(Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2023

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
khuba
Has thanked: 328 times
Been thanked: 329 times

Re: (Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2023

Post autor: khuba »

VivoBrezo pisze: 18 sty 2024, 13:38

Ze Względu na zdrowie i fakapy w firmie, Ignacy trochę zarzucił dział dewelopmentu, ale podobno ma wrócić. W tymże dziale zaszły też zmiany personalne, więc nie spodziewał bym się w tym roku jakiś perełek. Raczej nowa Diuna, Batman i dowiezienie Thorgala (zieew), plus jakieś coś od zagranicznego projektanta typu Dreadfull Circus, Eleven, czy Podziemne Imperium.
Też czekam bo od czasu pierwszego Detektywa nic nie zrobiło na mnie wrażenia. Chociaż Podziemne faktycznie jest ok i ponoć nawet się dobrze sprzedaje na świecie.
Zdaje się nawet Diuny(tej Portalowej) i Batmana nie będzie, koajrze coś na podsumowaniu roku było wspominane.
Sprzedam:
Isofarian Guard 669PLN,1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1312 times
Been thanked: 1997 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

tomb pisze: 18 sty 2024, 12:58 Chciałbym, żeby Portal zapowiedział jakąś własną ciekawą grę. Czy Trzewik jeszcze projektuje?
Obawiam się że Ignacy nic swojego nie zapowie (dużo innych prac na głowie) a szkoda bo gry Ignacego naprawdę lubię. Jeszcze muszę dopaść Stronhold aby sprawdzić.
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 368 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

Do diuny i batmana mogą być zobligowani kontraktem aby wydać.

Skoro nie ma Joanny to pewnie wędrowycz zostanie ucięty.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

shuji pisze: 18 sty 2024, 09:11
walkingdead pisze: 18 sty 2024, 07:32 Na grupie ameri Portal podrzucił info, że będzie kategoria ameri. Z komentarzem: " oj będzie" :mrgreen:
Co nic nie znaczy, bo Portal potrafi zepsuć oczekiwania nawet co do dobrej gry nakręcając ludzi na każdą jakby miała być jakimś masterpiece.
golem to już zaliczył parę przecen, też niby masterpiece włoskich designerów.
mezo podobnie, pomijam już porównania do Blood Rage - tego nawet nie można nazwać pomyłką przy pracy
wg firma traci wizerunek tworząc tego typu marketing.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 414 times

Post autor: toblakai »

@Gizmoo Mezo szkalują.
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 145 times
Been thanked: 137 times

Post autor: rand »

tomp pisze: 18 sty 2024, 16:12
shuji pisze: 18 sty 2024, 09:11
walkingdead pisze: 18 sty 2024, 07:32 Na grupie ameri Portal podrzucił info, że będzie kategoria ameri. Z komentarzem: " oj będzie" :mrgreen:
Co nic nie znaczy, bo Portal potrafi zepsuć oczekiwania nawet co do dobrej gry nakręcając ludzi na każdą jakby miała być jakimś masterpiece.
golem to już zaliczył parę przecen, też niby masterpiece włoskich designerów.
mezo podobnie, pomijam już porównania do Blood Rage - tego nawet nie można nazwać pomyłką przy pracy
wg firma traci wizerunek tworząc tego typu marketing.
Niektórzy wydawcy w ogóle nie reklamują swoich gier, nie pompują hype'u tylko ogłaszają 2 tygodnie przed premierą i jakoś funkcjonują. Według mnie nawet zły marketing jest lepszy od jego braku.
Według mnie firma dużo nie traci, gry się nie sprzedały bo są średnie albo nie znalazły grupy docelowej w Polsce.

