[Pszczyna] "Gry bez prądu" czyli planszówki w PCKul-u

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
assurbanipal
Has thanked: 1 time

Re: [Pszczyna] "Gry bez prądu" czyli planszówki w PCKul-u

Post autor: assurbanipal »

Czy na jutro coś planujecie?
przyPlanszy
Kontakt:

Post autor: przyPlanszy »

Od Barto brak jakichkolwiek informacji o miejscu na sobotnie granie więc
oficjalnie nic się jutro nie dzieje.

Natomiast ja w ramach promowania planszówkowego grania zapraszam wraz z Miejskim Ośrodkiem Rekreacji i Sportu w Pszczynie na Regaty Żeglarskie o Puchar Burmistrza Pszczyny w klasie Optymist które rozpoczną się jutro (11 czerwca) na terenie Ośrodka Sportów Wodnych w Łące przy ulicy Piotra Skargi 44 o godzinie 10 i gdzie od godziny 18.00 dla uczestników regat i nie tylko organizuję spotkanie z planszówkami :)

Jeżeli więc umówilibyście się się na forum na granie to mogę cztery osoby zapakować do samochodu i zabrać na regaty a miejsca na granie powinno wystarczyć. Ja będę wyjeżdżał z Pszczyny po 17.
Jacek Kobiela "przyPlanszy"
http://przyplanszy.pl/
gramy w każdą środę od 17:00 w katowickim pubie Proscenium (Katowice, Rynek7)
przyPlanszy
Kontakt:

Wakacje już tuż tuż, więc czas na wakacyjną przerwę.
Dzisiaj odbyło się ostatnie przedwakacyjne spotkanie w PCKul-u a kolejne dopiero we wrześniu.
Po wakacjach wracamy do co tygodniowych spotkań a konkretne terminy będą znane na koniec sierpnia.

Polecam śledzić jednak ciągle nasze forum gdyż na czas wakacji planujemy spotkania w jakiejś spokojnej knajpce
z dużymi stołami by nie wypaść z formy :).

A najbliższa bardzo fajna impreza planszówkowa to gliwicki Pionek !!! Już w tę sobotę i niedziele.Naprawdę dużo atrakcji i
okazji do zagrania w dużo fajnych gier (szczegółowe informacje w linku poniżej).
http://www.pionekwmdk.blogspot.com/
Ja będę na tej imprezie w sobotę od 10.00 do 18.00 promował sklep przyplanszy.pl więc mam możliwość zabrania do gliwic czterech osób. Wstępnie zainteresowanych wyjazdem czyli Barto,Marka i Szymona proszę o info potwierdzające
chęc odwiedzenia Pionka :)

pozdrawiam jacek
Awatar użytkownika
Barto
Has thanked: 2 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Barto »

Ok. ja bym się jednak pisał na pionka.

A dla wszystkich fanów „Gry o Tron” mam propozycję gry przez forum w „Ucztę dla Wron” http://www.west2productions.com/Gamers/AGOT9/ – jest to stworzona przez fanów wersja gry dla 9os ( dochodzą Rody: Arryn, Tully i Targaryn ) która została zatwierdzona przez FF. Jednak gra nie została i raczej nie zostanie wydana więc możliwość zagrania to albo samoróbka albo właśnie gra przez sieć. Rozgrywka prawdopodobnie zajmie parę tyg. ale taka gra na spokojnie w GoT nabiera nowego blasku :)
Jak na razie są 3 miejsca wolne więc zainteresowanych odsyłam do forum i tematu o rozgrywce:

http://forum.ti-rpg.pl/viewtopic.php?t=856

http://forum.ti-rpg.pl/viewforum.php?f=24

http://forum.ti-rpg.pl/viewtopic.php?t=852
przyPlanszy
Kontakt:

no to fajnie:)
Umawiamy się na 8.00. Podjadę po Ciebie na osiedle pod sklep przy Twojej klatce.
Możesz zabrać GoT-a na imprezę, na pewno będzie trochę chętnych do grania:)

