Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
artur407 pisze:Czy moglibyście podpowiedzieć jak gra się skaluje na 2 osoby?
Co prawda powyżej były pojedyncze głosy, że najlepiej jest grać na 3 osoby, ale może ktoś jeszcze dorzuci swoje trzy grosze w tym temacie
Ogolnie popieram opinie, iz dobrze gra sie na 3 (z uwagi na czas gry) choc w tym trybie jest najwieksze ryzyko 2 na jednego.
Na 2 grałem raz i o ile mechanicznie tryb działa (nie jest sztuczny i na siłe) o tyle jest to gra do pierwszego błędu. Oba gracze budują swoje linie natarcia i obrony, ten kto pierwszy się przeliczy/przegra walkę z reguły przegrywa. Na 3 sama obecność 3 strony i konieczność większego rozproszenia sił powoduje, że skutki błędów nie są tak duże.
Mam mega ciśnienie na ten tytuł. Przedsprzedaż ruszyła już kilka tygodni temu. Co do samej gry, uwielbiam area control: Cyklady, Kemet. Wydanie epickie, dużo plastiku i kart. Jedyna potencjalna wada, o czym wspomniał Rocy7, to długi czas rozgrywki. To reguła?
Marx pisze:Mam mega ciśnienie na ten tytuł. Przedsprzedaż ruszyła już kilka tygodni temu. Co do samej gry, uwielbiam area control: Cyklady, Kemet. Wydanie epickie, dużo plastiku i kart. Jedyna potencjalna wada, o czym wspomniał Rocy7, to długi czas rozgrywki. To reguła?
Po ok. 10 rozegranych partiach, na 3 osoby wciąż wychodzi nam 3-4 godziny. Jak dla mnie nie jest to dużo, ale co kto lubi
Co do trybu na dwie osoby - tak jak pisał Rocky7. Nie można powiedzieć, że to nie działa. Ale niestety jest po prostu nudny. Zagrałem 2 razy w ramach przetestowania i już nigdy do niego nie wrócę, bo i po co - można w tym czasie zagrać w prawdziwą grę na dwie osoby.
Kupione miesiąc temu za 310 PLN (razem z przesyłką)
Pozdrawiam
Nówka sztuka? Pochwalisz się gdzie dorwałeś w takiej cenie?
Nówka sztuka PL. Sklep z "3" w nazwie. Cena sklepowa - (rabat stały + rabat okazjonalny). Przesyłka kurier. I tak przepłaciłem , bo gdyby skorzystać z ostatniego rabatu okazjonalnego 8% to wyszłoby ok. 304 PLN.
Jakby co to polecam się Oczywiście w chwili gdy sklep z "3" w nazwie uruchomi okazjonalny rabat (zazwyczaj w weekend).
Pozdrawiam
Marx pisze:Mam mega ciśnienie na ten tytuł. Przedsprzedaż ruszyła już kilka tygodni temu. Co do samej gry, uwielbiam area control: Cyklady, Kemet. Wydanie epickie, dużo plastiku i kart. Jedyna potencjalna wada, o czym wspomniał Rocy7, to długi czas rozgrywki. To reguła?
w 3 osoby jest znosnie
w 4 osoby bywa roznie - raz o 3/5 h bylo prawie ze po wszystkim, ale jeden zlosliwie polozony warp i gra wydluzyla sie o kolejne 4 h:)
Nie jestem przekonany, bo nawet granie w trójkę w świetnego Kemeta na ograniczonej planszy czyni rozgrywkę bardzo zubożałą w porównaniu do kompletu graczy i partii na całej planszy. Po instrukcji widzę, że w FS dostawia się kafelki dla większej ilości graczy. Nie wiem jak to działa w praktyce.
Banan2 pisze: Nówka sztuka PL. Sklep z "3" w nazwie. Cena sklepowa - (rabat stały + rabat okazjonalny). Przesyłka kurier. I tak przepłaciłem , bo gdyby skorzystać z ostatniego rabatu okazjonalnego 8% to wyszłoby ok. 304 PLN.
Jakby co to polecam się Oczywiście w chwili gdy sklep z "3" w nazwie uruchomi okazjonalny rabat (zazwyczaj w weekend).
Pozdrawiam
Będę śledził, dzięki za info
Ostatnio zmieniony 02 mar 2016, 11:06 przez Marx, łącznie zmieniany 1 raz.
Qrde też mam rozkminę z tą grą, gdyby nie czas rozgrywki to bym się nawet nie zastanawiał. Chcę grać głównie w 3 i przede wszystkim w 4 osoby. Może wpisujcie tu ile wam schodzi przy danej liczbie graczy i jakoś będzie można sobie uśrednić. Gdyby też ktoś mógł porównać pod względem czasu Forbidden Stars i Runewars byłbym wdzięczny.
Też bym się nie zgodził, w cywilizacje o wiele lepiej gra mi się na 3-4 niż na 2 osoby. Ale może to już tylko mój gust. Inan sprawa, że to zupełnie inny typ gry.
andy h pisze:Qrde też mam rozkminę z tą grą, gdyby nie czas rozgrywki to bym się nawet nie zastanawiał. Chcę grać głównie w 3 i przede wszystkim w 4 osoby. Może wpisujcie tu ile wam schodzi przy danej liczbie graczy i jakoś będzie można sobie uśrednić. Gdyby też ktoś mógł porównać pod względem czasu Forbidden Stars i Runewars byłbym wdzięczny.
W RW(revised) grałem 2 razy na 4 osoby obie partie z tłumaczeniem zasad
1) niedokończona 4 h 4 tura z 7
2) pelna partia 6 h (jeden poczatkujacy+zasady)
3) podobno da się zejść do 3 h z bardzo dobrze znajacymi grę osobami
FS
1) partia 4 osobowa po 4 h byliśmy 2 rundy do końca
2) partia na 3 (2 partia) trochę poniżej 3 h jeden z graczy robił błędy poczatkujacego
3) partia na 3 około 3 h
4) partia na 3 (dwóch ogranych jeden poczatkujacy) + zasady 3 i pol h
Ostatnio zmieniony 02 mar 2016, 15:14 przez Rocy7, łącznie zmieniany 1 raz.