Race for the Galaxy - pytania o zasady
- imadlo64
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 3 times
Re: Race for the galaxy
Ok, już rozumiem. Nie zauważyłem, że przeciwnik ma w układzie "Rebel pact", który dodaje mu +2 do obrony przed przejęciem (a ma akurat jeden świat Rebel) I w tym momencie jego obrona równa jest 8 a mój atak 6 (po odrzuceniu "Invasion fleet").
No cóż, człowiek cały czas się uczy - dziękuję za odzew!
Pozdrawiam!
No cóż, człowiek cały czas się uczy - dziękuję za odzew!
Pozdrawiam!
Brawo. A ja wprowadziłem w błąd
Bzdura - liczy się, tak samo, jak się liczy jego cecha odrzucająca. Przepraszam, za mało snu chyba.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- imadlo64
Racja! To ja chyba za mało spałem

Takie to proste a na to nie wpadłem....
Ale tylko upewnię się co do "Invasion fleet": przejmuję świat i dopiero potem spada mi siła militarna o 3, czy najpierw odrzucam, siła militarna już mniejsza a to co zostało musi starczyć na przejęcie?
Odrzucasz Invasion Fleet, ale na potrzeby tego przejęcia siła militarna z tej karty jeszcze się liczy.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- imadlo64
To jeszcze jedno pytanie:
Chodzi mi o koszt karty na poniższym screenie (przy końcowym podliczaniu punktów)

Czy dobrze rozumiem, że ta karta daje tyle punktów, ile żetonów prestiżu zdobyłem?
Chodzi mi o koszt karty na poniższym screenie (przy końcowym podliczaniu punktów)

Czy dobrze rozumiem, że ta karta daje tyle punktów, ile żetonów prestiżu zdobyłem?
- imadlo64
Cześć!
Kolejne pytanie
:
Mam w układzie Imeprium Cloaking Technology. Dlaczego nie mogę przejąć świata militarnego (świat początkowy - Rebel Freedom Fighters) z układu gracza, który ma siłę militarną +2 ?
W fazie Settle Keldon informuje mnie tylko "choose card to settle" (bez opcji "lub nic nie rób, jeśli chcesz przejąć")
Kolejne pytanie

Mam w układzie Imeprium Cloaking Technology. Dlaczego nie mogę przejąć świata militarnego (świat początkowy - Rebel Freedom Fighters) z układu gracza, który ma siłę militarną +2 ?
W fazie Settle Keldon informuje mnie tylko "choose card to settle" (bez opcji "lub nic nie rób, jeśli chcesz przejąć")
- imadlo64
Graficznie wygląda to tak:
screen 1 - świat, który chciałem przejąć (i siła militarna przeciwnika)

screen 2 - moja technologia umożliwiająca przejęcie + moja siła militarna = brak możliwości przejęcia

Dlaczego??
screen 1 - świat, który chciałem przejąć (i siła militarna przeciwnika)

screen 2 - moja technologia umożliwiająca przejęcie + moja siła militarna = brak możliwości przejęcia

Dlaczego??
- Andy
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 195 times
Czy pamiętasz, że przy próbie przejęcia do siły obrońcy dolicza się siłę obrony (wartość) karty przejmowanej?
Siła militarna atakującego: 4 (bazowa) + 1 (czasowa) = 5.
Atakujący ma siłę mniejszą niż obrońca, do przejęcia nie może dojść.
Siła militarna obrońcy: 2 (bazowa) + 2 (przy obronie przed przejęciami) + 3 (wartość/siła obrony Rebel Freedom Fighters) = 7.Instrukcja RvI na s.4 pisze:A takeover will succeed in conquering its target (when it is resolved) if the total
Military of the conquering player is greater than or equal to the total Military of
the defending player plus the defense of the target world.
Siła militarna atakującego: 4 (bazowa) + 1 (czasowa) = 5.
Atakujący ma siłę mniejszą niż obrońca, do przejęcia nie może dojść.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
- imadlo64
Ok, dziękuję za odpowiedź. Tak, pamiętam, że do obrony dolicza się również koszt przejmowanej planety. Myślałem tylko, że Keldon tak czy siak zostawi mi wybór, ale widzę, że to zmyślna bestia i myśli za nas 

- imadlo64
I kolejna wątpliwość:
1.
Czy dobrze interpretuję instrukcję, że musi zajść sytuacja, iż na koniec rundy 2 lub więcej graczy musi JEDNOCZEŚNIE mieć więcej niż 10 kart na ręku. I wtedy po odrzuceniu mojego nadmiaru, mogę wziąć do ręki karty odrzucone przez innych? Taka sytuacja u nas rzadko się zdarza, więc to nie tak mocna karta jak myślałem...
1.

