Władca Pierścieni: Podróże przez Śródziemie - pytania i wątpliwości
Re: Władca Pierścieni: Podróże przez Śródziemie - pytania i wątpliwości
Nie.
Kontratak może zostać wykonany tylko i wyłącznie przeciwko bohaterowi, który atakował. W tym wypadku jeżeli legolas jest oddalony i przeciwnik nie ma zasięgowego ataku to nie oddaje.
Kontratak może zostać wykonany tylko i wyłącznie przeciwko bohaterowi, który atakował. W tym wypadku jeżeli legolas jest oddalony i przeciwnik nie ma zasięgowego ataku to nie oddaje.
- Giermek
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 56 times
Tak, działa pasywnie.
Tylko odrzucamy żeton.
Gramy w „Podróże…” od niedawna. Podczas piątej podróży miała miejsce sytuacja, w której pasek zagrożenia nie cofnął się pomimo komunikatu aplikacji, że w wyniku jednego z naszych działań poziom zagrożenia ulega zmniejszeniu o kilka punktów. Miał ktoś taki case?
Zrobiłem pierwszy scenariusz . Niestety nie udało się nam wykonać misji. Pytanie czy jak odpoczywamy w obozie przed dalszą misją to obrażenia nam spadają?Bo mamy prawie max. Dzięki za info
- Giermek
Tak, każdą nową misję zaczyna się bez kart ran i strachu.
Czy komuś z Was udało się przejść finałową przygodę w podstawce? Za nami czwarte podejście i to się wydaje nie do zrobienia. Za każdym razem polegliśmy na testach ostatniej szansy. Mega to już frustrujące.
Ostatnią misję podstawki udało mi się przejść grając ustawieniem legolas + Aragorn za pierwszym razem. Na 3 postacie też poszło. Ale za to final bossa pierwszego steamowego dlc to dziś dnia nie ubiłem, pomimo, że podchodziłem chyba z 8x już 

Masz jakieś wskazówki? Tam od pewnego momentu wrogowie i dodatkowe karty strachu oraz obrażeń lecą lawinowo…
Zanim siądę po raz piąty do ostatniej przygody, chciałabym rozwiać swoje wątpliwości co do kilku reguł gry. Być może błędne ich rozumienie sprawia, że nie możemy przejść tego poziomu.
1. Karty strachu i obrażeń. Jeśli mam polecenie „odkryj x kart strachu (lub obrażeń)”, to chodzi o to, żeby przyjąć nowe odkryte karty z ogólnodostępnej puli kart strachu/obrażeń, czy odkryć te karty, które przyjęłam wcześniej, ale obecnie są już zakryte?
Edit: Tu już znalazłam jednoznaczną odp. i wątpliwości brak.
2. Grupa wrogów. Wykonanie akcji musi czasami poprzedzić sprowokowanie wrogów. Z instrukcji nie jest dla mnie jasne, co stanowi grupę wrogów. Czy jeśli stoję na polu z jednym przygotowanym wrogiem, to on stanowi już grupę? Czy jeśli stoję na polu z dwoma różnymi wrogami (np. jeden zwiadowca + jeden maruder), to oni są grupą?
3. Karty umożliwiające zamianę listków na sukcesy, jeśli w teście nie wyrzucę żadnych sukcesów -> tu chodzi o zamianę posiadanych przeze mnie żetonów natchnienia czy listków widniejących na kartach, które wyciągnęłam w teście?
Edit: Chodzi mi np. o kartę podstawową 6 („Jeśli podczas wykonywania testu nie odsłoniłeś żadnych [tu symbol sukcesu], możesz odrzucić tę umiejętność, aby zamienić wszystkie [tu symbol przeznaczenia] na [symbol sukcesu].”)
4. Karta broni, która zadaje np. 1* - 3 obrażenia, 1* - 2 obrażenia, 2* - 4 obrażenia + ogłuszenie -> czy w przypadku 2 sukcesów mogę sobie wybrać, czy korzystam z 4 obrażeń i ogłuszenia czy 5 obrażeń?
1. Karty strachu i obrażeń. Jeśli mam polecenie „odkryj x kart strachu (lub obrażeń)”, to chodzi o to, żeby przyjąć nowe odkryte karty z ogólnodostępnej puli kart strachu/obrażeń, czy odkryć te karty, które przyjęłam wcześniej, ale obecnie są już zakryte?
Edit: Tu już znalazłam jednoznaczną odp. i wątpliwości brak.

