Bywają co jakiś czas na stronie wydawcy gry - Mindclash. Przynajmniej ja tak kupiłem. Komplet 4 sztuk z wysyłką to koszt ok. 100pln z tego co pamiętam.
Voidfall (Nigel Buckle, David Turczi)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Voidfall (Nigel Buckle, David Turczi)
Od stycznia nie było tych potrójnych planszetek w sprzedaży, wiem bo sam czekam i mam u nich powiadomienie na to kiedy będą dostępne
https://eu.shop.mindclashgames.com/prod ... se-boards/
Edit: "Yay, welcome to the world of Voidfall! Oubr Voidfall restock is coming to the webshop this Summer, so you're better off waiting a little bit longer! Many thanks for the support!"
https://eu.shop.mindclashgames.com/prod ... se-boards/
Edit: "Yay, welcome to the world of Voidfall! Oubr Voidfall restock is coming to the webshop this Summer, so you're better off waiting a little bit longer! Many thanks for the support!"
- Nilis
- Has thanked: 280 times
- Been thanked: 432 times
Na stronie Portalu nastąpiła zmiana Voidfall na "w transporcie". Nie mogę się doczekać
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Brać, brać, brać. Jeśli ktoś lubi solo lub co-opy, to strzał w 10tke.
Tu zdjęcie po rozgrywce na 4 osoby - wariant rywalizacyjny, też świetny.
Jedyne minusy gry jakie widzę, to czas jej rozkładania -30 minut co najmniej oraz rozmiar stołu. Nawet do rozgrywki solo trzeba szykować się na coś w tych rozmiarach.
-
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 680 times
- Kontakt:
Do solo jest świetna apka online, nawet poświęcona przez twórców, szczegóły gdzieś na bgg.
- Nilis
- Has thanked: 280 times
- Been thanked: 432 times
Z tego powodu jest to mój jedyny tytuł do którego kupiłem insert Folded Space. Podobno bardzo pomaga.
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Jakiś czas temu pisałem, że jeszcze nigdy nie przegraliśmy w module pve. Jednak w naszej ostatniej partii w końcu dostaliśmy łomot. Zagraliśmy na najwyższym możliwym poziomie i na bazowe frakcje.
Na pewno ogromnym problemem była dla nas losowość kart zagrożeń. Każda wychodziła dokładnie jedną turę po tym jak mogliśmy ją spełnić. Spowodowało to szybkie zapchanie obu torów i gdy doszły nam dwie wojny w czasie ery bez walki na koniec to nie było co zbierać. Zamiast rozbudowywać się jak planowaliśmy musieliśmy ciągle pilnować flank przed atakami z siłą 3.
Ogólnie entuzjazm trochę nam odpadł bo zawsze wydało nam się że wygrywamy bo po prostu dobrze gramy. Po tej partii dotarło do nas że chyba jednak mieliśmy zawsze szczęście, że byliśmy w stanie spełniać karty zagrożeń.
Na pewno ogromnym problemem była dla nas losowość kart zagrożeń. Każda wychodziła dokładnie jedną turę po tym jak mogliśmy ją spełnić. Spowodowało to szybkie zapchanie obu torów i gdy doszły nam dwie wojny w czasie ery bez walki na koniec to nie było co zbierać. Zamiast rozbudowywać się jak planowaliśmy musieliśmy ciągle pilnować flank przed atakami z siłą 3.
Ogólnie entuzjazm trochę nam odpadł bo zawsze wydało nam się że wygrywamy bo po prostu dobrze gramy. Po tej partii dotarło do nas że chyba jednak mieliśmy zawsze szczęście, że byliśmy w stanie spełniać karty zagrożeń.
Czy wiecie coś może o tym, kiedy PG rozpocznie przedsprzedaż i co będzie ewentualnie w bonusie ?
Zastanawiam się czy czekać na wersję od portalu czy może poszukać gdzieś na ebay wersji angielskiej galactic box. Z tego co czytałem w tym wątku, to warto dokupić planszetki graczy 3d i insert, który usprawnia rozkładanie. Znając życie to pewnie kupię też plastikowe statki, wiec cena może wyjść podoba.
Zastanawiam się czy czekać na wersję od portalu czy może poszukać gdzieś na ebay wersji angielskiej galactic box. Z tego co czytałem w tym wątku, to warto dokupić planszetki graczy 3d i insert, który usprawnia rozkładanie. Znając życie to pewnie kupię też plastikowe statki, wiec cena może wyjść podoba.
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Przy grze solo też często są karty nie do przeskoczenia i pozostaje ratować się taktyczną katastrofą.
