Lords of Waterdeep (Peter Lee, Rodney Thompson)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Lords of Waterdeep (Peter Lee, Rodney Thompson)
Ten sam wzór zakupiłem swego czasu w Rare printed gear za coś koło 120 zł. Tylko tam to jest na grubej bawełnie którą można prać i prasować i jest docięte do kształtu heksa. To z allegro to banerówka z tego co kojarzę i zwykły winyl, który ma wybitną skłonność do wywijania się. Chyba, że gembox zmienił materiał. Sam wzór polecam
- RUNner
- Has thanked: 656 times
- Been thanked: 1117 times
Nic się nie wywijało u mnie, a mata ładnie przylegała do stołu. Zresztą kwadratowy kształt pozwala położyć w narożnikach organizery na zasoby czy inne pojemniki. Trzeba tylko pamiętać żeby zwijać drukiem na zewnątrz ale to raczej standardowa metoda.
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
- Hardkor
- Has thanked: 1555 times
- Been thanked: 1129 times
- Kontakt:
Czy tę grę idzie jeszcze gdzieś kupić za granicą w rozsądnej cenie? W PL sklepach oczywiście nie ma, z drugiej ręki znalazłem tylko 1 ofertę (240 zł, więc nietanio). Wiem dobrze, że polskiego druku nigdy nie było, ale z tego co mi mówił znajomy to gra jest stale dodrukowywana za granicą. Podobno również wg jego słów są co jakiś czas na forum organizowane zbiórki na zamawianie podstawki + dodatku właśnie zza granicy. Czy ktoś poleci gdzie najtaniej kupić albo co ile takowe zbiórki są?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Poczekaj na dodruk, bo wtedy też pewnie pojawi się w polskich sklepach. Ja dostałem grę przed wakacjami, kupiona na allegro za 199, a była jeszcze w kilku innych sklepach taniej, ale dochodziły koszty wysyłki.
- Hardkor
- Kontakt:
Wiesz może kiedy ma być reprint? Bo nie widze nigdzie żadnej informacji

Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 370 times
- Been thanked: 750 times
Nie ma chyba nigdy podawanej takiej informacji, ale potwierdzam, że gra pojawia się regularnie (z moich obserwacji, co kilka miesięcy, tak co 3-6 miesięcy widzę z powrotem LoW w ofercie) w sklepach po kilka sztuk. Ja swój egzemplarz kupiłem 3 lata temu w polskim sklepie i wtedy zapłaciłem 146,90zł za podstawkę i 114,56zł za dodatek (całościowo 260zł za całość). Teraz wiadomo ceny inne, ale płacić tyle ile zapłaciłem za całość tylko za samą podstawkę, to faktycznie drogo
Także bym na spokojnie poczekał, bo warto 
Ze swojej strony polecam też metalowe monety do tej gry od Moedas. Nie są tanie, ale wyglądają przepięknie i nadają fantastycznego klimatu, także ze względu na kształt jaki ma waluta w tej grze - nie są to klasyczne okrągłe monety. Naprawdę sztos. Widzę nawet, że jeden polski sklep ma je na stanie.

Ze swojej strony polecam też metalowe monety do tej gry od Moedas. Nie są tanie, ale wyglądają przepięknie i nadają fantastycznego klimatu, także ze względu na kształt jaki ma waluta w tej grze - nie są to klasyczne okrągłe monety. Naprawdę sztos. Widzę nawet, że jeden polski sklep ma je na stanie.
- Hardkor
- Kontakt:
Czyli co? Po prostu dodać do obserwowanych w sklepach i czekac na notyfikacje czy może gdzieś taniej wychodzi brać za granicą?EsperanzaDMV pisze: ↑28 paź 2024, 12:01 Nie ma chyba nigdy podawanej takiej informacji, ale potwierdzam, że gra pojawia się regularnie (z moich obserwacji, co kilka miesięcy, tak co 3-6 miesięcy widzę z powrotem LoW w ofercie) w sklepach po kilka sztuk. Ja swój egzemplarz kupiłem 3 lata temu w polskim sklepie i wtedy zapłaciłem 146,90zł za podstawkę i 114,56zł za dodatek (całościowo 260zł za całość). Teraz wiadomo ceny inne, ale płacić tyle ile zapłaciłem za całość tylko za samą podstawkę, to faktycznie drogoTakże bym na spokojnie poczekał, bo warto
- scraber
- Has thanked: 297 times
- Been thanked: 136 times
Ja w zeszłym roku brałem z Planszostrefy podstawkę i dodatek. Akurat złożyło się z jakimś kodem 20% (chyba w okolicy BF) i wyszło ~270 za całość.