Czekam na kolejne potwierdzenia chętnych na pionka.
marusjo13

Post autor: marusjo13 »

Jestem chętny. Pytałem się rodziców i mogę jechać. Coś mam zabrać ze sobą?
przyPlanszy
Kontakt:

Zabieramy ochotę do grania i jak ktoś che to coś do grania:)
Na ten moment jedziemy w trójkę: Ja,Marek i Barto.

a tak na poważnie to należy zabrać suchy prowiant i napoje. Jedzenie pewnie będzie można kupić na miejscu lub wyjść na miasto. Impreza jest w centrum gliwic więc jedzenia dookoła nie zabraknie.
U Marka jestem 7.50 i potem po Barto (okol 8.05 -8.10 jestem pod Twoim blokiem) a potem już
podróż do Gliwic.Powinniśmy dotrzeć na 9.00. Impreza zaczyna się od 10.00 i trwa do 18.00.
Około 20.00 powinniśmy być już z powrotem w Pszczynie.

pozdrawiam jacek
Awatar użytkownika
kolderek
Been thanked: 1 time

Post autor: kolderek »

gracie w środę?
przyPlanszy
Kontakt:

Ahoj

Nastał czas wakacji, odpoczywany do września:)
Mogą się jednak pojawić nieoficjalne spotkania , ale wtedy będzie o nich dodatkowa informacja na forum.
Awatar użytkownika
Barto

W przyszłą sobotę od godziny 14stej będziemy mieli salę do dyspozycji w Zespole Szkół nr. 1 na osiedlu Piastów, więc wszystkich chętnych zapraszam.

Jako że Jacka ze swoją magiczną torbą gier z nami prawdopodobnie nie będzie więc będziecie skazani na moje tytuły ewentualnie zachęcam do przyniesienia swoich gier.

Z mojej strony to proponowałbym tak:

- Hannibal Barkas, rozgrywka na dwie os. mnie mniej interesuje i jak będą chętni to zagrałbym w większym gronie bo jeszcze nie miałem zbytnio możliwości na pogranie w więcej osób.

- Gra o tron, zawsze można zagrać jak się zbierze komplet :) tym razem proponowałbym grę z zasadą wykładania wydarzeń na przyszłość.

- Hammer of the Scots, było paru chętnych na rozgrywkę więc zainteresowanych zapraszam, choć z uwagi że jest to gra jedynie na 2os. w sytuacji jak będzie nas tylko kilku może nie być możliwości zagrania bo nie chciałbym zostawiać innych bez zajęcia.

No i fajnie było by jeszcze zagrać w Resistance ale do tej gry trzeba min. 5 os.

Osoby planujące się zjawić prosiłbym o info. bo nie chciałbym jednak tam sam zostać :)

Jutro powinienem już wszystko wiedzieć na pewno ale prawdopodobnie będziemy mogli okupować salę jakoś do 21
Uesugi Kenshin

Post autor: Uesugi Kenshin »

Wstępnie moge się zapowiedzieć:

Wezmę: Juliusz Cesar od Columbia Games oraz Command&Colours: Ancients

Jeśli ktoś chętny do rozgrywki to zapisywać wpisywać się, obie gry na 2 os.

Pozrdawiam
marusjo13

Post autor: marusjo13 »

Powinienem się zjawić, ale koło 15. Oglądałem ostatnio "Hammer of the Scots" na internecie i myślę, że możesz przynieść, zagramy.
przyPlanszy
Kontakt:

Hejka

W sobotę raczej nie dam rady wpaść na dłuższe granie, ale jeżeli dam radę to wpadnę na godzinkę
i może będzie okazja zagrać w piątkę w agentów molocha.

Jeżeli chodzi o torbę i gry to nie ma żadnego problemu. Jeżeli interesuje was jakiś tytuł do grania
to podrzucę go Barto i będzie do grania w sobotę.

