Strajk! (NCK)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
WRS
Administrator
Has thanked: 7 times
Been thanked: 96 times
Kontakt:

Re: Strajk! (NCK)

Post autor: WRS »

Karol Madaj pisze:Takie było założenie od początku
Toteż moje spostrzeżenia po lekturze instrukcji nie są zarzutami, ale właśnie próbą odczytania co to za gra?
Kolejka jest pełna interakcji, 111 i 303 to pojedynki, Letnisko także pozwala na walkę.
Podoba mi się to wprowadzenie do deckbuildingu i ciekaw jestem jak w praniu to wyjdzie. Ufam, że ten Autor i grupa Monsoon grę cyzelowali - jak zwykle ;)
Baruk Khazad!
Jak mawia Folko:
gry logiczne to kwintesencja rozrywki, to czysta postać gry: mechanika bez dodatkowej otoczki wnoszącej, lub starającej się coś wnieść do rozgrywki
i ja się (pod) tym podpisuję
Awatar użytkownika
sipio
Been thanked: 1 time

Post autor: sipio »

Zapowiedziany rzut okiem na GF
http://www.gamesfanatic.pl/2013/09/22/s ... zut-okiem/
A pewnie w ciągu miesiąca będzie recenzja.
Awatar użytkownika
Hiu
Been thanked: 2 times

Post autor: Hiu »

Po wizycie na narodowym - wrocilem z pudelkiem tego oto wynalazku :)

Bardzo prosty deck building. Tylko kilka typow kart i akcji. Wszystko klarowne. Deck szybko mozna zbudowac. Sa karty optymalizujace deck (przewijanie, czyszczenie).
Token Walesy robi robite. Dodaje smaczku. Klimat czuc :)
Jezeli gracze nie buduja decku w tym samym tempie - to bylskawicznie dochodzi konflikt typu - ja musze byc na dole planszy a ktos inny na gorze. Takze trzeba sie uwijac i dobrze przemyslec deck.
Nie oczekujcie Dominiona, ale cos klasy Kolejki. Moim zdaniem, udana produkcja. Jakosciowo jest dobrze. Komponenty dobrej jakosci (i piekny token Walesy :) )
Gracze moga krecic nosem, mimo wszystko mysle, ze warto sprobowac.
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 88 times
Kontakt:

Post autor: Veridiana »

powermilk
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: powermilk »

U PowerMilka też. Przypadek? Nie sądzę :D
Awatar użytkownika
palladinus
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: palladinus »

I na naszym blogu CiekaweGry też się pojawiła recenzja.
Awatar użytkownika
mig
Been thanked: 4 times

Post autor: mig »

Małe odkurzenie i pytanie: czy gra dużo traci w rozgrywce trzyosobowego? Jest sens, czy raczej zbierać ekipę na 4-5 osób? Grał ktoś?
Planszostrefa - 11%, 3 Trolle - 5%
Mam / Chcę mieć / Sprzedam
Awatar użytkownika
Hiu
Been thanked: 2 times

Post autor: Hiu »

3 osoby tworza wystarczajaco duzo zamieszania. Spokojnie mozna grac w 3 osoby.
Awatar użytkownika
mig

Hiu pisze:3 osoby tworza wystarczajaco duzo zamieszania. Spokojnie mozna grac w 3 osoby.
Dzięki. To dopisuję do listy na najbliższe spotkanie :)
Awatar użytkownika
mig

No i poszło :)
Nie lubię deckbuildingu (Dominion to dla mnie jedna z najgorszych gier ever). Nie mam zaufania do gier "okolicznościowych" i na zamówienie - często nawet nieźli autorzy robią w takim przypadku tandetne buble. No i L.Wałęsa to obecnie bardziej dla mnie agent Bolek niż bohater sprzed trzydziestu czterech lat. Nic dziwnego, że do Strajku jak pies do jeża podchodziłem. Okazało się, że niesłusznie :)

Podejście pierwsze. Graficznie jest tak sobie - taki styl nie do końca mi odpowiada. Ale oznaczenia są czytelne i jasne. Zasady precyzyjne i spójne. Instrukcja dobrze napisana - uff, może nie będzie tak źle.
Podejście drugie. To gra mocno osadzona w historii. Jak w to grać bez dyskomfortu, skoro zewsząd straszy LW. No, nic - zgodnie z nieoficjalną radą autora obróciliśmy drewniany znacznik na stronę MKS-u i jakoś od razu raźniej się zrobiło ;)
Podejście trzecie: gramy. Kurcze, naprawdę wciąga. Mechanizmy proste i logiczne. Trzeba trochę pokombinować, pomysły na różne strategie pojawiają się dość nieoczekiwanie i czasem potrafią mocno zaskoczyć. Jest nieźle. Są emocje, trochę myślenia, spora dynamika rozgrywki i poczucie odtwarzania historii (co prawda nieprzesadnie duże, ale jest;)
Końcowe wrażenia bardzo pozytywne. Pewnie decbuildingu nie pokocham, ale grało się naprawdę bardzo dobrze. I ta radość kiedy się z talii wywala niespecjalnie lubianą postać - bezcenne :D
ODPOWIEDZ