Dodając swoje 3 grosze do premier to z racji, że Portal lubi karcianki to może Knarr albo Evanfall? Bo Ancient Knowledge to ja myślę, że premierę będzie miało na Portalcon, może trafię 😉
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1012 times
Been thanked: 391 times

Post autor: Irka »

"Golem" nie został doceniony chyba dlatego, że to trudna łamigłówka (kojarzono go jako następcę/zastępcę GAH, a rozczarował jako mniej interakcyjny i "przeładowany" wg częsci osób).
Tu może być podobnie jak z "Woodcraft" (zob. niedawna dyskusja w wątku). Obie gry są trudniejsze, niż by na to wskazywały reguły, trzeba ostrożnie planować, liczy się każdy ruch, a to może irytować wielu graczy. Ja je doceniam, choć rzadko do nich zasiadam.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3712 times
Been thanked: 3897 times

Post autor: japanczyk »

Zarówno Golem jak i Mezo to świetne gry w swoim gatunku, nie w każdej grupie się przyjmą, ale w życiu bym nie powiedział że tym grom czegoś brakuje

Dlaczego Mezo w Polsce nie siadło? Imho przez recke Gambita :-P Dlaczego Golem nie siadl? Patrz recenzja SUSD, bo to dobra solidna gra bez niczego co ja wyróżnia

Tak samo bylo z DbD, Wilkami, Reavers of Midgard, Tiwantinsuyu, Tekhenu, Praga Caput Regni, woodcraft i tak dalej
Te gry znajdą swoich fanów którzy wciaz w nie graja bo to solidne tytuly, ale na pewno nie evergreeny
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3131 times
Been thanked: 3059 times

Post autor: Gizmoo »

shuji pisze: 18 sty 2024, 12:44 Na przykład na aweken reals się tak nigdy nie zawiodłem
Dla mnie Awaken Realms to jeden wielki ZAWÓD. Żadna z ich gier mi się nie podobała. Sprzedają wyłącznie (autocenzura) kapiszony w złotym papierku. I tak serio to oni są najgorszym "meikar", który aktualnie toczy wspieraczkową branżę. :lol: Robienie niedopracowanych, pozbawionych developmentu gier, to nie jest coś, co powinno być chwalebne. ;) No chyba, że "aweken reals", to jakaś inna firma i niepotrzebnie "szkaluję". :lol:
toblakai pisze: 18 sty 2024, 16:44 @Gizmoo Mezo szkalują.
Przyzwyczaiłem się. Teslę też doceniono długo po jego śmierci. Z wizjonerami wytyczającymi nowe szlaki w mechanice tak już jest. :lol:
japanczyk pisze: 18 sty 2024, 18:37 Dlaczego Mezo w Polsce nie siadło? Imho przez recke Gambita :-P
Też nie mogę jej Tomkowi wybaczyć. :P Ale jednocześnie nie uważam, żeby ta recenzja miała aż tak duży impakt na rynek. Ludzie kupili, bo "figurki", a tu nagle... Nie rzuca się kostkami i jeszcze trzeba nauczyć się grać i zrozumieć zależności!? No i eleganckie zasady, a nie jak w grach AR, że sobie będziemy sami sobie robić grę!? :shock: Oszukali mnie, banda złodziei Polskich! Decydentów! :lol:

A tak na serio, to nie ma co dorabiać teorii spiskowych. Nie sprzedało się, bo im bardziej coś wymagające od graczy, im bardziej skierowane do wyrobionego, wysmakowanego odbiorcy, tym mniejsza szansa na większą sprzedaż. Nie oszukujmy się - gry dla koneserów zawsze będą niszą. Ja to się nawet czasem zastanawiam, dlaczego Portal w takie niszowe gry inwestuje czas i pieniądze. Przecież to nie ma prawa się sprzedać! Tu gołym okiem widać stratę, a nie zysk. Im gra cięższa, tym mniej ma szanse na większą sprzedaż. To nie Pędzące Żółwie, w które zagramy z babcią, wujkiem, dzieckiem i upośledzonym kuzynem sąsiadów. Gry, które nie są kierowane na masowy rynek obarczone są bardzo dużym ryzykiem inwestycyjnym. I albo coś zaklika, albo wyląduje na wyprzedażach. Widocznie Portal ma na takie ryzyko przewidziany budżet, bo jakoś im się to wszystko jeszcze spina.