Pozdrawiam jacek
Awatar użytkownika
assurbanipal

Ja na 99% będę razem z narzeczoną ok. 15:30. Już pisałem Barto, że chętnie zagramy w GoT'a, a jak się nie uda to ja w HotS'a. Poza tym jak będą chętni to mogę zabrać Tinners' Trail oraz In the Shadow of Emperor. Ewentualnie coś małego z mojej listy.
Awatar użytkownika
Barto

Dziś już wszystko uzgodniłem, oficjalnie mamy salę od 14:00 do 20:00 ( możliwe że będzie można nieco dłużej posiedzieć jeśli stróż się zgodzi ).

Co do wejścia to będzie czynne to od strony boiska, jak by ktoś nie umiał trafić to proszę do mnie dzwonić, osobom które nie mają mojego nr. wysyłam na pw.
Awatar użytkownika
assurbanipal

Wczoraj po raz pierwszy udało mi się w końcu dotrzeć na jakieś spotkanie planszówkowe i już nie mogę się doczekać następnego. Na inaugurację zagrałem w trzy nie znane mi dotąd z autopsji tytuły: Stone Age, Trucizna i Resistance (o dwóch pierwszych słyszałem i wiedziałem czego się po nich spodziewać, trzeci był mi zupełnie obcy) oraz dobrze mi znanego i lubianego Hammer of the Socts (przy okazji mogłem obmacać i obejrzeć na żywo planszę z trzeciej edycji tej gry - sam mam edycję numer 2). Poza tym rzuciłem okiem na bloczkowego Juliusza Cezara (w którego grali Grzegorz z Markiem), no i przede wszystkim udało mi się poznać kilku kolegów z forum. Wszystkim dziękuję za grę i mam nadzieję, że jeszcze w coś razem zagramy. A na koniec kilka słów na temat poszczególnych tytułów, w które wczoraj grałem.

Stone Age. Sama gra znana mi była tylko z kilku recenzji i w końcu, po czterech latach od zainteresowaniem się planszówkami dane mi było zagrać w ten tytuł. Rozgrywka czteroosobowa z dwoma doświadczonymi graczami (ja z Magdą graliśmy po raz pierwszy) pozwoliła mi dojrzeć pełny potencjał tego tytułu i pomimo, słabego wyniku, gra bardzo mi się spodobała (a w zasadzie nam, bo Magdzie też gra wpadła w oko). Kiedyś gdy zastanawiałem się nad zakupem jakiegoś worker placement’a w grę wchodził Stone Age właśnie i Filary Ziemi. Będąc świeżo po lekturze powieści Kena Folleta wybrałem Filary Ziemi (czego nie żałuję, bo grę bardzo lubię), ale teraz wiem, że będę jeszcze musiał dokupić i Stone Age’a :)
Rzutem na taśmę wygrał Bartek (227 pkt), drugi był Krzysiek (przegrał zaledwie jednym punktem), trzecia była Magda (nie pamiętam ile miała punktów), a ja zająłem zaszczytne, czwarte miejsce (z punktami coś ok. stu czterdziestu paru).

Trucizna
. Bardzo przyjemna, króciutka gra. Idealnie nadająca się jako przerywnik. Chętnie spróbuję jeszcze kilka razy, tym bardziej, że mój wynik wyniósł równe ZERO punktów :) Poza tym, że wygrałem, nie pamiętam punktacji.

The Resistance. Gra z gatunku, który w ogóle do mnie nie przemawia, ale muszę muszę przyznać, że trzy szybkie partie w pięcioosobowym składzie, nie wymęczyły mnie na tyle, żeby nie spróbować zagrać w to raz jeszcze. Najchętniej w większym gronie. W pamięci zapadła mi zwłaszcza postawa Marka, który będąc w dwóch pierwszych grach agentem Molocha niemal przez całą trzecią partię zaklinał się, że tym razem jest niewinny (co zresztą jak się okazało było zgodne prawdą).
Jako ciekawostkę podam, że trzy razy byłem agentem Molocha (dwie pierwsze gry wygrałem razem z Markiem) i za każdym razem dostałem tą samą kartę postaci (laska z krótkimi, poszarpanymi włosami).

