Mój przykład dotyczył akurat fajnego sposobu na żółty, bo jak użyjesz Imperial Yellow (tak się ten contrast chyba nazywa) to wg mnie nie ma cieni (słabo cieniuje, więc w sumie słaba nazwa contrast akurat w tym przypadku).fixerek pisze: ↑13 lut 2024, 10:11 Pozwolę sobie jeszcze pociągnac tematwskazaliscie kila fajnych metod które sobie niedlugo wypróbuje
mam jednak pytanie co do washy, chdzi mi o ich a wlaściwie jego odcień. Czy opisując sposób malownia (biały primer > wash > drybrush > speedpaint dobiera się odcien washa do koloru speedpainta którym bedzie malowany fragment figurki czy tez pokrywa sie ją całą konretnym odcieniem washa by wkoncowej fazie wyeksponować dany kolor. Sorki za być moze dość idiotyczne pytanie - niemniej nurtuje mnie to bardzo
![]()
Generalnie można po białym/jasnoszarym podkładzie pocisnąć Agraxem/ciemnobrązowym washem od AP, zdrybrushować i wtedy nakładać contrasty. Metod i koncepcji jest wiele, zależy oczywiście od modelu i kolorystyki jaką się chce ostatecznie uzyskać. Jesli są potrzebne głębsze cienie można pociągnąć nuln oilem. Można też przeciwstawny z koła kolorów wash i na to ostateczny kolor.