Warto tam dodać do powiadomień, ewentualnie od czasu do czasu na Rebelu widziałem pojedyncze sztuki
Warto tam dodać do powiadomień, ewentualnie od czasu do czasu na Rebelu widziałem pojedyncze sztuki
- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 423 times
- Kontakt:
Obstawiam że na święta będą chcieli zrobić dodruk, a patrząc na historię cen na Amazonie wysokie utrzymują się bardzo krótko, więc dodruki wyglądają na regularne.Hardkor pisze: ↑28 paź 2024, 12:13Czyli co? Po prostu dodać do obserwowanych w sklepach i czekac na notyfikacje czy może gdzieś taniej wychodzi brać za granicą?EsperanzaDMV pisze: ↑28 paź 2024, 12:01 Nie ma chyba nigdy podawanej takiej informacji, ale potwierdzam, że gra pojawia się regularnie (z moich obserwacji, co kilka miesięcy, tak co 3-6 miesięcy widzę z powrotem LoW w ofercie) w sklepach po kilka sztuk. Ja swój egzemplarz kupiłem 3 lata temu w polskim sklepie i wtedy zapłaciłem 146,90zł za podstawkę i 114,56zł za dodatek (całościowo 260zł za całość). Teraz wiadomo ceny inne, ale płacić tyle ile zapłaciłem za całość tylko za samą podstawkę, to faktycznie drogoTakże bym na spokojnie poczekał, bo warto
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
- Hardkor
- Kontakt:
Zastanawiam się nad insertem do Lords of Waterdeep. Z tego co widzę to jedyny jaki jest to od Folded Space. W związku z tym mam parę pytań:kwiatosz pisze: ↑28 paź 2024, 16:31Obstawiam że na święta będą chcieli zrobić dodruk, a patrząc na historię cen na Amazonie wysokie utrzymują się bardzo krótko, więc dodruki wyglądają na regularne.Hardkor pisze: ↑28 paź 2024, 12:13Czyli co? Po prostu dodać do obserwowanych w sklepach i czekac na notyfikacje czy może gdzieś taniej wychodzi brać za granicą?EsperanzaDMV pisze: ↑28 paź 2024, 12:01 Nie ma chyba nigdy podawanej takiej informacji, ale potwierdzam, że gra pojawia się regularnie (z moich obserwacji, co kilka miesięcy, tak co 3-6 miesięcy widzę z powrotem LoW w ofercie) w sklepach po kilka sztuk. Ja swój egzemplarz kupiłem 3 lata temu w polskim sklepie i wtedy zapłaciłem 146,90zł za podstawkę i 114,56zł za dodatek (całościowo 260zł za całość). Teraz wiadomo ceny inne, ale płacić tyle ile zapłaciłem za całość tylko za samą podstawkę, to faktycznie drogoTakże bym na spokojnie poczekał, bo warto
1. Czy ktoś takowy ma i czy warto?
2. Czy jeśli chcę zmieścić podstawkę + dodatek w jednym pudełku w koszulkach to muszę mieć insert czy spokojnie wypraska podstawowa wystarcza? Czy trzeba ją wywalić?
3. Czy bez insertu mogę przechowywać grę wertykalnie? Tak, żeby się w środku nie rozwaliła?
- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 423 times
- Kontakt:
Kluczem jest mix pudełek: spod podstawki, wypraska podstawki, wypraska dodatku, pokrywka dodatku - taki stosik jest przenośny, trzyma elementy. Ale gorzej niż insert w pudełku od dodatku, tyle że jest za darmo.Hardkor pisze: ↑10 gru 2024, 21:02Zastanawiam się nad insertem do Lords of Waterdeep. Z tego co widzę to jedyny jaki jest to od Folded Space. W związku z tym mam parę pytań:
2. Czy jeśli chcę zmieścić podstawkę + dodatek w jednym pudełku w koszulkach to muszę mieć insert czy spokojnie wypraska podstawowa wystarcza? Czy trzeba ją wywalić?