Podczas gdy Magda, Krzysiek i Bartek zmagali się z wodą zalewającą ich kopalnie cyny i miedzi (Tinners’ Trail) ja razem z Markiem zasiedliśmy do Hammer of the Scots. W zasadzie zdążyłem sobie przypomnieć reguły, po ponad półrocznej przerwie, bo grę skończyliśmy bardzo szybko. Była to pierwsza gra Marka w HotS (i grubo ponad dwudziesta moja) i wynikające z tego błędy, które grający Szkotami Marek popełnił w pierwszym roku gry (zbyt duża aktywność na południu i w centrum mapy, połączona z rozproszeniem i tak szczupłych na początku gry sił szkockich) sprawiły, że jego szlachta, piechota i sam William Wallace znaleźli się w zasięgu Edwarda I wspieranego przez rycerzy Lancastera i Durhama, których udało mi się dociągnąć w ramach feudal levy. Do tego rzuty kośćmi w czasie bitew wychodziły mi jak nigdy dotąd (w zasadzie same 1, 2 i 3 – sporadycznie wyskoczyło coś wyższego) sprawiły, że Edward w pełni zasłużył na miano „Scotorum Maleus”. W ostatniej turze pierwszego roku rebelii zginął osłabiony wcześniejszymi walkami Wallace, który zmuszony został do przyjęcia bitwy (nie miał gdzie uciec) z przeważającymi siłami angielskimi, prowadzonymi przez samego Edwarda I. Gra potoczyła się tak, że na początku drugiego roku, Markowi ze szkockiej szlachty pozostali tylko przyczajeni na dalekiej północy Moray i Ross, wspierani przez nieliczne oddziały piechoty. Skutecznie zagrana na Ross’a karta herolda zakończyła szkocką rebelię wczesną wiosną (1 tura) roku 1298.

Mam nadzieję, że ta rozgrywka nie zraziła Marka do HotS i z chęcią jeszcze z nim zagram, udzielając przy okazji kilku porad „doświadczonego gracza” odnośnie strategii. Na pochwałę zasługuje ambitna postawa mojego przeciwnika, który grając w ten tytuł po raz pierwszy stanął po stronie Szkotów, którzy są chyba trochę trudniejsi do prowadzenia w początkowej fazie gry.
Awatar użytkownika
Barto

Dzięki za ciekawą relację :)

Mnie z początku jeszcze Krzysiek zapoznał z RALLYMANEM, przejechaliśmy jeden tor i kawałek drugiego, w sumie ciekawa gra w której trzeba warzyć ryzyko choć pechowe rzuty mogą dać się we znaki.

W Stone Age sam się zdziwiłem swoim wynikiem a była to maja trzecia rozgrywka po paro miesięcznej przerwie, do tego przy takiej skali przewaga jednego punktu to przysłowiowe zwycięstwo o włos :).

Trucizna – fajna szybka, lekka gra i chyba można by w nią zagrać zwykłą talią kart.
Resistance – fajne trzy rozgrywki w minimalnym 5 os. składzie jednak wydaje mi się że gra bardziej rozwija skrzydła przy większej liczbie graczy, do tego od 7os wchodzą mocniejsze i ciekawsze Intrygi. Przez wszystkie 3 rozgrywki byłem żołnierzem posterunku z czego pierwsze dwie przegraliśmy przez to że pozostali gracze nie chcieli mi zaufać i nie zabrali mnie na finalną misję, w ostatniej zaś nie byłem Marka do końca pewien ale całe szczęście postawiłem na niego przy czwartej misji i wygraliśmy tylko z jednym niepowodzeniem. Ostatecznie wyszło 2:1 dla Agentów.

Na koniec Tinners’ Trail miło mnie zaskoczył, tematyka jakoś średnio mnie interesowała i niezbyt się na początku skupiłem przy tłumaczeniu zasad ale gra okazała się całkiem fajna i naprawę dobrze się przy niej bawiłem ostatecznie zostając największym potentatem wydobywczym i w sumie wykupując najwięcej akcji.