I oby jak najdłużej.
Mevlex
Has thanked: 43 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

To ja jeszcze rzutem na taśmę - Scarface 1920. Myślicie, że jest jakaś szansa, że to wezmą? W ogóle to jest jakaś szansa na coś figurkowego spoza CMONowych rzeczy?
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1555 times
Been thanked: 1129 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Mevlex pisze: 18 sty 2024, 21:31 To ja jeszcze rzutem na taśmę - Scarface 1920. Myślicie, że jest jakaś szansa, że to wezmą? W ogóle to jest jakaś szansa na coś figurkowego spoza CMONowych rzeczy?
Szansa oczywiście jest. Z tego co wiem ktoś się dogadał w PL, że to u nas wyda tylko nie wiadomo kto
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
goldsun
Has thanked: 17 times
Been thanked: 208 times

Post autor: goldsun »

Gizmoo pisze: 18 sty 2024, 19:27 A tak na serio, to nie ma co dorabiać teorii spiskowych. Nie sprzedało się, bo im bardziej coś wymagające od graczy, im bardziej skierowane do wyrobionego, wysmakowanego odbiorcy, tym mniejsza szansa na większą sprzedaż. Nie oszukujmy się - gry dla koneserów zawsze będą niszą. Ja to się nawet czasem zastanawiam, dlaczego Portal w takie niszowe gry inwestuje czas i pieniądze. Przecież to nie ma prawa się sprzedać! Tu gołym okiem widać stratę, a nie zysk. Im gra cięższa, tym mniej ma szanse na większą sprzedaż. To nie Pędzące Żółwie, w które zagramy z babcią, wujkiem, dzieckiem i upośledzonym kuzynem sąsiadów. Gry, które nie są kierowane na masowy rynek obarczone są bardzo dużym ryzykiem inwestycyjnym. I albo coś zaklika, albo wyląduje na wyprzedażach. Widocznie Portal ma na takie ryzyko przewidziany budżet, bo jakoś im się to wszystko jeszcze spina.

I oby jak najdłużej.
Casus wydawnictwa książkowego MAG i serii "Uczta wyobraźni".
Według osób z samego wydawnictwa - większość książek wydanych w tej serii przynosi straty, ewentualnie wychodzi ne zero, ale dopiero po 2-3 latach. Pojedynczymi wyjątkami były książki, które odniosły sukces sprzedażowy (Watts na czele). Może uzbierałoby się takich 10, ale nie jestem pewny. W serii wyszło już prawie 80 książek, w ciągu kilkunastu lat.
Kiedyś w dyskusji z AM (redaktor naczelny) sam się zapytałem, czy to jest po prostu ich pewien sposób na marketing - w ten sposób budują markę wydawnictwa, które wydaje rzeczy ambitniejsze. Bo klienci na te rzeczy ambitniejsze będą zawsze, nawet jeśli będzie ich mniej, a może przy okazji kupią też coś innego, chociażby tylko po to, żeby samo wydawnictwo w ten sposób dodatkowo wesprzeć. Poza tym tacy klienci niszowi, będą bardziej do takiego wydawnictwa przywiązani i sami będą polecać innym, ich książki.
--
Dołączam różne wyrazy i pozdrawiam
Goldsun
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

goldsun pisze: 19 sty 2024, 09:55 Casus wydawnictwa książkowego MAG i serii "Uczta wyobraźni".
Piekne story, ale czy w zwiazku z tymi przynoszacymi straty seriami ksiazek, wlasciciel firmy jezdzi honorowo wartburgiem zamiast oplem? Czy ja kupujac podrecznik WHFR nie finansuje tych "elitarnych" pozycji?

Nie wiem, uczciwie pytam. Nie jest tez to oczywiscie przytyk do Ciebie goldsun. Ale czy ta strata rzeczywiscie jest kiszona w pozycji budzetowej "fanaberia prezesa" lub "marketing"? Czy jednak ginie w kotle "cos zażre, beda wplywy"?

