Ja GK nie zrobię, bo (i) nie znam oryginału i (ii) jest to masa pracy, na którą nie bardzo mam czas (i nie jestem pewien, czy umiejętności - tu trzeba sporych kompetencji w dziedzinach, w których nie uważam się za eksperta ani nawet średniozaawansowanego). Bardzo chętnie mogę pomóc przy innych projektach, w których jestem bardziej kompetentny (gdzie indziej na forum zaproponowałem zresztą wykonanie konkretnej pracy, też za free; o innej niemałej robocie (prawdopodobnie czterocyfrowa wartość rynkowa, jak właśnie - ku własnemu zaskoczeniu - sprawdziłem), którą właśnie robię, poinformowałem parę godzin temu zainteresowanego na PW). Oprócz działalności "charytatywnej" na rzecz gier udzielam się też gdzie indziej (w tym również za free), a jeszcze pozostaje tzw. rodzina do utrzymania (moja Żona jest nauczycielką w podstawówce, co z finansowego punktu widzenia czasem bardziej przypomina hobby niż pracę). Więc uprzejmie proszę o nieproponowanie mi "wzięcia się do roboty".
Pytanie "gdzie narzekałem" wynikło z tego, że zarzucono mi, że narzekałem, podczas gdy nie narzekałem. Prosta sprawa.
"Zrób lepiej" - to rada, która jest właściwa dla krytykujących, którzy nic nie wnoszą. Zgodzę się, że w temacie GK nie mam wiele do wniesienia (mógłbym może potestować - gdybym znał oryginał), ale z drugiej strony nie krytykowałem poczynań kolegi, który wziął się do roboty. Być może powinienem wyraźnie wyrazić swój podziw i szacunek dla odwagi podjęcia niełatwego tematu, w dodatku przy użyciu niekoniecznie najlepszej technologii - co zatem niniejszym czynię (i całe to zdanie piszę teraz bez cienia ironii, całkowicie serio). Sam fakt, że śledzę ten wątek (a wchodzę na forum rzadko, więc bardzo silnie selekcjonuję wątki, do których zaglądam), o czymś chyba świadczy.
A tak z ciekawości: kto proponował IRC do przekazywania info o GK, bo nie zauważyłem? IMHO pomysł nie jest całkiem pozbawiony sensu, ale konkretnej propozycji w tym wątku nie pamiętam.