Co do następnego spotkania to teraz w sobotę raczej nie uda mi się nic zorganizować bo prawdopodobnie mnie nie będzie ale za tydzień myślę jak najbardziej, więc jak będę wiedział już na pewno to dam znać :)
Awatar użytkownika
Barto

Teraz w sobotę 9 lipca mamy kolejne spotkanie w szkole w godzinach od 14 do 19stej, więc zapraszam.

Z mojej strony wezmę, Hammera, Agentów Molocha i Middle Earth Quest.

W tą ostatnią bym chętnie zagrał, mam ją od niedawna i jeszcze nie była w akcji. Jeden gracz gra Sauronem który rozpościera swoje macki na terenie śródziemia zaś pozostali gracze ( od 1 do 3 ) są śmiałkami którzy starają się zniweczyć jego nikczemne plany :)
Awatar użytkownika
assurbanipal

Jeżeli uda mi się dotrzeć (potwierdzę jutro wieczorem) to chętnie zagram w Middle Earth'a.
Ze swoich gier może zabiorę coś w miarę szybkiego - co powiecie na Cytadelę lub Last Night on Earth?
przyPlanszy
Kontakt:

Cześć

No to fajnie że kolejna grywalna sobota dochodzi do skutku :) Przynajmniej nie zapomnimy jak się gra.
Ja niestety wpadnę tylko na początek przywitać się i podrzucę zamówione koszulki na karty.
Widzę Barto-Sauronie że Middle Earth Quest zasiliło już Twoją kolekcję gier. No to zanosi się na epickie starcie Dobra ze Złem:)
Awatar użytkownika
Barto

Cytadela swego czasu mi się przejadła ale jedną partyjkę na odświeżenie mógłbym zagrać. Co do Last Night on Earth to chętnie zagram, już kiedyś recenzja tej gry mnie zainteresowała.
No to do 14stej :)
Awatar użytkownika
assurbanipal

Ja będę ok. 14:30.
przyPlanszy
Kontakt:

Pojawiła się wolna sobotnia chwila czasoprzestrzenna i dlatego stawię się na 14.00
z 2-3 godzinkami grania przed sobą.

W przeciwieństwie do rozbuchanych zapowiadanych tytułów, ze mną przybędą lżejsze pozycje:
karcianka : "Rekiny biznesu"
i turlanka kostkowa: "King of Tokyo"
Awatar użytkownika
Barto

Krótkie sprawozdanie z poprzedniego spotkania:

Last Night on Earth jak dla mnie super giera, mega klimatyczna. Sam się zastanawiam nad zakupem. Dzięki klimatowi i łatwym zasadom gra ta ma duże szanse aby spasować w gronie moich „nieplanszówkowych” znajomych wśród których jest sporo fanów horrorów o zombich klasy B i C więc świetnie się odnajdą w klimacie :)
W naszej grze bohaterowie ( ksiądz, pielęgniarka, włóczęga i dziewczyna z farmy) walkę z hordami nieumarłych zaczeli z hukiem i bardzo efektywnie ale niestety ostatecznie skończyli jako posiłek. Gra jest bardzo losowa ale mi to w ogóle nie przeszkadza w grze tego typu :). Podczas rozgrywki było dużo śmiech a najbardziej mi w pamięci zapadł motyw jak farmerka co chwila spółkowała z bezdomnym w szopie pełnej zombii :D

W King of Tokio pomimo mojej ostrożnej gry los mi nie sprzyjały i rzuty nie wychodziły. Ostatecznie zdobyłem imponującą wynik w postaci jednego punktu zwycięstwa :D czym zająłem ostatnie miejsce niezbyt nawet przeszkadzając oponentom. Można założyć że mój smok przespał walki o Tokio a jego nieobecność zbytnio by rozgrywki nie zmieniła :)