Bo wciaz mowimy w watku Portalu i ja mam jakies pozycje ich kupione, z kolejnych dodrukow (#samograj) i jednak czuje, ze niektore crapy, to sa z tych moich wplat. Czy tytuly maja swoje budzety i bilanse, czy liczy sie tylko rok podatkowy, aby na zielono?
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
goldsun
Has thanked: 17 times
Been thanked: 208 times

Post autor: goldsun »

psia.kostka pisze: 19 sty 2024, 10:09
goldsun pisze: 19 sty 2024, 09:55 Casus wydawnictwa książkowego MAG i serii "Uczta wyobraźni".
Piekne story, ale czy w zwiazku z tymi przynoszacymi straty seriami ksiazek, wlasciciel firmy jezdzi honorowo wartburgiem zamiast oplem? Czy ja kupujac podrecznik WHFR nie finansuje tych "elitarnych" pozycji?

Nie wiem, uczciwie pytam. Nie jest tez to oczywiscie przytyk do Ciebie goldsun. Ale czy ta strata rzeczywiscie jest kiszona w pozycji budzetowej "fanaberia prezesa" lub "marketing"? Czy jednak ginie w kotle "cos zażre, beda wplywy"?

Bo wciaz mowimy w watku Portalu i ja mam jakies pozycje ich kupione, z kolejnych dodrukow (#samograj) i jednak czuje, ze niektore crapy, to sa z tych moich wplat. Czy tytuly maja swoje budzety i bilanse, czy liczy sie tylko rok podatkowy, aby na zielono?
Oczywiście, że one są finansowane przez inne pozycje.
Wprost widać i oni tego nie ukrywają, że mają książki które mają bezwzględnie zarobić, jak nie zarobią, to wylatują z dalszego wydawania bez jakiejkolwiek dyskusji (np. Malazjańska) i książki ambitniejsze do UW (i Reynolds) które są taką trochę "fanaberią"/ryzykiem, przeznaczone dla o wiele mniejszej, ale dość wiernych grupy klientów.
Jak im sprzedaż tych lekkich nie pójdzie, to hamują trochę z tymi ambitniejszymi.
Przy czym, zdarza się, że te ambitniejsze też "zażrą": "Ślepowidzenie" Wattsa ma już chyba trzeci dodruk, "Atlas chmur" też chyba miał 2 wznowienia, coś jeszcze pewnie było.
To jest takie wydawanie na zasadzie: liczymy się ze stratą, którą w razie czego mamy z czego pokryć, ale może akurat wypali.

Podejrzewam, że tu Portal może podchodzić podobnie.
Ma gry, które zarobią z dużą górką - pewniaki.
I gry które są większym ryzykiem - w razie czego rekompensowane zyskami z pierwszej grupy.
--
Dołączam różne wyrazy i pozdrawiam
Goldsun
manicminer
Has thanked: 91 times
Been thanked: 132 times

Post autor: manicminer »

Dlaczego Portal i inni wydają 7 w ocenie BGG ? bo prawdopodobnie mają dużą większą prowizję na takich grach, planszówki to nie towar z datą ważności, może leżeć na półce i 5 lat, a jak prowizja odpowiednia to załóżmy, że sprzeda się 40% nakładu i już zarabiamy, wrzucimy w promocji -40% i nadal zarabiamy. Popularne gry jak Nemesis, który ma 8.2 vs 7.2 takiego Mezo, zakładam mają mniejszą prowizję, więc niższe promocje i dużo większy koszt produkcji i cenę końcową. Dlatego nawet mimo popularności na wpieraczkach u nas nie wszystko się pojawia, a jeśli już to jakieś okrojone wersje sklepowe.
No i nie każdy ma taki sam gust, co przytoczone widać na przytoczonych przykładach.
Awatar użytkownika
psia.kostka

goldsun pisze: 19 sty 2024, 10:21 Oczywiście, że one są finansowane przez inne pozycje.

Podejrzewam, że tu Portal może podchodzić podobnie.
Ma gry, które zarobią z dużą górką - pewniaki.
I gry które są większym ryzykiem - w razie czego rekompensowane zyskami z pierwszej grupy.
Widzisz, dla wielu to nie jest oczywiste, a wrecz wysmiewane jako teoria spiskowa czy inne foliarstwo. Sam sie zaczalem zastanawiac, czy moze nie jestem zbyt surowy i moze jest zabudzetowane cos na ryzykowna awangarde. Tylko zeby cos zabudzetowac pod taka pozycja, to trzeba miec wplywy z innej strony :P i wracamy do punku wyjscia. Kupujac Mage Knight finansuje Virtu i Golema. A biorac FCM Ketchup, doplacam do flopa na Eleven lub niebagatelnych strat wizerunkowych i finansowych od Robcia.