2. Grupa wrogów. Wykonanie akcji musi czasami poprzedzić sprowokowanie wrogów. Z instrukcji nie jest dla mnie jasne, co stanowi grupę wrogów. Czy jeśli stoję na polu z jednym przygotowanym wrogiem, to on stanowi już grupę? Czy jeśli stoję na polu z dwoma różnymi wrogami (np. jeden zwiadowca + jeden maruder), to oni są grupą?
3. Karty umożliwiające zamianę listków na sukcesy, jeśli w teście nie wyrzucę żadnych sukcesów -> tu chodzi o zamianę posiadanych przeze mnie żetonów natchnienia czy listków widniejących na kartach, które wyciągnęłam w teście?
Edit: Chodzi mi np. o kartę podstawową 6 („Jeśli podczas wykonywania testu nie odsłoniłeś żadnych [tu symbol sukcesu], możesz odrzucić tę umiejętność, aby zamienić wszystkie [tu symbol przeznaczenia] na [symbol sukcesu].”)
4. Karta broni, która zadaje np. 1* - 3 obrażenia, 1* - 2 obrażenia, 2* - 4 obrażenia + ogłuszenie -> czy w przypadku 2 sukcesów mogę sobie wybrać, czy korzystam z 4 obrażeń i ogłuszenia czy 5 obrażeń?
Zarzewie Wojny - Akcja Elementu - Renerien
Mam pytanie dot. akcji elementu -> Zwiad 2. na karcie Renerien:

Dopóki nie przeczytałam tego tekstu na dole obrazka, akcja była dla mnie jasna, ale teraz już nie wiem, jak to działa. Zgodnie z instrukcją, aby wykonać akcję elementu, gracz wybiera taką akcję z 1 z kart na swojej strefie gry i rozpatruje jej zdolność. Hę? Czy to oznacza, że żeby wykonać akcję elementu Zwiad 2. Renerien musi mieć przygotowaną wcześniej kartę ze słowem kluczowym Zwiad 2.? Wszystko fajnie, tylko ona nie ma w puli swoich kart takiej opcji, a poza tym jaki sens miałoby wyszczególnianie tej akcji dodatkowo na karcie bohaterki?
Mam pytanie dot. akcji elementu -> Zwiad 2. na karcie Renerien:

Dopóki nie przeczytałam tego tekstu na dole obrazka, akcja była dla mnie jasna, ale teraz już nie wiem, jak to działa. Zgodnie z instrukcją, aby wykonać akcję elementu, gracz wybiera taką akcję z 1 z kart na swojej strefie gry i rozpatruje jej zdolność. Hę? Czy to oznacza, że żeby wykonać akcję elementu Zwiad 2. Renerien musi mieć przygotowaną wcześniej kartę ze słowem kluczowym Zwiad 2.? Wszystko fajnie, tylko ona nie ma w puli swoich kart takiej opcji, a poza tym jaki sens miałoby wyszczególnianie tej akcji dodatkowo na karcie bohaterki?
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 408 times
- Been thanked: 348 times
Prawie na pewno chodzi o to, że karta postaci sama w sobie też jest "kartą ze swojej strefy gry", więc w ramach akcji możesz po prostu wykonać zwiad 2 (z opisanymi dodatkowymi efektami). Później można przygotować też inne karty, które też mogą mieć swój własny efekt akcji.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
- Giermek
Ad. 2 Grupą wrogów może być jedna lub kilka figurek. Jedna ikona wrogów w dolnym pasku aplikacji odnosi się do jednej "grupy".Pat007 pisze: ↑14 wrz 2024, 15:11 2. Grupa wrogów. Wykonanie akcji musi czasami poprzedzić sprowokowanie wrogów. Z instrukcji nie jest dla mnie jasne, co stanowi grupę wrogów. Czy jeśli stoję na polu z jednym przygotowanym wrogiem, to on stanowi już grupę? Czy jeśli stoję na polu z dwoma różnymi wrogami (np. jeden zwiadowca + jeden maruder), to oni są grupą?
Ad.3 Chodzi o zamianę listków na kartach, które pociągnąłeś podczas testu na sukcesy - nie musisz do tego używać żetonów natchnienia.
Ad. 4 Tak, możesz wybrać.
Aktywacja dodatków - Czy po aktywacji nowych dodatków ich elementy pojawiają się w już trwających kampaniach, czy dopiero w tych nowych, rozpoczętych PO aktywacji? Kupiłam „Udręki pustkowi” i zastanawiamy się, czy możemy liczyć na pojawienie się Czarnoksiężnika z Angmaru w kampanii „Zarzewie wojny”, którą uruchomiliśmy kilka dni temu 
I druga rzecz - nowy rodzaj broni z tego dodatku:

Jak rozumieć siłę tego miecza? Zarówno przy 1, jak i 2 sukcesach, zadaje tylko 3 obrażenia? Brzmi to słabo…