Spoiler:
Sam bym polował na planszetki graczy. Reszta wydaje się mocno zbędna. Nawet dwuwarstwowe kafle mapy. Dopóki stołem nie będzie trząsła Godzilla nie ma się czym przejmować.
-
- Has thanked: 978 times
- Been thanked: 620 times
Insertu nie dokupisz, jest tylko w ramach galactic box.Maleficii pisze: ↑21 sie 2024, 13:50 Czy wiecie coś może o tym, kiedy PG rozpocznie przedsprzedaż i co będzie ewentualnie w bonusie ?
Co do modeli statków to jestem w mniejszości, ale moim zdaniem poprawiają czytelność. Wystają ponad plansze więc nie mieszają się resztą żetonów w sektorze. Nie jest to coś za co dałbym duży pieniądz, ale jak już wsparłem galactic boxa to nie żałuję.
Poprawiają czytelność, ale wydłużają już długi setup. Można to oczywiście trochę "usprawnić". Na BGG jest plik, w którym gość opisuje małe optymalizacje, które finalnie przyspieszają setup. Jedną z takich "optymalizacji" jest trzymanie stateczków korwet (tych, co jest ich najwięcej na mapce) już nabitych na plastiki w kilku sztukach. Niby jest szybciej i działa.
W każdym razie jak nie liczysz minut i lubisz, żeby wyglądało fajnie to statki są w pytkę, ale nieco wydłużają obsługę gry.
Boîte à Jeux: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
-
- Has thanked: 940 times
- Been thanked: 586 times
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 21 sie 2024, 21:35 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie
-
Racja, jakoś założyłem z góry, że chodzi o insert od game trayz.
Z setupem racja. W trakcie gry robiłem tak, że składałem kilka statków na wyrost jak miałem chwilę przerwy. Oczywiście w solo nie pomoże.
- Gambit
- Has thanked: 529 times
- Been thanked: 1905 times
- Kontakt:
-
No tak, bo Aldi nie może się pozbyć stanów magazynowych Gloomhaven od czasu jego recenzji Gambit robi świetną robotę, ale fanboye zdecydowanie przeceniają jego wpływ na rynek
Setup i teardown wcale nie są w tej grze takie trudne. Twilight zdecydowanie więcej czasu zajmuje.
Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę że setup robi się raz i nie ma potem żadnego upkeepu poza kartą cyklu. W wielu grach z eksploracją jest to rozbite na mniejsze bloczki bo seedujemy kafelki po ich odkryciu. Tutaj robimy to raz na początku co sumarycznie zajmuje mniej czasu.
Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę że setup robi się raz i nie ma potem żadnego upkeepu poza kartą cyklu. W wielu grach z eksploracją jest to rozbite na mniejsze bloczki bo seedujemy kafelki po ich odkryciu. Tutaj robimy to raz na początku co sumarycznie zajmuje mniej czasu.
Mindclash Games zapowiedzieli nową grę w uniwersum Voidfall - REVENANT.
Kickstarter startuje 19 listopada br.
BGG:
https://boardgamegeek.com/boardgame/428099/revenant
Kickstarter startuje 19 listopada br.
BGG:
https://boardgamegeek.com/boardgame/428099/revenant
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2024, 23:11 przez Morkai, łącznie zmieniany 1 raz.
=][= WH40k =][= X-wing, Magic, Cthulhu...
- Yooreck
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 109 times
Jak porównamy z Twilightem to wiadomo, że gra wypada blado. Jednak mimo wszystko, jeśli nie gra się regularnie to zajmuje jakieś 45-60 min.XLR8 pisze: ↑25 sie 2024, 17:28 Setup i teardown wcale nie są w tej grze takie trudne. Twilight zdecydowanie więcej czasu zajmuje.
- brutusss
- Has thanked: 250 times
- Been thanked: 59 times
W sklepie Mindclash Games możesz się zapisać do oczekujących. Możliwe, że z dodrukiem podstawki coś wpadnie.
Poza tym to second hand jedynie.
EDIT:
Jeszcze na ich KSach można kupić poprzednio wydane gry i dodatki (niebawem rusza kampania Revenant)
- Pan_K
- Has thanked: 193 times
- Been thanked: 171 times
Dzięki. Muszę spojrzeć jeszcze raz na Mindclasha, bo nie znalazłem tam takiej opcji. Pewnie słabo szukałem. Revenanta już śledzę. Biorę w ciemno - Mindclash mnie jeszcze nigdy nie zawiódł, a Voidfall wspina się ku niemal 10 w skali BGG. Na razie to jest mocne 9.0 po kilku rozgrywkach.
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”
Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Ryba bez roweru, to tylko ryba...