I gdy mowie, ze gier jest za duzo, to smiech i opluwanie. Bo ma byc srylion gier na rynku z fioletowymi krasnoludami najlepiej, bo moze ktos wlasnie na takich czeka cale zycie. Tylko zastanowcie sie, kto finansuje te "fanaberie dla dziwakow".

Byly brawa za odwage przy Oath, potem wiadro smoly za brak jakosci przy Oath, ale minal rok i temat przycichl. Ale to wasz Trickerion zabuli za te dziure w budzecie, albo Age of Steam w cenie z sufitu.

Tzn moga byc te ambitne gry sprowadzane i wydawane, chetnie sam sie przyjze i moze cos kupie. Ale miejmy swiadomosc skad sie to bierze, po co, za co. To nie jest jakas dzialalnosc misyjna ;) Nawet jakby to wydawal inny podmiot "Trzewiki dla Ambitnych", to skad by ten podmiot mial kapital zakladowy? Z Settlersow, CMONow, Marvelow. I jak ten popularny towar by sie nie sprzedawal, to druga odnoga tez upadnie, bo bedzie bez kroplowki. Chocby takiej, ze "ambitne gry" leza 5lat w tym samym ogrzewanym magazynie co Marvele :twisted:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Irka

A czemu tak zerojedynkowo?
Ja sobie sama finansuję tego Golema, kupując Ark Nova, Wyprawę Darwina i dodatki za sporo monet 8)
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 175 times
Been thanked: 642 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

Wszystko zależy od magazynu i płynności finansowej. Jak masz własny magazyn z dużą przestrzenią to nie robi Ci, że jakieś gry leżą na półce. Niech sobie kapią przez te 3-4 lata. Polecą na jakiejś wyprzedaży, konwencie, etc. Ostatecznie i tak zarobią na siebie, albo przynajmniej wyjdą na zero. No chyba, że mocno przestrzeli się z nakładem. Gdzie tu zysk? Raz na jakiś czas, jakaś gra okaże się hitem sprzedażowym i pyknie. Płynność finansową trzeba utrzymywać, wpływy muszą być systematyczne, bo Portal, koszty na pewno ma spore.
Choćby wypłata co miesiąc.r
Teoretycznie, Mezo mogło byc takim hitem. Ciekawy temat, fajne figurki, ładne grafiki. To nie tylko sprawa recenzji Tomka. Ta gra już przed recenzją miała tu na forum średnie opinie. A skoro tu, to jak ktoś się pytał na facebooku o Mezo, to dostawał opinie, że ,,nie grałem, ale słyszałem że średnie". Tego nie przebijesz. Łatka ,,średniej" gry to morderstwo dla tytułu :D. Tutaj, już żaden marketing i czary Ignacego nie pomogły, ale nawet z takiego Mezo kiedyś zejdą :)

Btw Virtu bardzo dobra gra. Zdecydowanie nie średniak. Tutaj marketing Portalu dał ciała, bo nie wiedział jak to sprzedać.
Awatar użytkownika
psia.kostka

VivoBrezo pisze: 19 sty 2024, 10:56 Jak masz własny magazyn z dużą przestrzenią to nie robi Ci, że jakieś gry leżą na półce
Zaden magazyn nie jest za darmo. Najpierw koszt budowy i jego amortyzacja przez kolejne lata, a do tego coroczne ogrzewanie, oswietlenie. Dlatego jak masz jedna sztuke gry, to lepiej ja sprzedac za 5zl niz zajmowac 1metr biezacy regalu, bo w to miejsce moze wjechac juz pelna paleta Podziemnego Imperium lub nowa kampania do C:DMD