Jak rozumieć siłę tego miecza? Zarówno przy 1, jak i 2 sukcesach, zadaje tylko 3 obrażenia? Brzmi to słabo…
- Harun
- Has thanked: 714 times
- Been thanked: 576 times
Jak masz 1 sukces, to masz 3 trafienia. Co więcej, masz szansę na kolejne 3 trafienia, jeśli dodatkowo masz 2 sukcesy. I już nie brzmi słabo.Pat007 pisze: ↑20 wrz 2024, 08:59 Aktywacja dodatków - Czy po aktywacji nowych dodatków ich elementy pojawiają się w już trwających kampaniach, czy dopiero w tych nowych, rozpoczętych PO aktywacji? Kupiłam „Udręki pustkowi” i zastanawiamy się, czy możemy liczyć na pojawienie się Czarnoksiężnika z Angmaru w kampanii „Zarzewie wojny”, którą uruchomiliśmy kilka dni temu
Jaki poziom gry polecacie? Kiedyś normalny poziom był dla mnie w tej grze bardzo zawyżony? Może najlepiej zacząć na łatwym bez brania żetonu natchnienia co turę?
Moim zdaniem, mimo wszystko najlepiej jest grać na poziomie normalnym. Stosując się do kilku zasad oraz wybierając odpowiednią ekipę można na nim bardzo przyjemnie grać.
Chodzi o to, że poziom łatwy pozwala Ci właściwie odkryć wszystko na mapie i nie stanowi praktycznie żadnego wyzwania. A moim zdaniem to, że trzeba wybrać co się zobaczy stanowi jedną z mechanik i zalet gry.
Poczytaj sobie na forum wątki dotyczące Podróży - były dawane porady jak grać żeby było fajnie (podstawa to szybkie ściąganie zagrożeń i odkrywanie terenu żeby cień nie narastał, do tego niektórzy bohaterowie są mocniejsi od innych).
Ja w pierwszej rozgrywce grając dwójką bohaterów dostawałem ostro w kość. Potem poczytałem jak grać i już w rozgrywce na trzech bohaterów różnica była zasadnicza.
Chodzi o to, że poziom łatwy pozwala Ci właściwie odkryć wszystko na mapie i nie stanowi praktycznie żadnego wyzwania. A moim zdaniem to, że trzeba wybrać co się zobaczy stanowi jedną z mechanik i zalet gry.
Poczytaj sobie na forum wątki dotyczące Podróży - były dawane porady jak grać żeby było fajnie (podstawa to szybkie ściąganie zagrożeń i odkrywanie terenu żeby cień nie narastał, do tego niektórzy bohaterowie są mocniejsi od innych).
Ja w pierwszej rozgrywce grając dwójką bohaterów dostawałem ostro w kość. Potem poczytałem jak grać i już w rozgrywce na trzech bohaterów różnica była zasadnicza.
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 408 times
- Been thanked: 348 times
Właśnie w odniesieniu do komentarza powyżej mojego. Podróże przez Śródziemie to nie jest gra, która polega na spokojnym eksplorowaniu. Ta gra to w dużej mierze wyścig z czasem. Walka rzadko kiedy będzie wymagająca, to właśnie tempo gry ma być wyzwaniem.
Jasne, można obniżyć poziom trudności jak ktoś chce poeksplorować. I nie mam tu nic złego na myśli, ale to jak grać w miencrafta na peaceful czy jak to tam się nazywało.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
-
Kiedyś zaczęliśmy grać z kumplami ale potem nie było okazji. Ostatnio trochę posiedzieliśmy nad gra i chcemy więcej. Mi osobiście spodobał się Gandalf. Czy może ktoś coś o nim powiedzieć? A może ktoś był by chętny pokazać itemy jak miecz płaszcz czy kij na 4 poziom? Wyczytałem tutaj że dobrym rozwiązaniem jest zmiana klasy i dodanie drugich kart. Jak to działa?
Cześć,
możliwe że te pytanie już się gdzieś pojawiło, nie udało mi się znaleźć do niego odpowiedzi, czy "Kolczuga" na stałe obniża 1 pkt. zręczności do wszystkich testów w grze, czy dotyczy to tylko testów niwelowania, gdzie, gdy jest zmuszony wykonać test zręczności w celu niwelowania dociągam 1 kartę mniej ?

możliwe że te pytanie już się gdzieś pojawiło, nie udało mi się znaleźć do niego odpowiedzi, czy "Kolczuga" na stałe obniża 1 pkt. zręczności do wszystkich testów w grze, czy dotyczy to tylko testów niwelowania, gdzie, gdy jest zmuszony wykonać test zręczności w celu niwelowania dociągam 1 kartę mniej ?