Klany Kaledonii / Clans of Caledonia (Juma Al-JouJou)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 429 times
Been thanked: 683 times

Re: Klany Kaledonii / Clans of Caledonia (Juma Al-JouJou)

Post autor: bogas »

cichywiatr pisze: 18 lis 2024, 15:59 Może z okazji wypuszczenia dodatku ponownie będzie można kupić PL wersje przez zagramw.to.
Ale czy ta PL wersja tak dużo zmienia? Ja kupiłem wersję PL tylko żeby wesprzeć polskiego wydawcę, bo gra jest niezależna językowo. Wyszło niestety wszystko trochę słabo, bo dosyć grube braki w instrukcji Czacha "tłumaczyła", że "jak nie ogarniasz takiej trudnej gry to nie graj i kup se domino, najlepiej z Kubusiem Puchatkiem", czy coś w tym stylu. Także zdziwiłbym się gdyby to wydawali, a jeśli mają taki zamiar (albo ktoś inny) to po co czekają z taką informacją?! Aż wszyscy kupią na KS?
BJO
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times

Post autor: BJO »

cichywiatr pisze: 18 lis 2024, 15:59 Może z okazji wypuszczenia dodatku ponownie będzie można kupić PL wersje przez zagramw.to.
Kampania na zagramw.to była organizowana przez Czachę, oni już pisali, że dodatku nie wydadzą, dodruku podstawki bym się nie spodziewał. Samo zagramw.to w zeszłym roku zakończyło organizowanie wspieraczek (jest dostęp do archiwum), Wiedźmin: Stary Świat był ostatnim projektem.
buhaj
Has thanked: 1054 times
Been thanked: 676 times

Post autor: buhaj »

prz616 pisze: 18 lis 2024, 14:00
tomg pisze: 18 lis 2024, 13:49
prz616 pisze: 18 lis 2024, 13:00
Rozumiem jednocześnie, że dla osób bardziej zaangażowanych w hobby, ten poziom niezbalansowania jest irytujący i może przekreślać konkretny tytuł w mocno kompetytywnych grupach czy rozgrywkach ligowych itp.
A przepraszam drobna uwaga, a taki Projekt Gaja jest zbalansowany ? A to raczej gierka dla mocno zaangażowanych graczy.
To trochę argument potwierdzający tezę. Jeśli przy PG jest na to jakieś rozwiązanie przy graniu kompetytywnym, to i w KK jakoś da się to obejść. Mnie ogólnie chodziło o to, że kumam, że dla kogoś dążenie do 100% balansu to coś ważnego. Jednocześnie jest pewnie spora grupa graczy, dla których nie jest to świętość (w tym ja).
Jak dłużej nad tym myślę, tym bardziej narzuca mi się teza, że w grach ze zróżnicowanymi frakcjami 100% balansu - nie istnieje.
Awatar użytkownika
Brylantino
Been thanked: 216 times

Post autor: Brylantino »

Bo taki balans nie istnieje.

Zawsze będzie jakaś frakcja "lepsza" w pewnych ustawieniach mapy, celów końcowych itp. Ale tutaj trz dochodzi dodatkowy poziom balansowania gry przez graczy, czyli licytacja frakcji za punkty / zasoby.

Oczywiście wszystko to dotyczy bardzo już zaawansowanych graczy, którzy realnie dostrzegają problemy z balansem, a nie płaczą bo komuś pozwolili na OP combo / ruch i że niby frakcja niezbalansowana.
Arius
Has thanked: 414 times
Been thanked: 266 times

Post autor: Arius »

buhaj pisze: 18 lis 2024, 17:22 Jak dłużej nad tym myślę, tym bardziej narzuca mi się teza, że w grach ze zróżnicowanymi frakcjami 100% balansu - nie istnieje.
I to jest bardzo dobry wniosek.
Jeśli różnice są niewielkie to luzik. Jeśli zaś są istotne, to smuteczek. Ale jak gra fajna, to nadal nie jest to dramat :)
Baltig
Has thanked: 22 times
Been thanked: 42 times

Post autor: Baltig »

O. Wszystkie SG z 1 kampanii Klanów będą dodane w obecnej.

Obrazek
Leliw
Has thanked: 8 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Leliw »

Baltig pisze: 19 lis 2024, 14:48 O. Wszystkie SG z 1 kampanii Klanów będą dodane w obecnej.
Spoiler:
A to nie weszło przypadkiem na stałe to wersji retail?
Mam kupioną kilka lat temu kopię angielską z Amazon i te elementy są, w instrukcji opisane jak normalne komponenty. Gdybyś nie napisał tego posta to nie miałbym pojęcia, że część elementów była kiedyś jako SG.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 82 times
Been thanked: 374 times

Post autor: hipcio_stg »

Bardzo jestem zainteresowany tym dodatkiem, ale 40e to nie wiem czy nie za wysoki próg zwalniający. Wstrzymam się ze wspieraniem i najwyżej później poszukam czegoś.
wirusman
Has thanked: 93 times
Been thanked: 30 times

Post autor: wirusman »

A co to za aktualizacja wpadła tylko dla wspierających?
akurczak
Has thanked: 269 times
Been thanked: 43 times

Post autor: akurczak »

wirusman pisze: 20 lis 2024, 19:17 A co to za aktualizacja wpadła tylko dla wspierających?
Taka z dwoma ankietami:
- którą okładkę wolicie (od dodatku, czy oryginalna)
- jakimi language packami jesteście zainteresowani (nie ma polskiego)
ODPOWIEDZ