Crap lezac 5 lat nie wychodzi na zero, bo ta przestrzen, gdyby to bylo dobble, a nie crap, zarobilaby pincet tysiecy na czysto. Wiec w ksiegach jestes na zero, ale psychicznie masz mega manko i chec odwetu na kolejnej awangardzie, bo teraz zazre i sie odkujesz. Jak w kasynie. A potem Lacerta macha dlonia :mrgreen:
Irka pisze: 19 sty 2024, 10:54 Ja sobie sama finansuję tego Golema
No to sfinansowalas swoj egzemplarz i moze drugi, co wyciera polki. Ale caly karton kolejny obok jest finansowany przyszlymi hiciorami, co hajp beda miec krecony jutro :P

Golema nawet chanukowa rewolucja w PL nie uratuje :mrgreen:
Podobnie radzi sobie Pakt z diablem :twisted: Przypadek?
VivoBrezo pisze: 19 sty 2024, 10:56 Btw Virtu bardzo dobra gra. Zdecydowanie nie średniak. Tutaj marketing Portalu dał ciała, bo nie wiedział jak to sprzedać.
Moze i dobra, ale wyglada brzydko i nudnie. Predzej kupie domino na licencji Lord of the Rings za 100zl.
I ten kto to sciagal do PL powinien to wiedziec, a jak wie ze dobre, to niech mi to powie, jak nie wie jak to powiedziec, to niech nie sciaga do PL. Proste? Bardzo proste ;)
Awatar użytkownika
Irka

VivoBrezo pisze: 19 sty 2024, 10:56 Teoretycznie, Mezo mogło byc takim hitem. Ciekawy temat, fajne figurki, ładne grafiki. To nie tylko sprawa recenzji Tomka. Ta gra już przed recenzją miała tu na forum średnie opinie. A skoro tu, to jak ktoś się pytał na facebooku o Mezo, to dostawał opinie, że ,,nie grałem, ale słyszałem że średnie". Tego nie przebijesz. Łatka ,,średniej" gry to morderstwo dla tytułu :D.
Bywa.
Sąsiedni wątek:
psia.kostka pisze: 19 sty 2024, 03:49 Golem to raz, ze nietypowe "granie w kulki", co moze zniechecic niewprawionego gracza, a dwa temat :? Fikumiku kulkami na dachu synagogi, aby wezwac/kontrolowac bestie rodem z kabały. No kto ma taki theme na liscie zakupowej??
Psia.kostka - nie pomagasz tym tytułom, delikatnie mówiąc, a potem masz pretensje, że się słabo sprzedają. You made my day :lol:

Ale tak na serio, to doświadczony wydawca robi kalkulacje i ustala cenę i liczbę egzemplarzy w stosunku do przewidywanego popytu na te bardziej oryginalne pozycje. Ryzyko jest pewnie mniejsze niż się może wydawać. Podstawy ekonomii.
Awatar użytkownika
psia.kostka

Irka pisze: 19 sty 2024, 11:11 Sąsiedni wątek:
psia.kostka pisze: 19 sty 2024, 03:49 Golem to raz, ze nietypowe "granie w kulki", co moze zniechecic niewprawionego gracza, a dwa temat :? Fikumiku kulkami na dachu synagogi, aby wezwac/kontrolowac bestie rodem z kabały. No kto ma taki theme na liscie zakupowej??
Psia.kostka - nie pomagasz tym tytułom, delikatnie mówiąc, a potem masz pretensje, że się słabo sprzedają. You made my day :lol:
Cos zle odczytalas, musialbym spasc z kulkowego dachu synagogi, aby to kupic lub wspierac wlasnym slowem. Nie wyznaje tez kultu 3 Wlochow, co zaprojektowali polowe gier na swiecie. Druga polowe oczywiscie Doktór.

Ja nie mam pretensji, ze sie nie sprzedaja, tylko kto to sprowadzil i po co. Bo on sam nie wie...

Wracajac do "nudnych, dziwnych i niekochanych", to marketingowcy nie mieli pomyslu, bo juz za 3 dni sprzedawali Piatke na wakacje, lub inne Kolko i Krzyzyk (Marvel edition). W tym czasie pewnie tez poszlo memo wewnetrzne, zeby kazdy w wolnej chwili szukal bledow w tekstach do nowego robcia, a w nagrode krowki. Sam Trzewik mowi, mieli wiecej produktow, niz tygodni w roku, no to kto to przetrawi, kto to zareklamuje. Gdzie tu wiara i sympatia do tytulu, jak to leci jak z... tasmy?