3. Czy bez insertu mogę przechowywać grę wertykalnie? Tak, żeby się w środku nie rozwaliła?
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
- Gun3R
- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 66 times
Ewentualnie inserty z druku 3D jak kiepski wybór z innych materiałów
Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)
Jestem posiadaczem takiego insertu więc odpowiem:Hardkor pisze: ↑10 gru 2024, 21:02
Zastanawiam się nad insertem do Lords of Waterdeep. Z tego co widzę to jedyny jaki jest to od Folded Space. W związku z tym mam parę pytań:
1. Moim zdaniem warto, wszystko ma swoje miejsce. Mieszczą się nawet metalowe monety.
2. Nie mam kart w koszulkach premium, tylko w standardowych (nie pamiętam jakiej firmy) i mieści się bez problemu
3. Wertykalnie nie trzymam tej gry ze względu na pudełko (jego nietypowe połączenie-mniejsze wieczko), które nie jest stabilnym zamknięciem.
- RUNner
- Has thanked: 656 times
- Been thanked: 1117 times
W uzupełnieniu powyższej wypowiedzi dodam, że posiadam karty premium i też wszystko się mieści. Insert bardzo udany!
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
- EsperanzaDMV
Hmm zaciekawiliście mnie tym insertem i tak patrzę sobie na ten insert. Mógłbyś podrzucić zdjęcie jak te metalowe monety się tam mieszczą? Bo one zajmują jednak więcej miejsca niż te kartonowe odpowiedniki (w każdym razie metalowe nie mieszczą mi się w oryginalnym insercie), a tutaj widzę ta przegródka na monety za duża nie jest. Zakładam, że mówimy o tych samych monetach, od Moedas.
Proszę bardzo.EsperanzaDMV pisze: ↑11 gru 2024, 10:19Hmm zaciekawiliście mnie tym insertem i tak patrzę sobie na ten insert. Mógłbyś podrzucić zdjęcie jak te metalowe monety się tam mieszczą? Bo one zajmują jednak więcej miejsca niż te kartonowe odpowiedniki (w każdym razie metalowe nie mieszczą mi się w oryginalnym insercie), a tutaj widzę ta przegródka na monety za duża nie jest. Zakładam, że mówimy o tych samych monetach, od Moedas.

Tekturowe monetki mam razem z kartami Questów, część monet jest z punktami.
Nad pudełkiem, cztery pudełeczka ze znacznikami graczy.
- DziejopisWawel
- Has thanked: 207 times
- Been thanked: 38 times
Posiadam grę z dodatkiem i zastanawiam się czy są obecnie dostępne koszulki wewnętrzne które zmieściły by się w oryginalnym insercie. W wątku na bgg który znalazłem https://boardgamegeek.com/thread/789078 ... -in-insert
Jeden użytkownik twierdził ze jego koszulki wewnetrzne nie zmieściły się do insertu a drugi że podołał z The Mayday "Ultra-Fit Almost a Penny" które z tego co widzę są niedostępne w Polsce.
Jeden użytkownik twierdził ze jego koszulki wewnetrzne nie zmieściły się do insertu a drugi że podołał z The Mayday "Ultra-Fit Almost a Penny" które z tego co widzę są niedostępne w Polsce.
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
- Hardkor
- Kontakt:
Nie zgłębiałem tematu, ale na moje oko dziury na koszulki są tak małe, że nie wejdą w żadnych albo takich słabej jakości
mialem zakoszulkowane, oryginalna wypraska była za wąska, tj. karty w koszulkach dałoby się wcisnąć, ale byłby problem z wyciągnięciem kart.
Wywaliłem wypraskę i zaopatrzyłem się w insert z folded space.
Wywaliłem wypraskę i zaopatrzyłem się w insert z folded space.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Też mam insert z Folded Space i wchodzą tam karty w koszulkach (Paladin). 

- EsperanzaDMV
Ja trzymam część kart pod wypraską - dość łatwo się na szczęście podnosi. I tak wszystkiego nie zmieszczę w wyprasce - mam metalowe monety, które i tak trzeba gdzieś trzymać (a insert też ich nie pomieści, patrzyłem, są większe niż kartonowe żetony), także pozostaje mi opcja podwypraskowa