Summoner Wars (Colby Dauch)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
kaszkiet
Has thanked: 317 times
Been thanked: 585 times

Re: Summoner Wars

Post autor: kaszkiet »

mulek18 pisze:dzięki za odpowiedzi :)
Czy do wszystkich frakcji, które już wyszły po polsku istnieją drugie talie frakcji?
Z tego co się orientuję na razie wyszło 6 drugich talii frakcji (dla 2 zestawów startowych - Phoenix Elves, Tundra Orcs, Cave Goblins, Guild Dwarves, oraz Vanguards i Fallen Kingdom). W następnej kolejności wyjdą Jungle Elves i Cloaks.
TTR_1983
Has thanked: 2 times
Been thanked: 99 times
Kontakt:

Post autor: TTR_1983 »

Mam nietypowane pytanie. Dlaczego dodatki do Summoner Wars ( do innych gier też) mają takie beznadziejne pudełka z dziurą do zawieszenia u góry? Chyba do zawieszenia. Zupełnie to niepraktyczne, nie mówiąc o tym, że te pudełka fatalnie sie otwiera. Zawsze przy otwarciu pudełko od razu sie rozdziera. Czy nie lepiej byłoby wydawać dodatki w normalnych pudełkach? Tego czegoś u góry spokojnie mogłoby nie być.
Awatar użytkownika
Bea
Been thanked: 6 times

Post autor: Bea »

mulek18 pisze:Mam nietypowane pytanie. Dlaczego dodatki do Summoner Wars ( do innych gier też) mają takie beznadziejne pudełka z dziurą do zawieszenia u góry? Chyba do zawieszenia. Zupełnie to niepraktyczne, nie mówiąc o tym, że te pudełka fatalnie sie otwiera. Zawsze przy otwarciu pudełko od razu sie rozdziera. Czy nie lepiej byłoby wydawać dodatki w normalnych pudełkach? Tego czegoś u góry spokojnie mogłoby nie być.
Pewnie dlatego:
- mniejszy koszt takiego pudełka
- ładniej się prezentują w sklepie, bo można je wywiesić na specjalnym wieszaku
- to jest dodatek, więc i tak po rozpakowaniu przetrzymujesz zawartość w pudełku od podstawki razem z resztą kart
Awatar użytkownika
mckil
Has thanked: 49 times
Been thanked: 57 times

Post autor: mckil »

Żeby wieszać je na specjalnych regałach sklepowych. Tak jak koszulki na karty itp.
TTR_1983
Kontakt:

No jeśli faktycznie zakładają, że każdy otworzy pudełko i je wyrzuci to ma to jakiś sens, choć ja akurat tak nie robię, bo gdzie niby mam te dodatki wkładać? Do podstawki zmieści się max dwie, a frakcji jest dużo, dużo więcej. No chyba, że pudełko Master Seta ma dużo powietrza do wykorzystania.
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 686 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

mulek18 pisze:nie mówiąc o tym, że te pudełka fatalnie sie otwiera. Zawsze przy otwarciu pudełko od razu sie rozdziera.
Nie mów mi, ze nie wpadłeś na to by otwierać je od dołu? :D Ja nawet nie myślałem o tykaniu góry, która naturalnie się rozerwie.
Awatar użytkownika
Krwawisz
Been thanked: 22 times

Post autor: Krwawisz »

Hehe, dokładnie! Otwierajcie pudełka od dołu! :-)

ps. polskie pudełka i tak są o niebo lepsze od angielskich, które rozdzierają się i od dołu i od góry i generalnie są z cienkiego, beznadziejnego papieru. Do tego stopnia, że jak już raz karty wyjmiesz, to możesz mieć problem z włożeniem ich z powrotem ;-)
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

Krwawisz pisze:Hehe, dokładnie! Otwierajcie pudełka od dołu! :-)

ps. polskie pudełka i tak są o niebo lepsze od angielskich, które rozdzierają się i od dołu i od góry i generalnie są z cienkiego, beznadziejnego papieru. Do tego stopnia, że jak już raz karty wyjmiesz, to możesz mieć problem z włożeniem ich z powrotem ;-)
Zgadza się!
Do PL pudełek standardowa frakcja (bez kart typu lodowe mury) mieści się nawet w koszulkach Mayday Chimera.
Tutaj dla rodzimego wydania wielki plus.
Awatar użytkownika
pingus
Has thanked: 80 times
Been thanked: 120 times

Post autor: pingus »

Angielskiego pudełka jeszcze mi się nie udało nie rozwalić. Wszystko trzymam w master secie. :)
Awatar użytkownika
mckil

pingus pisze:Angielskiego pudełka jeszcze mi się nie udało nie rozwalić. Wszystko trzymam w master secie. :)
Pytanie czy w koszulkach? I jeżeli w koszulkach to czy w Maydayach czy innych?
Awatar użytkownika
pingus

W koszulkach, w innych, nie wiem jakich ale nie pasują doskonale, ale dla mnie starcza. :)
TTR_1983
Kontakt:

A ile frakcji w tym Master Secie trzymasz? Rozumiem, że bez pudełek z dodatków?
Awatar użytkownika
pingus

mulek18 pisze:A ile frakcji w tym Master Secie trzymasz? Rozumiem, że bez pudełek z dodatków?
Bez pudełek. 11 frakcji, 6 z master seta, 2 z podstawki małej i jeszcze do tego 3 dodatkowe frakcje i jeden reinforcment. Jest miejsce na więcej. :)
Awatar użytkownika
mckil