Dla kontry zapraszam do mojego tematu, gdzie szukamy gier, w ktore projektant i wydawca wlozyli serduszko Gry Deluxe, w cenie Dyskont
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 368 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

psia.kostka pisze: 19 sty 2024, 11:06 No to sfinansowalas swoj egzemplarz i moze drugi, co wyciera polki. Ale caly karton kolejny obok jest finansowany przyszlymi hiciorami, co hajp beda miec krecony jutro :P

Golema nawet chanukowa rewolucja w PL nie uratuje :mrgreen:
Podobnie radzi sobie Pakt z diablem :twisted: Przypadek?
W swoich rozważaniach uparcie ignorujesz fakt, a) że to która gra sfinansuję którą jest wiadome dopiero długo, długo po tym jak umowy są podpisane, b) umowy z innymi wydawnictwami są pakietowe - chcesz mieć dostęp do hitu danego wydawnitwa musisz być naszym partnerem aby być naszym partnerem MUSISZ wydawać X naszych gier rocznie.

Także kupując licencje możesz szacować że taki golem zrobi x a taka arknova 10x. Ale nie wiesz bo golem może zrobić 0.5x albo 3x a arknova 5x albo 15x. Nie wiesz jak gra się przyjmie. Np. Mur Hadriana gdzie po pierwsze opinie to było absolutne Wow, a potem szybko pojawiły się opinie że w sumie po 3 rogrywkach nuda.
Golem to też nie jakiś crap tylko solidne euro od duetu Brasini, Gigli - Grand austria hotel, Lorenzo, Coimbra ( swoją drogą genialna gra która zalegała na wyprzedażach po 60-70zł). Po prostu cały hype został zebrany przez Ark Novę i Ankh które swoją drogą i tak portal wydał.
Awatar użytkownika
Irka

psia.kostka pisze: 19 sty 2024, 11:33
Spoiler:
Cos zle odczytalas, musialbym spasc z kulkowego dachu synagogi, aby to kupic lub wspierac wlasnym slowem. Nie wyznaje tez kultu 3 Wlochow, co zaprojektowali polowe gier na swiecie. Druga polowe oczywiscie Doktór.

Ja nie mam pretensji, ze sie nie sprzedaja, tylko kto to sprowadzil i po co. Bo on sam nie wie...
Ja nie twierdzę, że chcesz kupować, tylko wprost przeciwnie. Nie znając gry (a przy tym może mając określone preferencje) powielasz zasłyszane słowa krytyki, co może prowadzić do zjawiska, które wskazał VivoBrezo, "nie warto, bo mówią, że średnie".
Im dłużej siedzę w tym hobby, tym mniej ufam takim dyshajpom, podobnie jak hajpom :D
Dla kontry zapraszam do mojego tematu, gdzie szukamy gier, w ktore projektant i wydawca wlozyli serduszko Gry Deluxe, w cenie Dyskont
Ja tam właśnie mogę wstawić Golema, bo cena teraz zacna w stosunku do zawartości - solidne wydanie z drewnianymi elementami :D
Ostatnio zmieniony 19 sty 2024, 11:52 przez Irka, łącznie zmieniany 1 raz.
mineralen
Has thanked: 580 times
Been thanked: 654 times

Post autor: mineralen »

To ja mam propozycję - niech wydawcy wydają wyłącznie Dobble i inne gry familijne. Musimy mieć pewność, że gry będą hitami sprzedażowymi i nie będą finansować nieudanych projektów.
Awatar użytkownika
Irka

mineralen pisze: 19 sty 2024, 11:51 nieudanych projektów.
Ale czy ktoś tutaj właściwie udowodnił, że to są nieudane projekty?
Na razie odbywa się pranie mózgów 8)

Wyprzedaże są chyba na wszystko. A mały popyt nie oznacza jeszcze słabej sprzedaży/niepowodzenia.
Zablokowany