Czy dobrze interpretuję instrukcję, że musi zajść sytuacja, iż na koniec rundy 2 lub więcej graczy musi JEDNOCZEŚNIE mieć więcej niż 10 kart na ręku. I wtedy po odrzuceniu mojego nadmiaru, mogę wziąć do ręki karty odrzucone przez innych? Taka sytuacja u nas rzadko się zdarza, więc to nie tak mocna karta jak myślałem...
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3054 times
- Been thanked: 2663 times
- Kontakt:
Oznacza świat typu "Rebel".
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Witam. Rozpoczynam przygodę z RfTG mam pytania dot. Konsumpcji;):
1. Czy wszystkie rodzaje towarów muszą być skonsumowane jeżeli pozwalają na to zdolności konsumpcyjne?
2. Czy jedną zdolność wykorzystuje tylko do jednej sztuki towaru?
1. Czy wszystkie rodzaje towarów muszą być skonsumowane jeżeli pozwalają na to zdolności konsumpcyjne?
2. Czy jedną zdolność wykorzystuje tylko do jednej sztuki towaru?
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3054 times
- Been thanked: 2663 times
- Kontakt:
Na oba pytania jest ta sama odpowiedź: TAK
Co do 2., to oczywiście bywają zdolności, które pozwalają wymienić kilka towarów, ale musi to być opisane na tej zdolności.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
- yosz
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 495 times
- Kontakt:
Re: Race for the Galaxy = pytania o zasady
Jeżeli na strzałce nie ma mnożnika w stylu x2 / x3 to taka moc konsumpcyjna połyka jedno dobro/ działa raz na fazę.
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
-
- Has thanked: 122 times
- Been thanked: 525 times
To co napisali poprzednicy powinno odpowiedzieć na wątpliwości, ale rozrzerzę jeszcze odpowiedź na to pytanie, bo sformułowane jest dwuznacznie.
Jeśli masz dwie zdolności konsumpcyjne: #1 konsumuje dowolny towar, a #2 konsumuje żółty towar, to mając dwa dostępne towary: żółty i zielony, to wybierasz jedno z dwóch:
a) użyć #1, by skonsumować żółty towar, wtedy zielony pozostanie nieskonsumowany
b) użyć #1, by skonsumować zielony towar, wtedy musisz użyć #2, by skonsumować żółty
Czyli: nie, wszystkie rodzaje towarów nie muszą być skonsumowane, ale wszystkie zdolności konsumpcyjne muszą zostać wykorzystane, jeśli da się z nich skorzystać. Kolejność dowolna.
-
- Has thanked: 36 times
- Been thanked: 25 times
Re: Race for the Galaxy - pytania o zasady
dla pewnoci podpytam:
jesli korzystam z opcji 2-os - wariant zaawansowany (6 opcjonalnych swiatkow startowych) to czy poczatkowych 5 swiatow i po 4 karty do nich rowniez wtasowuje do decka?
jesli korzystam z opcji 2-os - wariant zaawansowany (6 opcjonalnych swiatkow startowych) to czy poczatkowych 5 swiatow i po 4 karty do nich rowniez wtasowuje do decka?
- yosz
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 495 times
- Kontakt:
Re: Race for the Galaxy - pytania o zasady
Tak. To są normalne karty które możesz zagrać w czasie gry. Są startowe tylko po to żeby ułatwić wejście w grę i mieć od początku coś "grywalnego" na ręce.
Tylko pamiętaj, że jak nie korzystasz ze startowej ręki to dostajesz 6 kart i dwie z nich odrzucasz.
Tylko pamiętaj, że jak nie korzystasz ze startowej ręki to dostajesz 6 kart i dwie z nich odrzucasz.
ZnadPlanszy | YouTube