Na koniec nie pełna rozgrywka w MEQ ale zakończona epicką walką, otóż mój elf ruszył w głąb Mordoru aby uwolnić przetrzymywanego i torturowanego w Barad-Dur Golluma jednak drogę zagrodziły mu Nazgule. Walka zakończyłą się można powiedzieć remisem bo co prawda upiory zostały pokonane ale wyczerpany bohater nie miał już sił by kontynuować podróż w głąb Mordoru i musiał wycofać się do Minas Trith.
Ogólnie wrażenia dość dobre z rozgrywki i w przyszłą sobotę planujemy zacząć od tej gry. Zajęte miejsca przy planszy poza mną ma Łukasz i Tadzik więc mamy jeszcze jedno miejsce gdyby ktoś był zainteresowany przygodami w śródziemiu.

Sprawy Organizacyjne

W Lipcu możemy się spotykać szkole co sobotę czyli jeszcze trzy razy.
Na sierpień niestety nie mam zgody na salę w szkole z powodu wznowienia w tym czasie działania Pszczyńskiego Domu Kultury. Dyrektor jakoś niezbyt chętny jest naszej obecności i zgodził się tylko na czas póki PCKl jest nieczynny. Cóż dziwne ale trudno, on za obiekt odpowiada i może obawia się czy aby nie będziemy zakrapiać naszych spotkań :)
Więc co do Sierpnia to początkiem miesiąca mnie nie będzie ale potem skoro Jacek może dopiero we wrześniu mógłbym na ten czas wziąć organizację i odpowiedzialność za spotkania w PCK na siebie.

I na koniec prośba do Łukasza, luknołem Twoją kolekcję i czy mógłbyś na następne spotaknie wziąć Castle Ravenloft Board Game?? Może jak skończymy MEQa będzie czas na jakiś krótki scenariusz... a to akurat moje klimaty i byłbym Ciekawy tej gierki :)
Awatar użytkownika
assurbanipal

Co do Ravenloftu, to nie ma problemu. A teraz w skrócie co działo się w sobotę.

Na pierwszy ogień poszła dawno przeze mnie nie grana Last Night on Earth. Po prawie rocznej przerwie miło było powrócić do miasteczka Woodinvale, w którym po raz kolejny zło wyszło na ulice i otaczające je pola kukurydzy. Jak już napisał Bartek, ludzie zaczęli grę bardzo efektownie i co ważniejsze efektywnie (w ciągu kilku pierwszych tur natłukli połowę z wymaganych piętnastu zombie). Ale szybko skończyła im się amunicja (siostra Becky i Jenny), ojciec Joseph złamał swoje kropidło (czytaj: kij basebolowy), a włóczęga Jake zawędrował do stodoły, gdzie zamiast walczyć o życie wolał spędzać czas w zdecydowanie przyjemniejszy sposób :mrgreen:

ps. doczytałem jak się powinno używać shotguna. Najpierw wykonuje się rzut, jeżeli na kostce wyskoczy coś z przedziału 3-6 to znaczy, że broń wystrzeliła (1-2 oznacza brak amunicji). Po wystrzale rzuca się kostką za każdego zombiego obecnego na polu w które się celowało i przy wyniku 3-6 delikwent ginie (1-2 oznacza brak trafienia).

Następnie zagraliśmy w King of Tokyo. Do walki o to zaszczytne miano czterech zawodników, z czego jeden (Smoko-Bartek faktycznie grał jakby spał :lol:). W ostatecznym rozrachunku moja Małpa zmieściła się na pudle z siedmioma punktami. Wygrał zamknięty w fioletową zbroję Królik(?), za obijanie którego wzięliśmy się o jedną turę za późno. Gra bardzo prosta, bardzo szybka, dająca mnóstwo frajdy i do tego świetnie wykonana. Z przyjemnością zagram jeszcze kilka razy.

W trzecim rzucie poszło Middle-Earth Quest. Niestety przez brak czasu w zasadzie zdążyłem tylko z grubsza liznąć zasady gry, ale dzięki temu będę już mógł spokojnie zagrać przy najbliższej okazji. W każdym razie jako fan Tolkiena już nie mogę się doczekać następnej soboty.
ODPOWIEDZ