Re: Odp: Summoner Wars

pingus pisze:W koszulkach, w innych, nie wiem jakich ale nie pasują doskonale, ale dla mnie starcza. :)
To inaczej. Grube te koszulki? Bo wspominane tu Maydaye są cieniutke a na przykład używane przeze mnie Ultra-Pro zwiększają grubość tali dwukrotnie i już nie da rady włożyć tali do pudełek z dodatków.
Putanie więc brzmi czy pudełko od Master Seta mieści takie "grubasy"(przyznaje się bez bicia że pudła od MS nie widziałem).
Awatar użytkownika
pingus

Chude koszulki, ale miejsca jest jeszcze dużo, tylko pudełko zaczyna się robić ciężkawe. ;)
Wielkość pudła MS to prawie idealnie wielkość pudełka TTR:Europa. Ponieważ poza kartami, planszą, garścią kostek i kilkoma znacznikami nic więcej nie ma, to tych kart może wejść tam naprawdę multum. Wszystkie talie pewnie nie, ale naprawdę sporo.
whst

Post autor: whst »

Nie wiem, czemu tak psioczycie na oprawę graficzną - moim zdaniem jest wybitnie klimatyczna, jednostki wyglądają jak za mgłą innowymiarowego, surrealistycznego pola bitwy, dla mnie są perfekcyjne :D
3. TARCZA NADZIEI

Treść karty powinna brzmieć:

"Zamiast zagrywać tę kartę w twojej Fazie Wydarzeń, możesz zagrać ją, kiedy Podstawowa

Jednostka Plugastwa, która nie ma na sobie Mutacji, miałaby otrzymać 1 lub więcej Znaczników

Obrażeń. Anuluj wszystkie Znaczniki, które wybrana Jednostka miała otrzymać.”
To. Zmienia. Wszystko.
Awatar użytkownika
FactoryOfIdeas

Post autor: FactoryOfIdeas »

Zgadza się. Niestety tak się złożyło - nie do końca wiem, jak to możliwe - że, wśród wszystkich frakcji, akurat talię Plugastwa trapią tego rodzaju, poważne błędy w tekście na kartach. Mogę jedynie ponownie przeprosić. Jak już wspomniałem gdzieś wyżej, przy najbliższym dodruku wydrukujemy poprawione wersje kart z błędami, które będzie można wymienić w sklepach czy u nas na konwentach.
Pozdrawiam i - mimo wszystko- życze wielu sukcesów w rozgrywkach Plugastwem
Tomek
Summoner Wars:
Esensja.pl - 100% Świat Gier Planszowych #25 - 10/10
ZnadPlanszy - 10/10 Board Times - 5/5
Games Fanatic - 8/10 Polter - 8/10
....
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

Podpisuję się - Plugastwo ma arcyciekawą mechanikę Mutacji i warto przeboleć chwilowe niedogodności.

PS. Do wieczora na moim blogu pojawi się artykulik o najnowszych taliach dla Elfów Feniksa i Tundrowych Orków.
Z góry zapraszam.
Neoko

Post autor: Neoko »

mam od paru dni elfy feniksa vs tundrowe orki gralem dopiero 2 gry wydaje mi sie ze orki sa troche lepsze , od elfow mistrz ma malo zycia. Ciezko sobie przewage zrobic aby zmiazdzyc przeciwnika rowna gra jest wmiare.

Karta zamrozenie chodzi o wszystkie jednostki ? takze czepionow i mistrza?
tak samo z karta posilkow

Jeszcze jedno pytanie jezeli mur dam na przy granicy to moge przywolywac jednostki po stronie przeciwnika na tej 1 kratce?
TTR_1983
Kontakt:

Neoko pisze:mam od paru dni elfy feniksa vs tundrowe orki gralem dopiero 2 gry wydaje mi sie ze orki sa troche lepsze , od elfow mistrz ma malo zycia. Ciezko sobie przewage zrobic aby zmiazdzyc przeciwnika rowna gra jest wmiare.

Karta zamrozenie chodzi o wszystkie jednostki ? takze czepionow i mistrza?

Jeszcze jedno pytanie jezeli mur dam na przy granicy to moge przywolywac jednostki po stronie przeciwnika na tej 1 kratce?
możesz
Awatar użytkownika
kaszkiet
Has thanked: 317 times
Been thanked: 585 times

Post autor: kaszkiet »

Neoko pisze: Karta zamrozenie chodzi o wszystkie jednostki ? takze czepionow i mistrza?
Tak i tak.
Darboh
Has thanked: 45 times
Been thanked: 29 times

Post autor: Darboh »

Neoko pisze:mam od paru dni elfy feniksa vs tundrowe orki gralem dopiero 2 gry wydaje mi sie ze orki sa troche lepsze , od elfow mistrz ma malo zycia. Ciezko sobie przewage zrobic aby zmiazdzyc przeciwnika rowna gra jest wmiare.
Pokombinuj Elfami. Na dzień dzisiejszy to ja nie wiem jak je pokonać Orkami :) Na razie wychodzi fartem.
Awatar użytkownika
meshuggah717

Post autor: meshuggah717 »

Jakie talie będą wchodziły w skład master seta?
e.Paku

Post autor: e.Paku »

Prawdopodobnie talie z Master Seta? :)
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/ ... master-set
ODPOWIEDZ