czemu ale klikając na jakikolwiek produkt SW w empiku poniżej Klienci, których interesował ten produkt, oglądali też: są tylko płyty i książki o zespole One Direction :D
Nie wiedziałem że fani tego zespołu tak interesują się SW ;)

BTW Wstawienie jakiejś książki/produktu do empiku bezpośrednio przez wydwcę jest cholernie drogie, empik każe sobie za to specjalnie (i sowicie) płacić.
Subiektywnie mówiąc - moje opinie o grach są w 100% obiektywne

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Kasper

Post autor: Kasper »

Od momentu pojawienia się Summonersów w języku polskim, pomimo posiadania kilku frakcji gram tylko (pogardzanymi w niektórych środowiskach graczy) Goblinami. Na początku przygody wydają się talią bardzo łatwą do opanowania i do tego całkiem mocną, ale po kilku (kilkunastu - w zależności od szybkości uczenia się współgracza) rozgrywkach jeśli gra się tylko początkową strategią "zalewania jednostkami" gobosy coraz częściej dostają łupnia. W tym momencie trzeba albo zmienić frakcję :D albo styl gry, bo niestety wbrew początkowym pozorom Gobliny nie są ani tak silne ani tak proste w obsłudze. Prawdopodobnie tak jak napisał Krwawisz prowadzący gobliny grał w nieodpowiedni sposób. Elfy Feniksa tak jak każda z frakcji ma swoje mocne i słabe strony i nie wydaje mi się jakoś przegięta choć na ostatnim Gdańskim Gramy dostałem od nich po nosie... Znam ludzi którzy twierdzą że elfy są bardzo słabe... a na kilku anglojęzycznych forach elfy feniksa zajmują pierwsze miejsce w prywatnych rankingach za to np. Płaszcze uważane są za frakcję raczej do zabawy niż "prawdziwej" gry. Myślę, że ilu ludzi tyle opinii o każdej frakcji...i mam nadzieję, że drugie zestawy nie zaburzą dość dobrego balansu gry...(ci precyzyjni łucznicy zaczynają mnie martwić :D )
Acaraje

Ja jak na razie jestem na etapie testowania poszczególnych nacji, nie mam jeszcze faworyta. W tym tygodniu zamierzam kupić upadłe królestwo, oraz straż przednią , zobaczę jak się nimi gra :)

Chyba sobie jeszcze raz zagram goblinami, może uda mi się opracować jakąś inną taktykę, bo faktycznie powołując gobosy warte "0", dajemy tylko mane przeciwnikowi.
Sama gra coraz bardziej mi się podoba, lubię ilość frakcji, oraz ilość możliwości taktyk która za tym idzie :D
Chciało by się rzec takie małe, a cieszy :P
Awatar użytkownika
Wassago
Has thanked: 3 times

Post autor: Wassago »

Co z FAQ? I pytanko odnośnie turniejów na konwentach, można grać własną talią? Są gdzieś jakieś zasady turniejowe?

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Christoforos
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Christoforos »

Wassago pisze:Co z FAQ? I pytanko odnośnie turniejów na konwentach, można grać własną talią?
Pewnie się tworzą. Co do własnych talii to słyszałem luźną rozmowę szefa Wydawnictwa na Falkonie przy okazji turnieju, gdy pojawiła się sytuacja, że ja i druga osoba graliśmy przeciw sobie goblinami, że swoimi taliami grać będzie można, ale że będą wymagane kolorowe koszulki na kartach, by nie było problemu z odróżnieniem, która jednostka należy do kogo, jeśli będzie taka sytuacja jak powyżej.

Ale - trzeba brać poprawkę na to, że ja czasami niedosłyszę bo stary jestem, a na Falkonie głosno było. Oraz na to, że to była luźna wymiana zdań. :)
Acaraje

A mnie naszła taka myśl: w zasadzie plansza w Summoner Wars, nie oszukujmy się, ale jest trochę tandetna, pomyślałem więc, że zrobię nadruk planszy na materiale... i teraz pytanie do Was: czy ktoś z Was już robił coś takiego?
pattom

Post autor: pattom »

Acaraje pisze:A mnie naszła taka myśl: w zasadzie plansza w Summoner Wars, nie oszukujmy się, ale jest trochę tandetna, pomyślałem więc, że zrobię nadruk planszy na materiale... i teraz pytanie do Was: czy ktoś z Was już robił coś takiego?
Nie gram w Summoner Wars (jakieś to brzydkie takie :P ) ale pewnie jest możliwość druku jak maty do gier LCG.
Obrazek

Na forum Galakty kiedyś ktoś coś takiego robił:
http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.p ... dd17#90206
Acaraje

Wyglądają zacnie. Zaglądnąłem na forum Galakty, moim zdaniem cena 130 złotych za matę , to trochę za dużo... :P

A ja mam takie dość nietypowe pytanie: ma ktoś skan planszy? :P
Awatar użytkownika
Karh
Has thanked: 14 times

Post autor: Karh »

http://3trolle.pl/2541-Summoner-Wars-Premium-Board.html

50zł, jeśli nie chcesz czekać do wydania Master Seta po posku :)
I was born too late
And I'll never be like you
Awatar użytkownika
Sarna
Has thanked: 138 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Sarna »

Jakieś maty są do pobrania na bgg.
Awatar użytkownika
Kasper

Czy ktoś próbował grać w Summonersów przez program/platformę do gier Vassal ?
Awatar użytkownika
pingus
Has thanked: 80 times
Been thanked: 120 times

Post autor: pingus »

Kasper pisze:Czy ktoś próbował grać w Summonersów przez program/platformę do gier Vassal ?
Tak rozegrałem tam kilkadziesiąt gier. Czasem nie ma z kim grać, ale moim zdaniem jak na grę na Vassala SW sprawdza się wyśmienicie, bo nie trzeba tak dużo klikać. Ludzie czasem są bardzo kreatywni jeśli chodzi o budowę talii i rozgrywki nabierają ciekawego wymiaru.
Ogólnie jeśli nie przeszkadza Ci gra poprzez komputer gorąco polecam. Wolę tę formę rozgrywki niż aplikacje na urządzenia z iOS. Chociaż ta druga też się sprawdza.
Awatar użytkownika
Kasper

Zagrałem wczoraj i chociaż preferuję rozgrywki na "żywo", grało się bardzo ciekawie i sprawnie. Jedyny minus to mała ilość chętnych do gry ale myślę, że zawsze można się z kimś ustawić.
Awatar użytkownika
mig
Been thanked: 4 times

Post autor: mig »

Gra jest świetna, ale tryb 4 osobowy (mimo, że gra się przyjemnie) ciągnie się niemiłosiernie :(
Jedna rozgrywka trwa 2,5 godziny - wprawdzie to nasze pierwsze partie i jeszcze poznajemy karty, ale taki czas budzi obawy (zaakceptowałbym czas gry 1v1 na poziomie 30-45 minut i około 1 godziny na czterech...)
Planszostrefa - 11%, 3 Trolle - 5%
Mam / Chcę mieć / Sprzedam
Awatar użytkownika
iapetus
Kontakt:

Post autor: iapetus »

Trochę mnie niepokoi to co piszesz o 2 v 2. Wiążę duże nadzieje z tą opcją :) Ostatnio grałem dwa razy wersję 1 v 1 dokładnie tymi samymi armiami z dwiema osobami. Obie świeże. Z jedną trwało to 40 minut, z drugą jakieś 90. No nie ma reguły po prostu. Ktoś jeszcze próbował na czterech?
ODPOWIEDZ